Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység LM317T-vel
Lapozás: OK   24 / 51
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /

Ha építesz 1db panel műszert ICL7107-el akkor tudsz áramot vagy feszültséget mérni csak kell a osztó kapcsolás (A/V) és egy kapcsoló amivel váltasz, hogy mit akarsz éppen látni.

Referencia fesz. nélkül ez az IC nem működik. Megfelelő képlettel kell beállítani 1,25V-ra.

Az adatlapján elég érhető rajzok vannak még, ha nem is tudsz angolul az elektronikai jelöléseket ismered.

Azt megtudod fogalmazni pontosan, hogy milyen tápegységet szeretnél építeni?
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /

No, tehát egy olyat : Ami állítható feszültségű : 0-24 V-ig, és kijelzi mekkora a fesz. Aztán ki kell hogy jelezze, mekkora az áramfelvétel. Ennyi az egész.

És mind ezt 200mA mellett?
Minek a 0V és a 24V? Miért nem elég 1,25V-12V?
Amúgy kaptál már linket egy ilyen kapcsolásra. Annál egyszerűbbet nem találsz. Ha csak nincs otthon egy vödör tranzisztorod.
Az én véleményem:
Fogj egy LM317 IC-t. Készítsd el az alapkapcsolását ami 1,25V-12V között állítható (referencia számítás). Erre tegyél egy analóg panelműszert és kész is vagy. Jelen feltételek mellett kár ebbe több energiát feccölnöd.

Igazad van, az analógok tetszenek. Úgy is szerettem volna, de ahova járok ott 1000 ft-felett van csak kijelző.
A kijelzőt nem a trafóval hajtanám, hanem mással...

Bővebben: Link Erre gondolsz? Vagy Franky-ére?
(#) Meggányver hozzászólása Ápr 19, 2011 /

Sziasztok!

A képen látható kapcsolást akarom megépíteni csak az a gondom, hogy olyan trafóm van aminek a szekundere 1x 24 V AC. Az a kérdésem, hogy ha elhagyom a -1,2 Voltos részt, akkor is fog működni a cucc 1,25 és 30 Volt DC és 1-1,5 A között?
Nekem nem kell hogy 0 -tól szabályozzon.
Amire szükségem van, hogy a feszültség 2-25 Volt között szabályozható legyen fokozatmentesen, és az áram is szabályozható legyen 20 mA - 1 A között fokozatmentesen.
A lehető legegyszerűbben szeretném megoldani.

Ez is jó. Már mint tápegység kapcsolás. Arra figyelj, hogy IN és OUT között kell a min. 3V feszültség különbség.
Tehát, ha a trafód 24V-t tud maximum akkor át kell számolni a referencia osztót, hogy a kimeneti fesz max. 18V legyen. Erre már linkeltem 'programot'.
Ha analóg műszert használsz akkor nincs szükséged külön tápra. Ezek fogyasztása elhanyagolható.

Hát ja, de kell egy mA méter is..
Akkor elbütykölöm most a referenciásat, majd rájövök. Szép estét ! Köszi!

Hajj, nincs is a boltban 24V-ig való táblaműszer. Ajj..

Basszus Jani!

A referencia számításra már adtam linket. Itt egy másik Bővebben: Link

Az áram mérése meg már korábban linkeltem egy analóg műszert.
Nem tudod, hogyan mérj egyszerre áramot és feszültséget? Vagy mi a gondod?
Feszültség mérésre a kimenettel párhuzamosan kötsz egy fesz. mérőt az áram mérésére meg sorosan egy árammérőt.
Ha ez sem megy akkor tényleg ne akarj tápot építeni mert ezek szerint nem, hogy az ohm, de még a soros és párhuzamos kapcsolások fogalmával sem vagy tisztában.
De, ha 'olcsó' és gyors megoldást szeretnél akkor veszel egy állítható adaptert, rákötöd a két mérő modult és kész is vagy. Lesz 1,5-3-6-9-12V között kapcsolható tápod ami 1A-t bír. Ennél egyszerűbben nem jössz ki.

Jaj, tudom én a linket, ne érts félre ! :yes:
Én szegedi üzletbe járok csak, és ott nincs nekem megfelelő.
Tisztába vagyok a dolgokkal, csak félre értettél...
(#) proli007 válasza Meggányver hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

Hello!
- Igen működni fog, de a poti alját, akkor nem a -1.2V-ra, hanem a negatív kimeneti pontra kell kötni.
- De 24V-os trafó esetén, nem lesz a maximális feszültség 30V. Mert a pufferkondin, kb. 32V feszültség lesz (terhelve , de ez trafó függő is). Az áramkörben, pedig minden stabinak legalább 3V többletfeszültség kell, és az áramszabályzó Shunt ellenállásán is fog esni 1,2V. (És akkor a puffer szűretlenségét, és a hálózat 5%-os feszültség esését nem is számoltuk.) Vagy is a maximális feszültség 25V körül lesz.
(A legegyszerűbb, nem minden esetben a legcélszerűbb is.)
üdv! proli007
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

Úgy döntöttem, hogy csak fesz kimutatás lesz. Megcsinálom a 7107-es kapcsolást. Mindegy milyen közös anódú ledes kijelzőt használok??
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

Elvileg mindegy, de én a Te helyedben pirosat vagy zöldet választanék. (Ha lehet válassz szuper fényű változatot, mert az elé még szép kis fóliát vagy plexit lehet tenni) :yes:
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

Tessék Viktor barátom ! Bővebben: Link Ez lenne az.
Már csak azt kell eltalálnom, hogy kb mekkora műszerdobozt vegyek neki.. Akkor a te kapcsolásod építem meg.

Ja , amúgy mivel, hogyan hajtsam meg a kijelzőt? Láttam ahhoz Topi úr berakott sok kapcsolást hogyan oljduk meg. Mondjuk úgy csinálnam, hogy egy 7 V-os dugasztápot le stabilizálnék 5-re, és arra építeném a táp kapcsolást hozzá.

Szia
A kijelző szerintem jó lesz.
Keresd meg Alkotó kapcsolását és paneltervét a 7106/7107 topicban. Az a tuti! Bővebben: Link

Már megtaláltam. Akkor megépítem, minnél előbb, csak alkatrész kell.
Mivel irányítsam egyenre? Milyen graetzel?

Graetz nem kell, csak 2 dióda. Nézd csak: Bővebben: Link

Okés. Mostmár azt hiszem, csak a tápellátását kell kitalálnom...

Annyit nem értek, alkotó nyákjában, hogy a kijelzőket, hogyan , hova kell csatolni a nyákba..
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

* ja, s az egyenirányítást nem a kijelzőnél , hanem a táp részlegnél kérdem..
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

Jani barátom!

Te részben jól meglettél vezetve! Amúgy valójában jó mind két megoldás, de neked common anód kell. Amit linkeltél az az. Ha közös katódosat veszel akkor kell pár darab tranyó is.
Tápforrásnál arról azért ne feldkezz meg, hogy 7107 esetén kell +5V -5V GND.
Egyenirányítónak meg azt használsz amit akarsz. Ha ragaszkodsz a hídhoz akkor 1A híd túl jó is hozzá.
De vigyázz!
Ennek a modulnak a megépítése pontos munkát igényel és pontos alkatrészeket.... Ja erre van másik topic...
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

Na, akkor azt a kijelzőt veszem. Remélem amúgy, hogy pontos leszek, már csak szegedre kell eljutni..
(#) Piszkos hozzászólása Ápr 20, 2011 /

Üdv!

Lehet, hogy elég amatőr kérdés, de sorba lehet kötni 2 db lm317-et, hogy nagyobb feszültséget viseljen el? Kb 36 V os potenciál különbséget bír el ugye. Ha mondjuk az elsőnél 40V-ról 20 V-ra szabályoz, és nem lehet lejjebb tekerni, majd a következő 20V-tól 1,25V-ig, ez működhet?
(#) vicsys válasza Piszkos hozzászólására (») Ápr 20, 2011 / 1

Szerintem igen. Arra vigyázz, hogy az elsőnél még véletlenül se lépd át.
(#) proli007 válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /

És mi van, ha rövidre zárod a táp kimenetét?
(#) Meggányver válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /

Helló!

Köszi szépen a választ. Nekem bőven megteszi ha csak 25 V lesz.
Hétvégén meg is építem.
(#) vicsys válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /

Olvadó biztosíték?
(#) janikukac hozzászólása Ápr 21, 2011 /

Helloka!

Innen melyik bordával kéne hűteni? Bővebben: Link
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /

200mA-hez? Egyik sem kell.
(#) qvasz2 válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /

24V * 200mA az majdnem 5W. Már hogy ne kéne rá borda.
(#) janikukac válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /

... Na, most mi legyen?
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Ha teszel rá, az nem gond. Ez nekem tettszik: Bővebben: Link Persze, lehet, hogy fog kelleni fúrnod, hogy pont jó pozícióban legyen. Ezt állítva kellene berakni.
Következő: »»   24 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem