Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   947 / 3986
(#) lapose válasza kadarist hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Pedig gyárilag is ilyet használnak: Bővebben: Link

Érdemes ezt az ábrát megnézni a katalógusban.

temp.gif

(#) kadarist válasza lapose hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Igen, értem én, és teljesen korrekt a dolog. Azért a csavarozható felfogatás mégis csak egyszerűbb egy házilagos megoldásnál.
(#) mpetrooo hozzászólása Aug 3, 2010 /

keves mindenki tudna nekem valaki segíteni eme készülék értelmezésébe ,Bővebben: Link. pld mi az hogy föld, szurjam le a földalá vagy , ha valaki tudna készíteni egy jobb kapcsolási rajzot azt köszönöm

üdv mpetrooo
(#) B.I hozzászólása Aug 3, 2010 /

Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni, hogy tranzisztor helyettesítésnél mire kell figyelni, milyen adatok egyezzenek?
(#) brato válasza B.I hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Üdv!

Elsősorban a feszültség, áramerősség és erősítés adataira figyelj. Amivel helyettesíted ne legyen kisebb értékű lehetőleg.
(#) B.I válasza brato hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Köszönöm. A nyitófeszültség mennyire számit, kissebb lehet a helyettesitő tranzisztoré?

Szerintem ezt az áramkör határozza meg ahol használni akarod.

Én az alábbi kapcsolásban szeretném helyettesiteni a KF508-as tranzisztort. Van nagyobb teljesitményü tranzisztorom azonos erősitéssel de a nyitófesz kissebb.

li-ion.jpg

Nem vagyok egy elekroguru, de itt elmegy szerintem.
De ha hülyeséget mondtam valaki kijavít, remélem.

Köszönöm. De azért még várok egy kicsit hátha valaki megmondja az igazat.

Katalógusban nézted, hogy mit ajánlanak helyette?

Itt a fórumon kérdeztem és azt mondták, hogy BC141 jó a helyére, de ott van a hiba, hogy itthon nincs olyanom és lehetőleg valami orosz gyártmányú tranziszort keresek.
(#) kadarist válasza B.I hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Orosz katalógusban keresel egy legalább 60V-ot elviselő és 1A-es típust.
Például a KT602B egy jó választás. Bővebben: Link
(#) B.I válasza kadarist hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

A KT602B csak 75mA-es. Egy KT815A nem lenne jó?
KT815A Si npn 10W 40V 25V 5V 3A 150>C 3MHz
(#) kadarist válasza B.I hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Jól átvertek azon az oldalon. A KT602 helyettesítőjének a BSY71-et írták, pedig köszönő viszonyban sincsenek egymással. A típus nem lényeg, csak hasonlítson az eredetire maximális kollektoráramban (Ic) és maximális CE-feszültségben (Vcemax). Egy jobb segítő táblázat: Bővebben: Link
(#) B.I válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Pedig nem. Bővebben: Link
(#) c27 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Helló.
Kicsit roszzúl emlékeztem 4.6K a poti ellenállása kimérve ráírva pedig 47K van persze lehet 4.7K ami már jó lenne, de kopott a felirat így nem látszik valami jól. Valószínűleg 4.7k lenne így nagyjából jó a poti. Semmi más nem lehet csak a 100µF kondi és az lm317 hibája. (Sajnos a kondit nem tudom kimérni, de annak a cseréje a legkevesebb. A kérdés még az, hogy szerinted is ez a hiba ill. mi miatt ment tönkre a 317? Előfordulhat, hogy csak egy hibás darab volt? Elegendő csak cserélni egy másikra vagy jobb keresni valami jobbat?)
(#) B.I válasza c27 hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Szia.
Nekem is volt egy ilyenem abban 10K poti volt. De nekem a trafó égett le. Próbáld a potit kicserélni.
(#) c27 válasza B.I hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Helló.
Hát nem gondolnám, hogy a poti a baja mert 2 évig jó volt nem is nyúltunk hozzá igaz néha meleg volt, de ment. A hiba hirtelen jött. 47K vagy 4.7K van ráírva nem hiszem, hogy ha 4.6K mérek az baj lenne. (Sőt néhány napja megnézem az lm317-es adatlapján egy ajánlott kapcsolást és ott ha jól emlékszem az szerepelt, hogy minél nagyobb a poti ellenállása annál nagyobb a kimeneti fesz.)
(#) B.I válasza c27 hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Akkor előbb cseréld ki a 100µF-os kondit és ha nem jó akkor jöhet az lm317 csere.
(#) eProgress hozzászólása Aug 3, 2010 /

Sziasztok, egy gyors kérdés: hogyan lehet a kisméretű furatokat ónmentessé tenni az alkatrészcseréhez?
(#) kadarist válasza eProgress hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Ónszippantóval, ónszívó harisnyával, varrótűvel, stb.
(#) eProgress válasza kadarist hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

És melyik a legegyszerűbb, leghatásosabb?

Én a harisnyát preferálom. Egy kis fenyőgyantával még hatásosabbá tehető az ónmentesítés hatásfoka.

Úgy érted veszek harisnyát és plkusszba bekenem fenyőgyantával!

Igen, úgy gondolom. A jó folyasztás itt is fontos.

És a gyakorlatban ez hogy működik, mert egy alaplapon cserélem a kondikat, és extrém szűk a hely, nagyon kicsik a lukak

A bácsi megmutatja: Bővebben: Link
(#) djgaby hozzászólása Aug 3, 2010 /

Sziasztok.
Szerintetek melyik hangfal érné meg az árát legjobban kisebb hangosításra?
Reloop Rpx150 35e/pár használtan
250/500w 105db

vagy pedig
RH SOUND RH 12/2/400T új 1év garival / 40e / pár
200/400w 97db
Előre is köszi!
(#) Malibu válasza kadarist hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Elnézést hogy belévartyogok de nehezen hiszem, hogy a 4-5 rétegű NYÁK-ból ki lehet szippantani a hálóval a forrasztó ónt.
Következő: »»   947 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem