Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7250 Végerősítő

Témaindító: szabi83, idő: Nov 4, 2006
Lapozás: OK   7 / 13
(#) cimopata válasza tamitsrob hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Természetesen csökken a teljesítmény a felére.

A nyáktervre amíg várakozol akár magad is elkészítheted.
(#) marcall hozzászólása Nov 11, 2009 /

Jó nagyot!
Szeretnék én is egy erősítőt csinálni ezzel a "végfokkal"!
Az előerősítő egy LM1036 lesz!
Már megvan a trafó is, először vele kezdem!
Ha vki. lenne olyan rendes , hogy dob nekem egy nyák ill. beültetési rajzot azt megköszönném!
Előre is thnx!

üdv Orosz
(#) marcall hozzászólása Nov 11, 2009 /

Megoldottam a rajzot!
Kérdés:
A trafó a szekunder tekercsen 2x26,6V-ot ad le ha ezt egyenirányítom és pufferelem akkor lesz nekem +-37,5V!
Az umax=+-40V!
Szerintetek stabilizáljam a kimeneti feszt vagy nem!
Ha igen akkor szerintetek, milyen módon!?(tranyos vagy ics)

thnx üdv Orosz
(#) lapose válasza marcall hozzászólására (») Nov 11, 2009 / 1

Szia!

A végfoknak nem kell stabilizálni.
(#) Klaymen hozzászólása Dec 10, 2009 /

Sziasztok!
Új vagyok a fórumon, üdvözlök mindenkit!
Én kb 5 éve építettem meg ezt a végfokot (TDA7250, MJ11013-MJ11014 tranzisztorpárokkal) ami így 2x130W-ot tud 4Ohm-on. De nem ez a lényeg, azóta tökéletesen működik és szerintem nagyon kicsi alapzaja van. (csak közvetlen közelről lehet egy kis sistergést hallani a hangszórókból). Van neki egy 300VA es toroidja, összesen 4db 10eµF kondi (oldalanként 20eUF) és +-40V-os a táp. Ezen kívül sem előerősítő sem más nem volt rá kötve 1 sztereó potin kívül. Most kicsit modosítani szeretném egy előfokkal, de megrekedtem, mert amint kiveszem a potit és direktbe rákötöm a jelet (még előfok nélkül) elkezd erősen és fülsértően búgni ami már majdnem tönkre is tette a 2 magassugárzómat. (kicsit szaglott) Ezt csak abban az esetben teszi ha a végfok panel bemenetéhez érintek 1 viszonlag hosszabb kábelt. Viszont visszakotottem a potit és ez a jelenség megszűnt.
Gondolom ez 1 1xűen megoldható probléma, de én nem tudok már rájönni.
A válaszokat előre is köszönöm!!
(#) cimopata válasza Klaymen hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

Árnyékolt kábeleket használtál?
(#) Klaymen válasza cimopata hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Igen. Ugyan azt az árnyékolt kábelt mint eddig. Nem egy jó minőségű kábel, de eddig semmilyen zajt nem szedett össze. Földhurokra is gondoltam, kísérletezgettem is, de semmi... De végül is meg van az oka (hangerő poti) csak én nem értem miért. Nem akarom tovább folytatni az építését (+előerősítő LM1036-al) amíg nem vagyok biztos a dolgomban. A poti a bemeneten végül is 1-1 50KOhm-os ellenállás a jel és test között. Nem?! Ez miért szolgálhat "zavarszűrőként"?
(#) zz0323 válasza Klaymen hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Olvastam valahol olyat, hogy antennaként működhet hasonló kábel szóval elképzelhető, hogy azért, bár bajinál van fetes előerősítő, amiben eleve van poti, ami az erősítés mértékét állítja. Szerintem azzal jó lenne. (valami 6-800Ft)
(#) subwoffer hozzászólása Dec 24, 2009 /

Sziasztok!

Ezt az erősítőt hogy lehet hídba kapcsolni?
(#) zz0323 válasza subwoffer hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Ahogyan bármely másikat
Az egyik panel elé be kell tenni egy 180°-os fázisfordítót és kész is. Valami IC, de kapcs. rajzom az nincs, mivel erősítőt monoban használni kicsit...
Létezik 400Wattos KIT is
(Ezért a kitért 10ezret adtam, viszont a KÉT DARAB 400-as csak 8-ba kerül)
(#) subwoffer válasza zz0323 hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Okés Köszi
(#) fricihun hozzászólása Jan 10, 2010 /

Sziasztok!

Valaki megtudja nekem mondani, hogy ha egy 2x30W/8ohm erősítőt szeretnék építeni, akkor melyik tranzisztor párt kell használnom, mert már teljesen össze vagyok keveredve? Ugyanis hiába nézem az adatlapján ott vannak ilyen A/B/C jelzések és a hestore-ba csak egy fajta van (általában C típusú).

Az adatlap szerint én erre tippelek: BDX 53/54B (15+30W), de csak 53C/54C van. Jó lesz az nekem?

A másik kérdésem, mivel egy 2.1-en dolgozom érdemes a szubnak hidalni egy ugyanilyet vagy inkább tda7294et építsek neki?

Köszönöm a választ.
Üdv. fricihun
(#) fricihun válasza fricihun hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Már megoldottam.
Üdv. fricihun
(#) bubesz hozzászólása Feb 15, 2010 /

Helló nekem megvan az NE116-os nyák, + megvan hozzá minden alkatrész! Egy régen elfeledett egységcsomagban de nincs meg hozzá a beültetési rajzom! Nem a pozíció szám szerinti kellene, hanem az érték szerinti! Tudna nekem valaki segíteni? Elvileg ha jól emlékszem sztereó 100W!
(#) fricihun hozzászólása Ápr 16, 2010 /

Sziasztok!

Építettem ezzel az IC-vel egy végfokot. Valaki felrakott 1 tervet hangfalvédelemmel. Én azt rajzoltam át és még hozzáterveztem a clip részt mert az nem volt rajta. Az erősítő működik de csak pár percig, és utána biztosítékokat kiveri mert elszáll a 2 végtranyó az egyik oldalon. BDX 53/54C tranzisztorok vannak benne. Mi lehet a probléma? A tranyók előtt 0,33R 5W ellenállások vannak. A tervben ez volt írva és BDW 83/84 tranyók voltak, de a kapcsolási rajzban 0,15R 5W van. Lehet ez a gond? Várom az ötleteket.

IC csere most volt összeraktam szólt 5 percig azt vége. Ja és +/-35VDC-ről megy 2,5A tápáganként a biztosíték és 200W (+/-25VAC) a toroid.
Kapcsolási rajz csatolmányban.

Köszi.
(#) hulk00 hozzászólása Ápr 19, 2010 /

Hello. Azt szeretnem kerdezni, hogy hasznalhato a kovetkezo kapcsolas, meg NYAK rajz?
Link
(#) Puckuny válasza fricihun hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Szervusz!

Nekem NE116-os kit van megépítve, hasonlít ahhoz a rajzhoz amit belinkeltél és semmi problémám nincs vele, amit kapásból kiszúrtam a rajzodon, hogy ott TIP-el van a végtranyó és te BDX tranyót raktál bele, de azok ha jól tudom darlington tranyók és lehet, hogy az a probléma.
(#) eper1234 válasza hulk00 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Helló.
Nyogodtan használd az általad belinkelt verziójú nyákot, én is ezt raktam össze, elsőre ment is és elég jól is szól.

nekem így sikerült.
(#) kadarist válasza Puckuny hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Szia!
Az adatlapon darlingtonnal vannak megadva a példakapcsolások.
(#) fricihun válasza kadarist hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Szia!

Igen darlingtonnal. Én a tápfeszre gondolok. Tuti az a ludas. Mert nézegettem a kiteket és ahol kisebb teljesítményű volt pl. bdx33/34 meg ehhez hasonló 2x30-50W-osak mellé max +/-25V volt írva nekem meg 34-ről megy. Most jöttek meg a TIP142/147 tranyók, új IC, meg 0,22 ohm 5W ellenállások majd berakom azt ha megint elszáll akkor nemtudom mi lehet a probléma.

Szeva.
(#) kadarist válasza fricihun hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Akkor félreértettelek. Én úgy vettem ki a hozzászólásodból, hogy a darlington a probléma.
(#) fricihun válasza kadarist hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

A probléma az hogy elszállnak a tranyók. Az a kérdés hogy a TIP is elszáll e. Majd ha összeraktam kiderül.
(#) Puckuny válasza fricihun hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Szia!

Szerintem a tranyó lesz a ludas, nekem +/- 33V-ról megy a TIP-es verzió, de úgy tudom, hogy +/- 45V-ig lehet adni neki a tápot, mert a TDA ami benne van annyi a max feszültsége amit elbír elvileg, de lehet, hogy rosszul tudom. Amúgy meg TIP-en kívül mással nem néztem.
(#) fricihun válasza Puckuny hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Szia!

Most beraktam a TIP-eket ráadtam a tápot a védelem meg kiabál hogy valami nemjó. Világít a sárga led aminek el kéne aludnia majd ezután a relének meg kéne húznia de semmi. Visszaraktam a régi IC-t azzal is ugyanez van.
(#) Puckuny válasza fricihun hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Szia!

Nekem védelem nélkül van esetleg arra tudok gondolni, hogy nem-e a védelemmel van valami baj? Esetleg próbáld meg védelem nélkül és rámérni a hangszóró kimenetre, hogy mennyi a nyugalmi árama, meg hogy a tranyók nem-e mentek ki, de persze védelem nélkül nem ajánlom a hangfalak rákötését. Amúgy meg, ha érdekel tudok küldeni az enyémről kapcsrajzot fényképet stb.
(#) fricihun válasza Puckuny hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Sajnos egybe van építve a védelemmel. De eddig működött a bdx 53/54c tranyókkal 1-2 percig addig bírta azt utána szállt el. A védelem biztosan jól működik. Azt is kizártnak tartom hogy a tranyókból rosszat kaptam gyárilag, mellesleg nem is zárlatosak megmértem. Nem értem mi lehet a baja.
(#) Puckuny válasza fricihun hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Kapcsrajzod van róla, mert lehet, hogy nem az a verzió van neked, mint nekem?
(#) fricihun válasza Puckuny hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Lap tetején ott van a hozzászólásomhoz csatoltam. Az van nekem megépítve.

Tényleg. A kapcsolásban van 2 db 4,7µF kondi aminek a helyére bipolárisat raktam. Az lehet gond? Másra már nem tudok gondolni. Most a tranzisztorokkal együtt 4 db 5W-os ellenállást is cseréltem mert 0,33R volt most meg 0,22R lett, mert azt kaptam, nem volt 0,15R. De az nem hiszem hogy gond lenne mert attól csak előbb tiltja a végfokot nagy hangerőnél.
(#) Kovidivi válasza fricihun hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Az új tranzisztorok adatlap szerint(!!!) megfelelő lábkiosztással vannak a helyükön? Ezt ellenőrizd le kérlek!
(#) marcall hozzászólása Szept 20, 2010 /

Üdv!
Csináltam egy ilyen panelt!
Ma jutottam oda,hogy élesszem!
A trafó primer körén van két sorba kötött izzó ami halványa ég!
A trafó egyenirányítás után +-37V-ot ad le!
De ha rajta van a panel akkor pont csak a felét!
+18,5V és -18,5V!
Szerintetek zárlat vagy elkötés!
Nincs jel a bemeneten a kimeneten szintén semmi egyen fesz!
Ezt a panelt csináltam!
Bővebben: Link
üdv
Következő: »»   7 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem