Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   458 / 1319
(#) Hp41C válasza potyo hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Szia!

Én csak arra szerettem volna felhívni kiskacsa2009 figyelmét, hogy az órához biztosan nem kell 3 darab 16F887, az időt számolni, beállítani és a kijelzést egy darab is meg tudja csinálni. Az eredeti elképzelésből hiányoltam a beállítási lehetőséget.

Az analóg órákon az óramutató nem ugrik egyik óráról a másikra, hanem "folyamatosan" megy előre (pl. negyed hatkor az öt és hat közötti osztás negyedénél jár). Valóban elszámoltam 4*60- at írtam 3*60 helyett.

A hozzászólásomban pont azt írtam, hogy a ledek vezérlését at kell gondolni a megépítés elött.

Szia...
(#) icserny válasza szilva hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Én sem ismerem a CC5X fordítót, de már többször felhívtam Szigetiván figyelmét, hogy olvassa el a CC5X User Manual-t! Többféle matematikai könyvtárat ismertet (lebegőpontos, fixpontos, miegyéb), pont azért, hogy az adott feladathoz optimalizálni lehessen a memória (és más erőforrások) felhasználását.

Itt a legnagyobb problémát tényleg a tizedespont okozza, de a kifejezés tovább egyszerűsíthető:

i = a + 10*2.3/7 helyett i = a + 23/7 írható.

Az más kérdés, hogy ennek úgysincs értelme, hiszen az egészosztás miatt i = a + 3 lesz belőle.... Az eredeti algoritmust kellene inkább revideálni!
(#) kissi válasza szilva hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Szerintem ilyen esetben inicializáláskor nem egy adott értékkel kell feltölteni a számlálót, hanem egy adott értéket kell HOZZÁADNI ( ebből csak a TMR1H léptetésénél lehet probléma, de azt is le lehet valószínűleg kezelni!), így nem vesznek el a holt időben beérkező impulzusok!

( remélem nem értettem félre a problémádat?! )

Steve
(#) Hp41C válasza kissi hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Sziasztok!

Ajánlom figyelmetekbe ...
(#) lidi válasza kissi hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Én csak azt nem értem minek birizgáljátok a timer számlálójat ? Miért nem compare üzemmódban használjátok ?
(#) szilva válasza kissi hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Igen, tudom, hogy hozzáadni szokás, az az OR-olás gyakorlatilag a hozzáadással azonos jelen esetben. A gond ott volt, hogy nem volt mindegy, mikor teszem ezt meg: ha megvártam a timer1 értékváltását , és közvetlenül utána update-eltem a számlálóregisztert, akkor jó volt, ha csak úgy vaktában, akkor - úgy tűnt - időnként nem sikerült lépnie, amikor kellett volna.
(#) szilva válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Aham, hát lehet, hogy pont ebben van az ok leírva: nem mindgy, hogy mikor update-eli az ember a timer regisztert, mert elveszthet egy számlálást.
(#) szilva válasza lidi hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Nekem eszembe jutott az óra építésekor, de mivel sosem használtam még olyan módban, lusta voltam foglalkozni vele. Meg amúgy minden appnote és egyéb példa is a timer regiszter újratöltését emlegeti.

Gyanítom, hogy compare módban azt kellene csinálni, hogy a komparálási értéket mindig megnövelni 1/16 másodpercnyi-vel az interruptban. Apropó: compare int is fel tudja ébreszteni a PIC-et? Mert az órám az 1/16 másodperceket szépen "átalussza".
(#) szigetivan válasza icserny hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Sziasztok!

Mivel már annyiszor mondta régebben icserny elolvastam az ehhez kapcsolódó részt, és csak utána kérdeztem.
Mindent megpróbáltam úgy használni ahogy abban a manualban írva van
Amit ezzel a fordítóval adtak matek könyvtárak az csak a math16.h és a math24.h.
Köszi a javaslataitokat a tizedespontot kivettem és átalakítom a képletet, de attól még mindig ezt a hibát írja ki..
Idézet:
„Az eredeti algoritmust kellene inkább revideálni!”

Ez mit jelent, nem ismerem a revideálni kifejezést?
(#) gyerek67 válasza szigetivan hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Felülvizsgálni, górcső alá tenni...
(#) menyus hozzászólása Ápr 16, 2009 /

Sziasztok !

A megszakításokkal kapcsolatban kérdezném hogy ha egy futó megszakítás alatt jön még egy megszakítás (ugyan attól a perifériától ami kiváltotta, pl soros vételnél) akkor mi történik? Félbeszakad és az elejétől lefut újra a megszakítás? Hogyan működik ez a dolog?
(#) potyo válasza menyus hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Nem szakad meg, hacsak nem macerálod a megszakítási rutinban a GIE bitet, amit tilos csinálni. Újra le fog futni mégegyszer a rutin, amikor az elsőt befejezte.

Viszont ha újra bebillen ugyanaz a megszakítás, amíg az előzőre nem fut le a rutin, akkor ott azért el kellene gondolkodni, mert vagy rossz a program szervezése, vagy a kontroller nem elég gyors a feladathoz.
(#) szigetivan válasza gyerek67 hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Köszi, így már értem.
(#) menyus válasza potyo hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Ezt azért kérdeztem mert a soros vételt úgy gondoltam megvalósítani, hogy ha "x" ideig nem jön adat az RCREG be akkor az "x" idő lejárta után kezdem meg a beérkező adatok feldolgozását. De ezek szerint máshogy kell ezt megoldanom, nem így.

köszi
(#) szilva válasza szigetivan hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

A következő kódot próbáltam épp az imént a CC5X free verziójával:

1. #include < math24f.h >
  2.  
  3. void main() {
  4.  
  5.         int i;
  6.         float a;
  7.  
  8.         i = a+10*2.3/7;
  9.  
  10. }

Az eredmény sikeres fordítás lett:
Total of 323 code words (15 %)
* Estimated CODE SIZE of full optimization: 246 code words (-23 %)
RESTRICTIONS on commercial usage applies as described in file readme.txt
Loaded C:\PIC\cc5xtry\main.COD.
BUILD SUCCEEDED: Thu Apr 16 12:53:59 2009

Látható, hogy a float miatt kellett neki a 24 bites floating point matematika (math24f.h), amivel ez ez a rövid kód 323 szót elfoglal a programmemóriából. A nem ingyenes verzió teljes optimalizációjával is 246 szó lenne a lefordított méret.
(#) icserny válasza szigetivan hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Idézet:
„elolvastam az ehhez kapcsolódó részt”

Hmmm. Ha elolvastad, akkor vajon miért nem tűnt fel, hogy a math16.h csak 16 bites egészek szorzására és előjel nélküli 16 bites egészek osztására alkalmas?

Most nem tudom, hogy éppen mivel szenvedsz, de a belinkelt programodban is van egy olyan sor, ami a fordító számára értelmezhetetlen:

temperature = 0.0488*((10*homer)-1024);

Idézet:
„nem ismerem a revideálni kifejezést?”

Gugli barátod csak tudja!?
(#) szilva válasza menyus hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Alapvetően egy megszakítási rutinban nem "illik" várakozni, főleg nem egy olyan eseményre, ami tőled függetlenül vagy bekövetkezik, vagy nem.

A soros vétel interruptját úgy szokás megírni, hogy a beérkezett karaktert valami biztonságos helyre eltenni (akár csak egy saját változóba, akár egy bufferterület következő szabad helyére), és valamilyen jelzést beállítani (pl. egy saját változó egyik bitjét), amivel a főprogramnak jelzed, hogy jött új adat. Az interruptnak ennyi a dolga, majd a főprogramban várakozhatsz arra, hogy jöjjön be adat, de ott az interrrupt által beállított jelzést kell figyelned. Feldolgozás után meg - természetesen - törölni kell a saját jelzésedet.
(#) lidi válasza szilva hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Szerintem úgy is lehetne órát csinálni hogy egyszer jól beállítod a komparálást, és akkor mikor beesik a megszakítás akkor úgyis nulláza a timer countert, te meg csak számlálod hogy hányadik megszakítás ez. (mert valószínűleg 1mp alatt több megszakítás fog beesni) Tehát nem kell később birizgálni se a countert, se a comparátort.
(#) szigetivan válasza icserny hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Jólvan na, mindig igazad vanMajd próbálok figyelmesebben olvasni.
Ha érdekel elmondom mivel szenvedek most éppen. A PIC-em RA1 és RC0 lábára kötöttem két szenzort és azokkal szeretnék mérni. Ezért van szükségem ADC-re és egy képletszámolásra, majd szeretnék még egy Bin to ASCII konverziót a végén.
Mivel a C-vel mégcsak most barátkozom, ezért a kérdéseim néha egyszerűnek tűnhetnek neked vagy másoknak akik már egy ideje a témával foglalkoznak, de sajnos fennakadhatok 1-2 dolgon, ami még nekem nem tiszta..
Köszi a válaszod
(#) potyo válasza lidi hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Tudsz mutatni valami folyamatábrát, pszeudokódot vagy ilyesmit erről? Nem világos, hogy pontosan mit akarsz mondani.
(#) szigetivan válasza szilva hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Szia!

Köszi én is kipróbáltam és most már nekem is működik Majd megpróbálom optimalizálni t = 25*((10*homer)-1024) / 512 képletemre (homer = ADC által adott 10 bites szám), és remélem szép számot kapok a végén
Nagyon köszi a segítséget!
(#) trudnai válasza lidi hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Igen, es ez egy nagyon jo otlet. Az egyetlen kerdes mar csak az, hogy ez az uzemmod megy-e sleep alatt, mert ezzel a modszerrel szilva valami hihetetlen kis fogyasztast ert el. A compare meg csak akkor mukodne, ha a timer1 szinkron modban menne, az viszont sleep alatt nem megy. De persze lehet felre ertettem valamit.
(#) szilva válasza lidi hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Szerintem a timer nem nullázódik attól, hogy a compare interrupt beesik. Az a 16 bites számlálólánc simán számol tovább.
(#) lidi válasza szilva hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

pedig nullázódik ha úgy állítod be:

Compare mode, trigger special event (CCPxIF bit is set, CCPx pin is unaffected); CCP1
resets TMR1;

Én ezt dcc jel generálására használom. (ott állitgatom a comparátort, de ez itt most lényegtelen) Sleep üzemmődban nem megy ez ,mivel a timer áll.
(#) lidi válasza potyo hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Csak annyit akartam ezzel, hogy a comparator üzemmóddal be lehet állítani hogy meddig számláljon el a timer két megszakítás között. Nem szükséges a timer számlálóját manuálisan állítgatni.
(#) menyus válasza szilva hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Köszönöm, kezdem érteni (vagy csak azt hiszem...)
(#) watt válasza lidi hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Zseniális, gratulálok az ötlethez!
(#) szigetivan válasza szilva hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Sziasztok!

Elkészítettem a hozzászólásaitok alapján a progit, csak sajnos rossz eredményeket ad..Csatolom hátha valaki meglátja a hibám, mert most nekem még nem sikerült észrevennem mit rontottam el..
köszönöm!

ADC.txt

(#) watt válasza szigetivan hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Az ADRESH-t nem kéne összeadás előtt 256-al megszorozni(miután a felső 6 bitet kimaszkoltad 0-ra)?
(#) szigetivan válasza watt hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Potyo tanácsolta, hogy használjam így, ha ugyanarra gondolunkBővebben: Link
Következő: »»   458 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem