Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Bocsánat telefonról írtam... már javítva lett a link
Igen, ha 2kohm, akkor is működik, persze. Köszönöm a kijavítást.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
Nem egyen fesz? A hangerő poti le van tekerve és nem kap jelet a végfok? Amúgy akkora tápfeszre elég cinkes a 249-250-es tranyó "C"-s jelzéssel a gyáriban D-s tranyók vannak azok 160Voltosak!
A Stby,kivezetést 22kohm-al,a Mute funkciót pedig 10kohm-al kell a pozitív potenciálra kötni.Ha ezek meg vannak,és úgysem akar meg szólalni,akkor valami baj lehet.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2013
Jó hát figyelj, ha ennyire sértésnek veszed a segítő szándékú kritikát, akkor kérdezd meg Castonékat, miért melegszik az erősítőd, nem beszélve arról hogy mi a lekvár köze van a TO3 tokú MJ15003- asnak /4 stück 80V-hoz, szemben a te TO264-es tokú MJL21193 /3 stück 83V-hoz? Míg a te MJL-jeid szenvednek a műanyag borítású TO3-as tokhoz képes fele akkora hűtőfelülettel rendelkező, tranyóid a hőleadással, addig a TO3-asok óriási lépéselőnnyel, -mivel maga a tranyó is egy bazi nagy konzervdoboz- így simán, könnyedén disszipálgathat a maga 3x nagyobb hőleadófelületével! Mind a levegő felé is 3-4x nagyobb érintkezési felülete van, mind a borda felé is legalább 2x akkora, mint egy MJL.
Idézet: „hűtőborda 300mm széles. 3-3 db tranyó van rajta.” Idézet: „MJL21193-4 el, +-83V -al.” Idézet: „...teljes kivezérlés közelében nagyon süt.” Ez tudod mit jelent? Nekem 2x95V-tal 4 ohmon, kétésfélszer ennnyi tranyó egy fele ekkora bordán, mint ami neked van 760Watton, 50°C fölé nem megy, (fotók is vannak a bordáról) de a biztonság kedvéért dobtam a bordájára egy pár miliamperes kis takony !40mm! ventit, hogy most télen nem, de majd nyáron azért mégiscsak szellőzzön. Hidd el, a te ST151-esedből ki lehetne hozni 2x70V-tal is a megfelelő kimenő teljesítményt 4/8 ohm -ra, mindezt a megfelelő hatásfokkal, és akkor nem kazánként működne az erősítőd mellékállásba. ui: Nem értem olyan nagy kunszt, lejjebb görgetni 1-2 menetet a trafóról? Üdv! A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2013
Kb. ilyen teljesítményen(300W 8 Ohm) sztereo-ban 24 db tranzisztor van egy régi QSC MX1500-asban:Bővebben: Link
Erre a végfokra nem érdemes időt pazarolni, mert egyszerűen nem éri meg, (többe fog kerűlni a káposzta min a hús) inkább építs másikat.A trafója az amit haszonosítani lehet belőle! Szabadulj meg tőle!Üdv!
De már eladtam! Csak megkéne javítani...
Tiszteletem kolléga!
Azt hiszem ezt már a múltkor sikerült megoldanod, és ha jól emlékszem a kondit rossz helyre kötötted? Mi a probléma? Írd le légyszives részletesebben. Üdv!
Szóval, ezt a kütyüt megtaláltam a padláson, gondotlam először újrakondizom, és eladom.
Nos újrakondiztam, a D nevű csatorna meg elég zajosan ment, az S nevű egyáltalán. Sok kínlódás után beállítottam az egyensúlt az S nevű oldalon, minden ellenállást kicseréltem, bontásból szerzett ellenállásokra. Az S nevű oldal tisztábban ment mint a D oldal és ez nem tetszett a vevőnek ezért viszaküldte, s várja hogy csináljam meg. (ő egy gyűjtő és nagyon akarja ezt a kütyüt) Rámértem a D nevű csatornára kiment egy végtranyót vezérlő tranyó, azt kicseréltem, az ellenállásokat, kondikat is. Most meg nincs meg féltápfesz a gyűjtősávon és tápágak között. Azt vettem észre hogy ha nincs a jelkábel gnd bekötve a 19 es pontra egyáltalán nincs feszültség a gyűjtősáv és GND között, ha igen akkor: C103 pozitív lábán és a gnd között 23V DC van, T 106 nál ahol 0,63 v körül kéne legyen ott is 23V DC van.
Sziasztok !
Ha egy transzisztor (2n3055) kollektoráról veszem le a jelet ami a hangszórót hajtja, és mondjuk trafóval, akkor annak mekkora áttételűnek kell lennie ? Szóval itt is kellene impedanciát illeszteni mint a csöves erősítőknél ? Kösz !
A gyűjtősáv az mi lenne mire gondolsz?
Te most mire gondolsz? 100Voltos rendszert szeretnél farigcsálni?
Itt van kistehenke számára kért 300W-os erősítőhöz a dokumentációk.
A BC171 ha tudod cseréld ki BC 182 re, nem jók ezek semmire! Ha kétséges a 172 és 73 is, ezeket is cserélheted 82 vagy más hasonló NPN típusra, a lényeg hogy ne ez legyen bennük.
2n3055 öket kikötöttem és úgy próbálom életbe hozni. a gyűjtősáv= a hangszóró kimenet ami még nincs szűrve, A visszacsatolás, végtranyók emitterjei ide vannak kötve.
Hát arra, hogy:
Mondjuk egy csöves kimenőtrafónak az áttétele 20:1 . Ha egy tranzisztoros erősítőt (50V) csinálok kimenőtrafóval, akkor oda is kell-e valamekkora áttétel ?
Csöves erősítőnél a csöves erősítő viszonylag magas forrás impedanciájához van illesztve a terhelés, egy tranzisztoros erősítő kimeneti impedanciája alapból kisebb. Ezért biztos más áttételt kell alkalmazni. (ahogyan pl Sokol végfoknál látható) Nagy teljesítményeknél apróka gond, hogy a rézveszteség jelentősen megnő a nagy áramok miatt, a kimenő trafó mérete ezért jóval nagyobb lesz, mint amire egyébként szükség lenne. Ezért nem is látni nagyon 10 W -nál nagyobb teljesítményeknél kimenőtrafós végfokot.
Ahhoz nem kell transzfomrátoros illesztés.
De ha ő transzformátorost szeretne? Nem feltétlen kell leragadni a transzformátor nélküli végfokoknál. Mindegyiknek van előnye hátránya, egyikre sem merném letenni a nyagyesküt.
Pl, nem kell védelem ..
De lehetne még sorolni, ha jó a kimenő..
Egyszerű, stabil, földfüggetlen kimenet. Egy meghajtó, két végtranzisztor, és ugyanazt meg tudod vele oldani, mint a 20 tranzisztoros kimenőtrafó nélküli változattal. Ráadásul nem durran el azonnal a kimeneti rövidzárra. Csakhát, a bemeneti, és a kimenőtrafó babrás, súlyos.
Valamint nagyon stabil lehet komplex terhelésre is ha jó a kimenő.
Ja, tényleg nagy dög trafó kellhet, ugye a szükséges induktivitás miatt is.
Azért akkor is izgatja a fantáziámat. Tranzisztoros gitárerősítőt (régi japánt) láttam múltkor szétszedve (képen), és ott is kimenőtrafóval volt megoldva a dolog. Állítólag nagyon szép "tisztája" volt.
Ez igy igaz, de nagy hátránya, hogy nem integrálható, tehát nem olcsó, és a profit se lesz nagy.
A castone 800B-ben egy oldalon 8Db tranyó van!
Hello!
MA már hideg fejjel újra hozzáfogtam a barkácsoláshoz. Este miközben az elszigetelésen kínlódtam sorozatosan törtek le a forrasztások... A forrasztások 90%-a gyengén volt megcsinálva, vagy előtte nem volt lemaratva a zsír róla és így nem tapadt rá annyira az ón. Úgyhogy nagy idegességemben szétszedtem az egész erősítőt. A bemeneti panelen találtam egy ellenállást amit eddig nem vettem észre és eléggé kormos volt úgyhogy azt kicseréltem. Illetve az összes kábelt is kicseréltem jobb minőségű kevésbé szakadó kábelekre. Pákát fel visszaforrasztottam mindent, illetve a bordát a háztól teljesen elszigeteltem. Azon aztán a villám se húz át az tuti IC-t vastagon bepasztázam összeszereltem mindent, közben észrevettem hogy az IC nem tud teljesen felfeküdni a bordára mert nem egészen jól let megcsinálva a panel, így az kitartja az alját egy picit. De ahhoyg csak tudtam ráhúztam. Kimeneti feszültség 0,06VDC-re csökkent nem tudom hogy hogyan és miért Tökéletesen szól! Egy óra kemény metál hallgatás majdnem 3/4-es hangerőn 2db 8Ohm-os hangszórón azt érte el hogy az IC max 35fokos lehetett, tehát a borda immár rendesen húzta el a hőt Úgy látom sikerült megcsinálnom Köszönöm még1szer mindenkinek a segítőkészséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |