Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   116 / 141
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 3, 2016 /

Mármint a srácnál oldódott meg a probléma, nálam még sajnos fent áll!
(#) jeges válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 3, 2016 /

10m 5050led szalagnál már kell a kettö oldali be táplálás hogy megfelelö legyen a ledek árama is sajnos a szalagon kevés a vezetö réz....
Terheléskor van elég fesz a vevö vezérlön?
(#) jeges válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 3, 2016 /

Mi sokat szerelünk beépitet gyári ledes világitásokat de belülröl kis dcdc van legtöbben vagy csak sima egyen irányitás + kondis áram szabályzás de szörnyen vibrálnak ezek is 50Hz ha elhuzom a szemem elöte nem sima a dc...
Minden féle képen modulálni kell a meghajtást nagyobb frekin legalább 100Hz a minimum..
Nálam igy lett megoldva vésé nélkül rádios villágitás :
cxa2530+arduino_mini+touch_dimmer_433Mhz
(#) xemi hozzászólása Dec 4, 2016 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy High Power LED lámpát, ehhez szeretnék kérni némi segítséget. 4db 30W-os panelból egy 120W-os lámpát.
A 30W-os led panel adatai: 900mA-1A, 30V-36V. A 4db 30w-os panelt, ha sorosan összekötöm, akkor meg tudom hajtani őket egy 120W, 30V, 4A-es tápegységgel, vagy ennél bonyolultabb a helyzet?
(#) RoliNyh válasza xemi hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

És ha nem találsz olyan LED driver -t (áramgenerátort), aminek a kimenő feszültsége kb 120V
(nagyon ritka, ha van egyáltalán),
hogy sorba tudd kötni, akkor mindegyik LED -hez külön külön LED driver kell...
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
(#) jeges válasza xemi hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Neked ilyen kell ami univerzális feszültséget tudja amit linkeltél ledet a teljes áramhoz 900mA 33...35v kell min!

Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Mégis kiderült a hiba. A stabilizálatlan feszültség okozott gondot. Adtam neki 12V 5A-es tápot, és szuper lett. Már csak a dimmelés frekijét látom, ha gyorsan mozgatom a fejem. Ha zavarni fog, könnyen be tudok rakni egy Arduino mini pro-t, ami leköveti a pwm jelet, csak mondjuk 10KHz-es PWM-mel (vagy még többet, meglátjuk mennyi lesz a maximum). Ide még 256 árnyalat sem kell, a gyári vezérlő is kb. 16-ot használ amikor léptetem a fényerő fel-le gombokkal.
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Ezt még beszerelés előtt le tudtad volna ellenőrizni. Ha látod a vibrálást, akkor olyan 100 Hz körüli lehet a PWM frekvencia max. Felesleges a 10 kHz, csak több a veszteség a kapcsolóelemen. 300 Hz már bőven jó.
(#) xemi válasza jeges hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Tehát nem fix feszültségű tápegység kell hozzá, hanem univerzális. Egy táp ami képes mondjuk 22-38v-ot leadni, és ha jól gondolom, akkor a led panelomnak szabályozza a szükséges 30-36v közti feszültséget, 900mA mellet?
(#) Bakman válasza xemi hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Milyen az univerzális tápegyég? Az, amelyik azt csinálja, amit szeretnél. Van feszültség- és áramgenerátoros, illetve olyan is, amelyik mindkét üzemmódra képes. Neked áramgenerátoros kell, ami nem engedi egy szint fölé az áramot a LED védelme érdekében. A szintet a LED-hez kell beállítani.
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Volt teszt, 2 lámpát aggattam rá, akkor nem volt gond, csak amikor ennél több volt fent. Tapasztalatnak jó volt.
(#) jeges válasza xemi hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Amit linkeltem az áram generátor az az áramot ott van rajta ez 900mA a feszültség amit kiad 38v ez majd a leden 34..35V lesz!
(#) jeges válasza Bakman hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Amit linkeltem fentebb de az led driver áramot szabályoz fix fesz mellet de ezt nem tudod drimmelni!
Atol univerzális a fesz tartomány miat de ez fix amugy csak több led tipusig használató!
Ilyen led driverben amit linkeltem drimmelhetö nem olcsó!

Vanak olyan led driver ick ahol meg van adva a dimmelhetö arány fekvencia alapon pl 5000:1 ez nem is olyan nagy 100hz...1khz taromány!
(#) jeges válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

500hz a pwm kimeneten 1gombal ki/be/ dimmer!
(#) Kovidivi válasza jeges hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Idézet:
„áramot szabályoz fix fesz mellet”
- ez nem lehetséges. Áramot próbál beállítani, ehhez pedig igazodik a feszültség. Meg mi az, hogy 38V-ot ad ki, aztán a LED-nél már csak 34V lesz?
A maximális kimenő feszültsége a tápnak 38V. Addig növekszik a feszültség, amíg nem folyik 900mA. Ez lehet 20V-nál vagy 32V-nál is. Pontatlanul fogalmazol nagyon.
(#) Bakman válasza jeges hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Ha a felét érteném annak, amit leírsz...
(#) jeges válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

A Leden akkora lesz a feszültség amit kinyit a meg a beálitot áram meg anyi amenyi a led driver levan gyártva 20...30..50...70....100W ezek külön kölön áramra beálitva és legyártva!
Ezen nem kell elmélkedni ennyit meghajtó amit linkeltem jó a kiválasztot ledhez amire gyártoták ilyen meg hajtokat használok ha gyors ki épités kell!
Még ami érdemes 100W COB ledeket használtam de csak 30...50W hajtva még igy is nagyobb lumenel birt mind a kisebb 30..50 W ledek külön külön....

Lassan kell olvasni amit irok ugy érthető.....
(#) nedudgi válasza jeges hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Hát, még ha odafigyelnél a helyesírásra is...
(#) glaci hozzászólása Dec 5, 2016 /

Sziasztok!
Kaptam egy nem működő, egykori mol-os osram égőt. Szétszedtem, de az elektronika valami gumival történt kiöntés miatt nem fejthető meg. Próbáltam bontani, de reménytelen, a ledekről se tudom megállapítani működnek e, vagy csak az elektronika szállt el. Tud róla valaki információval szolgálni?Mekkora fesszel és árammal működött

led.jpg

(#) xemi válasza jeges hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Sajnos nem értek ennyire a témához.
Ha megveszem a fentebb linkelt áramgenerátoros led tápegységet, azt össze kötöm a led csippel és kész, működik is üzembiztosan magától?
Köszönöm a segítséget!
(#) nedudgi válasza xemi hozzászólására (») Dec 6, 2016 / 1

Arra figyelj nagyon, hogy elég hűtése legyen a LEDnek. Hővezető pasztát ne sajnáld, de ne is tocsogjon. A félvezető réteg hőmérséklete legfeljebb 70oC legyen, de jobb, ha 50oC környékén tartod.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Dec 11, 2016 /

Helló.

Adott egy 100W-os LED. Adott egy 100W-os LED tápegység, és adott egy általam gyártott PWM vezérlő, FET-el a végén. Ha mindezt össze házasítom, akkor az eredmény az, hogy nem lehet szabályozni a LED fényerejét. Véleményem az, hogy az áramgenerátoros LED tápegység nem jó ebbe a körbe.

A jelenség a következő:

A potméter minimum állásában egy lassú stroboszkóp hatást tapasztalok. (Egy pillanatra felvillan a led, majd 0,7mp múlva ismét.) Feljebb tekerve a potméter pedig, majdnem teljes fénnyel világít, teljesen feltekert a potmétert mellett pedig teljes fénnyel világít a LED.

Labortápról viszont szépen szabályzó a LED. A következőt találtam ki. Építek egy 36V/5A tápegységet, majd a kimenetére ráteszek egy step down konvertert. (5A-es, Constant Current) A PWM szabályzó saját tápegységet kap, a LED is saját tápegységet kap. Gyakorlatilag a FET kapcsolja a konstans áramú tápot a LED-re a PWM-nek megfelelően.

Mit gondoltok?

5A konstans áramgenerátor
(#) RoliNyh válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Nem vagyok nagy koponya, de a házi PWM szabályozódat a LED driver bemenetére vagy kimenetére kötötted? Ha a kimenetére, akkor volna egy elméletem, de szerintem vannak olyan LED driverek is, amik eleve szabályozhatóak, lehet érdemesebb lett volna egy olyannal kezdeni. Persze biztos drágább mint a sima driver.

Egyébként a LED driver is PWM et használ szerintem...
(#) nedudgi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Én inább kivezetném az áramszabályzó potmétert.
(#) Zoli_bácsi válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

A mit most linkeltem, nem ez a mostani LED meghajtóm. A mostani LED meghajtóm egy, a LED-hez adott fix konstans tápegység. 230/32-36V/3000mA Ennek a tápnak a kimenetét szaggattam volna a PWM-el. Ekkor jelentkezett a fent említett hiba. Persze az lenne a legegyszerűbb, ha vennék egy dimmerelhető konstans tápot, amin potméter is van. (13-15.000Ft.) ilyet De ez inkább másodlagos. Leginkább építeni szeretnék.
(#) Bakman válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Ebben az esetben építés előtt ellenőrizd oszcilloszkóppal, hogy milyen a tápegység kimenete.
(#) Kovidivi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Én felnyitnám a gyári tápot, a sönt ellenállás mindkét lábára forrasztanék egy vékony kábelt (egyik a gnd!), majd erre a pontra a gnd-hez képest adnék feszültséget, a sönt ellenállás értékétől függően akkorát, hogy a táp azt érzékelje, túl sok áram folyik, és lekapcsolja magát. Így lehetne dimmelni a kimenetét.
(#) ktamas66 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Ha a mostani tápodnak áramgenerátoros a kimenete, az nem nagyon szeret terhelés nélkül menni, tehát nem ajánlott a led előtti megszakítgatás.
Következő: »»   116 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem