Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   375 / 608
(#) Szabi1 válasza konyak6 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Most néztem meg a képet ne haragudj de a képen csak 1 IC-t látok. :eek2:
(#) konyak6 válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Köszönöm válaszod!
Jelenleg egy sima TDA 7294-el megy, de van még 3 IC-m, és ha lehet használnám őket. A trafó 2x23 voltod ad le, ebből van a +-33. Most is működik 4 Ohmról, kb 20 percet ment és nem oldott le a hővédelem. Ideiglenesen tettem be azt a hűtőbordát(elég kicsi), és azóta még nem cseréltem ki. A trafónál arra vagyok kiváncsi mekkora végfokot rakhatok rá?

Hát rakhatsz rá 10.000-ret is csak a kimenő teljesítmény kicsi lesz.
A TDA7294 IC mono, tokja csak 1 erősítőt tartalmaz, ahhoz hogy hidalt/sztereo legyen 2 IC kell. így 1 vel 4 ohmos terhelésnél nincs nagy baj táplálhatod max kb 2x 27vac 2,5-3A
(#) konyak6 hozzászólása Aug 24, 2012 /

Ha a leírtakat megcsinálom, akkor a trafó teljesítményét, vagy a végfok teljesítményét kapom? Elvileg a kettő nem ugyanaz. Illetve a teljesítményt néva VA-ban adják meg. Az nem ugyanaz mint a W? A hangszóró 50 VA. Folyamatos 100W, zenei max 200W, pek 300W. Trafónál ez hogy van?
(#) konyak6 válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Tehát gy 100w-os trafóra rakhatok bármekkora végfokot, akkor is csak max 100 w-ot vesz fel a hálózatból (kimenő+egyéb=100W) Nem gond ha maxon megy a trafó? Illetve felesleges hidalt véget csinálni, nem lessz hangosabb a trafó korlátai miatt. Valamint hidalva már nem szereti a 4 Ohmot.

1. Logikus ha a transzformátoron mérsz feszültséget és áramerősséget (ampert csak terheléssel mérünk!!!) akkor a transzformátorét tudod meg
2.Állítólag azt hiszem 25w felvett teljesítményt alakít hővé 1 IC
3. VA=W al a gyakorlatban.
4. A hangszóróknál általában 2 teljesítmény tulajdonság van megadva: Folyamatos és zenei max.
A különbség annyi, hogy max hangerőn egy hangszóró nem képes állandóan ugyanakkora teljesítményt hallható hanggá alakítani. Suóval csak csúcsokban 200w
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Elnézést már nem tudtam módosítani az utolsó mondatot:Szóval csak csúcsokban 200w és 100w folyamatos.
(#) bencikusz válasza vipera1997 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Lehet vele hangosítani. Én használok egy ilyet. De ehhez nagyon nagy érzékenységű hangsugárzó kell. Nagyobb térnél természetesen további rendszerek szükségesek.
Üdv. B
(#) reloop válasza konyak6 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Szia! A trafóval kapcsolatos kérdést írd a Transzformátor információ témába. Ott találsz is hasonló kérésre adott válaszokat. A lényeg röviden: ha a névleges teljesítmény felett terheled a trafót a szekunder feszültség esésével és melegedéssel kell számolnod. Rövid időre túl szabad lépni a névleges terhelhetőséget. A mennyi ideig, és mekkora mértékben kérdésekre egy terheléses vizsgálat ad választ.
Ha a képen szereplő bordát nem érzed vészesen melegnek teljes kivezérléskor, akkor elképzelhető, hogy nem adtál neki elegendően nagy bemenő jelet. Amikor 100W-ot csigázol ki a TDA7294-ből azon a hűtésen a tojásnak meg kéne sülni Ránézésre is ventilátor után kiált.
(#) Szabi1 válasza bencikusz hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Én is hangosításos célra akarom használni van 4 db hidam
Csak nemtudom mekkora érzékenységű felelne meg én 96 db/w ost veszek minim. Esetleg tud valaki nagyobb érzékenységűt de nem annyira márkás cuccot?
Szerintem kültérre nem elég ígyse-úgyse az a 4 db tda hid, ezért akarok valami 200w osat behidalni subnak.
(#) konyak6 válasza reloop hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Köszönöm a válaszokat!
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Szia! Ha még nem olvastad volna, hasznos lehet számodra.
Érdeklődj hangsugárzós témában, az olcsó és mégis nagy érzékenységű hangszóróknak meg egyéb nyűgjük szokott lenni.
(#) bencikusz válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Én minimum 98dB-eseket használok precízen tervezett ládában.
(#) Szabi1 válasza bencikusz hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

Azt hiszem,hogy az én ládatervem 101db/w os az egyik rokonom fogja összerakni, már sok bútort gyártott házilag
(#) Szabi1 válasza reloop hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

HŰ ezt már rég olvastam, megakartam mutatni valakinek,csak régóta nem találtam.
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

A cikkben megtalálod a hangszóró érzékenység helyes mértékegységét. Az általad használt darab per watt elég pongyola. Ebben a témában amúgy is maradjunk a TDA7294-nél.
(#) Bassmester válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

[OFF]Ha mélyeket is akarsz hallani, akkor a 101dB-es hangszóró felejtős. A watt mánia második lépcsőfoka a dB mánia Nem ezen múlik a siker!
(#) peter1995 válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

Hangosításra ezek kevesek. Max beltére, kisebb teremre jó. Én múlt hétvégén 2dbv híddal (2x250W 3utas rajta) és 2 db monóval (2x100W 2 utas rajta) és egy gyári hifival (2x100W 2 utas rajta) hangosítottam egy ilyen kinti tetővel ellátott beton placcot. Jóvolt, nekem tetszett hogy hibába nem olyan hangos de tiszta és szép a hangja, de a népet nem ez érdekli hanem az hogy : "nem lehet hangosabbra???"...
Persze ha bent lettünk volna egy teremben teljesen más a helyzet. Anno általánosban kis 100W-os 2n3055-el is kihangosítottam egy osztálytermet megfelelően.
(#) peter1995 válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

Ez így van. Nekem van 2db 3utasom abba eléggé ( a többinél) kis decibeles mélyek vannak. Nem is olyan hangos de nagyon szépen hallani a mély hangokat.
(#) David 3g hozzászólása Aug 25, 2012 /

Sziasztok. Lessz 2 db 8 ohm -os 300W hangfalam, szerintetek egytápos hídalt megoldással csináljam a meghajtásukat vagy szimetrikus tápos megoldással ?
(#) peter1995 válasza David 3g hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

Aztmondják többen is, hogy az egytápos jobb. Nekem nincs vele tapasztalatom, de a szimmetrikusnál van tapasztalatom, pl féltápnál könnyen elhal az IC.
(#) David 3g válasza peter1995 hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

Igazából mostanság még nem tudtam életképes ic-t éleszteni. Mindegyik meghalt sajnos nem tudom miért hisz a panel használatban volt , csak ic csere lett. Cseréltem mindent és mégis. csinálok majd egy másik panelt mert ugye híd kellene a 8 ohm-oz hogy rendesen meglegyen hajtva ,de nemtudom hogy féltáp vagy szimetrikus

Nekem van sima és híd is mindegyik szimmetrikus. Ha egyszer beindul akkor nincs baj. De a féltápra allergiásak.

Elsőre elindult? hogy élesztetted? mennyiről megy?

Indult elsőre miután a mute pontot összekötöttem. A legelsőnél 2 db kis ellenállást tettem a + és a - ágba. A másik panelnál izzót kötöttem a trafó primerjébe. A hidak 2x38V.ról a simák 2x35V-ról mennek.

Értem. Köszönöm a válaszokat. Szolj rám ha ne kérdezzek ennyit Hány W traforól hajtod a hídakat ? Gondolom stereoba van a dobozban. Az izzó sima 220-as 60W körüli volt ?

Nyugodtan kérdezz jobb előbb kérdezni mint utána bosszankodni. A 2db hídnak egy hatalmas trafó van kb 5-600W-os. Ott 8db egyenként 10A/300V diódából van graetz építve. 2x10.000µF pufferrel.
A sima stereoban 2db 100-150W körüli toroid van egy darab graetz és 2x10.000µF puffer.
Igen az izzó 60W-os volt, bár nem ez a legbiztonságosabb védelem.

Értem. Szerintem megfogok probálkozni egy híddal A hangfalaimat mindenképp kikéne hajtani teljesen

Nekem 2db 250W-os 3 utas van rajta. A simán 100W-os 2 utas de azt kinyiffantaná...
(#) Szabi1 hozzászólása Aug 26, 2012 /

A neten találkoztam egy TDA7294 kapcsolással amibe van 2 végtranyó! Szerintetek működőképes? Hidalva 8 ohmon mekkora teljesítményt ad le? És a tekercsről megmondjátok mekkora átmérőjű a légmag, a huzal, meg hány menet?
Bővebben: Link
Következő: »»   375 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem