Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   125 / 177
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Tessék egy példa tökéletesen működik (megkerestem neked a 10. oldalon volt) mint írtam is privátban a téma elején... Használd egészséggel Milyen vita ? mikor újra ? nem volt és nincs is vita köztünk ,ezt miért írtad ??
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012

4dig-1.PIC

(#) jdani válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Kösz. Nem témába való a kettőnk közti ügy.
(#) Panhard válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Ezzel csak az a baj, hogy önállóan működhet, da ha van mellete más program is, futófény lesz belőle.
(#) Szammer hozzászólása Szept 23, 2012 /

Sziasztok!
Ezt a multiplex 7 segmenses kijelzést, tényleg átbeszéltük egypárszor.
Én saját megoldásban sok variációt kipróbáltam, és gyakorlatilag mindíg "szellemkép" problémával találtam szembe magam.
Amit én tapasztaltam, hogy 4 digit felett, 4MHz órajellel, tökéletes megoldásra lassú a PARSIC, főként, ha közben mást is akarsz a PIC-től.
Ha csak az óra kell, itt egy 6 digit-es megoldás. Ez volt az utsó amivel próbálkoztam, de egy kicsi "szellemkép" itt is volt.
Ugyanakkor csináltam km-óra kijelzésre 3 digites verziót az tökéletes lett, a mai napig működik és nem villog.
Amit még hozzátennék:
-Én felmennék a PIC frekivel 10-20MHz-re, és bátran használnám a belső timert (csak át kell számolni a frekiváltozásból adódó időzítés eltérést), vagy külső stabil 1Hz-et adnék a számlálóak (pl.: egy tokozott quartz modulról, külső osztással).
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2012

7segora7.PIC

(#) Panhard válasza Szammer hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Nekem az a véleményem, hogy nem árt alap szinten ismerni az ASM programozást a PARSIC mellett, mert akkor lehet igazán jól működő dolgokat gyorsan létrehozni. Linkelek egy korábbi hozzászólásom, a melléklet a lényeg: Bővebben: Link
Ezzel lehet kijelző vezérlést egyszerűen, és jól csinálni. Nem bonyolult a kód, meg kell érteni.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2012
(#) kontár hozzászólása Szept 30, 2012 /

Sziasztok !
Eddig még nem találtam a neten parsic-ba megírt dcf77 vecővel készült órát.Esetleg valaki?
(#) tsava hozzászólása Okt 12, 2012 /

Sziasztok!
Napi átlag hőmérsékletet kéne mérnem parsic alatt de kb 20m távolságban a pic-től.
Jó lenne 0.1 fok felbontással és -20 tol kb 60 fok ig.
Az átlagképzés nem gond csak azt nem tudom hogy a 20m távolság miatt milyen érzékelőt válasszak ?

(#) dcsabi válasza tsava hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Pt100 egy preciziós erősítővel, Pl a Microchip AN687c szerint. Ez nekem bevált. A 80C átfogás jól belefér 0,1C felbontással. Valójában 102,3C átfogás fér bele. ha ezt választod a az A4 erősítésén kell növelned, Pl az R10, R11 viszony növelésével, ügy hogy az analóg bemenet felbontása éppen egyezzen a hőmérséklet felbontással, így nem kell semmilyen "belső átalakítást" végrehajtani a programban. A beállítást a végértékekre való pontos ellenállással tudod legjobban elvégezni. Ha a PT100 a levegő hőmérsékletét méri tegyél rá egy "nagyobbacska hűtőbordát", mert az ellenállás mivolta miatt "kismértékben fűti magát" . A javasolt erősítővel 20 méterre simán elvihető, (3 vezetékkel) a pt100-as végén tegyél 100nF kondit. Vélaszthatsz DS18s20 szenzort is, ezt is használtam ilyen messzire. Az Oshon PIC simulatorban lévő demo simán viszi, és még két sor kell hozzá. Mégpedig soros porton küldje el. A TE parsicos PIC-ed meg veszi. Egy UTP kábelen elmegy minden. az Uart is meg a táp is...
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2012
(#) vilmosd válasza tsava hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

A kerdes hogy mit akarsz merni 0,1 C pontossaggal? Mert a PIC-ek java 10 bites AD-val rendelkezik. Persze vannak egyesek amik 12 bitesek, de a legtobb az 10 bites. Homerseklet erzekelesre vannak jo erzekelok, pl RTD (PT100, PT1000), NTC es felvezeto, szenzorok. A felvezeto szenzorok vannak analog es digitalis kimenetu szenzorrok. Az analog kimenetuek altalaban 10 mV/C meredekseguek (persze van mas is), ami feldolgozasa egyszeru AD atalakitoval tortenik. Mivel a kimenet feszultseg, arnyekolt kabelen elviheto messzire. Tipusok a MCHP TC1047A, MCP9700A, valamint NS (most TI) LM35. Az elso ketto -40-> +125 C kozott mukodik, a harmadik +2 C-tol felfele. Ezeket az erzekeloket 1/4 C bontasban lehet feldolgozni 10 bites AD-vel, 2,56 V Vref-nel. Persze kulso AD-vel lehet a felbontast novelni. Digitalis szenzorok vannak tobbfele csatlakozo felulettel. A Dallas OneWire, valamint I2C es SPI. Ezeket viszont nem lehet nagy tavolsagra hasznalni. Talan az OneWire ami elbir 20-30 metert, de zajos ipari kornyezetben ez sem biztonsagos megoldas. A digitalis erzekelok kozott van 0,0625 C felbontasu is. Nem beszeltem a RTD szenzorokrol, de ezek feldolgozasa nehezebb (nagy pontossagu aramgenerator, DC erosito), es mivel nem linearis, egy harmadfoku egyenletet kell megoldani a pontos homereshez. Mellette meg jo dragak is.
Na ezek a fobb szempontok az alacsony homersekletek meresehez. Persze hogy ezt parsicban hogyan lehet leprogramozni azt nem tudom, de gondolom van itt valaki aki megmondja a frankot.
(#) jdani hozzászólása Okt 14, 2012 /

Helló. Rég használtam már a Parsicot, nem is tudom hogyan kell vele bánni már. Telepítettem, de telepítés közben hibát írt, hogy nem tudja telepíteni a Parsic 3.56A.exe, hát leokéztam. A parsic mappájába nyitottam egy másikat, aminek a neve mpasmwin, amiben a konvertáló van. (egy csomó INC, meg az alkalmazás) A parsicban betettem az elérhetőséget, és amikor konvertálnám a HEX fájlt, azt írja hogy nem találja az INC fájlt...
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

Nézd át hogy az elérési útvonalat jól adtad e meg neki ..
(#) jdani válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

Jól van...

A C meghajtóra telepítetted ? Ő ott szeret dolgozni .
(#) jdani válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

Ott van. 628as programot lefordít, de amiben már 876, vagy 877 van, azt nem.

Akkor valószínűleg sérült vagy hiányos az mpasm , keress másikat ..
(#) kralac hozzászólása Okt 20, 2012 /

Sziasztok!

LM75-öt és PCF8583-at szeretnék egy alkalmazásban kezelni. Külön-külön próbáltam és szépen dolgoznak, de hogy érdemes nekifogni, hogy ezek együtt is daloljanak?
(#) dcsabi válasza kralac hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Most nekem nincs ilyen futó projektem, amiben ki tudnám próbálni. Drótozd "össze" mindkét chipet az I2C buszra "párhuzamosan". A címük szerint különböző logikai feltételekkel indítsd az olvasást. A két különböző feltétel által kiolvasott byte-okat "tereld" külön változőkba, Pl MX modul segtségével. Az asm rutinomat nem kell duplikálni, csak azt a részt, ami elengedhetetlenül fontos. Pl a cím kezelés, kontrol byte, és a megfelelő regiszter címre való mutatást...stb... Egy kis játék megéri, előbb utóbb elindul. Az LCD modulon lehetőleg minél több belső változót irass ki, akár írasd tele a kijelzőt. Ekkor látod mit csinálsz.
A két olvasás között hagyjál legalább 100-200 ms szünetet...
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2012
(#) dcsabi válasza jdani hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Ha a legújabb Mplab-ok valamelyikét használod, akkor nem biztos, hogy minden esetben "együttműködik" a Parsic-al. Én a Parsichoz a 5-ös vagy a 6-s sorozatot használom.
(#) Szammer hozzászólása Okt 26, 2012 /

Sziasztok!
Próbált már valaki RC5 infra vevő kódot beolvasni PARSIC-al?
Üdv:
Zsolt
(#) tsava válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Szia!
Sajnos csak most jutottam el a pt100 mérésig.
Az AN687-et választanám de nem biztos hogy jól értelmezem amit írtál.
-20C--- 92.16R---92.16mV
+80C---130.9R---130.9mV
akkor 26.4 szeres erősítést kell használnom?
-20C--- 2.433V
+80C---3.455V
(#) dcsabi válasza tsava hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Építsd meg az áramkört, akkor majd adja magát, mit kell tenni. Egy jótanács. A két végérték közelében lévő értkre "csinálj" két ellenállást, ellenállások sorba és párhuzamba kötözgetésével. Egy pontos multiméterrel méregesd. Én előtte egy 0,1%-s ellenállással kalibráltam a műszert. Egy irányadó adat. 1C felbontáshoz (R11) 20kohm és (R10)kb: 1,666Kokm. Én a Pt100-t kb 300C-ig használom, füstgázhőmérséklet mérésre.
Tehát áramkör megépít. Ellenálás a bemenetre, RW1 és R5 közötti ponton annyi mV mérhető amennyi az ellenállás értéke. PIC nélkül is bejátszható, műszerrel a kimeneti feszültség a megfelelő tartományba. A valóságos állapotot a PIC fogja megmutatni.
használj 1%-s ellenálllásokat, és lehetőleg kis méretben építsd meg. Érdekességképpen, én ezt a méretet használom 0805 méretű alkatrészekkel.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2012

RTD_PCB1.GIF

(#) tsava válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Köszi!
(#) vilmosd válasza tsava hozzászólására (») Okt 28, 2012 /

Csak azt nem ertem hogy lesz ebbol neked 0.1 C felbontasod? Ugye a 100 C tartomanyhoz van kb 1 V valtozasod, es azt akarod megmerni egy 10 bites AD-val. Ez kb 200 osztast fog adni neked 100 C tartomanyhoz, tehat ez kb 0.5 C (pontosan 0,478 C). Szoval dragan csinalsz egy csapnivalo homerot. Akkor inkabb amit ajanlottam (lehet nem olvastad az elozo hsz-emet). Egy analog erzekelovel ( TC1047A, MCP9700A, egy fagyi araert) sokkal hamarabb ersz el eredmenyt, es kapsz 1/4 C felbontast. Amoda mar leirtam a modszert. Esetleg egy 2x erositovel mar kapsz 0,125 C felbontast. Nem kell draga PT100 erzekelot, es hozza draga 1,5 mm^2, 3 eres rezdrotot alkalmazni. Persze vegulis Te tudod mennyi penzt es idot akar elfecserelni egy ilyen meresre. Ja es hogy fogod megcsinalni a harmadfoku kozelito egyenletet parsicban.
(#) dcsabi válasza tsava hozzászólására (») Okt 28, 2012 /

Kiegészítésképpen: A Vilmosd kolléga aggályainak a "tompítására. A tartomány az bele fog férni az előzőekben leírtak szerint. (valójában 102,3C átfogás fér bele 0,1C felbontással)
Ez nem ördöngős agytorna, 10 bit>1024, (0-1023), ennyi a felbontás a 0-5V tartományra. Az érzékelők pontossága és hőmérséklettartománya az arányban van az árral. A nemlinearításra adok egy graikont. Minden fajta érzékelőnek van nemlinearitsa. A Te általad használt tartományt behelyettesítve 1% körüli hiba lehet. Az a chip amiben az adatlapban hívatkoznak elég borsoos áron van, itt nem érdemes használni. Egyébként a 18S20 és 18B20 is jó választás lehet. Az MCP9700-ra régebben tettem fel példát itt. Elég pontatlan és sok a szórás a példányok között, ventillátorok kapcsolgatására tervezték (többek között) Rengeteg megoldás létezik, a feladat megoldására...

xtr105.pdf

(#) vilmosd válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 28, 2012 /

Idézet:
„A tartomány az bele fog férni az előzőekben leírtak szerint. (valójában 102,3C átfogás fér bele 0,1C felbontással)”
Lehet hogy nem ertem a matematikat. Hogy akarod ezt megcsinalni hogy egy 40 mV tartomanyt ami ugye nem 0-tol indul, felerosited egy 0-5 volt tartomanyra. Alapvetoen egy 125x erosito szukseges, nullpont eltolassal. Ezt egy atlag muveleti erositovel es atlag ellenallasokkal nem lehet jol megcsinalni. Lehet valamit csinalni de a homersekletvaltozas hatasara maszni fog mint pok a falon. De lehet vele kiserletezni. A felvezeto erzekelok pontossaga nincs olyan jo mint a PT100, vagy a hoelemek, viszont arban es felhasznaloi szempontbol igen kedvezoek. Az hogy a pontossaguk nem 0,1 %, attol meg hasznalhatoak, mert az ismetlesi pontossag viszont jo, tehat ha 1000x mered ugyanazt a pontot ugyanazon a homersekleten, 1-2 tized % lesz csak az elteres. Viszont minden erzekelot be lehet kalibralni egy pontosabb homerohoz, es utana mar van is egy kalibralt, pontos homeronk. Raadasul a kollega nem irta le pontosan a felhasznalast, csak a szokasos 0,1C pontossag, olcson, azonnal stilusu meghatarozas volt, de ha jol sejtem egy meresi adat gyujtesre akarja hasznalni. Ha a kornyezeti homersekletet kivanja monitorozni, ahhoz nem szukseges egy nagyon draga berendezes. En csinaltam analog erzekelovel, egy kis PIC (12F683) segitsegevel egy sorosvonali meroszondat, amit a PC idonkent megszolitott es elkuldte az eppen aktualis adatot. Az egesz belekerult vagy 3-4 dollarba. Kb 3 evig gyujtogettem adatokat egy PC-n. Az adatok 1/4 C bontasuak voltak. Ez altalanos felhasznalasra boven elegendoek.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2012
(#) tsava hozzászólása Okt 28, 2012 /

Az elején írtam (de már rég volt)napi átlag hőmérsékletet kell mérni.
A feladat hogy a napi átlag hőmérséklet alapján kell eldönteni hogy gázkazán vagy hőszivattyú
fűtsön.Magyarán mikor melyik a gazdaságosabb.
Valahogy úgy képzelem hogy mérek mondjuk 10 percenként egyet és képzek órás majd napi sőt 2napi átlagot és utána döntök hogy melyik menjen. Ez az elmélet de menet közben ez még változhat.Ezen kívül kell még egy csomó keringető szivattyút meg keverőszelepet vezérelni de
ez rész tiszta.Mivel a gépész aki ezt összerakta ragaszkodik a 0.1C fokhoz, így a feladat adott.
Pt100 érzékelőm meg van itthon pár darab ráadásul még jók is.
Anno még a régi cégemnél ezeket építettük be Paksra a Primer hurkokba.Tényleg nagyon jók.
(#) tsava válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 28, 2012 /

Összeraktam egyelőre próbapanelon amilyen kicsiben bírtam.
A gondom az hogy 1V nagyobb változást ebből nem tudok kicsikarni.
Viszont így én se értem hogy lesz ebből 0.1C?
(#) vilmosd válasza tsava hozzászólására (») Okt 28, 2012 /

Idézet:
„Mivel a gépész aki ezt összerakta ragaszkodik a 0.1C fokhoz, így a feladat adott.”
Imadom a gepeszeket. Mert ebben a feladatban ugye a 0,1 c pontossagu meres olyan mintha az atvevo az 500 kg tehenet 0,1 gram pontossagra merne. Mert ugye itt a dontes, marmint gazkazan vs hoszivattyu nem 0,1 C pontossagot igenyel. gondolom ha a napi atlaghomerseklet magasabb mint 0 C (vagy valahol akorul) akkor hoszivattyu, ha alatta van akkor gazkazan. Viszont egy kulteri erzekelo mereset sok tenyezo befolyasolja. Pl a szelsebesseg, legnedvesseg. Melle meg az erositod is bevisz egy kis hofokfuggo hibat. Akkor hiaba van neked 0,1 C kijelzesed, nem megbizhato az informacio. Azert mondtam mar hogy egy 100 forintos erzekelovel kb egy ora alatt keves alkatreszbol megoldhatod a feladatot. Egyeduli kitetel, hogy az erzekelot a taplaban 100 nF kondival hidegiteni kell es a kimenettel sorba egy 1k ellenallast kell tenni. Amugy a PT100 merest es jelfeldolgozast a mar itt kitargyaltuk. Napi atlaghomerseklet meresere egyebkent eleg az orankenti mintavetel. Folosleges 144 merest csinalni, mikor boven eleg a 24. Ugyis egy kivilagitatlan aramszunet ugye mindent torol.
(#) tsava válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 28, 2012 /

Nem full fusi.
A volt főnököm lakása.
(#) dcsabi válasza vilmosd hozzászólására (») Okt 28, 2012 /

A Vilmosd kollégának abban igaza van, hogy a feladat egy kicsit túl van "misztifikálva".
Csináltam hasonló rendszereket, általában napkollektor, apríték kazán és gázkazán, puffertartályok...stb... variációban. Szintén külső hőmérséklet függvényében. De nem átlagban. A hőmérsékletváltozás nem 24 óránként történik, hanem adott esetben néhány óra alatt esik 10-15C-t mint tegnap is. Vagy a mintavételezéskor éppen "elment" a nap egy kis időre, vagy volt egy zápor, -nem tudod lekövetni 0,1C pontosan. (Kérdezd meg a gépészedet, a rendelkezésre álló energiát ki tudja-e osztani ilyen pontosan a 0,1C-nak megfelő gazdaságossággal,...stb?) Ott 18s20 érzékelőket használtam. 12F675 PIC olvas és köldi a PLC-neK soros porton. egy logikai rendszerben. Az un. gépész tervező ezekben az esetekben is mind a méregdrága rendszereket szerette volna eladni, mert a jutaléka bőséges lett volna. Az un. szabadon programozható Plc és a hozzá való perifériák, amit a Hw. cég terjeszt, és egy arra kiképzett "szakember" beprogramoz... Hanyadt estem először én is a rendszer tudása hallatán. a megrendelő meg az árától. Aztán a plc programozó "szakember" munkadíjának megfelelő összegért megcsináltam az egész vezérlést, kapcsolószekrény, PLC, érzékelők...stb. Itt a PT 100 erősítő A4 müv er. részében kell eljátszai a szinteltolással és az erősítés kialakításával. A feladatot újra kell fogalmazni, a lehetőségekhez mérten. A rendszer egyéb elemei is tudják az egy 0,1C-t?
Hogy 0.1C-t hőfokkompenzáltan tudjon a rendszer, azzal el lehet játszani. Azért ajánlottam, (AN687c) mert ez pontosságban közel jár hozzá. Csináltam én több PT100 erősítőt, szépen sétálgattak... A melékelt kapcs a hobbycnc fórumról való keress utána szöveget. (szerintem sétálós fajta...)Más, Ebay 10-12$ freeshipping Pt100>0-5V, vagy 4-20mA transzmitter.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2012

pt100_er.jpg

Következő: »»   125 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem