Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   131 / 1210
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Idézet:
„vagy pedig 8722-ot hasznalsz”
A panelen csak 64 láb van! Ehhez semelyik Microchip vezérlő nem illeszkedik. Csak barkácsolni lehet... Bővebben: Link
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Ezt azert messze elkerulnem
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Az érdekes lenne, hogy a 64lábú TQFP-t hogyan forrasztaná így be!
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Vékony dróttal szerintem be lehetne, meg ha utána lelakkozza vagy egyéb módon rögzíti, akkor végülis meg lehetne oldani. De én is csak akkor állnék neki, ha nagyon muszáj.
(#) trudnai válasza potyo hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Ja, es akkor raaldozott egy nagyobb osszeget egy minosegi panelre forrgatlo lakkozassal meg alkatresz feirat szitakkal stb es akkor egy ilyennel lenne ossze ganyolva az egesz Nem beszelve rola ha valamit elkot es akkor jobb esetben csak nem mukodik, rossz esetben gombafelho
(#) atis28 válasza trudnai hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Hát köszi a válaszokat, ezt a linkelt forrasztgatásos megoldást nem szívesen valósítanám meg. Ezek szerint marad az új NYÁK... A "gombafelhő"-t meg nem szeretem.
(#) pajti2 hozzászólása Szept 6, 2011 /

Nem igazán értem ezt a pic problémát. A 12x12-es méret addig oké, de 64 vagy 80 lábra? Gyanítom 80. Ha legalább lábakra helyes a bekötés, simán csak a másik picet kell odarakni, és a nyák maradhat. A pic úgyis sokkal olcsóbb. A 87-es felülről kompatibilisnek nevezhető a 67-essel.
(#) watt válasza pajti2 hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Most volt írva, hogy nincs ilyen tokban PIC és az is, hogy hány lábú kéne...
(#) xNorbi hozzászólása Szept 7, 2011 /

Hello

Én még nagyon kezdő vagyok pic téren ezért gyakorlásképp úgy gondoltam tervezek a fürdőszobába egy automata világításkapcsolót. Az elv a következő tettem az ajtórámára két lézert szemben ezekkel két fototranzisztort ezt hozzákötöttem a pichez, így az eltudja dönteni, hogy valaki ki illetve be ment és hogy mennyien tartózkodnak épp bent, ha ez több mint 0, akkor felkapcsolja a világítást. Sikerült is megoldanom és most nagyon is jól működik, csak kiváncsi lennék hogy lehetne még jobb az áramkör a program, mit szólnak hozzá a profik.Hogy lehetne még energiatakarékosabb még megbízhatóbb?

Azon gondolkodom, hogy ezt nem-e lehetne megoldani megszakításokkal úgy amíg nincs bent senki sleep üzemmódban lehetne a pic? Vagy hogy lehetne beleprogramozni egy 20perces időkorlátot? Ez a nanowatt technológia mit takar?

Írtam már az automata világítás lakásba kertbe topikba, de ott nemkaptam választ reméllem nembaj és itt majd több PICes zseni ír.
(#) Hp41C válasza xNorbi hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

A MCLR lábat 10K ellenállással húz fel a +5V -ra.

Minek kell a pic -et sleep módba küldeni? A két laser állandóan fogyaszt kb. 20mW -ot darabonként, a pic sem kér többet...
(#) trudnai válasza xNorbi hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Ajtora tegyel egy magnes kapcsolot. Ha az ajto nyilik X ideig legyen csak aktiv a meres -- csak egy otlet. Amugy szerintem ez mozgas erzekelokkel elegansabb lenne.
(#) watt válasza xNorbi hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Úgy tudsz sok energiát spórolni a jelenlegihez képest, feltételezve, hogy most a lézerek folyamatosan világítanak(nem beszélve arról, hogy a lézer nem valami sokáig bírja így), hogy impulzusokkal figeled az áthaladást. Rövid tűket, megfelelő időközönként(pl. 10 mérés/sec, de ezt ki kell tapasztalni). A tűk a lehető legrövidebbek legyenek, csak amit már jól lehet érzékelni. Minden két tű között elmehetsz aludni is, amit pl. watchdog ébresztene az ütemnek megfelelően.

A rajzra érdemes felrajzolni a PIC táplábán lévő 100n-s kerámiakondit(ha nem csak a rajzról hiányzik az baj), és az említett 10k-t az MCLR-re, ami akkor is kell, ha a funkció netán le van tiltva, amit most kapásból nem tudom, hogy a 628A-n lehet-e egyáltalán.
(#) xNorbi válasza watt hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Nos, igen pont ilyen dolgokra számítottam úgy gondoltam a lézereknek is a LEDekhez hasonlóan több tízezer órás élettartamuk van.

Szóval ha jól értem a lézereket is a PIC kapcsolgatná, szóval rá kell kötni a PIC és a többi már csak a program dolga ugye? Egy ilyen tű nagyából milyen hosszúságú legyen?

100nF és 10Kohm az MCLR-re is van csak ez sajnos lemaradt a rajzról.
(#) trudnai válasza xNorbi hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Nem foglalkoztam meg lezer diodakkal, igy nem ismerem a parametereket, de feltetelezem van egy bizonyos ido mire a lezer vilagit-- ezt nyilvan meg kell varni, ill annyi idot mig a masik oldalon a feny erzekeles megtortenik illetoleg a PIC erzekeli a konvertalt jelet. Tapasztald ki ezt az erteket -- kezdd nehany mikroseccel, ha nem megy menj nagysagrendekkel feljebb milisec tartomanyba, ha megy akkor felezeses modszerrel keresd meg az ahol meg erzekeli, es arra tegyel ra valamekkora biztonsagi tartalekot.
(#) miklos csaby hozzászólása Szept 8, 2011 /

Lene egy kerdesem mit kell meg ehhez a PICkit2 PG164120 programozohoz hozzaepiteni hogy felprogramozhassak egy 16f628A mikrokontrollert???Bővebben: Link
(#) kissi válasza miklos csaby hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Szia!

A PK2 ( PICKit2 ) tudja a PIC16F628A-t programozni, így nem kell hozzá semmi, csak megfelelő módon össze kell kötni a PIC-el ( keress rá az ICSP-re, itt a fórumon is többször szerepelt már! ) !

Steve
(#) icserny hozzászólása Szept 9, 2011 /

A konkurencia offenzívája nehéz helyzetbe hozhatja a Microchip-et, legalábbis a szerény kezdéshez szükséges olcsó eszközök területén! A közelmúltban megjelent olcsó fejlesztőeszközök ( TI MSP430 Launchpad, STM32 Discovery Kit ) vonzó alternatívákat kínálnak. S hiába gyárt a Microchip jó mikrovezérlőket (a tengeri kígyó hosszúságú Errata-k miatt most ne tegyünk hányást a szemére...), a fejlesztőeszközöknél rendre elbaltázzák a dolgot az ügyetlen vagy hiányzó szoftveresek.

- A PICkit3-at például miért nem tudták felruházni legalább annyi képességgel, mint a PICkit2-őt?
- Az Explorer 16 kártyára épített PIC18LF4550-hez miért nincs a mai napig sem gyári firmware? (a Microchip fórumán van egy nemhivatalos firmware hozzá).
- A Microstickre integrált PIC18F67J50-be, ami programozó/debugger funkciót lát el, miért nem tudtak már belerakni egy UART funkciót? (pedig a lábak ki vannak vezetve a NYÁK-ra, tehát készültek rá...) Így nem kompatibilis azzal a tananyaggal, amihez készítették (külön be kell szerezni hozzá egy USB-TTL UART átalakítót!), s szégyenszemre a 6000 Ft-os kártya emultárora kevesebb tudással rendelkezik, mint a 800 Ft-os Launchpad emulátora!
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

Jo bevezeto az MSP430-ba, szep munka!
(#) Einstein hozzászólása Szept 9, 2011 /

Üdv Mindenkinek!
Olyan problémám lenne, h szeretnék készíteni kerti világításhoz időzítőt, amit úgy gondolom, h pic-el könnyen meg lehetne valósítani. Amíg eljutotam: A pic 16f628a egyik portjáról lehozni a jelet, ami egy tranzisztoros meghajtófokozatot hajtana meg, az meg egy relét. A relé behúz, és a tápfeszt kapcsolja a LED-eknek. Csak a programmal vannak gondjaim, nincsenek fordítóprogiaim, ami van, azt sem tudom használni. A pic-et tudom égetni, azzal nincs gondom. Két nyomógombra lenne szükség terveim szerint, amivel tudnám állítani a percet és az órát.(ki és bekapcsolási időt) Kijelző nem kell, mert az csak bonyolítaná, meg drágítaná a projectet.
Max csak visszajelző led(ek).
Minden segítséget örömmel fogadok
Üdv Einstein
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

Köszönöm, igyekeztem.
(#) bbalazs_ válasza Einstein hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

Elemmel menne? Mert akkor a rele tobbet fogyasztana, mint az osszes led egyutt...
Esetleg egy kisebb FET vagy latch-es rele, az csak az atkapcsolaskor fogyaszt.

Viszont kinszenvedes lesz, ha nem hasznalsz kijelzot az ora, perc beallitasahoz. Esetleg valamifele hangot vagy csipogast legalabb.
(#) michael67 hozzászólása Szept 9, 2011 /

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogyha megszakítás közben az FSR-el dolgozom. Akkor azt a megszakítás elején el kell menteni? Vagy csak elég a W-t PCLATH és Statust menteni , majd visszaállítani?
Előre is köszi a segítséget.
(#) kissi válasza michael67 hozzászólására (») Szept 9, 2011 / 1

Azt kell menteni, ami a megszakítás alatt megváltozik és a főprogramban a megszakítástól függetlenül is szeretnéd használni !

pl.
1. MOVLW 125
2. MOVWF PORTB
Ezt szeretnéd megvalósítani, de ha a két sor között bekövetkezik a megszakítás, akkor amennyiben a megszakításban használod a W-t ( és általában szoktuk! ), a visszatérésnél rossz érték töltődne a PORTB-be!

Az a lényeg, hogy a megszakítást nem tudod előre, hogy melyik programsoraid között következik be és ezért, ha valamilyen regisztert megváltoztatsz a megszakítás alatt, akkor teljesen mást fog csinálni!

Program nélkül nem tudjuk megmondani, hogy kell-e mentened, mert mind a két variáció lehetséges!

Remélem érthető volt, gondold át!

Steve
(#) trudnai válasza michael67 hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

termeszetesen...
(#) michael67 válasza kissi hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

Köszi a gyors választ.
Erre gondoltam én is, csak nem voltam biztos benne. Kis millió leírást olvasgattam. De csak az összevisszaság jött ki belőle. Az angolom sem túl jó :no:
(#) Hp41C válasza michael67 hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

Magyarul is lehet róla olvasgatni...
(#) michael67 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

Ooopsz És a megoldás közelebb van mint az ember hinné
(#) Istuuu hozzászólása Szept 9, 2011 /

Sziasztok! Építettem egy jdm programozót. Tudom, hogy elavult de az én soros portom leadja a megfelelő feszültséget tehát elvileg nem lehet probléma vele. Ledet szerettem volna villogtatni. Megépítettem a tesztáramkört is összekötöttem. először kiolvastam a pic tartalmát tele írta "3fff"-el elvileg ilyenkor müködne a programozó(Topi cikke alapján). Viszont mikor Topi teszt programját akartam beleégetni kijött egy hibaüzenet.Hibát nem találtam kivéve , hogy nekem pic16f877A-m van Topi pedig 16f877-re írta a progit.Ez lehet a probléma?
(#) Hp41C válasza Istuuu hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Igen...
- A/D átalakítónál digitálisra kell állítani a lábakat. ADCON1 := 7.
- A beprogramozásnál is eltérés van a két típus között...
(#) watt válasza Istuuu hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

A hibaüzenet mi volt? A programozás után visszaellenőrzéskor volt-e eltérés?
Bármit be lehet programozni bármelyik PIC-be, legfeljebb nem működik a beírt program, tehát ettől nem keletkezhetett hibaüzenet.

Attól, hogy kiolvasáskor 3fff-eket olvasol ki, nem jelenti azt, hogy a programozó jól működik. Akkor mondhatod ki, ha beégetés után a visszaellenőrzéskor egyezést találsz.

Az sem számít, hogy a soros portod feszültségei megvannak, ez nem elég feltétel. Bővebben: Link
Következő: »»   131 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem