Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Sziasztok!
Szeretném megnövelni a -12V-os ág terhelhetőségét. A táp típusa CHIEFTEC IARENA 500W. Nem találtam meg a kapcsolási rajzát, elég zsúfolt a panel, és az alkatrészek kiforrasztása nélkül elég nehéz beazonosítani a kicserélendő diódákat. Ebben kérnék segítséget.
Habár a kapcsi tápokban nem vagyok nagyon otthon, egy kis 1A-es dióddát keress, ami közvetlenül a trafó leágazásáról jön. Ezt kell kicserélni nagyobbra, ha jól tudom.
A kimeneti -12V-os ágat kövesd vissza a nyákon. A kimenettől indulva kell legyen kimeneti elko, szűrő induktivitás, majd a dióda és a trafó. Jó minőségű tápokba akár 2 LC szűrő is lehet, de ez ne tévesszen meg
Az induktivitásokat esetleg multiméterrel, ohmmérő állásban is kimérheted, vagy diódamérő állásban kicsipogtatod.
Nagyon szépen köszönöm az linket és a többi infót !
(egy csomó időt megspóroltál nekem....) Amint lesz rá időm akkor majd nekikezdek. üdv: sector99
Elvileg megvan. 2 dióda a -12V-os ágban egymással párhuzamosan.
Viszont elég kicsi a hely és 16A-es Schottky diódám van, amit ugye bordára kell rakni hűtés miatt. Gondolom vezetékkel ki lehet vezetni. A 2 párhuzamos dióda helyett lehet csak1-et használni?
Mennyi lehet a max terhelés a -12V-os ágon dióda csere után? Gondolom nem a dióda lesz a szűk keresztmetszet.
A -12 V-os ágban a két dióda ugyanúgy a trafó két oldaláról jön ellenütemben, mint a + oldalon. Be lehet tenni pl. 3 A-es különálló diódákat is, mint ahogy sok táp 12V+ oldalán vannak, kis rézlemezkével meghűtve. Az induktivitásokat és a kondikat is nagyobbra kell cserélni.
Ha másik táp 12V-os részéről kivett induktivitást és kondit teszel be, egyforma lehet a terhelés a két oldalon. Összesen viszont nem nagyon haladhatja meg az eredeti 12V-os ágak terhelését.
Figyelem! A 12 V-os ág első induktivitása (is) a nagy toroidmagon van. Ha az 5 V-os ág ki van iktatva, ill. minimális a terhelése, akkor a 12 V-os oldal összterhelhetősége 20-30%-kal nagyobb lehet az eredetinél.
Szeretném megjegyezni, hogy abban az esetben ha a minusz 12 volt másik trafóleágazásról jön akkor nem lehet növelni a terhelhetőséget diódacserével!
Hogy csinálja a pc táp a 3,3V-ot? mert annak nincs kölön tekercse a trafón.
Úgy hogy csak "másfélutas " az egyenirányítás, mert az egyik ágban egy fojtó van.
Le tudnád rajzolni mert nem nagyon értem.
Szia!
Rajzold le Te Csak annyi, hogy az egyik diódával rajzolj sorba egy tekercset, és az úgy menjen a pufferra.
OK Amúgy azért kéne mert nekem DC 5V-ból kéne 3.3Volt-ot csinálni viszonylag stabilan (3-3.6-ig ingadozhat) úgy hogy az 5 V is terhelve van.
Mekkora terhelhetőséggel kellene a 3.3V? Hány Ampert kéne kivenni belőle? Mert 1-2 amperig teljesen jó megoldás lenne egy lineáris stabilizátor is.
A PC tápok 80 %-ában (úgy 10 éve még 99%-ot írtam volna) ellenütemű trafóról kétutas egyenirányítással veszik le a feszültségeket. Ez a gyakori, az együtemű meghajtás átalakítása valóban problémásabb.
kisedison! A 3,3 V-ot többféleképpen állítják elő. Legtöbb esetben az 5 V-os ágból kapcsolóüzemű stabilizátorral, nagyáramú FET-tel. Ritkább az olyan táp, ahol hasonló módon a 12 V-ból készül. Nagyon ritka, ahol a 3,3 V-nak külön tekercse és egyenirányítása van, mert nagyon nagy a veszteség.
Sziasztok!
Van nekem egy Codegen 300x pc tápom és abból szeretnék csinálni magamnak egy kis tápegységet. Igazából +12 V kellene de nem tudom hogy hol vegyem le a feszültséget meg a legnagyobb problémám h hogyan indítsam el magát a tápot. Légyszi segitsetek előre is köszi
Kérdezném Tőletek:
Ismeri valaki ezt ? Esetleg kapcs rajz ?
Az ATX-es tápok indítása is elég egyszerű. Az alaplapi csatlakozón a PS-ON (ZÖLD) összekötöd a GND (FEKETE)-vel. Amíg össze van kötve, megy a táp. Amíg a tápban lévő PWM IC tipusát nem írog meg konkrét segítséget nem fogsz kapni. A 12V-ot pedig akárhonnan "leveheted" ahol van. Persze átalakítás nélkül valószínűleg nem lessz sok sikered vele.
köszi a segitséget kipróbáltam és megy is
az ic típusa KA7500B. átalakitás alatt mit értesz? arra gondoltam h az összes kábelt kiszedem ami felesleges meg rakok rá egy kapcsolót. ennyi elég vagy még kell valamit módosítani?
Hát nem ártana.
Mondjuk csak annyit, hogy a kimenetről a vezérlő felé menő visszacsatolását elszeparálod az 5V-os résztől, és csak a 12V-os részre kötöd (persze a vcs. hálózat apró módosításával)
Erről szól az egész topic. Légyszíves olvass vissza egy kicsit...
Üdv Inhouse
tudnátok segíteni légyszives
csak az van a vez.IC-re írva : 2003 se előtte betű sem utána. még a gyártóra utaló szimbólum sincs hol találok valami adatlapot hozzá?
Tulajdonképpen fölösleges lenne válaszolnom, mert szucsip és Inhouse megtette helyettem. Annyit fűznék hozzá, hogy ezt is olvasd el. Itt a cikkben és afórumban több is van mint amire szükséged van. Sok sikert!
köszi a válaszokat megtaláltam mindent!
Valahol már itt is tettem fel, meg az elektrotanyán is megvan az ezzel készült táprajz. Saját adatlapot én sem tudok.
(Gondolom Mercury a táp...)
Meg is van (Mivel a kereső kissé öntörvényű, rákerestem) Bővebben: Link
Sziasztok
van egy pc táp ami megadta magát bekapcsoláskor pukkant egyet és szikrázott utána se kép se hang megprobálnám megjavítani, de a panelon ugy szét égett a sérült alkatrész azt sem tudom hogy dióda vagy ellenállás csak a lábak maradtak meg a test szét proladt a panel is megsérült a rajzjel is megégett rajta egy 1000 uf10 v -os elkot cseréltem mert pupos volt az anonim alkatrészt potoltam 0.5 w zener diódával de bekapcsoláskor szintén szikra most puk nem volt most ott tart hogy nem jó mellékeltem képet
Sajnos rossz minőségű a kép és semmit nem látni. Tudnál egy jobb minőségű képet csinálni? Nézd meg azt is, hogy mikhet csatlakozott az a bizonyos alkatrés. Így könnyebb lessz beazonosítani.
Sziasztok!
Egy CB rádióhoz szeretnék tápegységet készíteni. Mivel elég sok AT-s, illetve ATX-es tápom van otthon, kézenfekvő választásnak tűnik. Amire szükségem lenne: stabil 12-13 Volt és olyan 8-10 A. Tehát az 5 Voltos ágak teljesen elhagyhatók. Úgy rémlik, egyszer láttam egy teljesen jó leírást, talán itt az oldalon. Ott teljesen az alapoktól, fényképekkel, magyarázatokkal ismertetve volt, hogy hogyan lehet átalakítani az ATXes tápot hasonló célokra. Úgy gondolom, hogy ahol bele kell nyúlni: * Ha jól tudom, ezek a tápok az 5 Voltos ág terhelését figyelik és ennek függvényében szabályozzák a feszültséget. Ezt célszerű lenne átültetni a 12 Voltos ágra. * Nem tudom, hogy alap esetben mekkora áramot lehet a 12 Voltos ágról szedni. Ez gondolom változó táponként. Ha 8-10 A környékén a táp már leold, akkor ezt kell még valami képpen orvosolni. Ha van valakinek leírása, linkje, vagy bármilyen használható megoldása, javaslata, tanácsa a táp átalakításával kapcsolatban, arra természetesen vevő vagyok! Köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |