Fórum témák
» Több friss téma |
Kiprobalod egy masik, tok ugyanolyan PIC-el.
Ha ott jo, akkor ez ennek a PIC-nek a hibaja. Ha nem jo az sem, akkor egeto hiba. Ha azon a cimen mas ertek van, mondjuk 0, akkor F0-t olvas vissza vagy mit?
Idézet: „The MCLRE fuse can only be changed when using the VPP-Based ICSP mode entry. This prevents a user from accidentally locking out the device from the low-voltage test entry.” A PICKit3 programjában állítsd be a "Use Vpp first programming enrty" opciót.
Köszönöm a segítséget!
Így már megy belső felhúzással. Sejtettem, hogy a felhasználóval lesz a gond.
Sziasztok!
Tudnátok segíteni? Az alábbi interupt program a mellékelt képen látható jelalakot produkálja. Mi lehet az oka, hogy nem működik rendesen a megszakítás?
Köszönöm.
- Utasítást nem írjuk egybe az operandussal.
- Megszakításban nem maceráljuk a GIE bitet. - Nem írod, hogy a csatolt képen mi micsoda.
Bocs!
Piros a RB2 bemenet(interupt), sárga a kimenet. Szintaktikai hibákért bocs! A beíráskor keletkeztek a programban persze nincsen, máskülönben le se fordulna. A GIE piszkálása nélkül is ez az eredmény. Idézet: Az a baj?, hogy lefordul, mert címkének nézi !„máskülönben le se fordulna” Steve
Kicsit zavarosnak tűnik a koncepció, mert INT2 mellett a változásjelző megszakítást is engedélyezted. Jóból is megárt a sok!
itt találsz egy mintapéldát INT2 használatára.
Nincsen benne egybeírt utasítás és operandusz.
Akkor jó... amit csatoltál, abban több helyen is volt !
Steve
Ezen az oldalon bemutatják az MPLAB X környezetben az új projekt létrehozásának lépéseit.
A mintapélda PIC24HJ64GP502-ről, Microstick-ről és C30-as fordítóról szól, de értelemszerűen más kiválasztásokkal más mikrovezérlő családra és más fejlesztőeszközre is használható a kotta...
Nem néztem még, mert óvatos vagyok az új dolgokkal és nincs időm kísérletezni, ha te jobban értesült vagy, mi az indok, hogy váltsunk az X-re?
Az MPLAB X elsőrorban azoknak jön jól, akik Linux vagy Mac OS alatt szeretnék a Microchip fejlesztői környezetét használni.
Nekem egyelőre nincs rá szükségem (neked sem ajánlom a váltást), csak közzétettem ezt hasznosnak tűnő információt.
Tul azon amit icserny mester mondott, van ket masik ok is ami miatt valtottak:
1. Nekem nagyon ugy tunik, hogy nincs emberuk egy normalis IDE kornyezet fejlesztesere es karbantartasara -- az MplabX pedig a NetBeans nevu nyilt forraskodu cuccon alapul, igy talan konyebb a Microchipesek dolga 2. A kornyezet joval modernebb, mint a hagyomanyos MPLAB, igy olyan szolgaltatasokat nyujthat a fejlesztes alatt, amikrol eddig csak almodtunk. Pl. kigyujti a fuggveny neveket, a kodot behajtogatja, kod templateeket lehet letrehozni, automatikusan kiegesziti a kifejezeseket, hivasi fa strukturat kirajzolja stb. Osszessegeben nem rossz, de azert nekem vannak aggalyaim a Javaval kapcsolatosan... Idézet: „Osszessegeben nem rossz, de azert nekem vannak aggalyaim a Javaval kapcsolatosan...” Van az a mondás, hogy nem az a baj a Javaval, hogy lassú, hanem az, hogy qrvalassú...
Üdv!
PIC-kel szeretnék csinálni egy digitális hangerőszabályzót. Tudom van erre cél IC de elég drága (1800ft körül). Elképzelésem: Valamelyik lábon változik a fesz ez vezérel egy FETet és lehúzza a bemenetet. A PWM lenne a legegyszerűbb de ez belezavar a hangba. Próbálkoztam a VRCON regiszterrel (Vörös Tamás füzete-16f628) Amikor lefele vezérelem a VRCON-t lefagy a progi. Szeretném kérdezni, hogy mi a gond vagy milyen lehetőség van egyszerű hangerőszabályzásra? DEVICE = 16F628A CONFIG INTRC_OSC_NOCLKOUT,MCLRE_OFF,LVP_OFF,WDT_OFF DIM a AS BYTE DIM b AS BYTE kezd: VRCON= EREAD 0 IF PORTB.0=0 THEN VRCON=VRCON +1 DELAYMS 100 IF PORTB.1=0 THEN VRCON=VRCON -1 DELAYMS 100 b=0 EWRITE b,[VRCON] GOTO kezd
Digitális potméter miért nem jó? (pl. MCP 41010)
Nem ismerem. Ezt PIC PWM jellel lehet vezérelni?
Szerintem elsőként próbálj egy ledet szabályozni. Ha ez működik, akár egy optocsatolót is használhatsz mint feszültség osztót- és már kész is a digitális potmétered.
Sziasztok!
Egy elég érdekes problémám van, és nem igazán találok rá megoldást. Van egy kapcsolásom egy PIC 18F4550-el, pár leddel, egy házilag barkácsolt 5v-os stabbal (a kapcsolást itt találtam a Nulláról a robotokig - PIC Mikrovezérlők I rész cikkben). A táp egy régi pc-s táp ( innen alakítom át a 12v-ot 5v-ra). A probléma az, hogy bekapcsolás után semmit nem csinál a dolog ( nagy ritkán igen ), de ha az ujjamat hozzáérintem a tápból jövő 12v után és az első egyenirányító előtt található drótra, akkor beindul. Végignéztem már rengetegszer, nincs érintkezési hiba, a drót legapróbb érintésére beindul. Mérem folyamatosan a pic lábainál a feszültséget, és amikor nem működik a dolog, akkor is fix 5v-ot mérek. Ha szükséges kapcsolási rajz, csinálok egyet, de hátha ennyiből is tudtok segíteni. Valami ötlet, hogy mit nézzek meg? Előre is köszönöm, Lali
Reset láb felhúzását az 5V-ra, és a PGM láb lehúzását GND-re, vagy pedig a konfigurációs biteknél kapcsold ki az LVP-t. Ha nem ezek, akkor kapcsolási rajzot mutass, és képeket az áramkörről, olyanokat, amin látszanak az alkatrészek is és a vezetékek is közöttük.
#fuses ...,NOLVP,...
ez benne van a kódomban
Úgy néz ki a reset láb felhúzása 5v-ra segít, köszi szépen a segítséget!
Arra van ötleted, hogy az ujjam miért segíthetett?
Valamilyen szivárgó áramot elhúzott valahová. Előbb-utóbb megállt volna a működése ezután is. CMOS bemenetet sosem szabad lebegni hagyni, mindig valamilyen határozott potenciálra kell húzni. Mivel ez a Reset láb, 5V-ra kell húzni, hogy működjön a kontroller.
Értem, köszi szépen még egyszer. Már be is forrasztottam a dolgot, és működik ahogy elő van írva
Ha működik, akkor látogasd meg a honlPICCOLO projektetapomon. A PIC18F4550-et is támogatja. A kísérleti áramkör c. fejezetben találod a javasolt kapcsolást.
Én bootloaderrel használom. Ha nem így akarod, akkor két helyen (a piccolo_config.h állományból és a projekt linkernek szóló opciói közül) ki kell venni a HID_BOOTLOADER-t.
Köszönöm a jó tippet Mester, így már nem fog bezavarni a PWM jel amivel a feszt szabályozom.
Optocsatolóra nem is gondoltam.
Köszi szépen, átfutom majd a dolgokat!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |