Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   838 / 842
(#) Kocska hozzászólása Dec 4, 2006
Hello!
Ma vettem új LM324-et meg BC337-et. De még mindig nem működik , csak 33V van a kimenetén, amikor kikapcsolom a led elkezd világítani. A nyákterv lehet rossz, vagy mi?
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Kocska válasza szabi83 hozzászólására (») Dec 2, 2006
Elvileg nincs, úgyvan ahogy a panelterven. Lehet, hogy az első élesztéskor ment tönkre a rosz alaktrészek miatt, az áramkorlát se működik
(#) szabi83 válasza Kocska hozzászólására (») Dec 2, 2006
bocs, nincs fordítva az lm324?
(#) Kocska hozzászólása Dec 2, 2006
A Z1 ok a poti is jó. Az IC elég meleg szerintem ez nem túl jó jel
(#) PCB válasza Frankye hozzászólására (») Dec 2, 2006
Szia !

Egy oldalas

Üdv !
(#) PCB válasza Kocska hozzászólására (») Dec 2, 2006
Szia !

Szabályzást nézd meg, ott valami még nem ok.

Poti ? Z1 ? .....stb

Üdv !
Találtam 2 hibát BC337 helyett az eladó BC327-et adott azt kicseréltem BC182-re. Meg 2n3054-et nem vettem volt egy régi, de az se volt jó ,tettem be egy kisseb áramú tranzisztort. Így ment de valamikor csak 5,6V-ig lehet állítani a feszt valamikor pedig jó lehet állítani 0-24V-ig.
(#) Frankye válasza Kocska hozzászólására (») Dec 2, 2006
Ez nem csak az egyik oldala a NYÁK-nak? Az eredeti rajz 2oldalas NYÁK-ra készült!
Hello
Építettem egy tápegységet (0-24V 0-5A), de nem működik hiába tekergetem a potikat. Folyamatosan 33V-ad. Mi lehet a hiba? Elkötöttem valamit? Vagy Nem jó a nyák?
(#) Sebi válasza fazksg hozzászólására (») Nov 29, 2006
Csak tranzisztorral "megfejelve" tudom ajánlani 2A-re a 317-est - ebben az esetben.
Gondold el: a 317-es 1,2V-ig leszabályozható, a bemenőfesz. 2A-rel terhelve leesik mondjuk 31,2V-ra (az egyszerűség kedvéért,de közel a valósághoz).
30Vx2A=60W disszipáció! Ezt még jó nagy bordával sem bíznám egy TO220-as tokra (még külön bilincses rögzítéssel és szigetelőalátét nélkül sem) hogy elfűtse...
(#) Sebi válasza deniel hozzászólására (») Nov 29, 2006
A feszkétszerezőben legalább 2x 4700µF kell, és a diódáknak is bírniuk kell 3A-t! Itt nem igazán kellene melegednie semminek.
Azt mondod 19V megy be, 14V jön ki, terhelve 2A-rel: ez 5Vx2A=10W disszipáció az áteresztőn, ez a stabilizálás lényege analóg tápoknál - itt elfűtjük a "felesleges" energiát.
Amúgy még mindig a 324-es tápról beszélünk?
(#) szabi83 válasza fazksg hozzászólására (») Nov 28, 2006
Az LM317T adatlapját nézve, kiderül hogy a max betápja 40VDC, szóval 35V-al semmi gond nincs!

LM350T - 300FT a hqvideoban.
Az adatlapját nézve, kiderül max 35VDC a betápja ezt ne, inkább LM317T.

üdv
(#) fazksg hozzászólása Nov 28, 2006
SziasztokT
Én olyan labortápot szeretnék építeni, ami bemeneten elbír 35 voltot is (gagyi fajta 30 voltos trafó), és a kimenete 0-30V-ig szabályozható (legalább). Néztegetve a szabi83 tápját (lm317-tel), talán jónak tűnik, mert áramban elég a 2A, csak azon a rajzon nem látok sajnos semmi feszültséget (mennyit bír el a bemeneten???). Szóval az a kérdésem, hogy lm317 bírja-e 35 voltot a bemeneten, és ha nem, akkor mit javasoltok (amit korábban mellékeletem, azzal az a baj, hogy 2000 Ft felett van az alktrészköltség.. túl drága! LM350-est meg egyszerűen nem tudok venni )!!!
FG.
(#) PCB válasza deniel hozzászólására (») Nov 24, 2006
Szia !

Elmondom újra akkor és utoljára miért kell 30V tápfeszí.

Az LM 324 IC 4. lábán mint látod van egy zener.
Ez a zener állítja be az IC "Vcc" feszültségét.
Ha a tápfesz nem 30V körül van akkor ez a "Vcc" feszültség nem lesz annyi amennyit az IC kíván.
Ebből adódóan felborul az egész szabályozás.

Ez a táp, ha tetszik ha nem, 30V tápfeszre lett tervezve.

Amig nem jutsz el idáig nem fog rendesen működni !

Üdv !
(#) deniel hozzászólása Nov 24, 2006
Helyesbítek, így is minden melegszik mint állat.

Deniel
(#) deniel hozzászólása Nov 24, 2006
Sziasztok!

Beraktam egy feszültség-kétszerezőt a táp elé.

Most 19V megy be, max 14 jön ki.
2A-al van terhelve.

A hűtöborda már nem melegszik annyira, most a kétszerezőben tűzforróak a diódák.

Deniel
(#) fazksg hozzászólása Nov 24, 2006
huh....
hát akkor erősen félreértelmeztem a kivezetések jelölését... Elnézést...
És köszönöm a felvilágosítást!!!!
Üdv: Fazksg
(#) PCB válasza fazksg hozzászólására (») Nov 23, 2006
Szia !

Ez egy sima asszimetrikus táp

Üdv !
(#) fazksg hozzászólása Nov 23, 2006
Sziasztok!
Végignéztem ezt a topicot, és először az lm350-es ic-t tartalmazó tápot akartam megépíteni, de ahhoz nem kaptam alkatrészt. Ezért a kapcsrajz gyűjteményben talált mellékelt tápot szeretném megépíteni, viszont nekem sima asszimetrikus táp kellene. Ha egyszerűen kihagyom a negatív kimenetet, és másik kivezetésnek a földet hozom, akkor szerintetek működhet???
(#) deniel válasza Dudus hozzászólására (») Nov 21, 2006
Sziasztok!

A Lednek folyamatosan kell világítania?
Mert nálam csak akkor világít, ha az áramerősség nem a maxon van.

A bemeneti feszültség 12,5V terhelve.
De csak 7,7 V jön ki belőle ha terhelve van.

A tranzisztoron 3,86V.

Szeretnék beépíteni egy feszültségkétszerezőt, mivel a trafó 6A-os nekem meg bőven elég lenne 3 is.
Ha beépítem, azt amit Sebi linkelt be a 3. oldalon, akkor az mellé még kell egy egyenirányító híd is?
A diódáknak is kell hűtés ilyenkor?

Deniel
(#) Dudus válasza PCB hozzászólására (») Nov 20, 2006
Mérj egy Collector-Emitter feszültséget szorozd meg az árammal és megkapod mennyit disszipál. Akkor kell a legjobban melegednie, ha viszonylag kis feszültséget állítasz be és nagy áramot veszel ki.
(#) PCB válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 20, 2006
Szia !

Nem kell a bordának hidegnek lenni, az akár 60 -70C is lehet. 3 - 5A terhelésnél.
Pontosan azért van, ezért lett kitalálva, hogy az vezesse el a hőt a tranyókról.

Csak helyesen kell a borda méretét megválasztani !

Üdv !
(#) sirály12 válasza deniel hozzászólására (») Nov 19, 2006
Nekem is nagyon meleg szokott lenni a borda, pedig az enyémen nagyobb van.

Szerintem tégy úgy ahogy én, egy kis 5cm-es ventit fogok a borda elé tenni. Már ott van, de mivel mostanában csak néhány száz mA-al van terhelve még nem kellett.
(#) PCB válasza deniel hozzászólására (») Nov 19, 2006
Szia !

Ha minden alkatrész az ami a rajzon van, és 24 -30V
tápfeszről működteted, akkor nem lehet 2A -nél forró.

És ha jól építetted össze.

Üdv !
(#) deniel hozzászólása Nov 18, 2006
Sziasztok!

Megépítettem a PCB féle tápot.

Most tesztelem.

2A-rel van terhelve, és a hűtőborda már tök forró.
Ennyire melegszik télleg, vagy valamit elkötöttem?

A borda: ilyen

Deniel
(#) Sebi válasza maestro hozzászólására (») Okt 26, 2006
Hehe.... ezt én scanneltem

Amúgy a tirisztoros elég szépen zúgatja a trafót!
Én inkáb triacokkal leágazást kapcsolnék a trafón. A vezérlést komparátorok adnák, amik a kimenőfeszből vesznek mintát, így rövidzárnál, áramgenerátoros (CC) módban is mindig a megfelelő pufferfesz áll rendelkezésre.
30-40V-ig tudnám ajánlani azt a megoldást, amit a PC-tápoknál is alkalmaznak a 110/220 váltásra: graetz egyenirányítóra két sorbakötött elkó - mint puffer - és egy kapcsolóval a váltó egyik pontja összezárható az elkók közösével. Ekkor fesz-kétszerezó lesz a kapcsolás. A kapcsoló helyett félvezetőt alkalmazva ugyanúgy lehetne komparátorral váltani (és nem kattog- bár az olyan barátságos)
(#) maestro válasza Dudus hozzászólására (») Okt 26, 2006
"Szerintem a "kattogós" tápod is ezt a megoldást alkalmazza."
Még ha az enyém lenne... de nem
(#) maestro válasza maestro hozzászólására (») Okt 26, 2006
Bocsi. Elolvastam figyelmesebben, és van benne valami áramkorlátozás, és a feszültséget is lejebb lehetne vinni a D8 Zener diódával (bár a rajzon nem Zener dióda van).
(#) Dudus válasza maestro hozzászólására (») Okt 26, 2006
Én is tirisztoros előszabályozást ajánlok. Ez picit olyan mint egy kapcsolóüzemű, mert a pufferfeszültséget csak a DropOut értékénél picivel tartja magasabban ezáltal csökkentve a soros szabályozóelem disszipációját. Sajnos azonban, mint a belinkelt megoldásnál is látszik, ezt nehéz 0V-ra leszabályozni, bár negatív segédtápot használva nem is lehetetlen.

A másik megoldás, amit az én tápom is használ, hogy több kivezetése van a trafómnak és kb. 8V-onként átvált arra a trafómegcsapolásra, ami a legkisebb disszipációt adja de még elég. Szerintem a "kattogós" tápod is ezt a megoldást alkalmazza.
(#) maestro válasza Tomi20 hozzászólására (») Okt 26, 2006
A suliban van egy 0-40V-os és 2,5A-es táp, ami 20V után átkapcsol valami relét, mert ekkor lehet hallani egy kattanást. De lehet, hogy a potméterbe van beleépítve a kapcsoló. Nem tudom. Tehát én is valahogy így képzelném el mind a feszültség, és mind az áram szabályzását.
Következő: »»   838 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem