Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Biztos nincs elég védelem a hálózatodon.. egy-két rövidzárlat okozta túlfesz, tüske ekkora bajt tud csinálni, az nem jó.
Komolyabban szűrt, védett táp kéne annak a berendezésnek. Remélem, azt azért megnézted, a tápja megmaradt-e vagy sem. A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2015
Lehet hogy nemvoltam egyértelmü...Amit láttam az:izzón keresztül inditva elkezdtek hunyorogni a házban lévö izzók és neonok.Mintha megnövekedett volna az áramfelvétele a hegesztönek,viszont az izzö amin keresztül bevolt inditva,az NEM világitott..Ezért nem értem az egészet...Ha már megnövekedik a hegesztö áramfelvétele akkor a soros 60wattos izzónak kikellene gyulladnia,viszont ez aztán megse parazslott közben...A hálózaton pedig észrevehetö volt hogy valami nagyon szeretné "elszivni" az áramot...
Na, ezt magyarázza meg valaki, ill. te... valamit nagyon elkötöttél..
Szerintem párhuzamosan SEM kötötted, mert akkor tök fénnyel ment volna - kihagytad a játékból, vagy rövidrezárva (?) kötötted be sorba. Ezért írom be sokszor: egy kis részletrajz a kérdéses részről, aztán hamarabb kiderül a turpisság.. Nem beszélve arról, igazán úgy egyértelmű a téma. A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2015
A hegszetö müködik beindul most is.Viszont a melegedés még fenn áll,és a kérdés is fenn áll hogy miként tudnám lemérni az igbt-k gate-ére jutó jelet?A 33kohmos ellenálás nem véletlen akkora amekkora.Miért melegedhet ennyire?Betehetek én nagyobbat de az nem oldja meg a problémát.Az is lehet hogy az ég világon semmi baja sincs a gépnek és ha elkezdenék vele hegeszteni müködne is szépen..De azért biztosra akarok menni mert a 4 igbt nem olcso mulattság ha tönkremegy...
Az a 33k csak azért van, hogy kisüsse a nagy elkókat és semmi gond nem lesz belőle, ha megduplázod. Nem 3 sec alatt sülnek ki, hanem 6-7...
Ha jól működik a hegesztőd, mi a gond? De ha kétségeid vannak, a minimum egy jó leválasztótrafó a szkópnak.
Elöször is köszönöm hogy segitesz!Másodszor nem mondom biztosra hogy jó a gép...Csak kicsit szkeptikus vagyok...Azért majd egy leválasztótrafót beszerzek a szkóphoz a további balesetek elkerülése végedt...Kicserélem az ellenálást és hegesztek egy kicsit majd kiderül hogy milessz...
Ha az izzó sorban volt az inverterrel akkor biztos hogy nem csinált semmit a hálózattal, mert ott a legrosszabb eset is az hogy világít.
Annak nagyobb esélye van hogy a szkóp védőföldjén keresztül csináltál valami zárlatot, de legalább megtanultad belőle hogy szkóppal direktben nem mérünk a hálózaton, legalábbis így nem. Ha nincs valami faramuci hálózatfigyelése az inverternek, akkor 100-150V DC-ről el lehet indítani és akkor lehet mérni benne. Vagy ha van leválasztótrafód akkor elé kell kötni.
Lehet hogy a szkóp le van földelve !
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2015
Ha lenne lehetőséged, megpróbálhatnád azt is KÖZELÍTŐLEG, hogy a primerbe, a 230 váltóban és SORBAN egy marék izzót betenni ( az izzókat egymással párhuzamosan ), ne 60 wattal játsszál, mert az sokra nem jó... apránként 100-200-300- stb watt és ugyanakkor egy-két ampernyi terhelést tenni a kimenetre, összhangban az izzókkal. Mégis nem üresben lenne a cucc és a kismegszakító sem ( talán a panel sem ) károsodna.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2015
A szkópod is hálózatról megy, és a vizsgált gép is. Csináltál egy zárlatot a szkóp testpotenciálján keresztül, emiatt történt a hálózaton levő egyéb eszközök meghibásodása. Ha szerencséd van akkor a szkópod megúszta, ha nincs szerencséd akkor az is elszállt. A fórumban számtalanszor le volt már írva hogy az inverterben a méréseket hálózattól elszigetelt szkóppal szabad csak végezni. a legszerencsésebb ha a vizsgált berendezés is szigetelt hálózatról megy, és a szkóp is. Tehát két egymástól elszigetelt tápforrás mind életvédelmi mind készülékvédelmi szempontból a legjobb megoldás. A saját károdon ezt bizonyára most örökre megtanulod.
Üdv!
Hát egyenlöre ugy néz ki minden rendben... ellett hegesztve egy teljes 2.5mm-es pálca és nem pukkant semmi az igt-k hidegek.... Hát jó kis tanulás volt ez számomra márcsak azért is mert ezt nemlett volna muszaj mivel már a gépnek eddig sem volt semmi baja.Mármint miután kicseréltem az igbt-ket meg azt a pár alkatrészt... Majd azért beszerzek egy leválasztótrafót legalább a szkóphoz(annak az árát nem aranyban mérik)hogy ne legyen máskor ilyen problémám. Holnap kilessz probálva "élesben" is a gép pár pálcával,és remélem szépen fog majd müködni! Hálás köszönönet BlackForce,ferci,meg a többieknek is sokat segitettetek!
Jó hát hogy a fene vinné el...Nembaj legalább már ezt is tudjuk
Üdv mindenkinek!Megvolt az éles proba...Egy 3.25-ös és egy teljes 4mm-es elektroda ellett varrva...Azért a 4-es az már lehet hogy kicsit sok ennek a gépnek de szépen vitte...Az igbt-k hütöfelülete meg az egyenirányitás hütöfelülete is langyos volt csak....Ugygondolom hogy mostmár levan tesztelve a gép és mehet vissza a gazdájának!
Mégegyszer köszi a segitséget mindenkinek!
Sziasztok
Hát elég rég írtam már ide.Ez ezt jelenti,hogy a gép azóta is tökéletes Ma a dög melegben összedobtam egy kétszárnyas garázskaput.Úgyhogy kapott eleget.Amit megfigyeltem.Raktam 1-1 hőmérőt az igbt-k hűtőbordájára(ezt két igbt közé) és egyet a főtrafóra(ennek az érzékelője éri a magot és a tekercset is.Tudom nem pontos,de saccolni jó.Szóval az igbt-é nem ment 40 fok fölé.A trafó viszont 51 fokos volt.És ez még 4-5 fokot felszalad lekapcsolás után.Az elhatározás megszületett.Külön segédtápra teszem a ventit,és külön kapcsolóra.Így a gép lekapcsolása után is tudom még hűteni.
Szia!
Ugye érdemes volt megalkotnod valamikor a masinát? Az ötlet jó,alkosd meg,egyébként még nem kritikusak ezek a hőfokok. Én is még az elsőt szaggatom,hiba nélkül megy-dolgozik.Készült a traktoromhoz egy külön hajtómű a kardán kihajtáshoz,eke felújítva,kétfejes sorhúzó,Automata egysoros burgonya ültető feltöltő ekével-műtrágya adagolóval,vibrációs burgonyaszedő és egy kultivátor. A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2015
Üdv mindenkinek + jó estét !
Segítségre szorulok mert még nem találkoztam ilyen hegesztővel. Két trafója van ahol van 2 tekercs párhuzamos kötésben 2 pedig sorban (szerintem ezek primer tekercsek) és ezeknek vannak kivezetéseik is. Van-e valakinek hasonló rajza ? A készülék VARIN 2000 típus és a VARSTROJ terméke.
Szia! Tegyél föl képeket a belsejéről!!! azthisze tudok hasonlóról.Üdv.
Szia ! Kiszereltem a tranzisztorokat és a hűtőket így láthatók a trafók !
Szia!
emil matei.ro oldalán találsz -hasonlót,de lehet,hogy pont ezt is. Üdv.
Szia
Igen érdemes voltAzt is tudom hogy nem kritikusak a hőfokok.Még akkor sem ha rászámolok pár fokot a mérés pontatlanságára meg a borda hőtehetetlenségére.De amúgy is külön kapcsolóra akartam tenni a hűtést.Amennyire emlékszek télen jobb ha nem minusz 10 fokos a rendszer.Meg legalább kiporolomEsetleg egyszer ha nagyon unatkozok építek a ventinek egy autómatikát,ami kapcsolgatja.De ezt már tényleg csak akkor ha nagyon unatkozok.
A primerek sorba a szekunderek párhuzamba vannak kötve.
Szia András ! Igen pont így van de ez látszódott is viszont amit nem értettem hogy minek vannak a kivezetések, hááát kiderült hogy azok tartják a csévét és semmi közük az elektronikához!
Nem is tudom eldönteni hogy foglalkozzak-e vele mert ez egy kőkorszaki szerkezet lemezelt trafókkal ami arra következtet hogy alacsony frekin működik 4 drb IRG4PC50U tranzisztorokkal.
Azok a trafók bizonyosan nem lemezeltek hanem ferritből vannak. A MERKLE licensze alapján gyártották Szlovéniában még nem is oly régen. Ez a konfiguráció kb. 10 éve még eléggé elterjedt volt, a felhasznált félvezetőktől és a ferrittől függően működési frekvenciája gyártónként változott, 50-80kHz között. Volt olyan verzió amelyikben a kimeneti fojtó lemezelt permalloy magon volt, a lemezek kb. 0,15mm vastagságú anyagból készültek, a légrés méretére már nem emlékszem. Egy Miller verzióval napokig szívtam én is.
Igazad van ! Csak a fojtó lemezelt mert megbontottam a csomagolást és így látszik hogy valamilyen ferrit viszont a mágnes fogja rendesen.
Természetes hogya fogja a mágnes, hiszen ha nem fogná, akkor nem lehetne inverteres gépben trafó vasként használni.
Ma nagy probléma akadt egy gyári Budget (tehát Praktikeres) inverteres trafóval. Mikor bekapcsoltam, a relé kattanása után sziszegő hangot hallottam és pici füstöt láttam.
Szétszedtem és megnéztem, mi a helyzet. Van benne egy 30A-es biztosíték, ami kiment. Kicseréltem, majd úgy szétszedett állapotban bekapcsoltam. Egy hatalmas 4,7Ohmos, 5W-os ellenállás volt, ami felizzott, sziszegett és füstölt. Azonnal kikapcsoltam. Az lenne a kérdés, hogy mi szállhatott el esetleg, ami visszahatott erre az ellenállásra? Esetleg maga az ellenállás meg tud így dögleni, hogy esetleg csak azzal lehet baj?
Ahogy a képen nézem az a 4,7ohm a lágyinditóhoz tartozik - hosszú leírni- nézd meg a puffer kondikat a primer köri egyenirányítót- persze jóvolna leszakaszolni,tehát ami a hálózati táp után van akaszd szét - ha szerencséd van- lehet,hogy "csak" a tápegység ment szét.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |