Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   104 / 162
(#) pipi válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Hali!
A tekercseket hídba kötve kell vezérelni. vannak cél ick, olvasgass visszam l297/298, tb6600,tb6560 chipek adatlapját olvasgasd
(#) Zolkoooo112 hozzászólása Márc 29, 2014 /

Emberkék , a mellékelt bekotes valakinek mukodik rendesen? Mert nalam a tranzisztorok melegedni kezdenek es a masik probléma , hogy amint az ujjammal kozelitek a bekotesben levo 6 lábu kapcsolo felé, elkezd mozogni ide - oda a motor, de amint elfoledel magam - ez a problema elmulik . Esetleg valakinek valami tipp? ( a nyákon a zárlatokat átnéztem nincs )
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014

Névtelen.gif

(#) vicsys válasza Zolkoooo112 hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Az 555 5-ös lába és test közé tennék egy 10nF-ot. Különválasztanám az IC-k tápját a motortól.
(#) Zolkoooo112 válasza vicsys hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

gracias
(#) vicsys válasza Zolkoooo112 hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

De nada, ¡buena suerte!
(#) sprofan válasza vicsys hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Gondolom a ledek a visszáramok miatt vannak úgy ahogy, de biztos hogy jó megoldás ez hosszú távon? Ez nekem kb olyan mint ledekből egyenirányító hidat csinálni.
(#) vicsys válasza sprofan hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Igen, valami kis védelem jó lenne...
(#) Zolkoooo112 hozzászólása Márc 29, 2014 /

igen a ledeken mar enis elgondolkodtam miert is epp ugy de valszeg a visszaáram lesz az oka , de a masik problemam , hogy a tranzisztorok melegednek ( nagyon ),nyugalmi allapotban feszultseg alatt, es csak nemis 12 V -ot hanem 5 V ot nyomattam rá, de a védelemmel kapcsba halgatom az otleteket , milyen téren
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) proli007 válasza Zolkoooo112 hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Hello! Ha az ujjaddal, csak közelítesz és érzékeny rá, akkor ott valamelyik CMOS bement a levegőben lóg. Mert a CMOS kimenetek alacsony impedanciása, a D bementek, meg valamelyik Q vagy -Q kimenetre vannak kapcsolva. üdv!
(#) Zolkoooo112 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

A levegoben logas alatt azt erted, hogy nincs vegkepp semmihez hozzákotve ? azaz a 4013 as IC Q, -Q - kimentére kotott kapcsoloban lesz a hiba? vagy esetleg a tranzisztorokoig is haladhat?
(#) proli007 válasza Zolkoooo112 hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

A CMOS bementek szoktak "idegbajosak lenni" ha lógnak a levegőben. Annak határozott logikai szinten kell lenni. CMOS kimenetet nem kötelező bekötni sehova, de bementet igen. Szerintem a kapcsolónál van valami hiba. Vagy esetleg az egész áramkör GND-je lebeg valahol. Pld. Ha egy földeletlen PC tápra kötöd az áramkört. Mert akkor a földpotenciálhoz képest akár 110V-on is lebeghet a GND. ÉS akkor a kezed és a akármi között van nagy váltófeszültség. üdv!
(#) Zolkoooo112 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Koszontem
(#) proksa1 hozzászólása Ápr 15, 2014 /

Sziasztok!

Van egy 7Aes fázisáramú szép nagy léptetőmotorom, mekkora teljesítményű lehet szerintetek? 1.8fokos lépéssel. Teszek majd fel róla képet
(#) bzsombix válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Ezzel hogyan vezerelsz unipolaris motrot??
(#) Dempsey hozzászólása Ápr 25, 2014 /

Sziasztok!
Hozzájutottam egy elvileg elektromos ablakemelő motorhoz vezérlővel együtt, (ház és áttét nélkül), viszont nem tudom beüzemelni sehogy. Esetleg találkozott már valaki hasonlóval?
(#) Massawa válasza Dempsey hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Miböl gondolod, hogy abban léptetömotor van?
(#) Dempsey válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Egyik havernak hozták a gyárból ezt a cuccot és a srác aki szerezte az mondta hogy léptetőmotor.
(#) staci123 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Szevasztok,
a mellékelt képen egyértelműen léptetőmotor van...

Dempsey: Ez a vezérlő valószínűleg CANbuszos komunikációval van ellátva, a vezetékek +
vagy - ra kötésével biztos nem fog elindulni...
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
(#) Dempsey válasza staci123 hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Szia!
Én is arra gyanakodtam hogy valami soros kommunikációval működhet, mert van benne egy kis Atmel IC aminek vannak RX és TX lábai és be is vannak kötve. Akkor ez sajnos felejtős lesz . Elvileg Porsche-ba való vagy valamelyik hasonló autóba.

A CAN bus is egy soros kommunikácio.
Ennek ellenére én mindössze 2 motorkivezetést látok (de lehet, hogy a fénykép rossz szögü).
(#) Dempsey válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Tudom hogy a CAN is soros kommunikáció. A motor másik oldalán is van 2 kivezetés.

Azt nem láthattam.
(#) loncsimeister hozzászólása Máj 2, 2014 /

Sziasztok!
Kaptam egy feladatot miszerint Léptetőmotort kell vezéreljek. A motort mindkét irányba kell vezérelni, elég pontosan kell a pozicionálást majd a későbbiekben, de most egyenlőre egyet kéne meghajtanom méghozzá DRV8825 IC-vel.
Nagy tapasztalatom nincs a vezérlések, léptetőmotorok terén, ezért szeretnék segítséget kérni az áramkör elkészítésében!!
(#) Massawa válasza loncsimeister hozzászólására (») Máj 2, 2014 /

Én is éppen egy hasonlo chippel dolgozom. Gyakorlatilag evvel nincs mit tenned, csak be kell kötni az adatlap szerint. Az Mode1,2,3 on beállitod az üzemmodot, utánna már csak a vezérloimpulzusok kellenek.
Reset
Sleep
Enable low aktiv
Dir
Step
Meg high aktiv
Az adatlapban minden megtalálsz.
Utánna már csak egy jelado kell ( impulzusok) a Step bemenetre, és kezelni az irányt (Dir). Az enyémen nincs Decay bemenet. A maradék meg nem kell ( egyelöre)
(#) Zolkoooo112 hozzászólása Jún 5, 2014 /

Sziasztok,
lehet egy amatőr kérdésnek tűnik, de meg kell h kérdezzem... a szöveghez csatolt bekötésnek van STEP, DIR ill. CLOCK kivezetése, na most a clock-ra okés, h ráküldöm az órajelet de a léptetést-STEP, és a vezérlést - DIR - azt h merre forogjon a motor- azt ha egyszerűen kapcsolókra vagy esetleg nyomógombra akarom megcsinálni, arra milyen bekötés szükséges? A válaszokat előre is köszönöm.
(#) pipi válasza Zolkoooo112 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Hali!
A Te értelmezésedben a STEP az a rajzon a clock...
A STEP MODE pedig hogy egész, vagy féllépéses módban STEPpegjen... vagyis ezt nem kell macerálni, egyszer eldöntöd és akár fixre is kötheted
(#) Zolkoooo112 válasza pipi hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

az még világos is lenne , csak engem az a bekotes resze erdekelne , hogy hogyan es mikepp
(#) pipi válasza Zolkoooo112 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Nem világos hogy mit szeretnél.
pl.:Step Mode földre,
dir tápra pl 1k ellenállással, dir nyomógombbal földre,
clk-ra küldöd a léptetőjelet, vagy
clk tápra pl 1k ellenállással, clk nyomógombbal földre.
A fészbúkos rövidítéseket mellőzd, mert a moderátorok megszólnak érte...
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2014
(#) Georgee hozzászólása Jún 5, 2014 /

Üdv Uraim! Léptető motort tekercselt már valaki? Kérdésem az lenne ha mondjuk alul az első fogra feltekerek X menetet óramutató járásával ellentétesen, akkor a vele szembe lévő fogra ugyanabba az irányba kell tekerni vagy ellentétesen?
(#) Massawa válasza Zolkoooo112 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Képböl világos. A felül vizszintes vonallal jelölt állapot az invertált azaz a FULL meg a CCW lesz amikor a bemeneten 0 van.
Következő: »»   104 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem