Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Mondom hogy rá lehet. Én is csináltam már ilyet.
Sziasztok
PC tápból bontott fojtó tekercsek (5V és 12V kimeneten lévők) és gyűrűsmagú tekercseket érdemes félre tenni? Felhasználható-e trafós tápokban vagy előerősítőkben szűrésre?
Be-kimeneti szűrésnek, folytónak tökéletesek. Értéke kb 30uH, porvasmag, és a táp kimeneti áramát általában bírni szokták.
A PFC induktivitása kb. 25mH, azt is érdemes eltenni.
Üdvözlet!
Az lenne a kérdésem, hogy SG6105-el szerelt táppal jutott-e már valaki valamire?
Egy orosz leírás Google barátunk fordításában: SG6105 mod
Kösz szépen a gyors választ! Kipróbáltad már?
Csak a TL494-et.
Sziasztok!
Egy csodálatos Mercury ATX tápot szeretnék módosítani, hogy CB tápnak használhassam. Ehhez mindössze elegendő lenne nekem, hogy a 12 Voltos ágon figyelje a feszültségszintet a táp. Tehát a túlfesz/zárlat védelmet sem szeretném kiiktatni. Ebben a tápban egy "2003" felíratú IC dolgozik, azt hiszem ez a kapcsolási rajza. A táp pontos típusa: Mercury KOB AP4300XA Ehhez szeretnék némi útmutatást, hogy szerintetek, mit, hogyan érdemes átkötni. Köszönöm! U.I.: Belegondolva, lehet jobb lenne, ha a feszültséget is fel tudnám tornászni 13,5 Volt környékére, hiszen az autóban is 13,5-13,8 Volt körül van a fesz. járó motornál. De ez másodlagos dolog, a stabil 12 Volt is remek lenne indulásnak.
Sziasztok!
Egy ATX -es tápból szeretnék szabályozható labortápot kreálni, szeretném akku töltésre is használni ami egy 55Ah-s az UPS -et üzemelteti csak sokszor van áramszünet és sokszor a szünetmentes többet megy mint amennyit a szolgáltató szolgáltat, ezért jó lenne ha az akkut nem egy hét alatt töltené föl, van hogy órákat megy szerencsétlen... Utána olvasgattam a dolgoknak kicsit bizonytalan vagyok a dolgokban, ezért szeretném a segítségeteket kérni. Tehát adott egy ATX 500W -os táp, nem szeretném ha elpárologna ezért a hibalehetőségeket is szeretném minimalizálni amennyire lehet. Olyan tápot szertnék amelyben meghagyom a rövidzárlatvédelmet és társait, lehetőleg a gyári védelem maradjon ha lehet, ahogy olvasgattam két ellenállást kell babrálni az IC két feszültségellenőrző lábának végén. Szeretném ha 1-25+ voltig(alábbi A verzió) szabályozni tudnám a feszültésget egy potencióméterrel. Legrosszabb esetben 12-24+ -ig(alábbi B verzió). Adott az IC annak x lába melyből kettőt használ feszültségszabályzásra +5V illetve +12V ezek 1-1 ellenállással kapcsolódnak az IC két lábára. Természetesen a kondenzátorokra is gondoltam, nem szívesen préselnék egy 16V -os kondiba 24 et, ez cserélve lessz a 12V -os oldalon, már szívtam meg erősítőben kondival mikor közelről is szembesültem a benne rejlő fölszabaduló energiával. Két verziót gondoltam ki, ebben kérném a segítségeteket. Kezdésként fogom és kiszedem az IC két lábánál levő ellenállást. Az IC két lábát nevezzük el ic5 és ic12 -nek. ----------------------------------------------------------------- A. verzió Fogok egy potenciómétert és bekötöm a "GND - ic5 - +12V". Tehát egy potenciómétert húzok rá az ic 5V -os lábára melyet 0-12V -ig megküldök feszültséggel, ekkor ha a potit fölfele tekerem az +5V -os (piros)ágon emelkednie kell a feszültségnek ha minden igaz 0,1 voltról 30V -ig? Megjegyzés: ebben az esetben az +5V - os kondikat is kihányom, helyette 30-50V -kat teszek be! B. verzió Fogok egy potenciómétert és bekötöm a "GND - ic12 - +12V". Tehát egy potenciómétert húzok rá az ic 12V -os lábára melyet 0-12V -ig megküldök feszültséggel, ekkor ha a potit fölfele tekerem, a +12V -os (sárga)ágon emelkednie kell a feszülstégnek 8-10V -ról x voltra ahol az x<25V. ------------------------------------------------------------------ Kérédés ha a poti 22k vagy 48k, A illetve B variációknál hogy viselkedik majd a táp? ha túl lent van illetve túl fönt van a poti azaz túl kicsi vagy túl nagy feszültséget tolok az IC lábaira, ami a tranzikkal próbálja tartani a frontot az tönkre teheti a tápot vagy max lekapcsol, vagy simán csak növeli a feszültséget? Informatikus vagyok nem elektromérnök, tanultam már digitechet és társait, csak nem szeretnék egy jó és nagy teljesítményű tápot lenullázni, ezért kérem a szakértők segítségét ez ügyben! Üdv mindenkit!>
Szia!
Próbáltam már én is a hivatkozott "2003" IC adatlapját megkeresni de még sok más (külföldi) fórumtárssal egyetemben nem találtam sehol így bukott a projekt... Szerintem inkább szerezz egy 494-es IC-vel szereltet ott már van némi rálátás a témára! Ui.: azért ha boldogulsz oszdd meg velünk itt az infot!
Szia!
Nekem van egy hasonló halott tápom így kimérni nem tudom, de 2003 -as IC van benne, és elméletileg +12V 6-os láb, +5V 14 –es láb. Ezt úgy tudod biztosan megállapítani, hogy: A. fogsz egy feszültségmérőt, egyik végét a testre, a másikat a lábakra, valamivel kevesebbet kell kapj mint az adott láb feszültsége az ellenállás miatt, vagy egyszerűen kicsavarozod a lapot, leköveted az útvonalat, az ellenálást bejelölöd ami a láb és a feszültség között van, panel vissza és leméred az ellenálás feszültségét működés közben... B. tuti módszer, fogod az ellenállást ami a 14 es láb és a +5V(piros köteg) között van, kiforrasztod. Táp bekapcs, leméred a piroson a feszültséget, ha 5V -nál eltér 1-2V -al, akkor megvan a láb, hanem ha 5V vagy eltér pár századdal akkor ráraksz valami terhelést(terhelést és nem ledet!, pl autó izzót), ha a feszültség rohamosan visszaesik akkor szintén megvan a láb! +12V -os láb szintén lásd előző. A lényege ha a feszültségszabályozás kiesik akkor egy kisebb terhelésnél is hajlamos összeomlani, azaz feszültségeket esni! Üdv!
Chirio barátunk szavait idézve pongyola fordításban: "A 2003, 2005, SG6105 vezérlőáramkört tartalmazó tápegységek nem alkalmasak egy szabályozható tápegység készítésére. Az UC3843-al meg lehet tenni, de nem az oldalon javasolt átalakítással" (Ez után jön a TL494-es átalakítása, és az áramkörre hivatkozik ez az utalás)
A fórumon közkézen forgó átalakításán egyébként változtatott 2011 márciusában, és az új kapcsolás is elérhető. Az eddigi 2 helyett 4 potmétert használ: -Imax beállítása (0,35A-30A) -I beállítása 0-Imax-ig -Vmax beállítása (0,1V-16V) -V beállítása 0,1V-Vmax-ig Annak aki még bizonytalan javaslom a "SCHEMA ELETTRICO ATX 200W" szöveg melletti kapcsolást megnézni, jelzi rajta az eltávolítantó, és változtatandó kapcsolási részeket.
Szerintem 12 -től fölfele meg lehet oldani... Azt nem tudom, hogy a 2003 -as ic mennyire figyeli a 3.3 voltot illetve mennyire avatkozik be ha mondjuk nincs rajta semmi a többi feszültségbe... Véleményem szerint meg kell keresni a +5V +12V ágat, azokról leszedni az ellenállásokat, egy potenciómétert a +12V ellenálás helyére majd mérni a sárgán a feszültséget tekerés közben. Ha a feszültséget föl s alá lehet szabályozni, valamint terhelés hatására is tartja a feszültséget akkor a 3.3V -vel nem kell foglalkozni, ahogy elnéztem az direktbe csatlakozik az IC -re nincs ellenállása neki tehát következik statikus értékről van szó és csak a processzor ellenállására reagál! Ha kisebb instabillitás lépne föl sem kell megijedni, egy tűvel a 3.3V -os ágat addig kell karcólni míg megszakad(amelyik az IC lábához csatlakozik). Legroszabb esetben a megszakított ágat egy csöppentett ónnak újra életre lehet kelteni! Így föltekerheted 14,5V -re is remek akkutöltő lessz belőle, írd majd le mire jutottál! A fenti tippemhez még annyit tennék hozzá, hogy a +5V +12V ágat úgy kapod meg hogy a sárga illetve piros vezetékeket követed a nyákon az IC felé! Valahol bele kell fussanak egy ellenállásba, majd onnan az ic valamely lábára!
Üdv!
Bocs, de karika200 akart CB tápot készíteni, nem én akkutöltőt.
Azért köszönjük a segítőkészségedet, és a kimerítő válaszodat!
Még egy SG6105-tel felépített ATX táp (KOB 450W AP4450XA) kapcsolási rajza.
Az előzőhöz képest, amit linkeltem, talán átláthatóbb a rajz, és feszültségek is vannak rajta.
A CPU régesrég nem a 3,3V-ról jár már. Az a feszültség azért fut be az IC-be, mert alul/túlfeszültségfigyelés részét is képezi, ezért vélhetően nem túl jó ötlet levegőben hagyni.
Mintha már lett volna linkelve itt ez a rajz, és már akkor sem értettem, hogyan is kapcsolják a tranzisztorok azt a trafót...vagy esetleg nem velem van a baj, hanem a rajzon össze lett keverve pár láb a trafónál...
Üdv Inhouse
Ez ilyen magába forduló trafóvezérlés.
Hello!
Talán így már működőképes lenne a kapcsolás.. üdv! proli007
Hát igen, ez így sokkal jobb!
Lehet, hogy orosz eredetű az eredeti rajz, ott cél volt az ellenség megtévesztése... Üdv Inhouse
Kérdés:
A 12V -os ágban milyenre érdemes cserélni a kondikat? - 35V 2200uf - 50V 1000uf Válaszotokat előre is köszönöm!
Adott egy Delux 450W -os táp, a legroszabb amire az ember nem számíthat a benne levő két IC ...
Melyiket kell bántalmaznom a feszültségszabályozásához? IC1: LM339N IC2: SDC CHN 7500B 80227 Üdv!
Köszi!
Szeretnék azért megtartani némi védelmet, ez lehetséges megoldás a számomra? Pl. rovödzárlat, ha a beiktatott potit túl tekerem azaz túl nagy fesz jelenik meg a végén, akkor kapcsoljon le és ne égen le teljesen... Kiiktatásnál elég ha mondjuk egy tűvel elsatírozom a nyákot az ic lábainál? könyebb lenne és ha esetleg még kelleni fog csöppentek rá egy kis ónt? Elvileg ezek szerint a 7500B vezérli az egésszet? Mindenképpen utánaolvasok, amúgy már 2 napja gép előtt vagyok mert érdekel a dolog, csak volt szó mindkét IC -ről és egy kicsit összekúszálódtak a szálak az agyamban... Köszönöm a válaszodat!
Amúgy azon filózom, hogy most a komparátor mindkét feszültséget vizsgálja, úgy az +5V -t mint a +12V -t(ezt terhelési tesztel bizonyítottam, egy halogén égó sem verte ki a tápot a stabilitásából úgy 12V mint 5V -n), ha mondjuk azt csinálnám, hgy a komparátorról leválasztom a +5V figyelését(egyetlen ellenállás kivételét jelentené és többet nem figyelne), majd kínok kínján véletlenül megtalálnám a +12V -s figyelését, oda betolnék egy potenciómétert akkor is kivitelezhető lenne a dolog? Elvileg akkor maradna a védelem is, és a komparátort verném át vele...
Labortápnak elég a 12V-os ág módosítva, a többi nem kell, heréld ki bátran! A tesztelés idejére ne felejts el sorbakötni egy 60W-os izzót a táppal, ha esetleg zárlat lenne ne szálljon el.
Egy olyan táppal kísérletezz, melyet nem sajnálsz elküldeni az örök vadászmezőkre, és gyorsabban fogsz haladni. Az olasz leírást már elolvastad, amit linkeltem? Ott minden megvan, a kis képeken van a lényeges info!!
Kisebb problémába ütköztem, mikor az oldallal szembesültem rájöttem hogy nem tudok olaszul xD...
Sajnos ez az egyetlen tápom van, van egy elméletem itt a hosszokat olvasgatva, főleg a "PC táp átalakítása akkutöltőnek" -ben találtam érdekes és hasznos dolgokat, pl hogy a vezérlőIC 1 -es lábára megy két ellenálás, like 5V és 12V, ezekett módosítva lehet szórakozni a táppal. Ma már nem de amit holnap tenni fogok az a következő: I. lépés: fogom a +-12V -ra menő 16V -os kondikat lecserélem 30V 2200uf vagy 50V 1000uf meglátom melyik szimpatikusabb, a +-5V -re menő 10V -os kondikat kicserélem a kivett 16V -okra, valamint a 3.3V -re berakom a 10V -okat ha kisebb van rajtik... Ezzel elérem azt, hogy ha a feszültségek az egebe is szöknek nem talál el egy kondenzátor sem, szal élettani szempontból biztosítva vagyok ezektől. II. lépés: nekiállok babrálni a vezérlőIC 1. lábán levő ellenállásokat, ezalatt azt értem, hogy kiszedem az 5V -osat, és a 12V helyére berakok egy 500K -s vagy 20K -s potit azt kaptam helyi boltban az van itthon ... Táp bekapcs, figyelem a működését, ha nincs füst és a feszültségek növekednek, akkor sikerként könyvelem el, természetesen csak a 12V -os kivezetést használom az 5V nem kell csak nem akarom szétbabrálni, mert ha valami gáz van ahogy már más topicocban is írták, hogy észreveszi az eltűnt 5V -os tekercset, válaszként el sem indul. III. lépés: HA VALAMI KÖZBEJÖNNE. Kötve hinném, hogy füstölni fog mivel a 12V -os ágon mérhető a legmagasabb feszültség ami ha eléri a 32V? -ot akkor a védelem lekapcsol. Ez így oké, elméletem szerint mivel az IC vezérli a trafót gerjesztő tranzikat így a feszültségek arányosan nőnek(egy trafón vannak), így elméletileg az 5V és a 12V -s ágon nem bomlik majd föl az egyensúly ergó a védelem nem fog begerjedni, remélhetőleg! Ha mégis fölborulna az egyensúly akkor kezdetét veszi a III. lépés, a komparátor lábára menő +5V -ról, lekapom az ellenállást, ekkor már nem fogja figyelni az 5Voltos ágat ... Remélhetőleg így helyreáll az egyensúly, külömben én is begerjedek és kiszedem azt a komparátort a helyéről! xD Konklúzió: Ha a IV. lépéshez nem jutok el, akkor vagy eltünt a táp menet közben az éterből, vagy marhajól működik, ezzel kapunk egy gyári védelemmel ellátott tápot. Persze lehet hatalmas sznobságnak tűnik az amit írok és lehet, hogy marhára helytelen amit majd tenni fogok, ezért kérlek titeket, az óminózus pillanatáig írjátok meg a véleményeteket... Szeretném ha lenne egy stabil tápom de a védelemhez ragaszkodnék ha lehet, viszont nem szeretném kinyírni szerencsétlent még ha 1700ft -ért is vettem, sajnálom a 450W -os kacatot... Ja az izzót holnap összetákolom, nagyon remélem, hogy sötét marad a kísérlet alatt! Köszönet a sok segítségért amit nyújtottatok! Üdvözlettel, mythbuster |
Bejelentkezés
Hirdetés |