Fórum témák
» Több friss téma |
Most néztem meg a képet ne haragudj de a képen csak 1 IC-t látok. :eek2:
Köszönöm válaszod!
Jelenleg egy sima TDA 7294-el megy, de van még 3 IC-m, és ha lehet használnám őket. A trafó 2x23 voltod ad le, ebből van a +-33. Most is működik 4 Ohmról, kb 20 percet ment és nem oldott le a hővédelem. Ideiglenesen tettem be azt a hűtőbordát(elég kicsi), és azóta még nem cseréltem ki. A trafónál arra vagyok kiváncsi mekkora végfokot rakhatok rá?
Hát rakhatsz rá 10.000-ret is csak a kimenő teljesítmény kicsi lesz.
A TDA7294 IC mono, tokja csak 1 erősítőt tartalmaz, ahhoz hogy hidalt/sztereo legyen 2 IC kell. így 1 vel 4 ohmos terhelésnél nincs nagy baj táplálhatod max kb 2x 27vac 2,5-3A
Ha a leírtakat megcsinálom, akkor a trafó teljesítményét, vagy a végfok teljesítményét kapom? Elvileg a kettő nem ugyanaz. Illetve a teljesítményt néva VA-ban adják meg. Az nem ugyanaz mint a W? A hangszóró 50 VA. Folyamatos 100W, zenei max 200W, pek 300W. Trafónál ez hogy van?
Tehát gy 100w-os trafóra rakhatok bármekkora végfokot, akkor is csak max 100 w-ot vesz fel a hálózatból (kimenő+egyéb=100W) Nem gond ha maxon megy a trafó? Illetve felesleges hidalt véget csinálni, nem lessz hangosabb a trafó korlátai miatt. Valamint hidalva már nem szereti a 4 Ohmot.
1. Logikus ha a transzformátoron mérsz feszültséget és áramerősséget (ampert csak terheléssel mérünk!!!) akkor a transzformátorét tudod meg
2.Állítólag azt hiszem 25w felvett teljesítményt alakít hővé 1 IC 3. VA=W al a gyakorlatban. 4. A hangszóróknál általában 2 teljesítmény tulajdonság van megadva: Folyamatos és zenei max. A különbség annyi, hogy max hangerőn egy hangszóró nem képes állandóan ugyanakkora teljesítményt hallható hanggá alakítani. Suóval csak csúcsokban 200w
Elnézést már nem tudtam módosítani az utolsó mondatot:Szóval csak csúcsokban 200w és 100w folyamatos.
Lehet vele hangosítani. Én használok egy ilyet. De ehhez nagyon nagy érzékenységű hangsugárzó kell. Nagyobb térnél természetesen további rendszerek szükségesek.
Üdv. B
Szia! A trafóval kapcsolatos kérdést írd a Transzformátor információ témába. Ott találsz is hasonló kérésre adott válaszokat. A lényeg röviden: ha a névleges teljesítmény felett terheled a trafót a szekunder feszültség esésével és melegedéssel kell számolnod. Rövid időre túl szabad lépni a névleges terhelhetőséget. A mennyi ideig, és mekkora mértékben kérdésekre egy terheléses vizsgálat ad választ.
Ha a képen szereplő bordát nem érzed vészesen melegnek teljes kivezérléskor, akkor elképzelhető, hogy nem adtál neki elegendően nagy bemenő jelet. Amikor 100W-ot csigázol ki a TDA7294-ből azon a hűtésen a tojásnak meg kéne sülni Ránézésre is ventilátor után kiált.
Én is hangosításos célra akarom használni van 4 db hidam
Csak nemtudom mekkora érzékenységű felelne meg én 96 db/w ost veszek minim. Esetleg tud valaki nagyobb érzékenységűt de nem annyira márkás cuccot? Szerintem kültérre nem elég ígyse-úgyse az a 4 db tda hid, ezért akarok valami 200w osat behidalni subnak.
Szia! Ha még nem olvastad volna, hasznos lehet számodra.
Érdeklődj hangsugárzós témában, az olcsó és mégis nagy érzékenységű hangszóróknak meg egyéb nyűgjük szokott lenni.
Én minimum 98dB-eseket használok precízen tervezett ládában.
Azt hiszem,hogy az én ládatervem 101db/w os az egyik rokonom fogja összerakni, már sok bútort gyártott házilag
HŰ ezt már rég olvastam, megakartam mutatni valakinek,csak régóta nem találtam.
A cikkben megtalálod a hangszóró érzékenység helyes mértékegységét. Az általad használt darab per watt elég pongyola. Ebben a témában amúgy is maradjunk a TDA7294-nél.
[OFF]Ha mélyeket is akarsz hallani, akkor a 101dB-es hangszóró felejtős. A watt mánia második lépcsőfoka a dB mánia Nem ezen múlik a siker!
Hangosításra ezek kevesek. Max beltére, kisebb teremre jó. Én múlt hétvégén 2dbv híddal (2x250W 3utas rajta) és 2 db monóval (2x100W 2 utas rajta) és egy gyári hifival (2x100W 2 utas rajta) hangosítottam egy ilyen kinti tetővel ellátott beton placcot. Jóvolt, nekem tetszett hogy hibába nem olyan hangos de tiszta és szép a hangja, de a népet nem ez érdekli hanem az hogy : "nem lehet hangosabbra???"...
Persze ha bent lettünk volna egy teremben teljesen más a helyzet. Anno általánosban kis 100W-os 2n3055-el is kihangosítottam egy osztálytermet megfelelően.
Ez így van. Nekem van 2db 3utasom abba eléggé ( a többinél) kis decibeles mélyek vannak. Nem is olyan hangos de nagyon szépen hallani a mély hangokat.
Sziasztok. Lessz 2 db 8 ohm -os 300W hangfalam, szerintetek egytápos hídalt megoldással csináljam a meghajtásukat vagy szimetrikus tápos megoldással ?
Aztmondják többen is, hogy az egytápos jobb. Nekem nincs vele tapasztalatom, de a szimmetrikusnál van tapasztalatom, pl féltápnál könnyen elhal az IC.
Igazából mostanság még nem tudtam életképes ic-t éleszteni. Mindegyik meghalt sajnos nem tudom miért hisz a panel használatban volt , csak ic csere lett. Cseréltem mindent és mégis. csinálok majd egy másik panelt mert ugye híd kellene a 8 ohm-oz hogy rendesen meglegyen hajtva ,de nemtudom hogy féltáp vagy szimetrikus
Nekem van sima és híd is mindegyik szimmetrikus. Ha egyszer beindul akkor nincs baj. De a féltápra allergiásak.
Elsőre elindult? hogy élesztetted? mennyiről megy?
Indult elsőre miután a mute pontot összekötöttem. A legelsőnél 2 db kis ellenállást tettem a + és a - ágba. A másik panelnál izzót kötöttem a trafó primerjébe. A hidak 2x38V.ról a simák 2x35V-ról mennek.
Értem. Köszönöm a válaszokat. Szolj rám ha ne kérdezzek ennyit Hány W traforól hajtod a hídakat ? Gondolom stereoba van a dobozban. Az izzó sima 220-as 60W körüli volt ?
Nyugodtan kérdezz jobb előbb kérdezni mint utána bosszankodni. A 2db hídnak egy hatalmas trafó van kb 5-600W-os. Ott 8db egyenként 10A/300V diódából van graetz építve. 2x10.000µF pufferrel.
A sima stereoban 2db 100-150W körüli toroid van egy darab graetz és 2x10.000µF puffer. Igen az izzó 60W-os volt, bár nem ez a legbiztonságosabb védelem.
Értem. Szerintem megfogok probálkozni egy híddal A hangfalaimat mindenképp kikéne hajtani teljesen
Nekem 2db 250W-os 3 utas van rajta. A simán 100W-os 2 utas de azt kinyiffantaná...
A neten találkoztam egy TDA7294 kapcsolással amibe van 2 végtranyó! Szerintetek működőképes? Hidalva 8 ohmon mekkora teljesítményt ad le? És a tekercsről megmondjátok mekkora átmérőjű a légmag, a huzal, meg hány menet?
Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |