Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   139 / 1210
(#) bbalazs_ válasza Atielektro hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

Kiprobalod egy masik, tok ugyanolyan PIC-el.
Ha ott jo, akkor ez ennek a PIC-nek a hibaja.
Ha nem jo az sem, akkor egeto hiba.
Ha azon a cimen mas ertek van, mondjuk 0, akkor F0-t olvas vissza vagy mit?
(#) Hp41C válasza Atielektro hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

Idézet:
„The MCLRE fuse can only be changed when using the VPP-Based ICSP mode entry. This prevents a user from accidentally locking out the device from the low-voltage test entry.”

A PICKit3 programjában állítsd be a "Use Vpp first programming enrty" opciót.
(#) Atielektro válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

Köszönöm a segítséget!
Így már megy belső felhúzással.
Sejtettem, hogy a felhasználóval lesz a gond.
(#) szSzilard hozzászólása Okt 2, 2011 /

Sziasztok!

Tudnátok segíteni?
Az alábbi interupt program a mellékelt képen látható jelalakot produkálja. Mi lehet az oka, hogy nem működik rendesen a megszakítás?
  1. LIST    P=18F4550  
  2. #INCLUDE <P18F4550.INC>
  3.  
  4. ORG0X0000
  5. BRASTART
  6.  
  7. ORG0X0008
  8. BRAKAPCSOL
  9.  
  10. START
  11. CALL INIT_PORT
  12. CALL INIT_IT
  13. MAIN
  14. GOTO MAIN
  15.  
  16. ;=======[ S Z U B R U T I N O K ]===============================================
  17.  
  18. KAPCSOL
  19. BCFINTCON, GIE
  20. BCFINTCON, RBIF
  21. BCF INTCON3, INT2IF
  22.  BTG [color=orange]LATD, 2[/color]BSFINTCON, GIE
  23.  RETFIEFAST
  24.  
  25. INIT_PORT
  26. CLRFPORTB
  27. CLRFLATB
  28. MOVLWb'00001111' ; PORTB,2 digitális I/O
  29. MOVWFADCON1
  30. MOVLWb'11111111' ; PORTB bemenet minden láb
  31. MOVWFTRISB
  32. CLRFPORTD
  33. CLRFLATD
  34. MOVLWb'00000000' ; PORTD kimenet
  35. MOVWFTRISD
  36. BSFLATD,2
  37.  RETURN
  38.  
  39. INIT_IT; IT beállítás
  40. MOVLWb'10010001' ; [color=red]RBPORT 2 [/color]nincsen belső felhúzó ell., Felmenő él, magas prioritású az RB2
  41. MOVWFINTCON2
  42. MOVLWb'10010000' ; Prioritás beállítások
  43. MOVWFINTCON3
  44. MOVLWb'1000000' ; Interupt prioritás engedélyezése.
  45. MOVWFRCON
  46. MOVLWb'10001000'
  47. MOVWFINTCON; Interupt engedélyezése
  48.  RETURN
  49.  
  50.  
  51.  END

Köszönöm.

interupt.png

(#) potyo válasza szSzilard hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

- Utasítást nem írjuk egybe az operandussal.
- Megszakításban nem maceráljuk a GIE bitet.
- Nem írod, hogy a csatolt képen mi micsoda.
(#) szSzilard válasza potyo hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Bocs!
Piros a RB2 bemenet(interupt), sárga a kimenet. Szintaktikai hibákért bocs! A beíráskor keletkeztek a programban persze nincsen, máskülönben le se fordulna. A GIE piszkálása nélkül is ez az eredmény.
(#) kissi válasza szSzilard hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Idézet:
„máskülönben le se fordulna”
Az a baj?, hogy lefordul, mert címkének nézi !

Steve
(#) icserny válasza szSzilard hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Kicsit zavarosnak tűnik a koncepció, mert INT2 mellett a változásjelző megszakítást is engedélyezted. Jóból is megárt a sok!

itt találsz egy mintapéldát INT2 használatára.
(#) szSzilard válasza kissi hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Nincsen benne egybeírt utasítás és operandusz.
(#) kissi válasza szSzilard hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Akkor jó... amit csatoltál, abban több helyen is volt !

Steve
(#) icserny hozzászólása Okt 4, 2011 /

Ezen az oldalon bemutatják az MPLAB X környezetben az új projekt létrehozásának lépéseit.

A mintapélda PIC24HJ64GP502-ről, Microstick-ről és C30-as fordítóról szól, de értelemszerűen más kiválasztásokkal más mikrovezérlő családra és más fejlesztőeszközre is használható a kotta...
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Okt 4, 2011 / 1

Nem néztem még, mert óvatos vagyok az új dolgokkal és nincs időm kísérletezni, ha te jobban értesült vagy, mi az indok, hogy váltsunk az X-re?
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

Az MPLAB X elsőrorban azoknak jön jól, akik Linux vagy Mac OS alatt szeretnék a Microchip fejlesztői környezetét használni.

Nekem egyelőre nincs rá szükségem (neked sem ajánlom a váltást), csak közzétettem ezt hasznosnak tűnő információt.
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

Tul azon amit icserny mester mondott, van ket masik ok is ami miatt valtottak:

1. Nekem nagyon ugy tunik, hogy nincs emberuk egy normalis IDE kornyezet fejlesztesere es karbantartasara -- az MplabX pedig a NetBeans nevu nyilt forraskodu cuccon alapul, igy talan konyebb a Microchipesek dolga

2. A kornyezet joval modernebb, mint a hagyomanyos MPLAB, igy olyan szolgaltatasokat nyujthat a fejlesztes alatt, amikrol eddig csak almodtunk. Pl. kigyujti a fuggveny neveket, a kodot behajtogatja, kod templateeket lehet letrehozni, automatikusan kiegesziti a kifejezeseket, hivasi fa strukturat kirajzolja stb.

Osszessegeben nem rossz, de azert nekem vannak aggalyaim a Javaval kapcsolatosan...
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

Idézet:
„Osszessegeben nem rossz, de azert nekem vannak aggalyaim a Javaval kapcsolatosan...”

Van az a mondás, hogy nem az a baj a Javaval, hogy lassú, hanem az, hogy qrvalassú...
(#) alibaba40 hozzászólása Okt 4, 2011 /

Üdv!
PIC-kel szeretnék csinálni egy digitális hangerőszabályzót. Tudom van erre cél IC de elég drága (1800ft körül). Elképzelésem: Valamelyik lábon változik a fesz ez vezérel egy FETet és lehúzza a bemenetet. A PWM lenne a legegyszerűbb de ez belezavar a hangba. Próbálkoztam a VRCON regiszterrel (Vörös Tamás füzete-16f628) Amikor lefele vezérelem a VRCON-t lefagy a progi. Szeretném kérdezni, hogy mi a gond vagy milyen lehetőség van egyszerű hangerőszabályzásra?
DEVICE = 16F628A
CONFIG INTRC_OSC_NOCLKOUT,MCLRE_OFF,LVP_OFF,WDT_OFF
DIM a AS BYTE
DIM b AS BYTE

kezd:
VRCON= EREAD 0
IF PORTB.0=0 THEN VRCON=VRCON +1
DELAYMS 100
IF PORTB.1=0 THEN VRCON=VRCON -1
DELAYMS 100
b=0
EWRITE b,[VRCON]
GOTO kezd
(#) icserny válasza alibaba40 hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

Digitális potméter miért nem jó? (pl. MCP 41010)
(#) gabilow válasza icserny hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

Nem ismerem. Ezt PIC PWM jellel lehet vezérelni?
(#) potyo válasza gabilow hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

Adatlap megmondja...
(#) trudnai válasza potyo hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

(#) vicsys válasza alibaba40 hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

Szerintem elsőként próbálj egy ledet szabályozni. Ha ez működik, akár egy optocsatolót is használhatsz mint feszültség osztót- és már kész is a digitális potmétered.
(#) lajoska13 hozzászólása Okt 4, 2011 /

Sziasztok!

Egy elég érdekes problémám van, és nem igazán találok rá megoldást.

Van egy kapcsolásom egy PIC 18F4550-el, pár leddel, egy házilag barkácsolt 5v-os stabbal (a kapcsolást itt találtam a Nulláról a robotokig - PIC Mikrovezérlők I rész cikkben). A táp egy régi pc-s táp ( innen alakítom át a 12v-ot 5v-ra).

A probléma az, hogy bekapcsolás után semmit nem csinál a dolog ( nagy ritkán igen ), de ha az ujjamat hozzáérintem a tápból jövő 12v után és az első egyenirányító előtt található drótra, akkor beindul. Végignéztem már rengetegszer, nincs érintkezési hiba, a drót legapróbb érintésére beindul. Mérem folyamatosan a pic lábainál a feszültséget, és amikor nem működik a dolog, akkor is fix 5v-ot mérek.

Ha szükséges kapcsolási rajz, csinálok egyet, de hátha ennyiből is tudtok segíteni. Valami ötlet, hogy mit nézzek meg?

Előre is köszönöm,
Lali
(#) potyo válasza lajoska13 hozzászólására (») Okt 4, 2011 / 1

Reset láb felhúzását az 5V-ra, és a PGM láb lehúzását GND-re, vagy pedig a konfigurációs biteknél kapcsold ki az LVP-t. Ha nem ezek, akkor kapcsolási rajzot mutass, és képeket az áramkörről, olyanokat, amin látszanak az alkatrészek is és a vezetékek is közöttük.
(#) lajoska13 válasza potyo hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

#fuses ...,NOLVP,...

ez benne van a kódomban

Úgy néz ki a reset láb felhúzása 5v-ra segít, köszi szépen a segítséget!

Arra van ötleted, hogy az ujjam miért segíthetett?
(#) potyo válasza lajoska13 hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

Valamilyen szivárgó áramot elhúzott valahová. Előbb-utóbb megállt volna a működése ezután is. CMOS bemenetet sosem szabad lebegni hagyni, mindig valamilyen határozott potenciálra kell húzni. Mivel ez a Reset láb, 5V-ra kell húzni, hogy működjön a kontroller.

Értem, köszi szépen még egyszer. Már be is forrasztottam a dolgot, és működik ahogy elő van írva
(#) icserny válasza lajoska13 hozzászólására (») Okt 5, 2011 /

Ha működik, akkor látogasd meg a honlPICCOLO projektetapomon. A PIC18F4550-et is támogatja. A kísérleti áramkör c. fejezetben találod a javasolt kapcsolást.

Én bootloaderrel használom. Ha nem így akarod, akkor két helyen (a piccolo_config.h állományból és a projekt linkernek szóló opciói közül) ki kell venni a HID_BOOTLOADER-t.
(#) alibaba40 válasza vicsys hozzászólására (») Okt 5, 2011 /

Köszönöm a jó tippet Mester, így már nem fog bezavarni a PWM jel amivel a feszt szabályozom.
Optocsatolóra nem is gondoltam.
(#) lajoska13 válasza icserny hozzászólására (») Okt 5, 2011 /

Köszi szépen, átfutom majd a dolgokat!
Következő: »»   139 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem