Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   103 / 162
(#) icegun91 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

milyen élességet?
(#) killbill válasza icegun91 hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

24 millos fordulat! Az igen. Percenkent gondolod? A motorjaid ranezesre sima negyfazisu unipolaris motorok, de a fenykepek gyalazatosak. Annak az elesseget kerdezte Zoli_bácsi. Teged nem zavar, hogy totalisan eletlenek a kepek?
(#) icegun91 válasza killbill hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

De, engem is zavar de sajnos a telóról amivel csináltam kimet a fókusz..
lehet én számoltam rosszul a 24 milcsit de az tuti hogy 400Mhz kellene 4 tekercsnek ami megegyezik egy léptetőmotorral de ez még odébb van.. most csak inkább a két motorral foglalkoznék..
pl ezzel itt: vezérlő
szóval ez eddig okés hogy kell 2 ic látom mit hogy hova de az ic hová csatlakozik?
Step clock dir? ezek mennek a nyomtatóportba?
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
(#) vicsys válasza icegun91 hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Idézet:
„de az tuti hogy 400Mhz kellene 4 tekercsnek”
Ezt az adatot honnan vetted?
(#) ha6qt hozzászólása Márc 4, 2014 /

Sziasztok,

Már kaptam letolást a téma túlbonyolításáért, most a lehető legegyszerűbben nekifogok a dolognak Hogyan alakíthatnám át ezt a linkelt, egyébként megépített és működő kapcsolást

- akár egyik IC elhagyásával, helyette FET-ek alkalmazásával,
- vagy a meglévő kapcsolás meghagyásával, és plusz FET-ek beépítésével,

hogy a motor ne vegyen fel jelentős áramot állás közben? (Jelenleg 1-2A)

Életet menthet Köszönöm!
(#) Zoli_bácsi válasza icegun91 hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

A képen látható motor életlen, háttér éles. A képet készítő készülék teljesen mindegy, az élességet mindig be kell állítani, ha erre lehetőség van.
(#) pipi válasza ha6qt hozzászólására (») Márc 4, 2014 / 1

Hali!
Először elhagyod az egyik IC-t, használsz helyette pl TB6600, vagy TB6560, majd elhagyod a másik IC-t is mert felesleges elég a TBxxxx.
Legolcsóbban kijössz ebayról egy fenti IC-vel szerelt vezérlővel.
(#) kaqkk válasza ha6qt hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Az uln helyett használd ezt
(#) ha6qt hozzászólása Márc 5, 2014 /

Köszönöm a válaszokat. Mivel eddig egy mikrokontroller adta volna az impulzusokat, hogy hány darab ugrás legyen, úgy döntöttem szabad lábak birtokában, hogy leprogramozom az egészet.

Annyit nem tudok csupán így elsőre, hogy egy ilyen formátumú feszültség adásnál a tekercsekre
1010 -> 1001 -> 0101 -> 0110
amikor 1010 -ból átmegyek 1001-be, akkor az első bitsorban az első biten (1) hagyjam fent a villanyt, vagy kapcsoljam le a harmadik bittel együtt a futás után, és újra bekapcsoljam a második bitsorban az elsőt a negyedikkel együtt? Vagy az első maradjon fent mindkét bitsor idejére, és a harmadik menjen le, a negyedik fel?

Remélem nem kavartam nagyon össze.
(#) pipi válasza ha6qt hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Hali!
Nem teljesen világos mit akarsz procival csinálni, ha ezek az uln bementi bitjeit jelentik, ugyanott vagy mint előtte, ebbol nem lesz kisebb áram, ahhoz hogy a motor ne mozduljon kell neki folyamatosan tartóáram, a mozgáshoz meg üzemi áram vagyis egy áramgenerátor átkapcsolható tartó/üzemi értékkel.
Szerintem...
Esetleg csinálhat a motornak kétféle tápfeszt, mozgás alatt, az eredeti 12V, álláskor meg pl - mondok egy számot - 6V, step pulzusra egy újrainduló monoflop, ami 12V-ot kapcsol, ha nincs impulzus, a monoflop lejár, átvált 6V motor tápra...
De én jobban javasolnám normális áramgenerátoros motorvezérlő chip használatát...
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
(#) ha6qt válasza pipi hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Szia!

Igazából csak annyi érdekelt volna, hogy amikor a feszültségeket váltom a tekercseken, akkor ebből az első lépésből:
1010
1. tekercs van feszültség
2. tekercs nincs fesz
3. tekercs van fesz
4. tekercs nincs fesz
ebbe a lépésbe áttérve:1001
1. tekercs van fesz
2. tekercs nincs fesz
3. tekercs nincs fesz
4. tekercs van fesz
látható, hogy mindkét lépésben van áramellátása az első tekercsnek.
Ekkor ez vajon azt jelenti, hogy mindkét lépésben folyamatosan legyen jelen a feszültség az első tekercsen, vagy amikor az első lépés véget ért és lekapcsolom a 3. tekercsről a villanyt, akkor kapcsoljam le az elsőről is? És majd a második lépésben kapcsolja be újra az első tekercs áramellátását a negyedikkel együtt?
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
(#) user1914 válasza ha6qt hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Hi!
A google csodára képes.
Nézd ezt az oldalt:
Bővebben: Link
Nagyon jól van magyarázva, és szinezve.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
(#) Dreamer válasza Dreamer hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Újból nekifutnék, most már több infóm van a motorról, hátha így hatékonyabb lesz a segítség (már ha lesz...)
A gyártó a Sonceboz, adatlapján ezeket a paramétereket találtam:
Fázisok ellenállása:51 ohm
Fázisok induktivitása: 32 mH
Fázis áram felvétel: 233 mA
Névleges teljesítmény 5.5W
Fázis feszültség: 12V
Lépések: 24
Lépés szöge: 15 fok

Segítsetek abban, hogy milyen meghajtó áramkört (akár egyszerűen Arduinohoz kapcsolhatóra is gondoltam) igényel ez a motor! Előre is köszi!
(#) kaqkk válasza Dreamer hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Ha 12v 230mA terhelésre számolsz akkor elég egy uln2003 a motor és az arduinó közé
(#) pcb12 hozzászólása Márc 12, 2014 /

Sziasztok!
ez a motor vezérlő tartalmaz motorvédelmet? Valaki ismeri?

Koszi Tamás
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
(#) Zoli_bácsi válasza pcb12 hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

Szia. Ez a motor vezérlés logikája, illetve ez az eszköz hardver-szoftver kapcsolat a PC és a motorvezérlő között. Ehhez ugye még kapcsolni kell egy motor végfokot, amiben benne lehet (attól függ milyen motorvezérlő áramkör) a motor védelem. De inkább a motortól kell védeni a vezérlőt, nem fordítva. A motorban ugyanis, mikor összeomlik a mágneses tér, egy igen nagyfeszültségű impulzus (EMF) keletkezik, ami veszélyes lehet a vezérlő elektronikára nézve.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
(#) pcb12 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

köszönöm, akkor ehhez még kell építeni pl egy l297-298 alkotta végfokot?
(#) Zoli_bácsi válasza pcb12 hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

Akár azt is lehet igen, vagy tosiba, vagy egyéb ic-vel szerelt végfokot. Én majd az MSD-nél teszem le a voksom.
(#) pipi válasza pcb12 hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

Hali! L298 bipoláris, inkább fetes végfokút válassz szerintem, kisebb veszteség lesz rajta
ha jól emlékszem L6203.
(#) pcb12 hozzászólása Márc 13, 2014 /

TB 6560-nál hogy tudom beállítani a micro stepping-et?
(#) pipi válasza pcb12 hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Hali!
m1,m2
Bővebben: Link
(#) zamatőr hozzászólása Márc 16, 2014 /

Üdv mindenkinek !
Alap igényeknek szerintem megfelelő léptető motor vezérlő és forgás irányváltó .Így csináltam.
Az alkatrészek a terhelésnek megfelelően változhatnak .Nem méretezett de működő kapcsolás!!!
(#) pcb12 válasza pipi hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Köszönöm,

Rajzoltam egy vezérlést a fent említett ic-vel.
Működhet így a csatolt rajz?
(#) Massawa hozzászólása Márc 20, 2014 /

Tudja valaki igy kapásból a CD/DVD lejátszokban hány lépésü motorok vannak (szoktak lenni)?

Kösz.
(#) bzsombix hozzászólása Márc 21, 2014 /

Sziasztok!

Japan Servo ceg altal gyartott KH56JM2 tipusu leptetomotrokhoz tudna valaki driver kapcsolasi rajzot javasolni? Unipolaris.

Datasheet: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2014
(#) kaqkk válasza bzsombix hozzászólására (») Márc 21, 2014 /

(#) bzsombix válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 23, 2014 /

Köszönöm. Esetleg kapcsolasi rajz?
(#) kaqkk válasza bzsombix hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

A gugli dob ezret.....
(#) zamatőr válasza bzsombix hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

Üdv!
Március 16-i bejegyzésemben is találsz ha egyszerű kel.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2014
(#) SzT3 hozzászólása Márc 26, 2014 /

Sziasztok!

Ilyen rendszerő bipolárt milyen módon kell vezérelni? milyen sorrendbe kapcsoljam a tekercseket?

Köszönöm!!

bipolár.PNG

Következő: »»   103 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem