Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   178 / 1210
(#) icserny válasza pagaby hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Azt jelenti, hogy valamelyik függvényben túl sok lokális változót deklaráltál, ami garantáltan nem fog beleférni a veremtárba.
(#) szitko hozzászólása Nov 22, 2011 /

Sziasztok.
Egy elrontott projektemet szeretném helyreállítani, de kicsit belekeveredtem. A baj az ,hogy minden kész. (nyák, beültetés stb..)
Szóval, nem figyeltem, (még a fenti kiemelt szövegre se), hogy a PIC16f628 RA4-es lába "open drain output"
nyitott kollektoros, és most nem tudom, hogy hogyan tudnám mégis működésre bírni a LED-et. Az alábbi prg. részlet vezérli a csatolt kapcs. részletet.
  1. btfsc  PORTA,4   ; Várunk gombnyomásra
  2.   goto  fel_2         ; Ha megtörtént
  3.   goto  ind_2        ; vissza az elejére
  4. fel_2
  5.    call   pt_var      ; Timer időzítés
  6.    call   pwm_fel   ; Pwm_fel, mozdony indítás
  7.    bcf    PORTA,3  ; Led3 ki
  8.    bsf   STATUS,RP0  ; Bank 1
  9.    rlf    TRISA,f     ; PortA 4 kimenet
  10.    bcf   STATUS,RP0   ; Bank 0
  11.    bsf   PORTA,4  ; Led4 be
  12.    ...

Egy felhúzó ell. kéne pluszba berakjak valahova, csak akkor meg a program gombnyomásnak érzékelné.

test.PDF

(#) Hp41C válasza szitko hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

A legegyszerűbb, ha 16F818, 16F819, 16F87 vagy 16F88 lábkompatibilis típust használsz fel. Ezekben a RA4 ST bemenet és 3ST kimenet. A belső perifériák címkiosztása eltérő, az porta analóg / digitális bemenet beállítása is másként történik.
(#) szitko válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Ettől féltem. Sajnos ilyen típusok, pont nincsenek a kelléktáramban. Lehet, hogy egy rondább megoldást választok, és kihagyom ezt a lépést. Úgyis csak ellenőrzéskét vannak benne a ledek.
Köszönöm a válaszod.
(#) attis71 hozzászólása Nov 22, 2011 /

Sziasztok!

Tudnátok Nekem segíteni 4-20mA (12V) körben szeretném megmérni a feszültséget PIC-el és kiiratni. A körben lévő 250 ohm-os ellenálláson eső 1-5 voltos feszt. szeretném felhasználni. Ehez kellene kapcsolási rajz.

Üdv:
attis71
(#) szitko válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Köszi, de sehogy nem fog menni, hacsak nem tervezek egy új nyákot (amit nem akarok), mert ez elég jól sikerült. Nem olyan fontos az a Led, csak ronda lesz ha nem világít.
(#) icserny válasza attis71 hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Idézet:
„A körben lévő 250 ?-os ellenálláson eső 1-5 voltos feszt. szeretném felhasználni. Ehhez kellene kapcsolási rajz.”
A 250 ohm-os ellenállást rajzoljuk le? Vagy mi a kérdés? PIC mikrovezérlővel megvalósított panelmérőt (áram és feszültség mérés) találsz a Kapcsolások c. szekcióban.

Köszönöm. Ezen Én is gondolkodtam, de ahhoz át kellene írni a gombfigyelést is, azthiszem. A gombokat úgy oldottam meg, hogy magas szintre húzzák a bemenetet, és ha berakok egy felhúzó ellenállást az RA4-re akkor, gombnyomásnak értené a program amikor odaér.

Még szerencse, hogy akiknek csináltam ezt a vezérlőt, azt mondták, hogy nem gond. Életem első EEPROM írás, olvasása van benne. (a menüjében beállított PWM értéket mentem el, és olvasom vissza) Most vehetnék egy másik PIC-et,ahogy Hp41C írta, és irkálhatnám át a címeket.
(#) attis71 válasza icserny hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Szia, bocs ha értelmetlen volt a kérdésem. A 4-20mA-es körbe bevan iktatva sorosan egy 250 ohm-os ellenállás amin ugye feszültség esik és a kapcsain lehet mérni 1-5 volt-ot az áram erősség függvényében. Én ezt szeretném felhasználni a PIC-hez mérésre.
(#) icserny válasza attis71 hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Ez teljes érthető. Csak az nem, hogy mi is a kérdés?

Arra majd vigyázz, hogy a PIC földhöz (a saját földjéhez) képest mér.
(#) jdani hozzászólása Nov 22, 2011 /

Hali. A 16f628A RA4es lába nyitott kimenetes? Mert a programban oda írtam egy kimenetet, de a lábon nem jön a +5V
(#) potyo válasza jdani hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Elmondom, mit csináltam. Beírtam a google-be, hogy "pic16f628a", majd a találatok között az elsőre kattintottam. Ott a "Data Sheets"-nél rákattintottam a linkre, majd nálam megnyílt a pdf a Chrome böngészőben, nálad esetleg rákérdez, hogy hová mented le, és utána meg kell nyitnod. A pdf-ben megkerestem a PIC16F627A/628A/648A PINOUT DESCRIPTION táblázatot, a táblázatban az RA4 sornál megnéztem, mi szerepel az Output type oszlopban, majd a jelölés magyarázatát megkerestem a táblázat alatt. Beírhattam volna ide rögtön, hogy milyen típusú a láb, de mivel ugyanezt a folyamatot magadtól is megcsinálhattad volna, ezért nem írom be.
(#) jdani válasza potyo hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Mondjuk jó is ez, hogy leírod hogy mit is nézzek, nem pedig csak úgy mint más belinkeli az adatlapot, ,,oszt ná nézzed,,
Máskor már magamtól si fogom tudni, kösz
(#) mikol hozzászólása Nov 23, 2011 /

Sziasztok!
Segítséget kérnék tőletek a következő problémámmal kapcsolatban. Van egy óra program, ami PIC16F84-re van írva de én csak PIC16F87-et tudok használni. Megpróbáltam MPLAB-bal kijavítani az eltéréseket (adatlapok alapján), de nem sikerült működésre bírni.
Esetleg tudja valaki mi lehet a hiba?
Mellékletbe küldöm az eredeti programot illetve az általam módosítottat.
Előre is köszönöm!
(#) glaci hozzászólása Nov 25, 2011 /

Segítsetek megérteni a következő részletet:

MULT MACRO BIT;MACRO FOR UNSIGNEDMULTIPLICATION (macro elojel nélküli szorzáshoz)
btfsc NO_1_LSB,BIT ;(NO_1_LSB az adatmemória 28h címén levo regisztere)
addwf RESULT_MSB,F
RRF RESULT_MSB,F
RRF RESULT_LSB,F
ENDM;END OF MACRO FOR MULTIPLICATION

A kérdések:A makróban levő "BIT" mint paraméteren mit kell érteni. ebből kifolyólag a btfsc utasításban BIT a regiszter hanyadik bitjét jelenti. Ugyanez a kérdés a többi utasításnál is az F esetében.
(#) icserny válasza glaci hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Azért bemenő paraméter, hogy akárhányadik lehessen! Híváskor kap értéket...

Az F jelző azt jelenti, hogy nem a WREG munkaregiszterbe, hanem az operandusként magadott változóba/regiszterbe kérjük visszaírni az eredményt.
(#) Hp41C válasza mikol hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Nézd meg az adatlapon a következőket:
- Adatmemória kiosztása - Az általános célú ram 0x20 -tól kezdődik, a minden bankból látható közös memória pedig 0x70 - 0x7F között található.
- Portok digitális be/kimenetnek történő beállítása. A CMCON regiszter...

Állítsd be az MpLab Szimulátort, vele lépésenként ellenőrizheted a programod működését.
(#) mikol válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Köszönöm a segítséget! Tegnap a memória címére rájöttem, de ma megnezem a kimenetbeállítást is!

Köszi a segítséget!

Üdv:.
mikol
(#) glaci válasza icserny hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Ezek szerint ahol a programban W szerepel az azt jelenti hogy a munkaregiszterben marad az eredmény?
Tehát az F=1 és a W=0.
(#) guga hozzászólása Nov 25, 2011 /

Sziasztok!

Egy
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/digitalis_ora_homerovel.html -ehez hasonló órát építettem próbapanelen. Megírtam rá egy programot, amivel hibátlanul megy. Egy hiba viszont van, amire nem tudok rá jönni, hogy mi okozhatja. A pic-összeszed valamilyen zavart, mert ha közel megyek, vagy hozzáérek a pic tokozásához, akkor le reset-elődik az áramkör.(a tápfesznél 100nF kondi, mclr 10K-val +tápfeszen)
Minden ötletet, vagy tanácsot megköszönök. Csak most kezdek ismerkedni a pic-ek világával, úgyhogy az is lehet, hogy egy alapvető dologra nem gondoltam, de nem sikerült rájönnöm, hogy mi okozhatja a problémát!
(#) El_Pinyo válasza guga hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Sokat ugyan nem árultál el, ezért leginkább vaktában próbálok segíteni: LVP le van tiltva a konfigurációs szóban?
(#) guga válasza El_Pinyo hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Nem volt letiltva, letiltottam és úgy néz ki, hogy már meg is oldódott a probléma. Ezer köszönet, sokat segítettél.
Annyit elárulsz, hogy ez az LVp (ha jól vettem ki a header-ből: low-voltage programming), ez mit takar?
(#) El_Pinyo válasza guga hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Alacsony feszültségű programozás. Ebben az esetben nem kell az MCLR lábra 12V feszültség az eszköz programozásához. Viszont a PGM jelű lábat használni fogja a programozó és úgy rémlik, hogy ezt a lábat le kell húzni, hogy a program elinduljon. Ennél bővebbet most én sem tudok írni, sosem használtam ezt a funkciót. A fórumon biztosan találsz még róla egyéb információt is, vagy nézz szét a Microchip honlapján.
(#) Rocsli hozzászólása Nov 26, 2011 /

Sziasztok !

Most kezdtem el foglalkozni Pic-el. Két jel között eltelt időt hogyan tudom mérni mikroszekundumos pontossággal. Kerestem a neten megoldásokat de mind nagyon komplex időzítés.És teljesen összezavartak. Ha tudna valaki segíteni néhány páldáva, hogy merre induljak azt megköszönném.
Köszönöm
(#) edison14 válasza Rocsli hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Szerintem egy timer modullal meg lehet oldani. Erre segítségedre lesz az adott PIC adatlapja és a timer modulok működésének tanulmányozása.
(#) szitko válasza Rocsli hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Milyen PIC-el szeretnéd mérni? Milyen jelet szeretnél mérni? Esetleg, ha valahogy konkrétabban leírnád, lehet, hogy többen tudnának segíteni.
(#) Rocsli válasza szitko hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Egy 16F877-es a pic. A jel a pic egyik lábán megjelenő logikai 1-től 0-ig tartó idő.
(#) morzsa15 hozzászólása Nov 26, 2011 /

Üdv!

A pickit 2 eredeti változat támogatja a windows 7-et?
(#) icserny válasza Rocsli hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

A Capture/Compare/PWM egység(ek) Input Capture módban rögzíti(k) a Timer1 pillanatnyi állapotát és megszakítást okoz(hat)nak. Ha a felfutó és lefutó élre is eljátszod ezt, akkor a két érték különbsége megadja a jel hosszát. Hogy ne legyen ennyire egyszerű, a számláló közben túlcsordulhat (akár többször is). Ezt is figyelembe kell venni Timer1 túlcsordulási megszakításainak számlálásával.
Következő: »»   178 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem