Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2803 / 3979
(#) sardi_hunor válasza proli007 hozzászólására (») Jún 15, 2016 /

Koszonom, lehet ez lesz a legjobb megoldas szamomra,, tehat megcsinalom ezt az eloszabalyozot es utana kotom be a 7812-ot?
(#) sardi_hunor válasza reloop hozzászólására (») Jún 15, 2016 /

Itt van az eloerosito korrektorral egyben, mono kivitelben, ebbol ketto lenne beszerelve!
Bővebben: Link
(#) reloop válasza sardi_hunor hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

Ebből kettő is messze kevesebb áramot igényel mint fél amper, 10-15mA-re tippelem darabját. Legjobb volna megmérned valami ideiglenesen eszkábált tápról. Előtét-ellenállást és zener diódát javaslok feszültségcsökkentőnek. Bővebben: Link
(#) sardi_hunor válasza reloop hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

Tehat ez az egyszeru kis kapcsolas elegendo lenne csokkenteni 12 voltra? vagy ez utan meg be kellene iktatni egy lm7812-ot?

Úgy látom a képen, hogy a betáp egy diódával és egy tekintélyes elkóval találkozik, ez bizonyára kielégítő szűrést fog adni. A NYÁK-on a felirat 14V-ot jelöl, ezt akár ±1-2V pontossággal elég betartanod, tehát 15V-ra is válaszhatod nyugodtan a zener feszültségét. Feszültségstabilizátor alkalmazását feleslegesnek tartom.

Rendben, tehat akkor 15 voltos zenner dioda es 500 ohmos 2 wattos ellenallasra lesz szuksegem es akkor mar kothetem ra az elofokra! Koszonom szepen nagyon a segitseget es a megoldast!

Az ellenállásból egészen biztosan nagyobb értékűre lesz szükséged. Mekkora áramfelvételt mértél a panelnél?

Nem tudom megmerni, mert meg nem erkeztek meg a panelek, meg vannak rendelve es uton vannak! Itt van kiszamitva a dolog es 450 ohmos ellenallast ad ki erteknek!

zener.jpg

(#) sardi_hunor válasza proli007 hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

A kapcsolas amit csatoltal abban a zener dioda 12 voltos es hany wattos kell legyen?
(#) janikukac hozzászólása Jún 16, 2016 /

Sziasztok!
Ha egy LCD kijelzős digitális órán (PIC uC és 16x1 kijelző) csak a kijelző háttér világítása működik, halványan, akkor valószínűleg mi mehetett tönkre? Feltételezem rövidzárlatot kaphatott, mert a kis unokaöcsi széttépte a tápkábelt. Másik uC nincs kéznél próbára. Szerintem vagy az uC vagy a kijelző halt be, bár inkább az előbbit találom logikusabbnak.

Az 50mA kimenő áram is sok. Nem tudod megkeresni a leírását? Ez például kevesebb mint 2mA-t igényel, ennek a 2-3 szorosánál a tiédnek sem kéne többet fogyasztani.
Nem szerencsés feleslegesen beterhelned a féltápot, abból könnyen búgás származik.
(#) proli007 válasza sardi_hunor hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

Hello! Amit "csatoltam", ott a zéner nem 12V-os, hanem 27V-os. De a típusában benne van a teljesítménye is. A BZX85 1,3W-os. Itt maximum 405mW-ra van kiterhelve. Ha az 1k ellenállásra gondolsz, azon 15V van és 225mW. Vagy is egy 0,6W-os ellenállás jó bele.
De szerintem ne kapkodj. Az áramkörödben láthatóan csak pár tranyó van, annak áramfelvétele, néhányszor 10mA körül lesz. Ahhoz viszont jó lesz egy ellenállás és egy zéner is, ahogy Reloop ajánlotta. De meg kell várni az előfokot, hogy megtudd mit fogyaszt. Utána méretezni a stabilizátort. Nyugi!
(#) proli007 válasza janikukac hozzászólására (») Jún 16, 2016 / 1

Hello! Jóslás helyett megoldás a szkóp..
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

Vagy ha az nincs, akkor esetleg multiméterrel is meg lehet próbálkozni (például AC állásban, kondenzátorral leválaszva valószinűleg lehet látna ahogyan "mozognak" a lábak). Annó sokszor kellett igy hibát keresni...
(#) csanyipal hozzászólása Jún 16, 2016 /

Találtam ezt az "ingyen" energia áramforrást:
Bővebben: Link
Az érdekel, hogy ez vajon legális-e? Honnan veszi az energiát a szerkezet?
Nem hasonló ez ahhoz, amikor egy rádióadó közelében kézben tartott neon égő világít, megcsapolva ezzel a rádióadó energiáját?
(#) mikrokapcsolo válasza csanyipal hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

Ez semmire sem jó. Ha tényleg olyan jól menne, akkor már régen tele lenne vele minden híradás. Abban a dobozkában nincs semmi más, mint egy akku.
(#) janikukac válasza proli007 hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

Kár, hogy nincs szkópom.
(#) proli007 válasza janikukac hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

Előbb utóbb lesz, mert nem tudsz előbbre lépni.
(#) kapu48 válasza janikukac hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

(#) mr.Cara hozzászólása Jún 16, 2016 /

Sziasztok!
Adott egy ebay-es TPA3116-tal kialakított kis végfok (2x50W+100W-nak van beharangozva de szerintem nem tudja..., nem is lényeges) . Tápját 12...24V között írja a kínai. egy 18V/3A-es toroidról akarnám használni. Gratz és 2db 2200µF ( a panelen van 2db 2200µF-os ), a feszt fellöki 26V-ra.
Azt gondoltam ki, hogy kapna egy ellenállatot( 10 ohmra gondoltam), és van régről ZX24-esem. A 24V fölötti csúcsokat elmelegíteni. Esetleg direktbe a ZX24 kibírja ? Van alatta egy 20x20x1,5mm réz hütőzászló... Vélemény?
Ilyenről lenne szó
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2016
(#) Bakman válasza mr.Cara hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

Valószínűleg a 26 V-ot ki fogja bírni az erősítő a 24 helyett. Egyébként sokkal gazdaságosabb a trafó szekunderéből letekerni pár menetet, mint a felesleget elfűteni.
(#) RoliNyh válasza mr.Cara hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

Én azért inkább tízszer is meggondolnám a Bakman által ajánlott 26V -ot...
(Persze "Absolute maximum rating" -el mehet 30V -ig is, kibírja de ki tudja, élettartamra nem hinném hogy jó hatással van ennyire csúcson járatni.)

TPA3116 adatlap

Gyártó szerint is 26V a (normál) plafon...

(Soros ellenállást betenni hülyeség, a szekunder letekerés a legjobb megoldás...)
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2016
(#) Bakman válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

Nem néztem adatlapot. Akkor marad, mint legjobb megoldás, a letekerés.

Ez nem a vegfok szimetrikus tapjanak az egyik felebol jonne le. hanem kulon tekeres a trafon, de az erosito szekundere alatt van a tekeres ezert nem akarok letekerni belole, mert akkor meg kellene bolygassam a fo szekundereke es azt nem akarom. Tehat a tap terhelese nem gond, mert kulon szekunder tekercs a trafon!A kerdesem igy hat az lenne, hogy a 12 voltos zener melle hany ohmos es wattos ellenallas szukseges?
(#) reloop válasza sardi_hunor hozzászólására (») Jún 17, 2016 /

Ha 1db hangszínszabályzó/előerősítő panel áramfelvétele I amper, akkor az ellenállás értéke 30V/(2I+10mA). Annak érdekében, hogy az előtét-ellenállás ne legyen kellemetlenül forró, válassz 3W-os, vagy akár 5W-os terhelhetőségűt!
(#) nedudgi válasza sardi_hunor hozzászólására (») Jún 17, 2016 /

A terhelő áram ismerete nélkül kár előre görcsölni a Zener diódás stabilizátor méretezésével.
Az ellenállás értékét a bejövő feszültség és a terhelő áram legnagyobb és legkisebb értékei határozzák meg. Először a terhelés áramát kell tudni. Ez az áram folyik át az ellenálláson, ezt ismerve már tudni lehet, hogy minimális bemenő feszültségnél legfeljebb mekkora legyen. Ha a tápfeszültség nő, akkor lép működésbe a Zener dióda, a felesleget elfűti.
(#) teszti hozzászólása Jún 17, 2016 /

ÜDV!

Ha ferrit gyűrűt akarok használni akkor át kell egyszer fűzni a gyűrűn a kábelt vagy elég csak simán össze pattintani a két felét?
(#) pucuka válasza sardi_hunor hozzászólására (») Jún 17, 2016 /

De feszültségejtési célzattal csinálhatsz egy áteresztő tranzisztoros stabilizátort is, a tranzisztor majd elfűti a különbséget, és a stabilizált, jól szűrt táp jól jöhet az előfokonak, és az egész megvan egy tranyóból, egy ellenállásból, és egy zénerből.
(#) granpa válasza teszti hozzászólására (») Jún 17, 2016 /

A céltól függ, zavarszűrésre csak rápattintod.
(#) teszti válasza granpa hozzászólására (») Jún 17, 2016 /

Ha át is húzom rajta akkor jobban szűr, vagy ez lényegtelen?
Következő: »»   2803 / 3979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem