Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Az elektrolit kondinak, mindég a + táp felé néz a + lába, mivel azért + a neve..” Ezt azért ne vedd szó szerint. Pl. : Inverter 555-el Nézd meg a C3 kondit. A + ága a GND felé néz. Itt ugyanis a kondi másik felén a földhöz képest negatív feszültséget állít elő, ez ennek a kapcsolásnak a lényege. Tehát inkább mondjuk úgy, hogy a + lába a magasabb potenciálon kell, hogy legyen. A polaritásra pedig valóban figyelni kell és a megadott maximális feszültségre is. Az elektrolitokon mindig jelölik valamilyen módon a lábakat. ( Mármint, hogy melyik a + vagy a - )
Az általam linkelt rajzon a C3 kondi + lába a GND-re van kötve. Innentől ez az állítás félreértelmezhető:
Idézet: „Az elektrolit kondinak, mindég a + táp felé néz a + lába, mivel azért + a neve..”
Köszi a válaszokat!
Már csak azt nem tudom, hogy a PC ventilátor vezérlő kapcsolásában, az LM317-es Ic felé, az elektrolitkondi melyik lába nézzen. Előre is köszi.
Melyik kapcsolásról van szó?
( Ha ez egy "sima" LM317-es fesz. szabályozó kapcsolás, akkor a GND felé néznek az elektrolit kondik negatív lábai. )
Hello!
Valakit duna segiten abban hogy szimetrikus szabályozhato tápegységet: tápegység icvel(317+337)+ szeleptranyóval szeretnék csinálni csak a + részel nicsne baj de a - nál hogyan kell betenni a a tarnyót? Valaki mellékelne hozá egy rajzot meg köszönném! Valami ilyenre gondoltam csak tranyókkal + ban!
Ilyenre gondoltam!
Igy kellene csak a negativban részben!
Szia!
Nálam valahogy így nézne ki.
Hali!
Csinálni akarok egy masszívabb tápegységet. Erre gondoltam, ez elvileg szabályozható, és több amper is kevehető belőle. Van is hozzá tranyóm, mégpedig BD 245A Jó lesz hozzá ez a tranyó?
Bocsi, tényleg mostanság olyan szétszórt vagyok... nem tudom miért ezt a tranyót írtam... Szóval én a BD 246-ra gondoltam. Sajnos ez nem az 'A' verzió, hanem a sima, ami 45V-ot bír, viszont az IC adatlap szerint 37V-ot bír max, tehát ez nem is olyan nagy baj...
Tehát akkor ez jó lesz? Továbbá, a BC179 helyett lehet hasonló nyitófeszű tranyó?
A BC179 helyett inkább hasonló kollektoráramút és maxCE feszültségűt keress. A BD jó lesz.
Hello!
Lm317 +tranyóra hogy lehet áram korlátot csinálni úgy hogy potival állítható legyen? Elöre is köszi!
Itt egy pelda ra.ITT
Hi,
egy erősítőhöz szeretnék stabil tápot csinálni, ami kiköhög max 3Ampert. Van egy 2n3771-em és lm317-em is. Tudnátok segíteni egy egyszerű kapcsolással? Köszi.
Kösz, láttam azt a hozzászólást...
Nem véletlenül írtam, hogy miből szeretném a kapcsolást. Amit belinkeltél az tökéletesen nem az.
Dehiszen a 3A tudja az is, és a feszültségét is be lehet állitani egészen 33V-ig, egy ellenállás cseréjével.
Mondjuk azt nem irtad mekkora feszre van szükséged. A tranyó a bajság?
Igen a tranyó.
Szeretném npn-el, ez van itthon. 28,5V kell 40v-ból előállítva.
Hát csinálj NPN- ből PNP tranzisztort. Biztosan van otthon pár kisebb teljesítményű tranzisztorod "fordítónak".
Vagy a mellékletből válassz esz szimpatikus megoldást.
Megszültem egy kapcsolást, ami úgy nagyjából szabályoz.
Lehetne valyon valami visszacsatolást csinálni a tranyó emitteréről, hogy a szabályzás pontosabb legyen a terhelés függvényében?
Nemnagyon lehet, mert az IC a kimenet és a közös láb között igyekszik tartani 1,25V-ot, ehhez meg mindenféleképpen hozzáadódik az emitteren eső feszültség, vagyis ugyanott leszel vele, mint ahol most vagy.
Nincs kéznél még egy LM317? Mert ha kettőt párhuzamosan kötnél, akkor a szabályzás pontosabb lesz, és nem kell a tranzisztoros bohóckodás sem. A kimenő áram meg összeadódik, tehát lesz úgy 4A körül.
Hö, akár lehetne is mégegy tényleg.
És kössem simán minden lábaikat párhuzamosan direktbe és kész? Amúgy még megtoldottam egy bc300-al és talán jó...: És LM350T?? most találtam... ez simán tudja ami kell...?
Hali!
Találtál egy éppen nekem való tápot! Már csak azt kéne kitalálni,hogy az áramot hogy lehetne rajta szabályozni... Valakinek ötlete? Esetleg ha potmétert teszek az RF helyére? Link beszúrva mégegyszer.
Köszönöm a választ!
Láttam, hogy van benne zárlatvédelem, csak azt nem tudtam, hogy tartósan is bírja-e. Egy olyan kísérlethez lesz használva amelyiknél minden bizonnyal bekövetkezik egy két "baki".
Az mitől lehet, hogy a poti felénél egyszercsak leugrik a feszültség 5 volt köré? A feléig 10 volt felett tudom szabályozni, aztán 5 V-tól.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |