Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   390 / 579
(#) Gafly válasza MrBrown hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Igen. Leánykori nevén söntnek (shunt, flancosabban ) hívják. Ezt kell nagyobbra cserélni.
(#) elektroncso válasza petermusica hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

A kép sajnos értékelhetetlen.
Ide írtam választ.
(#) elektroncso válasza petermusica hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Idézet:
„Szerintem azert a Technics (Panasonic) es a Tesla kozott van valami kulombseg”

Persze, hogy van különbség, nincs két egyforma berendezés. DE! Mégis milyen jogon jelented ki azt, hogy egy TESLA (vagy bármilyen itteni és Magyarországi) készülék csak rosszabb lehet a "nyugati" készülékektől. Mi köze van a minőségnek földrajzi területekhez, vagy pláne politikai rendszerekhez? Az más lapra tartozik, hogy ezek a minőségibb berendezések mennyire voltak hozzáférhetők, kifizethetők az egyszerű melósok számára. Ez már nem a gyár felelőssége.
(#) BarnaPili válasza petermusica hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Ezt a gépet nem műhelybe szánta a gyártó szerintem. Jobban el tudom képzelni egy hifitorinyban.
De látványos,meg kell hagyni.
(#) Ferenc 47 válasza MrBrown hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Üdv!
Ha megszünteted a söntöt, kapsz egy néhány milliamper (vagy mikroamper) érzékenységű alap műszert, és csak rajtad múlik, hogy amper, vagy voltmérőt készítesz belőle, attól függően, hogy söntöt, (kis ellenállás), vagy előtétet (nagy ellenállás) készítesz hozzá!
(#) elektroncso válasza petermusica hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Csernobil emberi hülyeség miatt robbant fel, nem tervezési hiba miatt! Kísérleteztek az erőművel, és ezért kikapcsoltak pár, a biztonságos működéshez nélkülözhetetlen védelmi berendezést. Mikor a reaktormag hűtése megszűnt az túlhevült, és a kikapcsolt biztonsági berendezés nem tudta leállítani időben az erőművet, majd felrobbant. A kísérlet arra irányult, hogy ha leállnak a pumpák (amik azt a vizet forgassák amivel a reaktort hűtik) mennyi ideig képes az öncirkuláció fenntartani a hűtést.
Az viszont már politikai dolog, hogy megpróbálták eltitkolni a katasztrófát. Viszont tudtommal a japános is megpróbálták eltitkolni, hogy az egyik tárolóból szivárog a radioaktív anyag az óceánba.

Amúgy amit mutattál az egy felettébb érdekes és szép kivezérlésjelző, de oszcilloszkópnak nem nevezném. Attól hogy zöld katódsugárcső van benne, még nem lesz oszcilloszkóp. A macskának is van feje, farka, lábai, még foga is és mégsem kutya.
Ennek ellenére nagyon szép készülék irigyellek érte, elfogadnék egy ilyet itthonra. Mint ahogy több készüléked is irigylésre méltó, csak kár a rossz minőségű képekért, így élvezhetetlen.

Ha már oszcilloszkóp és muzeális. Itt van egy szép példány a muzeális korszak végéről. Van bent egy ilyen az iskolában, sajnos valami vandál kilopta belőle a hálózati trafót és két fojtótekercset, kár érte.
Křižík, T565
Křižík, T565 (youtube)
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2016
(#) milkovitskrisztian hozzászólása Feb 25, 2016 /

Sziasztok! Van egy Trabantom, amihez sikerült beszereznem az eredeti rádióját. Ez egy RFT A 341 Tournee mono készülék, közép és hosszú hullámmal. Beszereltem, ahogy kell, működik is és talál csatornát is, viszont ami a problémám vele, hogy rettenetesen sistereg, recseg szinte érthetetlen a beszéd, és nagyon halk is. Minden vezeték amivel beszereltem új, forrasztottam a sarukat is, elektromos szélvédő antennát csatlakoztattam hozzá, és egy 4 Ohm 25 Wattos hangszórót. Mi lehet a hibája, vagy ez egy ilyen kaliberű készüléknél normális?
(#) petermusica válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Az a szkop sajnos mar nincs meg,mert mar reg eladtam,sajnos meg le sem volt fenykepezve,az interneten kaptam rola egy fenykepet,gondolom ha 40 eves,akkor muzealis nem csak "Vintage",kimondottan hangtehnikai meresekre fejlesztettek ki,azert volt ez a hifitorony formaja,es nagyon jo volt az erositok beallitasara.A masodik dolg,hogy Csernobil nem csak emberi hiba miatt robbant fel,hanem tervezesi hiba miatt is,mert a ruszkik nem epitettek bele egy csomo technologiat,amit maskeppen kotelezo lett volna,azert mert azok katonai titkok volttak.Maskeppen a keleti cegek is ,kozottuk a Tesla,katonai celu elektronikaba jo minosigu technologiat hasznaltak,meg a civil keszulekekben a leghitvanyabbat,csak azok voltak valamivel jobbak amit exportra szantak a tobbi szemet volt,ugy gondoltak,a hulye nepnek ez is jo,persze minden nyugati keszulekre horibilis vamot tettek (kb heromszorosa a keszulek aranak),hogy ne legyen konkurencia
(#) Gobe54 válasza Gobe54 hozzászólására (») Feb 25, 2016 / 2

Képek a BR-701-ről
(#) petermusica válasza milkovitskrisztian hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Lehet ,hogy a hangerositoje hibas,de lehet,hogy nincs zavarszuro a tapban es akkor a motor gyujtasa szornyen zavarja,a szuro egy kis trafofele tekercsbol es egy par kondibol al,nekem nincs meg a rajza,de keress eggyet a guglin,hatha megkapod

Az,hogy az import készülékekre milyen vámot tettek nem a helyi cégek dolga volt.
Az a kijelentés, hogy a polgári készülékekbe szemetet építettek be erős túlzás. A TC173, 174 sorozatú TESLA kondenzátorok azok amik szemétnek minősülnek (sikertelen konstrukció, a tokozáshoz használt barna műgyanta nedvszívósága miatt mostanra szétrepedezett, megszakadt a legtöbb kondenzátor ebből a sorozatból). Az elektrolit kondenzátorok, mind a mai napig nem vesztettek a kapacitásukból, sőt az ESR értékük is rendben van. Azt meg nem várhatjuk el a gyártótól, hogy porcelán alapú trimereket (pl. TP011) építsen be a polgári magnókba. Bár hozzá kell tenni, hogy TESLA-ék egyik régebbi trimersorozata elég rossz minőségű volt, sok volt a kontakthibás (szegecselt drótkivezetések, talán pont ez a sorozat van a B4-es sorozatú orsós magnókban,ha emlékezetem nem csal). Viszont a későbbiekben használt TP040-es sorozat trimerjei teljesen elfogadható minőséget képeztek. A forgó potenciométereiket pedig sokan dicsérik.
A helyesírásod pedig továbbra is kritikán aluli. Az ékezetek hiánya már nem is zavar annyira, de a helyesírás...

Viszont a szakmai eszmecserével át kéne költözni a retrós témába, mert ott a helye.
(#) Moderátor hozzászólása Feb 25, 2016

Kérek minden jelenlévőt, hogy igyekezzen a témánál maradni. Mindenkit zavar, a nem ideillő hozzászólások kerülgetése.
Tartsátok be légyszíves a topik és a fórum szabályait. Pár nem ideillő hozzászólást töröltem.

Köszönöm!

(T)
(#) petermusica válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 25, 2016 / 1

[quote][/quote]A helyesírásod pedig továbbra is kritikán aluli. Az ékezetek hiánya már nem is zavar annyira, de a helyesírás...

Ez a topik nem nyelvtanrol szol,en ugy tudom,hogy muzealis keszulekek felujitasarol,javitasarol.
En folytatom a temaval,itt van egy 1965-os gitarerosito ,roman gyartmanyu,eleg gyenge minosigu sajnos,de csoves
(#) Szikravadasz válasza petermusica hozzászólására (») Feb 25, 2016 / 2

HE használati útmutató
Idézet:
Fórum
A fórum a Hobbielektronika.hu oldal közösségi színtere, melyen a felhasználók kérdéseket tehetnek fel, illetve kérdéseket válaszolhatnak meg. A fórumunk kiemelkedő színvonalú mind a szakmai fórumok, mind pedig más fórumok között, mert moderátoraink odafigyelnek a hozzászólások nyelvtani helyességére is.
Minden felhasználónkat arra kérünk fogadja el, hogy a Hobbielektronika.hu fórumán - más fórum oldalaktól eltérő módon - a magyar nyelvünkkel szembeni tisztelet jegyében magyarul, helyes mondatokkal és az interneten terjedő "MSN és facebook szleng" nélkül kommunikálunk, és ezt minden esetben elvárjuk és megköveteljük. Moderátornak joga van és az oldal fenntartói egyben kérik is a moderátorokat, hogy jelezzék a hibát és követeljék meg magyar anyanyelvünk helyes használatát.
Okunk nem titok: A magyar nyelv nehéz és szép, a műszaki és mérnöki nyelv pedig pontosságot és érthetőséget követel. Amennyiben a szakmai információ nem jut el mindenkihez, annak nem megfelelő nyelvi formája miatt, úgy az információ hasznavehetetlen.”
(#) zolika60 válasza petermusica hozzászólására (») Feb 25, 2016 / 2

Innen sem rúgott ki senki, de önszorgalomból igyekezhetnél úgy írni, hogy ne legyen kínszenvedés az olvasása.
(#) granpa válasza petermusica hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Megértjük az objektív korlátokat, a szubjektíveket nem. Nem szóltuk le, nem rúgtuk ki a japán (stb.) érdeklődőket, akik jobb-rosszabb angolsággal írtak ide (sőt volt aki magyarul, de volt aki csehül), mert tudtuk nem bírja a nyelvünket, és segítettünk neki. Értékeltük az igyekezetét (a szabályzat betartásában), ami nálad nem nagyon látszik. Moderátorokat kérem: egy nap után törölni, hogy más is lássa, és értse.

Idézet:
„reszt vettem amerikai forumokon,pedig nagyon resszul tudok angolul”

Van különbség idegen nyelv és anyanyelv között. Az nem szégyen, ha valaki rosszul beszél idegen nyelveket (én is, pedig tanulok angolul és szlovákul, de nincs nyelvérzékem), de itt az anyanyelvünkön írunk! Én azt tartom, hogy anyanyelvünket tisztelni kell, mert az az összekötő kapocs (összeköti azt amit elválasztott emberi határ!), ha magyar mozillát használsz akkor az szépen pirossal aláhúzza a hibákat, ez is segít. Persze, ha nem a magyar az anyanyelved akkor elnézésedet kérem, természetesen ebben az esetben más a helyzet.
(#) petermusica válasza milkovitskrisztian hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

En ugy veszem eszre,hogy egy IC-s radiorol van szo,csak AM,itt van a rajza,Azt hiszem ,neked hianyzik rola a zavarszuro,azt ugy lehet megcsinalni,hogy egy trafot melyiknek a vasmagja kb egy negyzetcenti,megtekercseled amig megtelik 0,6-os huzallal,a kondik rajta vannak a rajzon
(#) fecameca hozzászólása Feb 25, 2016 /

Ha már Offolástól esett szó, hadd szóljak egyet én is az utolsó szó jogán. Ugyanis az egyetlen ember, aki által volt egy kis közöm a témakörhöz, megboldogult. Remélem gyűjteménye jó kezekbe kerül. Én nem tartottam kapcsolatot a családjával, ezért ez ügyben privátban ne keressen meg senki. Csupán munkahelyi ismeretség volt, és néha dolgozgattam neki.
(#) zolika60 válasza fecameca hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Isten nyugtassa. Fórumtárs volt?
(#) ticseboy válasza petermusica hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Hogy ennyi "kérés" után sem használsz ékezetet! Van ám az androidon is.
(#) fecameca válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Nem tudok róla, pedig szólhattam volna neki, hogy itt mi mindenről olvashat. De biztosan megemlítette volna nekem, hogy találkozott a saját rádióival, miket én tettem fel ide. Isten nyugosztalja.
(#) Gobe54 válasza Gobe54 hozzászólására (») Feb 25, 2016 / 1

Ami az előbb kimaradt.... A "fetronok" ellenére a rádióban SEMMILYEN átalakítást nem végeztem, A "fetronok" miniatűr csőfejre lettek szerelve és be vannak dugva a csőfoglalatba. Bármikor kihúzhatók és cserélhetők az eredeti csővel. A 3. képen látható egy R510-es ellenállás beépítve de az ideiglenes volt, már visszacseréltem eredetire. Fentiek miatt bátorkodtam ebbe a topikba betenni.
ui.: A fetronok azért vannak idézőjelben mert nem igaziak (2db JFET) hanem 1 JFET és 1 MOSFET és pár R-C elem.
(#) oriza hozzászólása Feb 26, 2016 /

Üdv Mindenkinek!

Két kérdésem is lenne!
Kaptam egy RM 5632 S egészen jó állapotú készüléket. Kisebb sercegéssel, de minden hullámhosszon működik (Bpesti vagyok). A sztereó jelző keresés közben két állomás közötti zajra villan csak fel egy pillanatra, az adón - ami sztereó - nem világít! Úgy érzem nem is sztereóban szól! Mit kellene/lehetne vizsgálni? Még nem takarítottam ki, por oroszlánok vannak benne!
A másik:
Orion Orister 1015 működik, de irtózatosan recsegnek a potik! A kenés néhány napig használ csak. Gondolom ilyeneket beszerezni már nem lehet! Létezik valamiféle javítás ezekre?
Köszönöm előre is a türelmet és a segítséget!
(#) zolika60 válasza oriza hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Az antennáját. Nem volt egy nagyon érzékeny készülék. Talán kevesli az antenna jelet.
(#) kameleon2 válasza petermusica hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Szerintem éppen itt ebben a topikban ez a "kinek hosszabb" értelmetlen. Itthon is ment a Videoton, kontra Orion párbaj. Ma is rácsodálkozom néha - függetlenül attól, hogy keleti, nyugati vagy távolkeleti termékről van szó, hogy emberek ötletessége milyen megoldásokat szül. Ezért szeretem itt olvasgatni a kollégák, fórumtársak hozzászólásait. Én csak azért nem szemeteznék le néhány terméket, mert éltem a Cocom listás időszakban és tudom, milyen nehéz volt az akkori alapanyagokból főzni. Létezett IC-n kívül például a Terta kocka is. Mégsem szemetezném, mert egy próbálkozás volt, ami végül eljutott a sorozatgyártásig és többé, kevésbé működött. A Trabantot is sokan lehurrogták, de mégis népautó volt, ráadásul az első kompozit karosszériás "oszi" akkor, amikor a "veszik" még csak rohadó opeleket gyártottak. Mindenhol akadnak jó és rossz konstrukciók is. Ezzel együtt - szeretjük őket. A hibáikkal, vagy ha jobban tetszik - tulajdonságaikkal együtt. Ki ne mérgelődött volna annak idején egy orosz Sokol 403 áramfelvételén? Viccek is születtek belőle és gumizott, forrasztott laposelem táplálások. De mégis összegyűlik az a bizonyos könycsepp az ember szemében, ha a kezébe fog egyet szép állapotban.
(#) petermusica válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

A tesla B4 magnot eppen ezert tartottam meg,mert egy gyermekkori emlek,eppen igy megmaradt a Mamaia roman taskaradio is amit nekem vettek a szulinapomra .Ha blamaltam is a Teslakat,azert nekem is koncsepp gyul ossze a szememeben mikor a B4-est a kezembe veszem
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2016
(#) petermusica válasza oriza hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Ha a potenciometerk,mar nem reagalnak a sprayre,akkor turelmesen szet kell szedni oket es izopropill alkollal megtakarini,azutan egy kontaktspray es kesz,kiveve ha nagyon el vannak kopva
(#) petermusica válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

A szamitogepem billentyuin nincsenek ekezetek,most mar ezert nem szabad belepnem a forumba ???
(#) granpa válasza petermusica hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

"Objektívet igen.." Nem kell másikat venni.
Következő: »»   390 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem