Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infra távirányítás

Témaindító: Zsolti1980, idő: Feb 10, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 16
(#) urh hozzászólása Márc 15, 2013 /

Sziasztok!

Egy olyan feladatot szeretnék kivitelezni, hogy a telefonhoz készítek egy infra távirányítót (ANDROID a program rész megoldva.) És az lenne a kérdésem, hogy amit építettem áramkör az lehetséges, hogy azért nem működik mert nem megfelelő infra ledeket vettem? A TV kapcsoló kamerába tartva lilás pirosas fénnyel világít, míg amit én vettem, egy az, hogy nem is olyan erősen és világos kékes fénnyel világít.

Milyen infrát kellene vennem, hogy nekem ez működőképes lehessen?

Illetve honnan tudhatom meg én milyen infrát vásároltam és, hogy mi van a távirányítókban?? Neten nézelődve mindnek van valami száma meg hány mA meg V meg mW meg stb erről meg semmit nem tudok sajnos :/

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Videó a cuccról,még nincs kész csak alakulóban.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2013
(#) sargarigo válasza urh hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Lehetséges. Már sokszor felmerült ez, és általában oda lyukadunk ki, hogy az atombiztos megoldás szerint ki kell termelni egy távirányítóból.
Sajnos még a boltban sem tudják mindig hogy mit árulnak, és itt kardinális kérdés a kibocsájtott fény hullámhossza! Nem a feszültség, nem a teljesítmény, hanem a hullámhossz! (amint azt te is észrevetted, hogy más a színe)
Gondolom a telódban a vevő úgy van kitalálva, hogy a lakásban előforduló távirányítókkal működjön, ezért merem ajánlani a bontós megoldást.
(#) urh válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Lehetséges hogy én írtam rosszul, de az utolsó mondat nem helyén való. A telefonhoz csinálok távirányítót. Bele dugom a teló JACK-jébe és az villogtatja (a telefonon futó programot hagyjuk az bonyolult, de megvan oldva az nem kérdés) és ennek a villogásnak a hatására működnek a TV-k illetve az infra vevő dolgok. (természetesen ha a villogás megfelelő, ezzel tisztában vagyok) De akkor ezek szerint azt ajánlod, hogy bontsak?
(#) proba válasza urh hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Ha veszel több félét ,szerintem max ha 3-4 et találsz a legtöbb boltban ,a kamerában lévő színe alapján eldönthető ,melyik van legközelebb a TV távirányítókéhoz.Úgy rémlik a lilásabb tokozásúak szoktak benne lenni.Három fontos dolognak kell teljesülnie a sikeres átvitelhez, az adó és a vevő fényének hullámhossza egyezzen, az adó a vevő frekvenciájának megfelelő szimmetrikus négyszögjelet kapjon (32,36,38...Khz) ,és ezután ezt a készüléknek megfelelő kódolással szaggasd meg.
(#) urh válasza proba hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

És milyen típust mondjak körülbelül? Linket tudsz esetleg adni? Egyébként köszönöm a segítségeteket
(#) proba válasza urh hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Szerintem a szabvány vevők 950nm-re a legérzékenyebbek.Próbálj ilyet választani.
(#) sargarigo hozzászólása Márc 15, 2013 /

Továbbra is fenntartom, hogy a leggyorsabb módszer a bontás! A boltban kipróbálásra én is gondoltam, de általában nem megoldható.
(#) urh válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Szerintem is az lesz majd, de két nem egyforma TV kapcsoló infrája nem okozhat gondot nem? Igencsak egyforma az mind nem?
(#) kzozo válasza urh hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Én csináltam univerzális távvezérlőt mikrovezérlővel. Egy sima, 5mm-es infraledet tettem bele. Gond nélkül vezérel mindent (légkondi, TV, DVD, erősítő). A vevők nemszoktak a hullámhosszra ennyire érzékenyek lenni, sokkal inkább a vivőfrekvenciára. Azt elég pontosan bekell állítani. Az infraled vezérlése nemcsak abból áll, hogy egy tranzisztorral rákapcsolsz kb 20mA-t a jel szerint. Egy 20..47µF-os, feltöltött kondit kell a LED-re "rásütni", előtét ellenállás kb 12..20Ohm. Így a LED-en impulzusszerűen akár 1A is folyik, de olyan pici ideig, hogy átlagértékben bőven 20mA alatt van, nem károsodik. Ha visszarajzolsz egy gyári távirányítót, azalapján könnyen meglehet csinálni.
(#) proba válasza kzozo hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Aki szerencsés ,és nem fut bele a más típusba..Szerencsére nem túl sok fajta van forgalomban.
A videók szalag ellenőrző infrája is más hullámhosszú, egy infra sorompóban is találkoztam már eltérő hullámhosszú leddel, meg egyszer egy DVD is gyanúsan viselkedett,minden jó volt mégis csak 1-1,5 m tudott a távirányítója.Annak is ez volt a baja.
A katalógus is sokat mondó ez ügyben. A gyakori vevő típusok megadott érzékenységi tartományán kívül eső hullámhosszú infra ledeket is lehet kapni..
(#) urh válasza kzozo hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

A videót megnézted én milyen elképzelés szerint akarok csinálni távirányítót? És az alapján mond, hogy mit kéne rajta változtatnom annyit tesz az én kis kütyüm, hogy egy hangot játszik le a teló ami alapján a LED-ek villognak. (a hang olyan hang amitől pont úgy villog ahogy annak lennie kell, ezt egy profi csinálta).Ezzel nem is lenne gond csak a LED-ek nem olyanok mint amilyennek lennie kellene szerintem.
(#) sargarigo válasza urh hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Ezért mondtam, hogy szerezz egy távirányítót, és kapd ki belőle a ledet. Úgy már jó lesz szerintem.
(#) kzozo válasza urh hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Igen megnéztem, és pont az alapján írtam. A video-n látszik az IC típusa: LM386. Ez egy hangfrekvenciás erősítő, sima ügy. Az is kiderül, hogy a vivőfrekvenciát szintén az androidos eszköz állítja elő, nem a Te hardvered. Na és itt jön akkor a következő kérdésem: egy olyan eszköz, aminek a fülhallgató kimenetének frekvenciatartománya 20Hz-20kHz között van, képes lesz -e 30-38kHz-es jelet kellő amplitúdóval szolgáltatni, amit majd a hasznos infra jel modulál?
Persze, nemismerem az androidos eszközöd technikai paramétereit, csak általánosságban mondom.

Láttam már ilyet, működőképes a dolog. De hogyan tudnám itthon megmérni a legegyszerűbben mennyit tud a teló Sony Ericcson live With Walkman WT19i?
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013

Hangkártya mikrofonbemenetére kötve láthatod a jelet, de a vivő nemfog látszani. Pl egy 2ms-os 33kHz-es jel egy 2ms-os DC-nek fog látszani. A méréshez egy szkóp a legmegfelelőbb.

Értem, hát majd ki derül, kicserélem az infrákat valamikor, és azután megpróbálom. És ha gépre kötném mondjuk nem telefonra akkor a gép már képes lenne 36khz-re?

Elvileg nem. A normál, átlagos hangkártyák felső határfrekvenciája is 20kHz. Hogy létezik -e ennél komolyabb cucc?, sajnos nemtudom.
(#) Inhouse válasza kzozo hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Szerintem ez nem hagyományos távirányításra van, legutóbb egy fényképezőgép távindítását láttam így megoldva.
(#) proba válasza urh hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Ha bátor vagy ,fogsz egy távirányítót ,amivel működik a TV... Kiveszed az infráját ,kipróbálod azzal a kütyüdet.Ha működik öröm. Akkor már csak az infraleden múlik a dolog (ebben nem hiszek) Ezután fogsz egy csomó ledet belerakod a távirányítóba ,a régi helyére ,amelyikkel megy az jó ,amelyikkel nem ,az félrerak.Ez után az eredeti távirányító összerakható,egyértelmű hogy mely ledek jók melyek nem. Egy bizonytalan paraméterrel kevesebb.
(#) urh válasza proba hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Hát, majd lehet valami ilyesmi lesz.
(#) luluzulu hozzászólása Jún 27, 2013 /

Sziasztok.
TSOP38238 és TSOP31238 infra vevő között van valami különbség a lábkiosztáson kivül?
Raspberry PI hez szeretném használni.
(#) zenetom válasza luluzulu hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Szia!
Bár majdnem egy éves hozzászólásra válaszolok, de ha már itt járok...
Szóval a kettő közt funkcióban nincs eltérés, ahogy írtad, leszámítva a lábkiosztást.
Annyi még, hogy a 38238 kevesebbet fogyaszt, nagyobb a hatótáva, meg újabb
De több mint valószínű, tökéletes helyette a 31238 is.
(#) KBal76 hozzászólása Jan 28, 2015 /

Sziasztok!
Egy érdekes problémát szeretnék leküzdeni: hatalmas távolságot akarok áthidalni IR átvitellel, legalább 150m távolságot. Az extra, hogy nem optikailag összelôtt fénysorompóként, hanem inkább távirányító-szerûen. A kisugárzott teljesítmény lehet relative nagy is (azaz lehet egy marék led), és az adónál/vevônél sincs méretbeli megkötés (nem kell hogy zsebbarát legyen). Nem adatátvitel, pusztán jelátvitel a cél. Nem lehet rádiós, (kizárólag IR), mivel az irányszöget szeretném detektálni, szabad térben.
Gondoltam hogy TSOP1736 (vagy hasonlóval), és nagy IR-adóteljesítmény felhasználásával megoldani mindezt, de vajon mekkora távolság lôhetô át így?
(#) nedudgi válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Ilyen távolságra én inkább egy lézermodullal próbálkoznék.
(#) KBal76 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Igen, de mint írtam, nem lehet célzott összelövés, azaz ha csak felé irányítom, pár fok eltéréssel, már átvitel kell legyen.
(#) nedudgi válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Ha segít, annyit tudok, hogy 22 db 5mm infra LED (kb1-2W) egy biztonsági kameránál legalább 20m távolságra elég, és a megvilágítás négyzetesen csökken a távolsággal.
(#) nagym6 válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

A TSOP vevőkben van AGC fokozat, utánaszabályoz a csökkenö jelszintnek. Tehát ahogy csökken a sugárzás ereje, ugyanúgy lesz kimeneti jel a TSOP vevőn. Digitális kimenete miatt nem lehet analóg módon használni úgy, hogy a sugárzás intenzitását megállapítsuk vele.
Úgy lehet, hogy nyilván van egy érzékenység küszöb, az a határ, amikor megszűnik teljesen a vétel. Ekkor vált a kimenete. De a vétel és a nem vétel között nincs analóg tartomány, vagy magas, vagy alacsony a kimenet.
Adó oldalon minél kisebb sugárszögű a led, annál messzebbre világít azonos áram és sugárzás intenzitás mellett. Nagy különbség van típusok között hatásfokban.
Teljesítmény infra led lehet jobb.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
(#) KBal76 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Ahogyan a TSOP348xx sorozat adatlapját nézem, egyetlen jól irányzott adó-LED (35fok kisugárzási szögű, 250mA csúcsokkal meghajtott IR) és gondolom ideális körülmények esetén 35 méter a várható átviteli távolság. Ezt házilag épített analóg erősítőkkel+IR-vevô nehéz lenne utolérni.
Habár gondoltam szuperreg-rendszerû (azaz majdnem-öngerjedô) erôsítôvel, vagy 32KHz órajel-kvarcot lyukszûrônek használva, hatalmas erôsítésû vivőfrekvenciás erősítőt építve lehetne próbálkozni.
Van egy lézeres távmérőm, az 110m távolságig lazán elmér nyári napsütésben is, pedig maga a célzó-lézere csak sötétben látható ekkora távolságban, távcsővel, ott micsoda eresítés lehet.
(#) proba válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Szabadtéren szerintem esélytelen. Az első köd kiakasztja. Ha a TV távadó működik 5-7 méterre, egy jó optikával, lényegesen nagyobb adóteljesítménnyel lehet alkalomszerűen működne.
(#) KBal76 válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Ez tiszta sor, hogy jelformált kimenete van ezeknek a vevôknek, használtam már ilyent nem egyszer. Nem is vártam analog jelet. Ha a szögmérés miatt írtad, azt mechanikusan tervezem, magyarán a vevô függôlegesen néz, és egy forgó tányéron 45 fokban álló tükör-csík pásztázná a külvilágot, ahol egyszer csak "megpillantja" az adót.
Következő: »»   8 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem