Fórum témák
» Több friss téma |
Csak úgy frissítgetni elég felesleges!
Ha assemlyben tolod, elég csak a szükséges karaktereket cserélgetni. Amúgy ez eléggé programfüggő. Ha például törlöd a kijelzőt és újraírod, minden alkalommal bevillan. Ha csak a címeket állítod az elejére, és a teljes mezőt írod, akkor nem.
Egyet értek János barátommal. Ha csak a kijelző bizonyos részét kell változtatni, akkor jobb ha csak azt cseréled amit kell. Pl én régebben csináltam egy sebesség mérőt. Az alap kijelzés az inicializálás után: "Sebesség: km/h" A mérés után a kijelző címét beállítom a kettőspont utáni részre és csak azt a három karaktert írom mindig újra.
Sziasztok!
Egy kéréssel fordulnák hozzátok ,adott egy MikroC ben íródott Volt ,Amper ,Frekvencia mérő ennek szeretném a méréshatárát kitolni 0- 30V 0- 3A ig .Sajnos még nem tartok ott a programozásban ,hogy átlássam mit kéne átírni,esetleg ha valaki megtenné ,hogy belenéz ,és leírná mit változtassak,azt megköszönném! Jelen állapotában ha a bemenetet szabályzom 0-5V ig akkor a kijelzőn 5V-nál 15Volt jelenik meg,valamint 1,6A ,ezt kéne úgy megoldanom ,hogy bemeneti 5 V nál 30 V jelezzen ki ,ha lehetséges.
Szia!
Szerintem a 121.sorban a Idézet: írd át „DisplayVolt = ADC_Value * 2;” Idézet: -re ! „DisplayVolt = ADC_Value * 4”
Szeretném megérteni mi is történik, az analóg átalakított bemenő értéket szorzom 4 el ? Jól gondolom?
Igen. Azt mondtad, hogy most 5 V hatására 15-öt ír ki és azt szeretnéd, hogy 30-at írjon...mivel az eredeti képletben egy 2-es szorzó volt, így azt módosítottam 2-szer annyira, azaz 4-re !
A mellékelt rajzon az LCD 7-8-9-10 lábát is testre kell kötni, még ha így működik, akkor is.
Miért is? Én sem kötöm be sose, még nem volt vele gondom.
Szia! Ne felejtsük el egyszerű PORT megfigyeléssel is olvasható a jeladó, nem csak megszakítással.
Lebegve maradt bemenet, nem "egészséges", még ha kikapcsolt ez a négy, akkor is. Eléggé vannak eltérések egyes gyártmányok bemenete között, egyiknél nem gond, másik már problémás emiatt. Tönkremehet ha levegőböl valamit vesz, trafó szórt tere, kézzel érintve, stb..
Való igaz.
Csakhogy akkor a programod főfoglalkozásban figyeli az encodert. Ráadásul jelentősen hosszabb lessz a rutin. Leírva is, és lefutásra is. Valamint meglehetősen sokszor rámegy a program feleslegesen, vagy épp ellenkezőleg, lemarad egy jelről.
Csak azért kérdeztem, mert ez saját termék valamennyire. Arduino kompatibilis csatlakozókkal is hozzáférhető és nem Allen-Bradley árban Jó lett volna tudni egyáltalán hallott-e valaki erről és szoftverről. Sok feladatra ez is bőven elég lenne - és abszolút villanyszerelő-barát a szoftver is.?
Sziasztok! Muszáj megint kérdeznem, mert már teljesen kiakadtam.
PIC18F2423, belső oszcillátorral szeretném használni. De az adatlapjában nem találom, hogy hogyan kell beállítani. OSCCON-ra keresve egyetlen találat van, az is egy szöveg közepében, semmiféle táblázat nincs róla. Az internal oscillator kifejezésre már minden lehetséges formában rákerestem, de még mindig nem találtam. Hogy tudom beállítani ennek a belső oszcillátorát? Nem is kell konkrét válasz, leginkább az érdekelne, hogy hol találom az adatlapban?
PIC18F2420 adatlapjában lesz. A 2423 csak az ADC-ben különbözik a 2420-tól, így annak adatlapjában csak a különbségek vannak leírva.
Á, már értem, miért ilyen rövid ez az adatlap, és miért van teli az ADC leírásával.
Köszönöm!
Mekkora kvarcot lehet tenni egy PIC-re?
Idáig még mindig belső oscillátorról hajtottam őket. A 18F4550 adatlapját nézegetve merült fel bennem a kérdés. A kapacitást csak 4, 8, 20MHz-s kvarcra adja meg... máshol viszont többféle kvarc szerepel. 10MHz nincs sehol, nekem viszont van itthon a fiókomba. Azt ráköthetem-e? Leírásból én arra következtewtek hogy igen, de pl. az USB kapcsolatot nem tudom használni, mert az ahhoz szükséges frekit nem tudom "kikeverni" belőle.
Az adatlap legelején van a max. leírva. a PI18F4550-nél ez 48 Mhz. Eddig az értékig gyakorlatilag bármilyen lehet.
A 48MHz a maximális üzemi frekvencia (nem biztos, de) az oszcillátor erősítője nem biztos, hogy 48MHz-ig működik szerintem csak 20MHz-es kristályt lehet rá rakni, de erről nem találtam információt és ez a kis "ütközés" nálam PIC16-nál volt.
Nem néztem át az adatlapot tüzetesen. Elképzelhető, hogy PLL használatával lehet 48-at elérni.
Olvasd el az adatlap 2.0 fejezetét:
Kétféle müdon lehet ellátni órajellel ezt a kontrollert az elsődleges oszcillátorról: -A PLL -ne keresztül: Az elsődleges oszcillátor órajelét leosztják (1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12) 4MHz -re, ezt a PLL felszorozza 96 MHz -re. Innen 2-vel, 3 -mal, 4-gyel, 6 -tal osztva juttatható a CPU -ra. -Direktben: Az elsődleges oszcillátor órajelét ill. annak 2-vel, 3 -mal, 4-gyel leosztott jelét vihetjük a CPU -ra. Ahhoz, hogy az USB működhessen "Low-speed" módhoz 6 ill. 24 MHz, "Full-speed" módhoz 48MHz frekvenciájú árajelet kell adni az USB modulnak. Továbbá az "External CLKI Frequency" maximális értéke "EC, ECIO Oscillator mode" -ban 48MHz, "HS Oscillator mode" -ban 4MHz, "HSPLL Oscillator mode" -ban 24MHz. 10MHz -es kvarccal az előosztó nem tud 4MHz -t előállítani, így csak a direkt mód lenne használható. Sajnos HS mód maximuma 4 MHz. EC vagy ECIO módban (külső oszcillátorról) a CPU mehet 10 MHz -ről, de az USB -nek sehogy sem lehet előállítani 6 ill. 24 MHz -et vagy 48 MHzt -et.
Sziasztok!
Megpróbáltam átolvasni a fórumot, próbáltam drivert cserélni, sajnos nem oldódott meg az alábbi probléma: Egy PICAXE18M2+ került a kezembe, amin annak idején próbálgattam az egyszerű mikroproci használatot. A játéknak az vetett véget pár éve, hogy a laptopon nincs soros port, csak usb. Sebaj, vettem egy PL2303HX típusú USB-TTL konvertert ( TX,RX,GND,+5V). A PICAXE Editor 6 programmal nem sikerült kapcsolódnom, szerencsére van benne kábeltesztelő részprogram is. Nos, a TX-RX összekötéssel a küldött adat visszaérkezett a számítógépre, jöhet a következő lépés. Ekkor a program a TX lábat 5V-ra húzza a GND-hez képest, azonban ez nem történt meg, 0-0,3V marad változatlanul. Az usb 5 voltos kivezetése a +5V GND között mérhető. Kérdésem, mi lehet a hiba? Az átalakító nem alkalmas? Köszönöm a segítséget!
A program korából az valószínűsíthető, hogy közvetlenül kezelte a 16C450 - 16C550 -et. Ezek a megoldások nem működnek USB - COM adapterekkel.
Van itt egy cikk (PDF), ami PICAXE letöltőkábel építéséről szól. Ha jól hámozom ki a lényegét, az RX, TX jeleket invertálni kell.
Hello. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnák mikroC pro-ban egy olyan PIC-hez programot írni, ami nincs benne a könyvtárában? EasyPIC v.7-em van, és az tudná magát a PIC et programozni. A típusa 16F505. Nézegettem az MPLAB-ot is, csak annyi a problémám vele, hogy az égető proginak hex- file kell.
Köszi.
Az MpLab assembler -ével vagy az XC8 fordítójával lefordítod a programodat hex állománnyá és a MicroProg -gal a hex állományt programozod be.
Köszi. Esetleg olyant nem tudsz amiben C-ben tudok programozni, majd abból HEX állományt csinálni? Vagy az XC8-ban tudok.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |