Fórum témák
» Több friss téma |
Ki fogom próbálni!
A borda 200x110x30mm kb 1 órát hallgattam és a végén már nemnagyon tudtam megfogni. Tervezem is hogy a hátláp két oldára P4-es processzorra való bordákat fogok még tenni. De mire szerzek 4 egyformát....
Köszönöm! Lesz mivel kisérleteznem unalmas estéimen..
Szia!
Melyik stabilt táppal szól a legjobban? - JLH bácsi többfélét is ajánl a honlapján. Minden tapasztalat érdekel! Köszi.
klaczy
Érdeklődnék van-e fejlemény a jhl érősítővel , a nagy elkót bejárattad-e mert ha régóta állt egy darabig gyengén dolgozik
Sajnos azóta nem volt időm foglalkozni vele, de amint jönnek tapasztalatok jelentkezem!
Sziasztok!
Van tapasztalatok azzal kapcsolatban hogy milyen erteku hangeroszabalyzo potmeter idealis a JLH 69-es kapcsolashoz? Visszacsatolas nelkul probalta mar valaki,egyaltalan mukodne ugy?
Udv,
Nem mukodne vcs nelkul, ilyesmiben nem erdemes gondolkodni ennel a kapcsolasnal. Hangeronek a szokasos 10-20k-s logaritmikus potik megfeleloek felteve ha nem vmi nagy impedancias forrasrol hajtod az erositot.
Koszonom! CD-jatszorol menne kozvetlen. Ketfelerol,egyiknek 10kOhmos,masiknak 100kOhmos a kimenete. Melyiknek mi lenne az idealis?
Minél kisebb,annál jobb. 100K kimeneti ellenállás? Ez biztos?
Vcs . nélkül ,gondolom a dinamika miatt érdekelne,nem működik,gerjedni fog illetve torzítani,és minden zaj,brumm megjelenik, ha kíváncsi vagy rá az első tranzisztor emitterére és a GND-re tegyél egy kb. 1000µF-os kondenzátort,ezzel megszülik a vcs.
Kisérleti jelleggel megépitettem Én is, a Sipos Gyula: Hi-Fi erősitők Épitése c. könyben szereplő kapcsolást.
Erősen proto verzió lett,(mint a fotón is látszik, csak össze lett szórva.) 2SC3281 végtranyókkal, 30V-os táppal,0,9A árammal. Egész kellemes a hangja.....
Hogy bírta ilyen kis bordékkal? Nekem 3x ekkora borda van rajta és 1 óra üzem után alig lehetett megfogni.
A borda nem azért van hogy fogdossuk Amúgy először én is kicsinek találtam de végülis kb.25W-ot fűt, és ha jól látom nem is BD tranyók, szóval elég lehet ekkora borda is.
Én konkrétan arra gondoltam, hogy ugye meg van adva , hogy a tranzisztor hány fokot melegszik x Watt hatására, és ebbe viszont jócskán vannak különbségek a tranyók között. Ennek a tranyónak lehet elég ekkora, egy másiknak lehet már nem lenne elég.
Nem veszélyes a melegedése.
De mint irtam, csak proto fázisban van a dolog. Ha arra érdemesnek találom a hangját, kap dobozt,és profibb bordákat. Addig teszt, hallgatás, esetleg kimeneti csatolókondi csere, a Nippon-ról Sprague-ra.
Sziasztok!
Fióktakarító jelleggel megépítettem a cikkben szereplő kapcsolást. Működik, de a kimeneti egyent csak 6V-ig tudom felvinni, a táp 24VDC 10A. Mivel guberáltam a lomjaimból az alkatrészeket, pár érték egy kicsit eltér a kapcsolástól, de szimulációban működött rendesen. Ennyi változtatás történt: 120 ohm helyett 100 ohm 220 ohm helyett 270 ohm 330 ohm helyett 470 ohm 220µF helyett 330uF 8,2k ohm helyett 7,5k ohm 100k ohm-os trimmer helyett 50k ohm T1 BC212 T2 BC107B T3-T4 2SC5669 A nyugalmit 1.8A-ig tudom felvinni, az alja 0,4A. Most 32ohm-os fülessel próbálom, de 8ohm-os hangszóróval is van olyan probléma, hogy ha a kimeneten a feszültség nagyobb, mint 1,8V, akkor ilyen suhogás jön rá, mint amikor rádión hangolok, néha valami német adót is fog. Most próbálom beépíteni a kimaradt kompenzáló RC tagokat, nem tudom megjavul-e. A hangja nagyon kellemes, de valami nem kóser vele egyelőre. Földhurok nincs, ha a bemenetet rövidre zárom síri csend lesz.
Nagyon jó hangú kicsatolónak a filléres jamicon és capxon. De főleg a jamicon. A Heed audio is ezt hansználja...
Kész, feladom... T1 C-ra ráraktam a 100R 1n kerámiát, T1 T2 E-C közé az 1n kerámiát, P1-el kötöttem sorba smd 47k-t, azzal belőttem 12V-ra a kimenetet, a negatív ágba T3 E után átvágtam a fóliát, raktam bele 10R-t, a bemeneten a C1 után megint átvágtam a fóliát, sorba raktam vele 1k-t azután 220p-t a test felé. Borzasztó zajos és érzékeny, ha közelítem a kezem a bemenet felé már zúg, rádiót is fog. A tápágakba, ahol becsatlakozik a vezeték kötöttem párhuzamosan 100n-t. Nincs ötletem, szkóp se, el is bontottam, a beültetés megmaradt.Bővebben: Link
Szia.
Ne add fel, nézd át tüzetesen a rajzot és a nyáktervet. Tanulmányozd át a csatolásokat.
Szia.
A bemeneti rész lamalas cikke alapján készítettem, hogy 100k az osztó felső tagja, az alsó pedig 100k trimmer és a közös pontról 100k-n kapcsolódik a T1 bázisára.Bővebben: Link Vagy alakítsam át úgy mint a 69-es? Nem hagyott nyugodni, most is nyúztam, a BC107 helyére beraktam egy MPSA42-t, a T1-T2 E-C-t összekötöttem 1n kerámiával, így megszűnt ez a zajosság teljesen, most már csak kisebb földhurok van, ha rákötöm a forrást, ami szgép. T1-et is kicseréltem BC556-ra.
Próbáld ki a linkelt rajz alapján. Én ezt építettem meg, 24V 1,2A és beállítással és semmi búgás.
A bemenetet zárd rövidre, várj pár percet míg bemelegszik, állandósulnak az értékek és úgy próbáld beállítani a feszközepet a kimeneten.
Rendben, holnap nekilátok újra, remélem összejön végre. A hangja miatt kár lenne veszni hagyni, az hittem a VF2 VF3 után nincs tovább, de ez túltesz rajta.
"a kimeneti egyent csak 6V-ig"
A 100k ohmos értékét csökkentsd,amíg a fél tápfeszültség nincs meg a kimeneten a bemenetet zárd rövidre. Ha a bemenetet nem hagyod "üresen" ,akkor is zajos? A bemenetnél az árnyékolások rendben vannak?
Átalakítom majd a 69-es kapcsolás szerint a bemeneti részt, annyi különbséggel, hogy az osztó alsó tagjának meghagyom a trimmert. Ha a bemenet üresen van, akkor egy nagyon pici halk földhurokszerű brumm van, ha rövidre zárom, akkor csend, ha rákötöm a gépet, akkor zajoskodik, meg ilyen gerjedés hangja van. Ja azt még nem mondtam, hogy kapcsolóüzemű tápról járatom, de a táp nem ugyan abban a dugaljban van, mint a gép. Holnap frissen nekilátok megint.
Kapcsolóüzemű táp...akkor ne csodálkozz ha zajos.
Ha a rövidre zárt bemenetnél csendes,akkor ott keresgélj,
árnyékolásokat nézd át, esetleg a testpont(ok) máshová helyezésével,csillagpontos elrendezéssel.
No, a bemeneti osztó részt átalakítottam úgy, ahogyan az eredetiben van, csak az alsó 100k helyén maradt a trimmer, így belőttem a kimenetet féltápra rendesen. A T1-T2 E-C közé raktam egy 4,7p kerámiát, különben megzavarodik. Az 1µF becsatoló kondi után sorosan kapott egy 1k-t azután a T1 bázis-test közé egy 47p kerámiát. Beüzemelve mindenféle zaj, instabilitás megszűnt, úgy néz ki csak összejött végre. Köszönöm a segítséged és Walter-nek is!
Ha jó hangot akarsz a kapcsolóüzemű tápot lecseréled a klasszikus C R C tápra.
Úgy, mint ez? Bővebben: Link Próbálta már valaki fettel? Az Ágoston könyvben írja, hogy lehet vele kísérletezni.
Idézet: „No, a bemeneti osztó részt átalakítottam úgy, ahogyan az eredetiben van...” Az erosito bemenetenek az a valtozata amit a cikkben is ajanlottam (JLH 2000) akkor okoz hallhato javulast ha hagyomanyos (ertsd nem kapcsolouzemu) tapegysegrol uzemel a vegfok. Egyebkent a tapegyseg felol erkezo zavarokra sokkal jobb zavarelnyomast ad az ujabb bemenet mint az eredeti (a tapegyseg fajtajatol fuggetlenul). Szerintem nem kellett volna lecserelned a bemenetet, a meglevo kapcsolast kellett volna picit kipofozni, az is tokeletesen tud mukodni. Persze nagyon nem mindegy az sem, hogy milyen a fizikai kivitelezese az erositonek, milyen felvezetoket hasznal az ember, stb.
Próbáltam rendesen behuzalozni, csillagpontos kialakítás, de mégsem úgy nézett ki, mintha dobozban lenne igényesen bekötve, biztos, hogy ez is közrejátszott. A tranzisztorok se azok, amiket ajánlanak T3-T4 2SC5669
T1 BC212B azután BC556B, T2 elsőnek BC107B volt majd KSP42. Szereznem kell egy toroidot és akkor megcsinálom rendesen a tápját az ajánlások szerint, kicserélem a tranzisztorokat is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |