Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangszóró tekercselés
Témaindító: robinson17, idő: Jún 23, 2006
Témakörök:
Nem értem miért görcsölsz a fazonhuzalra. Úgy emlékszem elmagyaráztam -mikor a Monstered hoztad mágnesezni- ,hogy miért marhaság a hang szempontjából
De Te tudod. Sokkal több a hátránya, mint a matematikai jobb térkitöltés.
Ezt akartam én is írni, hogy tök felesleges fazonhuzalra gyúrni. További hátránya házi felhasználás közben hogy szokása megcsavarodni ami elég nagy probléma mivel úgy nem szabad feltekerni.
A kivül/belül tekerés jobban is szól, és mechanikailag többet is bír
Te tudod a legjobban, hogy nekem bizony arra van szuksegem.
- es nem is akarmilyenre: Aluminiumra. 3 colos lengore feltekerek 0,8-as rezhuzalt 58mm hosszon, es 4 retegben az cirka 70 meter. Ennek a sulya kb 260gramm. A 3,5mm es legresbe eleg nehez lenne beillesztenem is. Viszont ha mindezt 06mm*1,4mm-es aluval tekerem meg akkor elferek es a sulya is csupan csak az egyharmada. 0,45-os huzallal 35mm-es csevemagassag 76-os lengon, 4 retegben, csevetestel egyutt 122gramm. 0,6*1,2 aluhuzal 53mm csevemagassag 76-os lengon, 4 retegben, csevetestel egyutt 110gramnal kevesebb. Es ugye az en felso polusgyurum 25mm. - amibe bizony kell az 50-es csevemagassag. A "Monster"-nek a cseveteste elerte a (maris lemerem) -> 320grammot.
Lejart az ido a szerkeszteshez.
Aluminium formahuzal.
Ki beszélt aluról ?
Azt hiszem én kezdtem itthon aluval tekerni a hangszórókat a 70-es évek vége felé, tehát nagyon jól tudom az előnyt, hátrányt. A fazon/gömbölyűről mondtam véleményt.
Na majd küldök cifrábbat .
Holnap keressek és feltesszem. Esetleg brutál 35 kilós mágneskört is. Ráadásul Alnicós ! Van 210-es átmérőjű tekercshez , magmágneshez is Alnicóm. Horor
Veluk mar beszeltem.
Most ujra megtettem, azt igerte megerdeklodi, hogy í nemet gyartonak fél negyzetmili kornyeken milyen van. - es visszahiv.
Elmentem a Greatz 2003 Kft.-hez (Szeged), ott is árulnak fazonhuzalt, de csak rézből, alumíniumból nem. A méreteket megkérdeztem: 4x2, 4x6.5, 5.5x1.8 , csak ezek vannak. Nagyon kedvesek voltak, kértem kb. 30g huzalt, és ingyen ideadtak kb. 50g-ot. Egy dolog miatt vagyok csak szomorú, hogy a legkisebb huzal, amivel dolgoznak, 0.18 mm átmérőjű, és nekem 0.1-es kellett volna (magassugárzóhoz)...
A visszahivas megtortent.
A gyarto ahonnan rendelik a huzalt azt mondta a legkisseb amit most gyartanak 1,6mm*1mm. Ha ennel kisseb kell, akkor minimum 500Kg-ot kell rendelni. Hat ez mar nem is sub ? A subb T/S parameterei.
Sziasztok
Tudtok valami céget Szolnok megyében aki teker hangszórót?
Ez mitől sub ? Azonkivül, hogy nagyon süket a 89dB-vel
Például itt. Jobb oldalt az elérhetőség "Hangszóró javítás,
tekercselés. 06/20 **** ***"
Elgurulok penteken hozzad beulsz, es sirva kiszalsz mert faj a fuled. - meg a beled. )
Az a 89dB pont optimális szerintem, így eléggé mélyre tud menni.Ha érzékenyebb lenne akkor már nem sub lenne hanem mély.
Van egy nagy kiemelése 70 Hz-nél , akár 20 dB is lehet.
Hát nem tudom. 50 Hz feletti rezonanciával?
Ha meg EQ-zom az egyébbként is érzéketlent, lehet bele nyomni a Wattot, míg szét nem szakad.
Autóban használja , ott meg ott van a cabin gain .Szobában nemsok haszna lenne.
Hogy a tovabbi talalgatasokat megelozzem:
Autohifi hangnyomas versenyre keszult. Sajnos igazi tervezes nincs mogotte, mert foglalmam sincs mely anyagok, hogy befojasoljak a vegeredmenyt. A fobb szempontok ezek voltak: minnel kisseb "massziv" mozgotomeg; nagy Xmax es nagy terhelhetoseg. - es, hogy 50Hz-es versenykorulmenyek kozott jol teljesitsen egy par kobmeteres legterben. A VAS erteke eleg alacsony. Ha jol tudom akkor ez azt jelenti, hogy az elmozdulasra olyan nagysagu ellenero hat, mintha egy 16 literes ladaba tennem. Ilyen nagy ellanalas mellet 89dB-nel nagyobb erzekenyseg szerintem igen is "JO" ertek. Az elozozoekbol is latszik, hogy nem igazan van szakmai tudasom egy hangszoro "tervezesehez" (sajnos) - igy ha a VAS jelenteset rosszul fogalmaztam meg helyesbitsetek.
Üdv Mindenkinek!
Tudna nekem segíteni, valaki az RFT L3401 tekercselési paramétereivel kapcsolatban? Van pár üres kosaram mágnessel együtt. Sokat segítene, ha valaki megmondaná egy 8 ohmos-ra tekercselt hangszóró huzalvastagságát, menetszámát. Ill.tekercselhelyezésének mélységét a mágnes légrésében és a tekercsmagasságot. Sajnálok egy működő hangszórót szétszedni az adatok miatt. Tudtommal ezek a hangszórók 100dB-esek gyárilag, és azért szólnak olyan borzalmasat már pár wattos erősítővel is. Rekonstruálás után közelít ehhez az értékhez? Gondolom minél könyebb cséve is lényeges. A viktorsoundos motyók közül milyen papír membránt rakjak bele? Milyen anyagokat javasoltok? Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget! Üdv
Ha megtalálom a füzetem küldöm, de attól is függ mire akarod használni. Az érzékenység is.
Kinai (Viktorsoundos papirral nem lesz100dB ). Esetleg eredeivel. Mailba keress
Természetesen gitárra akarom használni. Másutt nem láttam papirszélű membránt, és cséve alapanyagot, továbbá papírtölcsért sem árulni...
A Viktor gyártmányai a közölt mérései alapján megütik a celestion Greenback hangszóróit, de én sosem hallottam szólni. Az RFT-t halottam és jó az nekem csak nem akarok kibelezni egy működőt, ha írna valaki pár méretet a tekeréshez... Gondolom ez, ha nem titkos ide a fórumba is mehet, hátha mást is érdekel. Üdv
Mindenkinek köszönöm a segítséget, különösen Hangszoros úrnak akinek imélt is írtam, ahogy tanácsolta de válasz nem jött rá! Feltehetőleg csupasz mágnest nem szokás "bebundázni" vagy fogalma sincs hogy kell, csak újratekercselni, vagy elpostázni, és 5-8 ezerért majd lök bele valamit a 3 ezret érő hangszóróba, amitől megmukkan. Át lengte ez a „frencsájz” szellem is ezt a fórumot is sajnos…. Én is kénytelen voltan szétkapni egyet az áttekintés érdekében. Nos, aki hasonló gondokkal küzd, annak javaslom a Viktor féle papírmembránt bele, papírcsévével.
(Felesleges nehezíteni alamónijum csévével, hisz nem 50wattot akar az ember elpiritani egy 12,5VA-es hangszóróval.) A gyáritól úgysem lessz jobb semmiféle módositással. Én is a gyárit próbáltam rekonstruálni viszonylag kielégítő sikerrel. Kistölcsér is kapható ugyanott és pille is. Odabíztam mit javasol eladásra. A kész "műnek" az RMAA 5.5-el történő mérése alapján erősen konyít a gyári frekvenciamenetre. A fülre történő megitélés alapján, a mélyei teltebbek lettek a magasai tökéletesek a gitár frekvenciaátviteléhez. A hangnyomás számomra kielégítő, és igazán külömbség nem tehető az eredeti és a taknyolt között. Mindkettő ordít egy 10 wattos csöves erősítővel, ami sok egy szimpla lakószobában. Legalább már van füzetem nekem is amibe beleírtam ezen adatokat Feltételeztem, hogy eszmecsere folytatódik itt és nem a saját taknyolmány értékesítése, mert ezen megfontolás alapján bárki vehetne egy ócsó „kinaji” Celestiont, vagy Goddmanst egy 10-esért újat, esetleg ha túlzottak az igények akkor egy Celestion greenbacket, (17 a reflexnél) max. 20-ért. Mégegyszer sok sikert kivánok a hangszórós úrnak, és mindenkinek a „pajtakókányhoz” Üdv mindenkinek!
Menetszámot szándékosan nem írtam, és egyéb paramétereket, mert akinek szüksége van rá nyugodtan keressen, majd előkeresem a füzetem.....
Mityúr Nem a titkosságról van szó, de ha ott van előtted egy lekozmált szóró biztos nem a menetszámot fogod számolgatni mert felesleges. Én soha nem teszem hanem inkább megmérem a huzalátmérőt és a és a tekercselés szélességét stb. Szóval amiket kérdeztél adatok azok ott voltak előtted csak használni kellett volna a fejed.
Szivesen megszámoltam ha lett volna mit, de mivel két üress kosarat vettem mágnessel együtt, ezért bátorkodtam kérdezni, mert nem volt mit számolgatni és egy működőt nem akartam széthúzni! Talán olvasd el amit írnak és aztán válaszolj...Üdv
Sziasztok! Korábban (minimum fél éve) váltottam pár emailt az oldal egyik tagjával hangszóró tekercselés ügyben. Sajnos azt a levelezést nem találom, pedig most aktuális lenne a dolog. Talán "hangszoros" volt de nem biztos. Kérem aki elvállalná egy RH Sound HL 15P hangszórójának javítását az írjon nekem az [admin kukac djtacee pont hu] címre! A cuccot postán küldeném, pénzt (előleget) utalok előre is hogy meglegyen a bizalom. Ha sikerült meggyógyítani küldöm a maradék összeget a visszafele postázás költségével együtt. Köszönöm Uraim!
Valami nem gömbölyű, mert szoktam válaszolni, még a hülyeségre is.
Na valóban irtál az L 3401-ről. Mivel nem tudom az melyik-nálam úgy ismertek: pléhvázas (kétfajata), régi öntött, új 30-as, 40-es (kétfajta) Biztos elakartam hátra menni megnézni, melyikről lehet szó, aztán elfelejtödőtt. Ezért elnézést, hogy nem válaszoltam. Így víszont megnyugodtam , hogy a hülyeségeket nem én írtam. Azt a" bebundázást" nem is értem mit takar? Talán a mágnest burkoló műanyagot ? Ez egy gyenge pontja az RFT-nek, mert el tud benne mozdulni a mágnes. Csámpás lesz a légrés. Mind a 3 tipusú papirból van eredeti RFT papírom. Az visszont tévedésed, hogy nem lehet jobbat csinálni az eredeti gyárinál. A régi öntött 30-asban lévő kivül/belül tekertet is lehet überelni. Na de megoldódott, elégedett vele. Tessék neki örülni Most elmegyek megnézni melyik is az L 3.401. Mennyivel egyszerűbb lenne ránézni! akár egy fotóra is. Na a pléhvázas. Erre jellemző a fent irt. Én leszoktam, venni a műanyagot. Nem bizok benne . Ki tudja hányszor ejtették el, mikor mozdul meg. Én gitárra nem szoktam ajánlani, a túl lapos geometriája miatt. A kegelt (kis tölcsér) se tartom gitár üzemben kivánatosnak, úgy általában. Ez izlés kérdése. Eltünik a testje a hangszernak tőle. Herélt, cincogos jelegű lesz. Ez a széria már nem kivül/belül tekercselt. Legyógyúlt a cég a tutiról végleg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |