Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Igazad van Shalafi abban, hogy puha fa,ezzel én is tisztában vagyok, akár mint hangszerkészítő, akár mint híradástechnikus,de,..... sosem építettem még hangládát.
Nos, abból indultam ki, hogy a fenyő szerves rezgő anyag, hiszen szinte minden hangszer rezonátora ebből van, nem beszélve a zongoráról, ahol az egész hangszer fenyő, csak a merevítések vannak különféle kemény avagy félkemény fából és esetleg egy jó méretezéssel meleg, emberi hangzású ládát lehetne építeni. Szerinted elnyeli a rezgést, avagy mire gondoltál, amikor azt mondtad, hogy nem jó az együtthatója!
Természetesen nem lenne baj, ha önmagában is használható lenne. Valószínű, készítek egy zárt dobozt, és ha kell, a hátlapra tudok fúrni egy reflexcsőnek való nyílást (legalábbis most nem tudom melyiket ajánlod) vagy elkészítem két hátlappal és választok
Eddig legalábbis az derült ki, hogy nem baj, ha zárt, és nagyobb, mint 9 liter...
Sziasztok!
Új vagyok köztetek és nem is értek nagyon hozzá ezért is kérdezem meg ezt részletesen! Tehát szeretnék építeni(építtetni) egy basszusgitár hangfalat! Kérdésem,kérésem az lenne hogy milyen hangszórót válasszak?!tanulo vagyok még tehát a keret eléggé szűkös...vannak esetleg a sal vagy az m.n.c. hangszórói között amik megfelelnének erre a célra? ha van melyek ezek a típusok ha nincs akkor mik azok amik olcsok és mégis jok és megfelelő a teljesítményük (összesen 150-250W) ha ez megvan akkor arra is szeretnék választ kapni hogy ehhez milyen ládát milyen méretekkel kell építeni? (ezzel nem lesz gond édesapám asztalos). milyen hangáltó kell bele stb?? És egy utolsó kérdés! Van itthon egy Techincs erősítőm (tudom hogy nem valo hozzá de) azt valahogy össze lehetne majd kötni vele hogy működjön és ne füstöljön el semmi? (420W os annyit tudok rola ) Nagyon szépen köszönöm előre is annak aki rámszán ennyi időt hogy foglalkozik ezzel!! További szép napot!
Huh, nem tudom, hol olvastad ezt.
Melyik jbl?
A zongoránál azért ott van egy öntvény keret is. Másrészt nem hangszert akarsz készíteni
Majdnem elnyelés. Arra gondoltam, hogy a dobozon belüli nyomásváltozásokat alakváltozás formájában reagálja le a doboz, minél kevésbé, annál magasabb a Ql jósági tényező.
Melyik JBL ? Ez az
Idézet: „az ajánlható térfogat a lengőrendszer képességeit figyelembe véve, maximum 30 liter, fb=50Hz” Induljunk ki ebből. Mi történik 15 liter esetén ? Érdemes akkora hasznos belső doboztérfogathoz reflexben gondolkodni ehhez a hangszóróhoz ? Merthogy a maximum 30 literből arra következtetek, hogy kevesebb lehet. A WinISD is kb 17 litert javasol, és ott behangolható 60Hz-re. Téved a program? Vagy 15 literhez zárt lenne jobb? És harmadszor is megkérdezem, ha zártból az ajánlott 9 liter kellene, és 15 van helyette, hogyan befolyásolja az f3-at, nyerek valamit a nagyobb térfogattal? Vagy itt is hihetek a programnak, és ez esetben nem is kell kérdeznem többet... És csak ezek a kérdések érdekelnének Köszi Akkor emelj ki szövegrészt, ha mások figyelmét akarod felhívni valamire, ne akkor, ha te fontosnak tarod magadnak .Köb..
Ez nem így megy, hogy téged csak ez érdekel, vagy csak az érdekel. Engem meg a winisd-d nem érdekel. Vagy rendesen csinálom, vagy sehogy. És mielőtt ezekre válaszolni lehetne, meg kell nézni a JBL-t.
Egyébként továbbra is, sőt ahogy boncolgatjuk a helyzetet, egyre inkább értetlenül állok a jelenség előtt, hogy pont ezt a hszt akarod "középnek" használni...
A két kínai gyártónál nincs gitár célokra alkalmas hsz.
Mennyi pénz áll rendelkezésre?
Hogy gondoltad a váltást a szub és a kétutasok között?
A JBL-t most ne vegyük ide, a doboznak önállóan is szólnia kell, nem csak a közép tartományban. Ha 60Hz-ig lemegy, akkor az már nagyon jó. Úgy látom erre a reflex doboz alkalmasabb, zártban csak 100 körül megy le. Ha mindenre kiterjedően szerettél volna segíteni, azt köszönöm, de arra nincs időm. Holnap fűrészelek
Üdv!
Hja fűrészeljünk minden mindegy alapon. Gratulálok. Ehhez nem tudom, minek a fórum? Mutogatni, hogy tudsz fűrészelni? Az asztalosmunka még nem hangsugárzóépítés.
Sehogy A szub megy a szubszűrőjéről, a kétutas meg csak úgy szól, aztán majd lesz valami elven. Hidd el eddig is így volt csak sajnálom a 13 centis hsz-eket nyúzni, azért kellett ez.
Ehhez az alkalmazási módhoz a kisméretű zárt doboz akusztikai felüláteresztő működése illeszkedik jobban.
Tényleg nem véletlenek a kérdéseim. Persze önmagában csak az említett 30 liter körüli b-reflexként működne, bár még úgy sem állná meg a helyét. Főleg ha hozzáveszed a másik legnagyobb bajt amit a meggondolatlan választás hozott magával, a hangszóró problémás középtartományát.. Egyébként szoktunk olyat is tenni, hogy ha épp nincs szükség rá, a reflexcsövet egyszerűen elzárjuk. Ezzel alkalmazkodva az adott helyzethez, szobához, szubhoz.
Én is arra gondoltam, a szub simán felmegy 120 Hz-ig, és ehhez az alkalmazáshoz a zárt doboz is elegendő. Remélem az EBP miatt nem lesz baj, és nem "kötelező" a reflex doboz.
Ugyanakkor, ha szub nélkül használom, nem baj, ha mélyebbre megy. A 30 litert nem tudom megvalósítani, csak a felét. Remélem még ebben az esetben is képes javítani a reflexcső a mély-átvitelen. A csőhossz/átmérő megfelelő megválasztásával (hangolással) szerinted érdemes a b-reflexben gondolkodni egy 15 literre, vagy felejtős, és, ha nem tudom a 30 litert megoldani, akkor inkább zárt legyen? Ha a csövet betömöm, akkor viszont a doboz méret még mindig nagy, és így nem kapok "kisméretű zárt dobozt" A középtartomány kiemelését én is hallom, egyenlőre hangszínnel vissza tudom venni hallgatható szintre
Szia. Bocsánat, hogy közbeszólok, de szerintem valamivel nem vagy tisztába. Ha azt akarod, hogy minél mélyebbre menjen akkor minél nagyobb térfogatú ládát próbálj épiteni neki. Ha a b-reflex-et választod akkor meg még nagyobb térfogatra lessz szükség, szerintem legalább 28-30liter. Szerintem ne a szállitási, problémákkal foglalkozz, hanem inkább arra törekedj, hogy minél szebben szóljon. Nekem a legkissebb topládáim is 65liters dobozban, vannak mégsincs probléma a szállitással.
Szia én az EW-12EP -t tudom ajánlani. igaz hogy csak 110W RMS, de elég szépen szól és még olcsó is, 5ezer forint, körül mozog, ha jol emlékszem.
Szinte semmivel sem járna jobban ilyen hangszóróval, ez még kb. a textil széllel felszerelt somogyik szintje, csak ha igaz, 5000,-ért nagyobb "tányért" kap...
Egyáltalán nem érdemes gondolkodni ebben a hangszóróban, de ezt most hagyjuk.
A többit megválaszoltam korábban. Nézd, a 60-65Hz-es alsó határfrekvenciát jobb helyeken 10 centis hangszórók is elérik, és én mondjuk azt látom, hogy márˇ~80Hz alatt esni kezd az átvitel. Ha neked ez megfelel, akkor legyen a 15 liter, szubbal betömöd a csövet, szub nélkül meg majd valamit csinál a 15 literedben, ezen a részén úgysem változtatsz (csak akkor nem értem, miért kérdezed..).
Azért ez nem ilyen egyszerű, vagy igen?
Gondolj bele, a hangszóróhoz tartoznak T-S paraméterek. Ha csak az lenne a lényeg, hogy minél nagyobb doboz, annál mélyebbre megy, akkor teljesen feleslegesek a hangszóró adatai. Nem tudom, egy a témával még csak ismerkedő emberke, mint én, mire támaszkodhat, ha saját maga is számolgatna. Az bizonyos, hogy a hangfaltervező programokat nem viccből találták ki. Ha korrekt adataink vannak (saját mérés), akkor azokra támaszkodva a program segítségével lehet kalkulálgatni. De nem úgy, hogy amit kidob "eredményül, azt rögtön megépítem. Kétféle doboz jöhet szóba, ami átlagember számára is megvalósítható. A zárt, illetve a reflex. Itt van két kép, mi történik akkor, ha a program által ajánlott méreten növelek. - A zárt doboznál sok haszna nem látszik. A Qtc lecsökken. De az alsó freki nem változik érdemben, a görbe meredeksége csökken (összességében még rosszabb az eredmény) - A reflexnél a tuningoláson lehet finomítani, de ott van az a teknő, ahogy a doboz méretet megnöveltem.
Most egy kicsit hanyagoljuk ezt a konkrét típust.
Vegyünk egy példát. Meglátok egy hangszórót (nem MNC!), mondjuk a H2000 oldalon És ott vannak a T-S paraméterek. Mivel papíron nem tudok számolni, beírom őket egy hangfaltervezőbe. Kijön az eredmény zárt és reflex ládára. Ha a doboz méret növelésével az történik, mint a fenti csatolt képeken, akkor nem látom értelmét az ajánlott doboztérfogat növelésének. Mert zárt doboznál, ezek szerint háromszoros doboztérfogattal sem lennék jobb helyzetben f3 frekvenciát illetően. Vagy más a helyzet? És akkor pontosan hogy néz ki ez a dolog Köszi
Ha pontosak a kiindulási adatok (nem csak T-S), akkor a program jól számol, az történik, amit látsz.
Köszönöm, ezt jó tudni, mert a reflexcső hangolásban is hasznos lehet.
Azt hogy érted, hogy nem csak a T-S?
Sziasztok egy szuper diffuz hangfalat szeretnek epiteni. Kulon lenne a kozep mely lada es a tetejen
a magas lada a konnyebb hordozhatosag erdekeben. A hangszoroim 4 db 16 cm es somogyi kek perem melykozep ... meg nem tudom milyen dobozt epitsek neki a magasak 4 db somogyi dom lesz ha meg letezik a DTF12 akkor olyan azt ismerem nagyon szepen szol ket utasnak tervezem ... elso otletem hogy szembol negyzet alakura tervezem a melykozep ladat a hangszorok 1 cm hijjan teljesen osszernek ezt mar le is fixaltam magamban ... a refelex nyilas vagy cso a hatlapra kerul ami lecsavarozhato lesz hogy tudjunk vele kiserletezni olcso fabol majd ha belottuk megvesszuk a vegeredmenyt eros fabol ... Amiben nem vagyok pontos hogy milyen mely legyen a hangfal ? ebben kernek toletek segitseget ... masik lehetoseg hogy oszlop hangfalat csinalok es akkor egy par kijon 2 melykozep + 2 dom * 2 vel ... varom az ertelmes otleteket ...Email
A 16 cm nem olyan nagy ,hogy emiatt 2x3 hangdobozt készíts. Csinálj hosszúkás formájú dobozt. Lehet jobb lenne ha papírra lerajzolnád az elképzelésed ,mert így nehéz kihámozni , mit is szeretnél.
Szia Shalafi!
Abszolút igazad van, és mindent érek, hiszen a vonós hangszerek korpusza is, mint egy rezonátor doboz, állandó amplitúdó mozgást végez, látod erre nem is gondoltam, pedig evidencia. Más! Szerinted van jelentősége, hogy egy hangolt reflexcsövet a doboz elejére, vagy hátuljára teszek. Üdv!
Ez engem is érdekelne, hogy a reflexcső helye befolyásol-e valamit (én úgy tudom, hogy ez mindegy)
Ha a hangsugárzó hátuljára teszed a nyílást, a reflexiók miatt nehezebbé macerásabbá válik az elhelyezése, mint ha az előlapra tennéd.
Nem lesz az "macerásabb", csak kicsit több hely kell hozzá. De jó elhelyezéssel akár egy kis hangszóró vagy rosssz mélyátvitelű doboz alsó határfrekvenciája is kiterjeszthető így. Illetve még egy dolog, ha az előlapra, vagyis veled szembe kerül a cső, sokkal zavaróbbak a középtartománybeli rezonanciái.
Hááát, a DTF 12-ről minden elmondható, csak az nem, hogy szépen szólna. Változó, de a régebben mért példányoknál a felső oktáv teljesen halott volt. Másrészt teljesen fölösleges és rossz ötlet 4 darab belőle, ahhoz a két érzéketlen SAL 16-oshoz bőven elég egy magashsz.
hát összesen max 20-25 ezer (a faanyag ingyen van és munkadíj is ugyebár)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |