Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC-ről hajtott relé
 
Témaindító: sztiksz, idő: Márc 15, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 6
(#) sztiksz hozzászólása Márc 15, 2008 /
 
sziasztok, olyan relét keresek ami közvetlenül ráköthető a pic kimenetére. A segédérintkezőkön 2A t tudjon elviselni és váltókapcsolós legyen, eddig sehol sem találtam, köszi előre is.

még egy apró kérdés, pic 1.3V ot már alacsony szintnek vesz?
(#) kobold válasza sztiksz hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Nézd meg pl. ezeket a reléket, a RET-nél találtam:
AL 5W-K
NAL 5W-K (latch-elt)
RAL 5W-K (latch-elt)
Az első kettőnek 250 Ohm, a harmadiknak 335 Ohm a tekercsellenállása, a PIC úgy általában elbír 20 mA-t egy lábon, éppen beleférnek 5V-os táp esetén.
Más kérdés, hogy azért illene legalább egy tranzisztort elérakni, biztos, ami biztos (elég egy tranzienst nem kivédeni, és lehet procit cserélni, tranyót azért olcsóbb volna). A relével kötött ellenpárhuzamos diódát véletlenül se felejtsd le, ha már így használod.
Alacsony szint: 16F87x adatlap szerint 4.5 ... 5.5 V-os Vcc mellett maximum 0.6 ... 0.8 V, azaz az 1.3 V abban a tartományban van, ahol már nem magas, de még nem is alacsony (és olykor fűti is a procit a hibás szint miatt). Digitálisként konfigurált lábra mindig igyekezz a specifikációban megadott, határozottan a kívánt tartományba eső feszültségeket biztosítani, és kötelező az adott típus adatlapjából dolgozni, ahhoz igazodni.
(#) kobold válasza kobold hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Helyesbítenék, a legelső is latch-elt. Egy behúzótekercs van bennük, polaritáshelyesen kell meghajtani, a rajzokon a SET polaritása van jelölve, RESET-hez fordítani kell. Ez azt jelenti, hogy ha direktben PIC-ről mennek, két láb kell a vezérléshez, amik ellentétes szinteket vesznek fel, a kívánt művelet értelmében. Ez viszont kizárja a védődióda bekötését, a zárlat miatt...
Egy szó mint száz, vagy tegyél inkább egy tranzisztoros meghajtót a PIC és egy hagyományos relé közé, vagy marad a (jóval drágább) szilárdtest relé alkalmazása. Na meg a további keresés
(#) sztiksz hozzászólása Márc 15, 2008 /
 
hajajj, mitjelent az hogy latchelt? végülis egy tranyó még elfér előtte, egy bekötési rajzot tudnál mutatni?

másik kérdés: ha olyan jelem van ami L szinten 1.3V magas szinten 4.7V akkor abból hogytudok 0V és 5V os jelet csinálni?

az 1.3V és 4.7V os jel úgy jön létre, hogy egy fototranzisztort eltakarok vagy engedem h rámenjen a led fénye, ennek a jele kb 4.2V és 4.7V ez a jel megy be egy komparátorba, és onna jön ki az 1.3 és 4.7v
(#) kobold válasza sztiksz hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
A hagyományos relék meghúznak, ha tápot kapnak, és elejtenek, ha megszűnik a vezérlésük. A latch-elt azt jelenti, hogy megfelelő irányban adsz neki egy kellő hosszúságú impulzust, arra átbillen, de az érintkezője úgy marad akkor is, ha mindent kikapcsolsz, mindaddig, míg fordított polaritással újra ki nem vezérled. Olyan, mint egy mechanikus flip-flop, eltárolja az utolsó állapotát.
Itt egy rajz, ennyi kellene a panelodra ahhoz, hogy biztonságosan relézhess, és mondhatnám bármilyen 5 V-os relét beletegyél (persze lehet 12 V-osat is, ha a relét nem a PIC Vcc vonalához kötöd), csak az ellenállását kell megnézni, hogy a rajta átfolyó áramot a tranzisztor erőlködés nélkül elviselje.
Nem tudom, milyen komparátorod van, aminek az alacsony szintje 1.3 V, ez elég gyanúsan hangzik. Még egy sima LM311 is csak pár tized V-ot ad ki alacsony kimenetnél, ha 1 kOhm -os ellenállással felhúzom Vcc-re; nem terheled be nagyon valamivel azt a kimenetet? Olyankor szokott emelkedni az alsó határérték.

kimenet.gif
    
(#) sztiksz válasza kobold hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
ohh ha van ilyen akkor nekem ilyen relé kell, egy ilyen relét hogykéne bekötni?

lm393 at használok komparátornak
(#) kobold válasza sztiksz hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Az LM393-nál 250 mV-ot ír alacsony kimenetként, 4 mA terhelőáram mellett. Mi van most a kimeneteden? Köss rá egy 10 kOhm -os ellenállást, és azzal húzd fel 5 V-ra, más ne terhelje a kimenetet, úgy mérd meg. Ha 1.3 V-ot kapsz, akkor vagy a fototranzisztoros rész nem tud elég nagy különbséget produkálni a komparátor bemenetén a teljes szaturációhoz, vagy kaputt van az IC-nek. Szóval itt még méricskélni kellene egy keveset.
A relé bekötése bazi egyszerű: van neki két pár morse-érintkezője, és két kivezetés a behúzótekercsnek, az egyik +, a másik - jelzéssel. Ha a + lesz a pozitív, és a - a negatív (vagy 0), akkor behúz (SET); polaritást váltva (+ láb a 0-ra, - láb a pozitív 5 V-ra), az érintkező visszabillen (RESET). Ha valahová bekapcsolod, aztán kiveszed a nyákból, és megsétáltatod a tenyeredben, akkor is megtartja az utolsó állapotot (csak ne ejtsd le).
(#) bladika hozzászólása Máj 14, 2008 /
 
Sziaztok remélem jó fórumot céloztam meg!

Reléket szeretnék kapcsolni PICel és úgy építetem meg mint ahogy kobold is javasolta fentebb, de a problémám, hogy ha már egyszer meghúzott a relé akkor többet nem kapcsol ki, hiába állítom a pic lábat nullára!

Tranzisztor: BC546A
Ellenállás: először 470 Ohm volt most kicseréltem 1kOhmra
Dióda: 1N4001
Relé: Sun Hold RAS1215
(#) kobold válasza bladika hozzászólására (») Máj 14, 2008 /
 
Valószínűleg nem megy le annyira a nullára a kimenet, hogy bezárhatna a tranzisztor.
Kicserélhetnéd az 1kOhm-os ellenállást mondjuk 3.3 kOhm-ra, majd közvetlenül a tranyó bázisa és a GND közé betehetnéd az előbb kivett 1 kOhm-osat.
(#) bladika válasza kobold hozzászólására (») Máj 14, 2008 /
 
Lemértem, 0,01V van a kimeneten ha L szóval azt nem hiszem!
Ja és a bázis föld közti ellenállásall már próbálkoztam
(#) kobold válasza bladika hozzászólására (») Máj 14, 2008 /
 
Akkor elszállt volna a tranzisztor...? Bírnia kellene pedig azt a 400 Ohm-os tekercset, 12 V mellett.
Azt gondolom megnézted, hogy nincs-e véletlenül öntartásban a relé. A tranyót ki kéne venni, és kimérni, ha van mivel.
(#) szilva válasza bladika hozzászólására (») Máj 14, 2008 /
 
A B-E között mennyit kap a tranztisztor, amikor le kellene zárnia? Mennyi ilyenkor a relére jutó feszültség? Biztos, hogy jól van bekötve a tranzisztor?
(#) bladika válasza szilva hozzászólására (») Máj 14, 2008 /
 
2,5 Vbe fesz!????? Akkor itt valami nagy gubanc lehet!??
(#) bladika válasza bladika hozzászólására (») Máj 14, 2008 /
 
Előző hozzászólásom ne vegyétek figyelembe! hülyeséget csináltam!
(#) bladika válasza szilva hozzászólására (») Máj 14, 2008 /
 
Köszi a segítséget! Meg van a probléma! Rámértem a tranyókra és ezek szerint 8ból 8at sikerült kinyírnom! Most kicseréltem és királyság! Köszi!
(#) bladika hozzászólása Máj 14, 2008 /
 
Még egy kérdés!

Ha azt szeretném hogy ha meg van húzva a relé világítson egy LED akkor ha a bázis ellenállással sorbakötök egy ledet és az ellenállást 470 Ohmra választom, az életképes ötlet?
(#) szilva válasza bladika hozzászólására (») Máj 14, 2008 /
 
Hát elméletileg igen, bár én inkább betennék még egy ellenállást párhuzamosan a kimenetre és oda tenném a LED-et
(#) kobold válasza bladika hozzászólására (») Máj 14, 2008 /
 
Azt nem kéne, mert egyrészt a bázisáram "nem erre való", másrészt ha annyira meghajtod a tranzisztor bázisát, megint csak elszáll.
Köss egy 1 kOhm-os ellenállást a 12 V-os ágra, alá a ledet, és ezt tedd a kollektorra, a relé kapcsolt ágával együtt, vagy kapcsold a ledet a relével, persze ugyanúgy ellenálláson keresztül.
(#) bladika válasza kobold hozzászólására (») Máj 14, 2008 /
 
Oksa! Ötlet elvetve! Tanácsok megfogadva! Köcce
(#) sztiksz hozzászólása Júl 21, 2008 /
 
sziasztok, 12V os relét szeretnék meghajtani 3.3V os cmos jelekkel

http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/6b/6b8dcede2f2f05d939be6...1d.gif bekotés gondolom ugyanígy

Bővebben: Link

az ellenállást meg 3k korulire cserélve?
(#) kobold válasza sztiksz hozzászólására (») Júl 21, 2008 / 4
 
Egy példával szemléltetném, ha megengeded:

Legyen 120 Ohm a relétekercs ellenállása, 12 V mellett így 0.1 A (100 mA) folyna át rajta. Keresel egy npn tranzisztort, ami ezt biztonsággal elbírja, mondjuk a BC337-est. Ennek van egy hfemin paramétere (vagyis az egyenáramú erősítési tényezője legalább ennyi), legyen most 200 (ez hasra ment). Ha 100 mA folyik át a relén, annyi fog a tranzisztor kollektor-emitter ágán is (elhanyagoljuk a szintén az emitter felé folyó bázisáramot), akkor ennek a 200-ad része kell ahhoz, hogy a tranzisztort teljesen ki lehessen nyitni az adott terhelés alatt, vagyis 500 uA. A biztonság kedvéért számoljunk a duplájával, 1 mA bázisárammal. Ha az alkalmazott CMOS kimenet képes (túlterhelés nélkül) ennyi áramot biztosítani (lsd. adatlapja), akkor névlegesen 3.3 V / 0.001 A, azaz 3300 Ohm ellenállás szükséges a bázishoz.
A valóságban a 3.3 V-os kimenet persze nem annyi, ezt szintén az adatlapból kell kinézned.

Írhattam volna annyit is, hogy igen, elég a 3k körüli ellenállás, de ez alapján (még ha nem is volt a legszakszerűbb magyarázat) a jövőben talán már megy önállóan is
(#) Flasher hozzászólása Aug 5, 2010 /
 
Egy PIC kimenet hány mA-rel terhelhető?

18F1320-i/p
(#) Moderátor hozzászólása Flasher hozzászólására (») Aug 5, 2010
 
Aztán az adatlap mire jó?


25 mA lábanként, de legfeljebb 200 mA az összes porton egyidőben (absolute maximum values - alkalmazás közben ezeknél inkább kevesebb legyen).
(#) Erikk.112 hozzászólása Szept 8, 2010 /
 
helló .. én olyat szeretnék megoldani h egy picről (16f84)keresztül kapcsolgatnák egy relét és a relén átfolyó áram pedig 230 v lenne .. ezz igy megvalósitható lenne ???
(#) Erikk.112 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
köszi szépenn.. és milyen tipusu relét hazsnálhatnék ?
(#) vicsys válasza Erikk.112 hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
Idézet:
„és a relén átfolyó áram pedig 230 v lenne ..”
Milyen átfolyó? Milyen áram??
(#) Erikk.112 válasza vicsys hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
hát 230 V kb 4-5 amper .. (2-3 darab max30 watos fény csőre kelne )
(#) vicsys válasza Erikk.112 hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
Csak azt nem írtad le, hogy mekkora legyen a tekercs feszültsége...
Innen választhatsz:
Bővebben: Link
(bepipáltam a megfelelő terhelhetőségűeket)
(#) bbalazs_ válasza Erikk.112 hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
Hasznalj Sharp szilardtestrelet. A PIC fele LED-kent viselkedik, a ket masik laban meg kapcsolja a 230-at.
Ha jol emlexem, 4,8,16 amperesben van.
(#) Erikk.112 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
aha kösz szépen ezz még jobb amit én néztem kiiii .
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem