Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Az természetes, hogy ha terhelem, akkor leesik a feszültség? Mert ha beállítok rajta 12V-ot és rárakok egy 12V-os motort, akkor a fesz már csak 11V.
Elkészült a mű.
De lenne egy kérdésem: - Ha nincs terhelve a feszt nem lehet 5-6V-nál lejjebb venni. Miért? Egyébként ha terhelem, akkor király. Nagyon tetszik.
Egy tápegységnél ne ragadj már le a típusoknál...
Azt rakd oda, ami van a fiókban... Ha a feszültséget elviseli, az áramot bírja, a disszipáció elegendő a határfreki megfelelő, akkor bármi hasonló típus működik. Neked a 3055-tel gondolom darlingtonban van a 3054. Ide jó pl.BD241,BD135 tehát TO220 v TO139 tokban szinte bármelyik NPN SI tranyó.
A 3054-es helyett nem jó egy 3055-ös. Mert 1 tranyót nem fogok neten rendelni, az biztos.
Közben már vettem 3055-öst.
Kész a panel, minden megvan, kivéve egy alkatrészt, a 2n3054-est, mert ezt nem tudtak adni a boltban, és nincs is ittholy olyan tranyó, amivel pótolni tudnám, úgyhogy 1 tranyó miatt áll a cucc.
Jó a BD249 minden változtatás nélkül.
DVM-ek: a táplálás vagy DC-DC leválasztós konverterrel, vagy + - 5V-ról történhet, ez utóbbi esetben közösíthető a mérendő GND a DVM IC táp közösével. A két DVM mehet közös tápról, de ekkor az árammérő söntöt a negatív ágba kell beiktatni.
Itt van 1: ha a kapcsoló zárva van akkor kétszerez, ha nyitva akkor nem. Tehát ha csak kétszerezni kell, akkor 2 dióda elhagy6ó.
Pl. a szabályoz6ó táp disszipációja csökkenthető, ha az alacsonyabb tartományokban nem kétszerez, hanem graetz-ként funkcionál, amikor nagyobb a kimenőfesz. igény, akkor kétszerez. Általában a nagyobb feszeknél elegendő a fele áram is.
Hello!
Már megint én vagyok. Ez jó bordának? Ezzel kb mekkora teljesítményig bírja? http://hqvideo.hu/info/hu/cool_s4463_075.html Deniel
Pulyka: Köszi, van elég fesz rajta, csak az olvastam valahol, hogy a műszereknek külön táp kell.
Akkor ha 2 stabIC-vel előállítóm a +- feszültséget, arra mehet mind a 2 mérő? Sebi: Tudnál küldeni ilyen kétszerező kapcsolást? Deniel
deniel írta:
Olyat nem lehet csinálni, hogy a trafó kimenetéről párhuzamosan 2 szer veszem le a feszültséget (pl 12V), külön egyenirányítva, és stabilizálva, majd a végén sorba kötve nem kaphatok 2 szer akkora feszt (24V) ? Vagy ez nagy hülyeség? Csak a mondat első része kivitelezhetetlen. Feszültségkétszerező kapcsolás létezik: pl: pl az összes PC-táp így oldja meg a 110V-os hálózati üzemet (ha kell). A trafónál természetesen a feszkétszerezés után csak fele áram vehető ki.
Jó Estét
Ha az ampermérő,és a "fesszabályzó" külön nyákon van,vagy nincs a labortáp áramkörében benne,akkor azt én is megtudom neked mondani,hogy meg kell tudnod,hogy mekkora fesz kell a 2 mérőnek,és ha ennyi fesz nincs a labortáp trafóján,akkor lehet levinni tápIC-vel,vagy másik külön trafó kell! De én mindenképp az IC-vel vinném le a feszültséget,egy külön trafó tul "dúrva",és felesleges lenne sirály12:Ezt majd megnézem a könyvben Üdv Gyorsfagyasztott Pulykafilé
Lenne egy kérdésem, most itthol vagyok, mert beteg vagyok, és szeretném megcsinálni az első hozzászólásban lévő labortápot, de nincs 3055-öst tranyóm itthol, de bd249-es van, nem lehet azt használni helyette?
Ahogy nézem lehet. Kell akkor valamit változtatni a rajzon? Előre is kösz.
Hello!
Most az lenne a kérdésem, hogy, ha beépítem az előzőleg belinkelt dgitális feszültség, és ampermérőt, akkor azoknak a táplálása, mehet a nagy trafóról, vagy kell nekik külön? Deniel
Szia !
Tegyél egy akkora bordát amire kényelmesen ráférnek a tranyók. pl: legyen olyan hosszú mint a PCB és legyen35mm magas. Üdv !
Szerintem én nem fogk 5 A-t használni mostanában.
2A-hez kb mekkora hűtő kell? Deniel
Szia !
5A a max áramerősség, Akár tehetsz ventillátort is. Az hogy mekkora bordát teszel rá, végül is szubjektiv. Álltalában az a szokás, hogy ha egy táp 5A-t tud akkor akkora hűtést tesznek amivel az 5A-t akár évekig is tudja. Ha te úgy itéled meg, hogy csak 2A-t fogsz kihasználni, akkor elég a kisebb is. Alapbeállítás: rosszul fogalmaztam A max áramerősséget és max feszültséget tudod beállítani amit a szabályzó potikkal nem tudsz túlhaladni. Nevezzük tehát felső áram és feszültség korlátozónak. Üdv!
Még egypár kérdés:
Az alapbeállítás, pontosan mit jelent? Ha rakok ventilátort a bordára, akkor lehet kisebb? Mekkora a max áramerősség, amit bír? Deniel
Szia !
P1 -P2 ez a szabályzás (Lin) P3 - P4 az alapbeállítás Borda min: 150x70 -es (Al) ha nagyobb egy hűtés az sosem baj ! Persze, kell mindkét tranyót hűteni. Azért nem a panelen vannak a diódák mert én azt a kivezető kapcsokhoz tettem a dobozba. Beültetési rajzot nézd meg látszik minden. A schematikus rajz csak a kapcsolás elméletét mutatja ahogy kinéz, ami fizikailag megvalósul az a PCB rajz. Láthatod hogy P1 és P2 is ki van drótozva, egyik sincs a panelra ültetve. Üdv!
na, az én kapcsolásom átépíthető 50V-osra, csak éppen az enyém nem akar beindulni!!! Ha rápillantanál a rajzra... Pedig már müködött, csak bedobozoláskor vmit elb..sztam... (Rajz visszább csatolva)
olyanra van lehetőség, hogy erősítőknek szeretnék csinálni szabályozható tápot.
0-50V, 0-1A tartományban kellene szabályoznia. Ja és szimmetrikusan. De gondolom a szimmetria 2 egységgel megoldható. Nekem a feszültség lenne a legkritikusabb pont. rengeteg szabályzót találtam de max 30V. Tudom, hogy a legtöbb 50Vos erősítő megy 30ról is, de van pár ami nem... Az izzókkal meg már nem akarok jáccani.
Az áramerősséget, és a feszültséget melyik potival lehet állítani?
Csak egy van kivezetve. A potméterek lineárisak? Mindkét tranzisztornak kell hűtőborda? kb mekkora borda kell? A tranzisztorok meletti diódák és ellenálások miért nem a panelon vannak? Deniel
Nekem van egy fain rajzom, meg is építettem, hasonló, mint a tied, de sajnos nem akar müködni! nem tom miért..
mikor még teszteltem, (dobozolás előtt) akkor müködött, most meg már nem.. de már szétbontottam, és ugy sem megy.. megvan hozzá a komplett leírás is, de sajnos nem megy... Hibajelenség: Világít a led, és a müv erősítő nem kapja meg a szimmetrikus feszt, hanem egy picit elmegy --> +6V @ -7.xxV !!! Esetleg van valami ötletetek???
Szia!
Azért van darabokban mert a szaggatottal keretezett egy panel, ami külön van az meg külön kerül mellé A 2N3055 nincs a panelen mert az pl: a doboz hátulján van egy hűtőbordán. A Potik megint csak külön vannak kivezetve. Ha megnézed minden ami külön van a PCB-re kapcsolódik. Nézd meg a PCB rajzot is. Üdv!
Sziasztok!
Tudna valaki küldeni egy jó kapcsolást labortáphoz? A feszültség és az áram legyen állítható! kb 0-20V-ig 0-2 vagy 3 A-ig PCB-é tetszik, csak nem teljesen értem a rajzot. Miért van darabokra szedve? Deniel
Köszi a választ.
Igazából arra lennék kiváncsi, hogy mekkora feszt lehet belőle kihozni? De szekunder tekercs ezek szerint csak egy van, de több kivezetése van? Deniel
Hello
Azt akarod megtudni,hogy melyik a primer tekercse,hogy ne a szekundert kösd a hálózatra? Ezt általában ugy szoktam megállapitani,hogy kimérem a két végét ellenállás mérővel,és ahol több ohm-ot mér,az a primer tekercs,vagy ahol vékonyabb a vezeték a szekunder tekercs vezetékétől,akkor az is a primer! Ha nem ezt akartad megtudni,hanem azt,hogy tényleg hogy van tekercselve Ez a trafó ugy van tekercselve,hogy több kivezetése van,amely kivezetéseken eltérő feszültséget mérhetsz! A kapcsolóbol azért jön ki egy vezeték,mert a a trafó kivezetésének eggyik polaritását kapcsolja arra ez egy vezetékre! Ez a kapcsoló pont ugyanugy müködik,mint a vasutnál a forgóasztal! Csak az a mozdony tud kijönni,amerre az asztal "áll" itt csak azt a feszültséget tudod használni,ahol a kapcsoló zárja az épp arra rákötött feszültséget! Nem tudom érthető vagyok-e? de sztem nem igazán... Pontosan nem tudtam mire vagy kiváncsi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |