Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   541 / 579
(#) Latya_1 hozzászólása Okt 4, 2020 /

SZiasztok! Nem annyaira múzeális, de azért régi téma: SOKOL rádió hátára a laposelemeket régen a befőttes üvegek tetejének alátét gyűrűjének felhasználásával rögzítették. Most honnan lehetne ilyesmi gumit beszerezni? Valahol elérhető pl a kossuth rádió egy teljes 80-as évekbeli napjának vagy a petőfi rádió egy teljesnapjának archívuma? Esetleg jól bevált AM trasmitter kapcsolás NYÁK-kal? Köszi a tanácsokat előre is!
(#) gkari válasza Latya_1 hozzászólására (») Okt 4, 2020 /

Jóféle gumikat a postai kézbesítőktől kunyeráljál! Ha a "transmitter" -re gondolsz, ami magyarul "adókészülék" -et jelent, annak van külön topicja.
(#) VJ72 válasza Latya_1 hozzászólására (») Okt 4, 2020 /

Az újságok elérhetőek itt.
Bővebben: Link
Hanganyagot vadászni kell!
Rádiójáték
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2020
(#) Gafly válasza gkari hozzászólására (») Okt 6, 2020 /

Ez igaz, csak szépen kell tőlük kérni, mert saját pénzből veszik, nem a cég adja.
Igaz kilós kiszerelésben árulják.
(#) jani1987 hozzászólása Okt 6, 2020 /

Ma is foglalkoztam egy kicsit a rádióval. Lehet szűretlen a táp?
(#) fecameca válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 8, 2020 /

Hiányoznak belőle a mély hangok. Ennek pont olyan a hangja, mint amikor csavarhúzóval belenyúlok a pickup hüvelybe. Valami szórt induktív, vagy kapacitív behatás. Jó hosszú árnyékolatlan vezetékek vannak benne? A kapcsolási rajzot elnézve, ha a keverőcső triódáját használja fel hangfrekvenciás előerősítőként, nem tartom kizártnak, hogy a hoszú huzalok szedhetik össze a brummot. A táp szűrésért az az egyetlen 50+50 (2x47 uF?) elkó felel, gondolom, már ki lett cserélve. Ugyanúgy búg az ECH 81 nélkül is? (Gondolom ez még az Orion AR201).
(#) jani1987 válasza fecameca hozzászólására (») Okt 8, 2020 /

Maga a táp kondi még gyári. Viszont az összes hengeres kondi cserélve lett. A glimmes teszter sorra buktatta őket. Majd megpróbálom csak a végfok csövet bent hagyni és úgy jönni előre.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2020
(#) gkari válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 8, 2020 /

Bizony, hogy azt is cserélni kell, akár 2x50µF - ra.
(#) jani1987 válasza gkari hozzászólására (») Okt 8, 2020 /

Múltkor sososoztam 2x100u-t, hogy legyen 50-esem. Viszont közös papírba csomagoltam. Majd holnap lefotózom. A végfokot önmagában használva is búg. Szóval a tápot is rendbe kell tenni.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2020
(#) gkari válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 10, 2020 /

Nem érdemes komplikálni, 1db. 2x50µF kell oda! Tudok Neked küldeni, postázni nem tudom.
(#) jani1987 válasza gkari hozzászólására (») Okt 10, 2020 / 1

Nem szükséges. Majd teszek 47u-at. Így néz ki amúgy.
(#) peze hozzászólása Okt 11, 2020 / 1

Sziasztok! Valaki megtudná mondani, hogy milyen gyártótól származik ez az izzó?
Előre is köszönöm!
(#) kisgeri válasza peze hozzászólására (») Okt 11, 2020 /

Ezt az emblémát még sosem láttam. Milyen színű? Orvosi készülékekbe való szokott lenni, kék, vagy mélypiros. Nekem vannak ilyesmik, mind szénszálas.
(#) peze válasza kisgeri hozzászólására (») Okt 11, 2020 /

Maga a búra, szinte teljesen fekete. Bekapcsoláskor 4 menetből álló mélypiros spirál látható benne.
(#) kisgeri válasza peze hozzászólására (») Okt 11, 2020 /

Igen, én is így értettem, leginkább csak bekapcsoláskor látszik, milyen színű. A kékekből van ami kicsit világosabb. Valami ősi infra izzó ez, de a gyártóról fogalmam sincs sajnos.
(#) peze válasza kisgeri hozzászólására (») Okt 11, 2020 /

Azért köszönöm!
(#) jani1987 hozzászólása Okt 13, 2020 /

Van valami amit nem értek. Az ECH81 egyes lábára csatlakozik a rajz szerint egy 470p-s kondi. Ehhez képest van 2x500p.
(#) gkari válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 13, 2020 /

Alighanem az egyik szakadt, és a javító szaki nem görcsölt az eltávolításával. Én mindkettőt kiszedném, ezek a csillámkondik elég megbízhatatlanok. Az a világoszöld gombóc csak nem tán tantálkondi?
(#) mikrodigit válasza gkari hozzászólására (») Okt 13, 2020 /

Nekem fémezett poliészter kondinak tűnik (az éle felől nézve). A HIKI-MEV gyártott ilyen színűeket.
(#) exabit válasza peze hozzászólására (») Okt 13, 2020 /

Ha nem valami partikellék akkor lehet nem kéne nézegetni mert lehet hogy UV lámpa.
(#) jani1987 válasza gkari hozzászólására (») Okt 13, 2020 /

Döntsétek el a kép alapján. Nem törekedtem a kor hűségre.
(#) mikrodigit válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 13, 2020 /

Az én tippem: 220 nF fémezett poliészter (nem HIKI-s).
(#) Mazsika hozzászólása Okt 14, 2020 /

Egy Orion AR612-est vettem kezelésbe. Először is megjavítottam a skálahúrozást mert szakadt volt. A skálahúr görgők kaptak kenést, tisztítást. A készülék teljes tisztítása után, amibe beletartozott az alaplapon csúszó kontaktoros sávváltó lapok alatti érintkezőpontok teljes tisztítása, a mainboard letakarítása, stb stb., kapott az üres végfok foglalatába egy új EL84-es csövet, megtaláltam egy leszakadt vezetéket a tápnál, mert nem szólt az erősítő a cső behelyezése után. Mikor meglett a vezeték helye, az aux bemenetről szépen működik az erősítője.
A tuner rész viszont nem nagyon akar adót fogni, bár némi sustorgás pattogás sercenés helyenként hallható.

kizárható hibák: csőlábakat megtisztítottam, bár nagyon szépek voltak, nincsenek elfeketedve
ferriten a huzalok szakadásra ellenőrizve
átkapcsolt ferrit / external antenna sem mutat sok különbséget;
minden cső fűtése rendben
ebf89, ech81 csöveket tesztre cseréltem, változás nincs;

Az em80 cső vékony zöld csíkot mutat végig a hangolás során, nem szélesedik ki a sáv sehol.

mit nézzek meg, hol veszhet el a jel?

több kép:
(#) jani1987 válasza Mazsika hozzászólására (») Okt 14, 2020 / 1

Jó tanács: a kondikat nézd át. Főleg a fóliákat. Az enyém még javítás alatt de a kondik úgy ahogy voltak kuka. A teszter sorra buktatta ki őket.
(#) ferci válasza Mazsika hozzászólására (») Okt 14, 2020 / 1

Szia!
Először is töltsd le a netről a kapcsolási razot ( fent van ), aztán keresd meg az ECH81 vezérrácsát ( g1 ), onnan mekkora zajt produkál.
Állítsd be KH-ra.
Ha nagy változás van, kutasd végig a kapcsolókat, ahol nincs közben kondi ( vagy "zárlatnak látszó bármi ) egészen az antennatekercsekig, nincs-e kontakthiba.
Ha eddig minden rendben, jöhet majd az oszci rész és a KF-ek.
Az RF anódfeszeket is mérd meg a rajz alapján, nincs-e leégett ellenállás.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020

köszönöm szépen
(#) Kera_Will válasza Mazsika hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

Használhatsz "megy-nem megy testernek" telepes , jó meredek négyszög jelű hangfrekvenciás (tranzisztoros astabil vagy blocking ami van a fiókban anyag) oszcillátort 1-2 kHz között. Azzal minden fokozatot végig mérhetsz.
Visszafele haladva a hangszórótól a hangfrekis , középfrekis és végül a nagyfrekis , antenna fokozatokig.
Minden rácsra rárakva 100-200nF kondin keresztül a "csipogót" amelyiken átment a jel és erősített is akkor jónak ítélhető.
Ahol elakad akkor ott kell jobban körbe nézni.
Ha elég meredek a négyszög akkor rövidhullámon is indikálhatsz vele jelet.
Persze ennél pontosabb hangoláshoz egy RH szignál generátor kell KF és RF rezgőkörök méréseihez.
Indikátornak ott a varázsszem esetleg a "bagolyfüled" .
(#) Mazsika válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

köszi. nos az az igazság hogy van egy komplex műszerem, egy Metex 9150 nagy dög amiben van signal generator de ilyet még nem csináltam és kissé murgázok a 280 V fesztől.
(#) ferci válasza Mazsika hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

- ne murgázz, hanem nézd a kapcsrajzot - ahol nincs nagy feszültség ( 60...250 volt ), ott egy 400 voltos kondival azért keresgélhetsz.
Az anódokra nem kell rácsiptetni.
Különben azt is szokni kell - "ránézéssel" nehéz hibát keresni.
Következő: »»   541 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem