Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107

Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   59 / 93
(#) Spyro1411 válasza proba hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Nem tudom, hogy előbb mit csináltam, mert most tényleg más értékeket kaptam...
A legalsó érték az -0,296V A kijelző 000
A kijelző 0V körül kikapcsol, de amíg tekerem a trimert addig össze vissza villog.
A legmagasabb érték amit be tudok állítani az 2,04V , de a kijelző sötét.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2013
(#) proba válasza Spyro1411 hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Amíg 0-2V körüli értékig nem tudod állítani a 36 láb feszültségét a 35 höz képest szépen ,és a kijelzés nem változik szépen ,addig keresés. Mérd meg ohm mérővel a poti testlába és a 35 láb között az ellenállást,amíg ez nem nulla addig nyomozz.Ez megvan utána az a pontot amit testnek neveztél ki a méréshez azt mérd ki ,a 35 lábhoz képest hány ohmos amíg az nem nulla nyomozás.(ha mindkettő jó akkor panel kocogtatás ,hátha elromlik.) Nem tudom össze van e építve az alappanellal ,ha igen ,minden összekötés ellenőrzése,a panelrepedés a forrasztás tövében eléggé alattomos hibát okozhat.)
(#) Spyro1411 hozzászólása Feb 27, 2013 /

Sziasztok!
Végre sikerült megoldani a problémát.
A kijelző panelon meg volt szakadva a nulla és a 35-36 láb között pedig nem 0,9V hanem 1,8V a helyes érték (legalábbis amikor ezt beállítottam akkor elkezdett szépen működni)
A segítségeteket nagyon köszönöm!
(#) szabónagymester hozzászólása Márc 22, 2013 /

Átnéznétek nekem ezt a nyáktervet, hogy jó-e? Több szem többet lát, és nem akarok hibás nyákot legyártatni.
Csak a hőmérő egységet nézzétek légyi, a másik még félkész... De arra is fogadok javaslatokat.

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2013
(#) proli007 válasza szabónagymester hozzászólására (») Márc 22, 2013 /

Hello!
Az az átkötés, az AC bemenetnél, nagyon nem kell.. Az legjobb út a "mászkáló" kijelző felé. Amilyen vastagon tudod, egyből a kondi negatív pontjára menjen. Ott folynak a legnagyobb áramok. Pont beleviszed a GND vezetékbe.
A Stabi kimenetére az 1000µF szerintem "enyhe túlzás". Oda egy 10µF-nak is megfelelőnek kell lenni. Viszont hiányoznak a stabi két oldaláról a 100nF-os gerjedésgátlók.
De ha valaki közösíti a COMM pontot a GND-vel, akkor "megszüntette" az IC belső referenciáját. Vagy is az 5V-os táp lesz a referencia forrása. Ekkor az adatlap, külső referenciát ajánl. Mert ha a +5V változik, akkor a mutatott érték is változni fog. Ha meg rángatódzik, a kijelző miatt, akkor az is ugrálni fog.
üdv!
(#) szabónagymester válasza proli007 hozzászólására (») Márc 22, 2013 /

Köszönöm a segítséget, javítom akkor a hibás GND vezetéket!

Hello! A GND jobb, de az előbbi szimpatikusabb volt. De nem a stabi bemenetén "nagyoltam" a kondit, hanem a kimenetén. A bemenetén az egyutas egyenirányítás miatt szüksége saz amperenkénti 5000uF. Ha jól tudom ez 250mA-t is megeszik, így helyes lehet az 1000uF. Persze ez trafó feszültségétől is függ. De 9V esetén szerintem szükséges lesz. Amúgy a negatív 100µF-os puffernek nincs negatívja bekötve. üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2013

Akkor most nagy slamasztikába kerültem, mert Alkotó meg szinte lehordott, hogy rosszabb már nem is lehetne a GND kivitelezésem! :S
Kicsit úgy érzem, hogy ha a jobb kezem ujját harapom meg az fáj, ha a bal kezemét, az fáj...
Akkor jó az előző GND vezetés, csak vegyem ki az AC nullát a GND-ből?
Csatolok egy képkivágást, a negatív gnd-t behúztam.
Köszönöm hogy szóltál, kimaradt volna...

javítás.JPG

(#) SKY hozzászólása Márc 22, 2013 /

Üdv!
A TLE4990-es IC-t gyakorlatilag csak mikroprocesszorral lehetne használni? Az adatlapból úgy látom, mintha lenne egy "E6782" verzió, ami nem programozható, ha van ilyen azt miből lehetne észrevenni az adott IC-n? A téma címben szereplő IC-vel építenék mágneses tér mérőt (leginkább).

Hello! Alkotó jobban tudja, mert én csak elméletből, Ő meg gyakorlatból mondja amit mond. De hogy az első változat teljesen rossz, abban biztos vagyok. üdv!
(#) proli007 válasza SKY hozzászólására (») Márc 22, 2013 /

Hello!
"Completely calibrated and fused version -E6782" Ebből az derül ki, amit mondasz. Gondolom rá van írva a tokra ez a szám is.
Amúgy azt írja, hogy kalibráció alatt a RAM-ban tárolódnak az értékek, majd ha minden oké, átírja az OTP-be (ami csak egyszer írható) és kiégeti a biztosíték bitet (vagy mit). Ez után már nem lehet változtatni a beállításán. Az E6782, meg ezek szerint gyárilag van kalibrálva.
üdv!
(#) SKY válasza proli007 hozzászólására (») Márc 22, 2013 /

Sajnos a tokon csak ez a számsor van és ahonnan rendeltem, ott sem volt feltüntetve:
G0715
90A43415
Az adatlap említ valamilyen error detectiont, ezek szerint a szenzor folyamatosan képes kommunikálni a uC-vel?
Megoldható az ICL7107-el való használata? Ha igen, akkor a szenzor hibájához képest kb. mekkora az ICL7107-es és mekkora lenne egy 10bites ADC PIC-el?
(#) proli007 válasza SKY hozzászólására (») Márc 22, 2013 /

Hello! Én nem ismerem ezt az IC-t, csak az adatlapot néztem amit belinkeltél. Ha megjön, megtudod mit tud.. Ha az IC kommunikál, attól még a mért jelet nem zavarja gondolom, mert azt úgy is integrálva méred. De a 10 bites proci valós felbontása maximum 10 bit, vagy is 0..1023 értéket különböztet meg. A 7107 meg 3,1/digit, meg -1999..+1999-ig. Ez ugye cseppet több. De egy mérésnél nem csak a felbontás számít, más hibák is vannak. Valamint az ICL integráló jellegű, ami 3mérés/sec jelet szolgáltat, viszont átlagolja a zajt is. A PIC meg SAR regiszteres, vagy is órajeltől függően 10 lépésből megmondja az értéket. Viszont nem "szűr". Vagy is átlagolni kell,meg egyéb nyalánkságok. De ezeket csak mint mellék információkat mondom.. üdv!

Javítottam az első változat topográfiás GND megoldást, töröltem az átkötést, és behúztam a nullát a kondi negatívhoz. Ha Neked ez szimpibb, legyártatom ezt a verziót is, és majd meglátom melyik válik be.

hőmérő.JPG

Hello! Nekem így szimpibb, de az átkötést vedd ki, mert az csak rontana a helyzeten. üdv!
(#) nagysasy hozzászólása Márc 28, 2013 /

Sziasztok..
Megépítettem az alábbi kapcsolást de tápfeszt adva neki nem csinál semmit.
Gnd 1. láb 5V
Gnd 26. láb -5V.

tipp valakinek ?

Köszi.
(#) Gabi válasza nagysasy hozzászólására (») Márc 28, 2013 / 1

Szia,
21, 30, 32, 35 láb összekötve GND-re van kötve? Áramot vesz fel? Referencia feszültség megvan? Kijelzők jó típusúak?
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2013
(#) Alkotó válasza nagysasy hozzászólására (») Márc 28, 2013 /

Egy csomó jól működő példányról tudok.
A hibaleírásod jóindulattal is csak semmit mondó.
Az Én paneltervemet használtad? (Ha nem, javaslom ezt az irányt követni.)
(#) lionsec hozzászólása Márc 29, 2013 /

Kis infót szeretnék kérni mert kissé megakadtam egy ALKOTÓ által tervezett fesz mérő kapcsolással. Van e lehetőség ezt az áram kőrt egy kapcsolóval átkapcsohatóvá tenni ,hogy áramot is tudjak esetleg mérni vele vagy egy másik áram kőrt építeni és azt csak áram márőként használom ezáltal mindkét értéket láthatom folyamatosan.
Köszi.
(#) Alkotó válasza lionsec hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

A kérdés felvetésed sok irányú.
A műszer önmagában CSAK 0-200mV nagyságú feszültséget fogad a bemenetén, amit számjegyekkel megjelenít a kijelzőn (1 tizedes pontossággal, tehát mondjuk Ube=100mV esetén a kijelzett érték "1000").
De a mért feszültség szinte bármekkora lehet, ha azt ismert arányban leosztjuk a műszer számára.
Az árammérés is feszültség mérés, mert az áramot átvezetjük egy ismert értékű ellenálláson, és az azon eső feszültséget osztjuk le olyan arányban, hogy az éppen az ellenálláson folyó áramot jelentse.
"lánykoromban" írtam erről néhány sort, javaslom elolvasni, mert sok kérdésre benne van a válasz.
(#) proli007 válasza lionsec hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Hello! De ha már ilyesmire adtad a fejed akkor tudd, hogy az áramkört egybe kell írni és rövid ö-vel.. üdv!
(#) lionsec válasza proli007 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Köszi a helyesbítést!!!

És ha összeállítom az áramkört gondolom egy kis 8 V-os trafót építsek be neki ami ellátja a mérés oldalt. Bocs a kissé butának tűnő kérdésekért de hobbi szinten építgetek és vannak dolgok amiket csak úgy tanulok és tudok meg ha megkérdezem nálam szakmabelibb szakitól!

A "kis" trafó nem előírás. Lehet nagy is. Az a lényeg, hogy ha több jellemzőt is mérni kívánsz, az-az több kijelzőt használsz, akkor lehetőleg mindegyiknek jusson egy külön tekercs. (kijelzőtől függően 300-400mA küröli maximlis áramra lehet számítani). Ha ez megvalósul, akkor korlátlanul lehet kötözgetni egymáshoz szinte mindent.
A feszültség sem túl szigorú. Azt kell mérlegelni, hogy lehetőleg terhelés hatására se essen 8V alá, mert akkor nem lehet belőle kellő biztonsággal stabilizálni, illetve ha sokkal magasabb, akkor jobban melegszik a 7805-ös stabilizátor.

Akkor úgy tervezem meg az áramköri lemezt ,hogy egy nyák trafót beépítek minden méréshez és akkor precíz lesz!

Ez is lehet jó megoldás.
Tapasztalatom szerint, ha mondjuk 2 jellemzőt akarsz egyszerre mérni (mondjuk áram és feszültség), akkor olcsóbb megoldás egy nagyobb trafó, amin két tekercs van.
Ha 400mA-el számolsz, és két 8V-os tekercsel, akkor 2x8x0,4=6,4W-os trafó kell.
Ezeknél a kicsi nyák-trafóknál van még egy huncutság, amire nem árt felkészülni. Az üresjárati feszültségük sokkal nagyobb mint a névleges. És a "sokkal" alatt tényleg sokat kell érteni, mert akár duplája is lehet a kicsi méreteknél.
Azért lehet ez gond, mert a puffer is rá teszi a magáét (közel gyök2-szeres), és így már a puffer feszültsége kritikus lehet. A baj nem halálos, mert a terhelés mindig rajta van és az visszafogja.

Köszi a segítséget.

Akkor kérhetnék tanácsot még egy dologban?
Elsőként szeretnék a panelfúró gépemnek egy kis tápot csinálni a belinkelt kapcsolással erről van valami vélemény esetleg? Áramot nem akarok szabályozni csak feszültséget.
(#) Gabi válasza lionsec hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

A pufferkondenzátorra több jut, mint 40V, 30V-os szekunder esetén, főleg, ha nem terheled le a trafót a névleges szekunder feszültségre. De szerintem nem is kell 30V-os trafó, ez a fúrótól függ. A kapcsolás egyébként jó.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2013
(#) proli007 válasza lionsec hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Hello!
- Elsőként a trafó szükséges feszültségét érdemes meghatározni. A maximálisan elvárt kimenő feszültséghez hozzá kell adni 3V feszültséget (ez a szabályzó működéséhez szükséges "maradék feszültség"), majd az így kapott értéket elosztani 1,3-al. (A helye érték, a gyök kettő 1,42 lenne, mert a váltó csúcsértéke ennyivel több, mint a mért effektív értéke. De az egyenirányításnál kb. ennyi a veszteség, ezért az 1,3.) Természetesen a trafónak ezt a feszültséget nem terheletlenül, hanem a maximális terhelése közben kell leadni.
- A trafó minimális szükséges teljesítményét, a csúcsérték és a csúcsáram szorzata adja. Ez felett lehet, alatta nem célszerű.
- Az IC belső referenciája 1,25V. Működés közben mindig ez a feszültség esik a 240ohm-os ellenálláson. (Vagy is ez van az Out kimenet és az szabályzó ADJ bement között.) Ki kell számolni ezen az ellenálláson folyó áramot. 1,25V/240ohm=5,2mA. A potin is ez az áram fog átfolyni. (Plusz az ADJ szabályzó árama, de az egyszerű esetben elhanyagolhatóan kicsi.) A potméterre jutó feszültség, Uki-Uref. Vagy is ha pld. a maximális beállítandó kimeneti feszültség 12V, akkor a potira 12V-1,25V=10,75V jut. Ismerve az áramot és a feszültséget kiszámítható a poti szükséges ellenállása. 10,75V/5,2mA=2kohm.
De ez a téma itt igen OFF-ra sikeredett. Van külön topikja az LM317-nek, ami ezzel analóg.)
üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2013
(#) nagysasy válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Igen a Te paneltervedet haszáltam,a gond az vele,hogy a kijelzők még csak nem is mutatnak semmit, mintha az egész halott lenne.
Következő: »»   59 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem