Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
SZiasztok! Nem annyaira múzeális, de azért régi téma: SOKOL rádió hátára a laposelemeket régen a befőttes üvegek tetejének alátét gyűrűjének felhasználásával rögzítették. Most honnan lehetne ilyesmi gumit beszerezni? Valahol elérhető pl a kossuth rádió egy teljes 80-as évekbeli napjának vagy a petőfi rádió egy teljesnapjának archívuma? Esetleg jól bevált AM trasmitter kapcsolás NYÁK-kal? Köszi a tanácsokat előre is!
Jóféle gumikat a postai kézbesítőktől kunyeráljál! Ha a "transmitter" -re gondolsz, ami magyarul "adókészülék" -et jelent, annak van külön topicja.
Az újságok elérhetőek itt.
Bővebben: Link Hanganyagot vadászni kell! Rádiójáték A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2020
Ez igaz, csak szépen kell tőlük kérni, mert saját pénzből veszik, nem a cég adja.
Igaz kilós kiszerelésben árulják.
Ma is foglalkoztam egy kicsit a rádióval. Lehet szűretlen a táp?
Hiányoznak belőle a mély hangok. Ennek pont olyan a hangja, mint amikor csavarhúzóval belenyúlok a pickup hüvelybe. Valami szórt induktív, vagy kapacitív behatás. Jó hosszú árnyékolatlan vezetékek vannak benne? A kapcsolási rajzot elnézve, ha a keverőcső triódáját használja fel hangfrekvenciás előerősítőként, nem tartom kizártnak, hogy a hoszú huzalok szedhetik össze a brummot. A táp szűrésért az az egyetlen 50+50 (2x47 uF?) elkó felel, gondolom, már ki lett cserélve. Ugyanúgy búg az ECH 81 nélkül is? (Gondolom ez még az Orion AR201).
Maga a táp kondi még gyári. Viszont az összes hengeres kondi cserélve lett. A glimmes teszter sorra buktatta őket. Majd megpróbálom csak a végfok csövet bent hagyni és úgy jönni előre.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2020
Bizony, hogy azt is cserélni kell, akár 2x50µF - ra.
Múltkor sososoztam 2x100u-t, hogy legyen 50-esem. Viszont közös papírba csomagoltam. Majd holnap lefotózom. A végfokot önmagában használva is búg. Szóval a tápot is rendbe kell tenni.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2020
Nem érdemes komplikálni, 1db. 2x50µF kell oda! Tudok Neked küldeni, postázni nem tudom.
Nem szükséges. Majd teszek 47u-at. Így néz ki amúgy.
Sziasztok! Valaki megtudná mondani, hogy milyen gyártótól származik ez az izzó?
Előre is köszönöm!
Ezt az emblémát még sosem láttam. Milyen színű? Orvosi készülékekbe való szokott lenni, kék, vagy mélypiros. Nekem vannak ilyesmik, mind szénszálas.
Maga a búra, szinte teljesen fekete. Bekapcsoláskor 4 menetből álló mélypiros spirál látható benne.
Igen, én is így értettem, leginkább csak bekapcsoláskor látszik, milyen színű. A kékekből van ami kicsit világosabb. Valami ősi infra izzó ez, de a gyártóról fogalmam sincs sajnos.
Van valami amit nem értek. Az ECH81 egyes lábára csatlakozik a rajz szerint egy 470p-s kondi. Ehhez képest van 2x500p.
Alighanem az egyik szakadt, és a javító szaki nem görcsölt az eltávolításával. Én mindkettőt kiszedném, ezek a csillámkondik elég megbízhatatlanok. Az a világoszöld gombóc csak nem tán tantálkondi?
Nekem fémezett poliészter kondinak tűnik (az éle felől nézve). A HIKI-MEV gyártott ilyen színűeket.
Ha nem valami partikellék akkor lehet nem kéne nézegetni mert lehet hogy UV lámpa.
Döntsétek el a kép alapján. Nem törekedtem a kor hűségre.
Az én tippem: 220 nF fémezett poliészter (nem HIKI-s).
Egy Orion AR612-est vettem kezelésbe. Először is megjavítottam a skálahúrozást mert szakadt volt. A skálahúr görgők kaptak kenést, tisztítást. A készülék teljes tisztítása után, amibe beletartozott az alaplapon csúszó kontaktoros sávváltó lapok alatti érintkezőpontok teljes tisztítása, a mainboard letakarítása, stb stb., kapott az üres végfok foglalatába egy új EL84-es csövet, megtaláltam egy leszakadt vezetéket a tápnál, mert nem szólt az erősítő a cső behelyezése után. Mikor meglett a vezeték helye, az aux bemenetről szépen működik az erősítője.
A tuner rész viszont nem nagyon akar adót fogni, bár némi sustorgás pattogás sercenés helyenként hallható. kizárható hibák: csőlábakat megtisztítottam, bár nagyon szépek voltak, nincsenek elfeketedve ferriten a huzalok szakadásra ellenőrizve átkapcsolt ferrit / external antenna sem mutat sok különbséget; minden cső fűtése rendben ebf89, ech81 csöveket tesztre cseréltem, változás nincs; Az em80 cső vékony zöld csíkot mutat végig a hangolás során, nem szélesedik ki a sáv sehol. mit nézzek meg, hol veszhet el a jel?
Jó tanács: a kondikat nézd át. Főleg a fóliákat. Az enyém még javítás alatt de a kondik úgy ahogy voltak kuka. A teszter sorra buktatta ki őket.
Szia!
Először is töltsd le a netről a kapcsolási razot ( fent van ), aztán keresd meg az ECH81 vezérrácsát ( g1 ), onnan mekkora zajt produkál. Állítsd be KH-ra. Ha nagy változás van, kutasd végig a kapcsolókat, ahol nincs közben kondi ( vagy "zárlatnak látszó bármi ) egészen az antennatekercsekig, nincs-e kontakthiba. Ha eddig minden rendben, jöhet majd az oszci rész és a KF-ek. Az RF anódfeszeket is mérd meg a rajz alapján, nincs-e leégett ellenállás. A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020
Használhatsz "megy-nem megy testernek" telepes , jó meredek négyszög jelű hangfrekvenciás (tranzisztoros astabil vagy blocking ami van a fiókban anyag) oszcillátort 1-2 kHz között. Azzal minden fokozatot végig mérhetsz.
Visszafele haladva a hangszórótól a hangfrekis , középfrekis és végül a nagyfrekis , antenna fokozatokig. Minden rácsra rárakva 100-200nF kondin keresztül a "csipogót" amelyiken átment a jel és erősített is akkor jónak ítélhető. Ahol elakad akkor ott kell jobban körbe nézni. Ha elég meredek a négyszög akkor rövidhullámon is indikálhatsz vele jelet. Persze ennél pontosabb hangoláshoz egy RH szignál generátor kell KF és RF rezgőkörök méréseihez. Indikátornak ott a varázsszem esetleg a "bagolyfüled" . A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020
köszi. nos az az igazság hogy van egy komplex műszerem, egy Metex 9150 nagy dög amiben van signal generator de ilyet még nem csináltam és kissé murgázok a 280 V fesztől.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020
- ne murgázz, hanem nézd a kapcsrajzot - ahol nincs nagy feszültség ( 60...250 volt ), ott egy 400 voltos kondival azért keresgélhetsz.
Az anódokra nem kell rácsiptetni. Különben azt is szokni kell - "ránézéssel" nehéz hibát keresni. A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |