Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! A hibaüzenet a következő volt: "Verify failed at address 0000h ! És igen volt eltérés.
16F877A - ként prgramoztad? 16F877 -et másképen kell programozni. Ha a 16F877 -et állítod be a programozó programban, akkor nem lesz sikeres a 16F877A programozása...
Nem azt átállítottam a forráskódban is átírtam 877A-ra. IC proggal próbálkozom.Kiolvasni tudok vele üres processornál ugye ilyenkor tele írja 3FFF-el. ÉS ha nem nyitom meg az asm kódomat csak "beégetem " a 3FFF eket az sikeres lesz. Az áramkörben nincsen hiba...Azt hiszem a jdm-ről lemondok. Szilva féle Pickit2 klónt szeretném megépíteni csak ugye ahoz is fel kellene programoznom az abban dolgozó vezérlőt.
Idézet: „ÉS ha nem nyitom meg az asm kódomat csak "beégetem " a 3FFF eket az sikeres lesz. Az áramkörben nincsen hiba...” Már bocs, de gondolkozz már egy kicsit. Ha PIC nélkül elindítod a 3FFF-ek beégetését, majd utána szintén PIC nélkül elindítva az olvasást, és az égető 3FFF-eket "olvas" ki, akkor ebből neked tényleg az jön le, hogy az áramkör rendben van, és hogy bármi is került a PIC-be?
Jó hát ezek szerint ez sem jelent semmit.Mivel most foglalkozom először a témával nem tudtam. Amúgy meg a pic csatlekoztatva volt. amikkor nem volt csatlakoztatva akkor csupa 000-át írt.
Megtaláltam a hibát...és müködik.Müködő jdm pedig igen ritka fajta.Csak addig húzza ki amíg felprogramozom vele a pickit2 vezérlőjét.
Nem ritka fajta, csak vannak vele gondok es legfokepp a modern alaplapokkal, soros illesztokkel. USBs soros atalakitoval pl tobb gondod lehet, mint egy nativ vezerlovel (pl regebbi alaplapokon levo nativ RS232-vel). Azonkivul az aramkort kivulrol kell taplalni, nem szabad a JDM-re bizni ezt.
Valoszinuleg a watt fele mini printer portos programozoval jobban jartal volna amugy...
Üdv!
Egy hálózati trafó hajtja meg a LED-eket, aminek a szek. oldaláról az eggyenirányítás, szűrés után kb 20v jön le, ezt kellene, h kapcsolgassa relével a PIC. A kijelző lehetne hasonlóan a bináris órához led-ekből, mátrixba rendezve, vagy egy másik megoldás lehetne, hogy veszek egy hétszegmenses kilyelzőt meghajtó IC-t, így sokkal kevesebb portal lehetne a kijelzőt vezérelni.
Szerintem legyen a kiJelzo LCD. Az egyszeru es olcso.
A nyomogomboknal azert kellene legalabb 4 darab, UP, DOWN, OK, START Ha kulso tapos, eGYeniranyitott, akkor tenyleg nem kell aggodni a fogyasztas miatt, de en akkor is FET-tel csinalnam, mert sokkal kisebb es nem kell meghajtofokozat sem.
Sziasztok!
Szeretném a véleményeteket kérni az alábbi tervemmel kapcsolatban: PIC programozásával szeretnék foglalkozni (gondolom ez eddig nem meglepő), de teljesen kezdő vagyok és szeretnék tisztázni pár alapvető dolgot. Igazából első körben azt tervezem, hogy összeszedjem azokat a dolgokat, amivel el tudom kezdeni a tanulást. Mivel minél kevesebb forrasztási munkával szeretném megúszni, ezért egy pickit2 mellett döntöttem, ehhez lenne egy egyszerű mikrokontroller + próbapanel. Nos ezekkel kapcsolatban lennének kérdéseim, ugyanis még sohasem foglalkoztam hasonlóval. Pl.: 1. Kihagytam-e valami fontosat, ami nélkül nem lehet elkezdeni a pic programozást? 2. Mi a különbség a pickit2, pickit2 starter és a pickit2 debug express változatok között? Várom a véleményeket, tanácsokat és minden hozzászólást. Köszönöm a türelmet előre is, mert lenne majd még jó pár kérdésem a témával kapcsolatban. Üdv: Hayes! Idézet: Igen, a microchip honlapján található adatlapok, dokumentációk, alkalmazási mintapéldák és egyebek olvasgatását. Javaslom, hogy addig semmit se vegyél, amíg világosan nem látod, hogy pontosan mire van szükséged, s a különböző tudású és fejlettségű mikrovezérlők közül (a pic10F-tőll a PIC32-ig elég széles a skála!) pontosan melyik a neked való.„Kihagytam-e valami fontosat, ami nélkül nem lehet elkezdeni a pic programozást?” Mivel egy speciális szempont is felmerült (nem akarsz túl sokat forrasztgatni, építgetni), nézd végig a kínálatot, s döntsd el, hogy melyik demó panel való neked. Vannak ugyanis olyanok, ahol szinte csak néhány LED és 1-2 nyomógomb van a panelon, minden mást neked kell hozzáépíteni (ha nem akarsz leragadni a ledvillogtatásnál). Vannak olyanok is, amelyek több mindennel fel vannak szerelve (pl. nálam a PICula projektben is látható ilyen kártya. Lényeges szempont lehet az is, hogy lehetőség szerint cserélhető legyen a mikrovezérlő, s főleg az, hogy ki legyenek vezetve a lábak, hogy saját építésű áramköröket is tudj vezérelni vele.
Ajanalanam a konyvespolcot. Talalsz eleg szeles skalan irodalmat, univerzalis demo panel doksikat, mintapeldakat. A PK2 jo valasztas lehet, esetleg a PK2 Debug express Ez csomag a programozo mellett tartalmaz egy 16F887 demo panelt, amivel el lehet jatszani. De olcsobb, egyszerubb egy demo panel epitese amin vannak csatlakozo pontok a kornyezet csatlakoztatasara. A MCHP oldalrol letoltheto a MPLAB ingyenes fejlesztoi kornyezet. Abban tudsz forditani es szimulalani mintapeldakat. Ajanlott az ASM nyelvvel inditani a uC jobb megismerese erdekeben. Utana lehet probalkozni C nyelvvel.
Az elso dolog, amit tisztazni kell, hogy a PIC elsosorban aramkori eszkoz, tehat egy elektronikai alkatresz. Ezert a forrasztgatast nem fogod meguszni, sot, az a lenyege. Aramkorben kell gondolkodni, nem onallo PIC-ben, mert magatol ez semmire nem jo. Mint egy nagyon okos, csak suketnema ember, aki irni sem tud. Ha csak programozni akarsz, ott a PC.
Azért nem kellene elfelejteni, hogy munkamegosztás is van a világban. Tehát egy dolog az, hogy érteni kell az elektronikához, az pedig egy másik dolog, hogy van-e kedve/lehetősége valakinek forrasztgatni, vagy azt a részét a munkának megcsinálja helyette más.
Nem tudom, lattal-e mar olyan jo kis konfliktust, amikor ket ilyen 'szakbarbar' kerul ossze es allandoan egymasra mutogatnak, hogy az most harvdveres vagy szoftveres gond, de mivel egyik sem ert a masikehoz, ezert nem tudjak meggyozni egymast, illetve nem latjak be tevedesuket.
Egyetértek bbalazs-al, napi tapasztalatom amit leírt, pedig nem is nevezhetőek szakbarbároknak, csak egyszerűen nem tudják elmondani egymásnak mire is volna szükség, mert csak a saját területükhöz értenek.
Kiegészíteném azzal, hogy ez egy hobbi oldal, gondolom hobbi szinten akar vele foglalkozni, akkor pedig nem jöhet szóba a munkamegosztás.
Szerintem elég világosan leírtam: érteni kell hozzá, tehát szó nincs szakbarbárokról.
A munkamegosztás pedig úgy is elképzelhető, hogy megveszem készen az összeépítendő eszközöket: programozó, demókártya vagy starter kit, usb-uart átalakító, LCD modul vagy színes érintőképernyős multimédia-kártya, aztán mehet a programozás. Nekem például már az óvodában is forrasztópáka volt a jelem, cowboyosdit is csak pisztolypákával játszottunk (el ne hidd!), de eszembe nem jutna, hogy PICkit-et, Explorer16 kártyát vagy a Sure Electronics által amatőrök számára is elérhető demókártyákat házilag megépítsem. Házilag csak olyat építek, amilyen másnak nincs, vagy csak irreális áron lehetne beszerezni, s csak akkor, ha annyira kell, hogy megéri az időt a tervezéssel, megépítéssel, alkatrészbeszerzéssel eltölteni.
Üdv!
Akkor elkezdeném az elejéről: @icserny: Egyenlőre nem is a vásárláson gondolkodom, hanem azért vetettem fel a témát hogy körvonalazódjon bennem az hogy kb. mennyi pénzt kell és mire rászánni. Először is nem egy nagy projektben gondolkodom, hanem hogy egy alapvető működőképes áramkört rakjak össze (pl. a sokat emlegetett ledvillogtatós téma) 0-szintű gyakorlatról indulva. Azért is először a programozóval kezdtem a nézelődést, mert ha ez az eszköz rendelkezésemre áll, akkor hosszú távon gondolkodhatok hogy mit szeretnék készíteni az alap tudás birtokában. A PICula projektet átnézem, köszi! @vilmosd: Természetesen nézegetem a doksikat, szakirodalmat, ha ez nem derült ki az írásomból de azért nem úgy gondoltam hogy semmi elméleti tudással elkezdek vásárolgatni. @bbalazs_: Egy szóval se mondtam azt hogy nem akarok/tudok forrasztani, más dolog hogy inkább rászánok egy kicsivel több pénzt, minthogy itthon házilag építsek programozót. Jobban megbízok egy gyári termékben, mint amit saját magam állítok itthon össze. Amúgy meg pont ez a lényeg hogy nem csak programozni akarok úgy hogy igazából az összes lényeges programnyelvet többé kevésbé ismerem és a robotikához is értek elméleti szinten. Attól hogy még nem építettem áramkört életemben, nem mondanám magam szakbarbárnak, pusztán ezen a területen szeretnék fejlődni, tanulni.
Ha csak a programozo-epitest akarod megsporolni, akkor termeszetesen OK. Azt nem 'kotelezo' magadnak epiteni .
De mar az aramkorrol - amibe majd a PIC kerul - jo, ha vannak elkepzeleseid, meg jobb, ha te tervezed ezt is. Az is termeszetes,hogy valaki jobban szereti az egyik teruletet a masiknal, csak ne kizarolagos legyen, mert akkor jonnek a bajok. Idézet: „Attól hogy még nem építettem áramkört életemben, nem mondanám magam szakbarbárnak” Attól függ melyik szakágról van szó. A kvantumechanikában én is szakbarbár vagyok. Ha nem építettél elektronikát, akkor te meg az elektronikában vagy az, amíg meg nem tanulod rendesen...
Persze, ezt én is így gondoltam ahogy leírtad, sorry ha nem volt teljesen világos az első hozzászólásomban.
Nem zárom én ki teljesen a forrasztást, meg a szerelést, csak egyszerűbbnek látom ha megveszek egy pickit2 starter kit, vagy debug express verziót, amihez adnak programozót, demo panelt, egy mikrokontrollert + kábel, egyebek. Szerintem ez kezdésnek tökéletes lenne, az alapvető műveletek megtanulásához és ha már kézügyesség szintjén megy, akkor ráérnék komolyabb áramköröket tervezni. Igazából erre szerettem volna az elején is kitérni, a véleményeket kérni hogy ez így működik-e? UI: ez válasz a #1064376 -re.
Ha elhatározod, hogy megtanulod az elektronikát, akkor igen a PK2 egy biztos pont lesz!
Miért keverném? Barbár azt jelenti, tudatlan, tanulatlan...
Oké, kösz! Nagyvonalakban erre szerettem volna rákérdezni.
Szia!
A leírtak alapján szerintem vegyél egy PICkit2-t, PIC-et, meg egy dugdosós próbapanelt, hozzá vezetékeket (tömör szálas végét megblankolod:tökéletes), + pár LED, ellenállás. Az xy starter kitek meg akármicsodák szépek, drágák, és valamire biztosan jók. De azért nem árt ha kicsit látod legalább melyik láb hova megy, és Te kötöd oda ahova kell. Megírod a programot (ajánlott MPLAB-ban), PICkit2-vel beírod PIC-be, aztán mehet is a móka.
Kellene még néhány quartz (4, 8, 10, 16, 20 MHz), pár darab 22pF és 100nF kerámia kondenzátor, valamint egy 5V stabil tápegység.
Jók az ilyen USB-UART(TTL) átalakítók is, mert USB-ről megvan a tápfeszültség, s egyúttal lehet kommunikálni a PC-vel is.
Ezt a PC soros portként látja/kezeli?
Feltesz egy drivert, ami létrehoz egy virtuális soros portot. Az alkalmazások sima soros portként kezelhetik, és a driver csinál belőle usb kommunikációt, a túloldalon meg egy kontroller visszafordítja sorossá. De nem egészen olyan, mint az igazi soros port, csak a szabványos kommunikációra használható, pl. pic égetésre nem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |