Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   87 / 221
(#) klaczy válasza keszeg01 hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Ki fogom próbálni!
A borda 200x110x30mm kb 1 órát hallgattam és a végén már nemnagyon tudtam megfogni. Tervezem is hogy a hátláp két oldára P4-es processzorra való bordákat fogok még tenni. De mire szerzek 4 egyformát....
(#) klaczy válasza dollerakos hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Köszönöm! Lesz mivel kisérleteznem unalmas estéimen..
(#) dollerakos válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Szia!

Melyik stabilt táppal szól a legjobban? - JLH bácsi többfélét is ajánl a honlapján. Minden tapasztalat érdekel! Köszi.
(#) keszeg01 hozzászólása Nov 25, 2011 /

klaczy

Érdeklődnék van-e fejlemény a jhl érősítővel , a nagy elkót bejárattad-e mert ha régóta állt egy darabig gyengén dolgozik
(#) klaczy válasza keszeg01 hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Sajnos azóta nem volt időm foglalkozni vele, de amint jönnek tapasztalatok jelentkezem!
(#) cornel hozzászólása Nov 28, 2011 /

Sziasztok!
Van tapasztalatok azzal kapcsolatban hogy milyen erteku hangeroszabalyzo potmeter idealis a JLH 69-es kapcsolashoz?
Visszacsatolas nelkul probalta mar valaki,egyaltalan mukodne ugy?
(#) lamalas válasza cornel hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Udv,

Nem mukodne vcs nelkul, ilyesmiben nem erdemes gondolkodni ennel a kapcsolasnal.

Hangeronek a szokasos 10-20k-s logaritmikus potik megfeleloek felteve ha nem vmi nagy impedancias forrasrol hajtod az erositot.
(#) cornel válasza lamalas hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Koszonom! CD-jatszorol menne kozvetlen. Ketfelerol,egyiknek 10kOhmos,masiknak 100kOhmos a kimenete. Melyiknek mi lenne az idealis?
(#) walter válasza cornel hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Minél kisebb,annál jobb. 100K kimeneti ellenállás? Ez biztos?
Vcs . nélkül ,gondolom a dinamika miatt érdekelne,nem működik,gerjedni fog illetve torzítani,és minden zaj,brumm megjelenik, ha kíváncsi vagy rá az első tranzisztor emitterére és a GND-re tegyél egy kb. 1000µF-os kondenzátort,ezzel megszülik a vcs.
(#) (Felhasználó 1947) hozzászólása Dec 5, 2011 /

Kisérleti jelleggel megépitettem Én is, a Sipos Gyula: Hi-Fi erősitők Épitése c. könyben szereplő kapcsolást.
Erősen proto verzió lett,(mint a fotón is látszik, csak össze lett szórva.) 2SC3281 végtranyókkal, 30V-os táppal,0,9A árammal.
Egész kellemes a hangja.....
(#) klaczy válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Hogy bírta ilyen kis bordékkal? Nekem 3x ekkora borda van rajta és 1 óra üzem után alig lehetett megfogni.
(#) storm válasza klaczy hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

A borda nem azért van hogy fogdossuk Amúgy először én is kicsinek találtam de végülis kb.25W-ot fűt, és ha jól látom nem is BD tranyók, szóval elég lehet ekkora borda is.
(#) storm válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Én konkrétan arra gondoltam, hogy ugye meg van adva , hogy a tranzisztor hány fokot melegszik x Watt hatására, és ebbe viszont jócskán vannak különbségek a tranyók között. Ennek a tranyónak lehet elég ekkora, egy másiknak lehet már nem lenne elég.
(#) (Felhasználó 1947) válasza klaczy hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Nem veszélyes a melegedése.
De mint irtam, csak proto fázisban van a dolog.
Ha arra érdemesnek találom a hangját, kap dobozt,és profibb bordákat.
Addig teszt, hallgatás, esetleg kimeneti csatolókondi csere, a Nippon-ról Sprague-ra.
(#) ABU hozzászólása Dec 10, 2011 /

Sziasztok!
Fióktakarító jelleggel megépítettem a cikkben szereplő kapcsolást. Működik, de a kimeneti egyent csak 6V-ig tudom felvinni, a táp 24VDC 10A. Mivel guberáltam a lomjaimból az alkatrészeket, pár érték egy kicsit eltér a kapcsolástól, de szimulációban működött rendesen.

Ennyi változtatás történt:
120 ohm helyett 100 ohm
220 ohm helyett 270 ohm
330 ohm helyett 470 ohm
220µF helyett 330uF
8,2k ohm helyett 7,5k ohm
100k ohm-os trimmer helyett 50k ohm
T1 BC212
T2 BC107B
T3-T4 2SC5669

A nyugalmit 1.8A-ig tudom felvinni, az alja 0,4A. Most 32ohm-os fülessel próbálom, de 8ohm-os hangszóróval is van olyan probléma, hogy ha a kimeneten a feszültség nagyobb, mint 1,8V, akkor ilyen suhogás jön rá, mint amikor rádión hangolok, néha valami német adót is fog. Most próbálom beépíteni a kimaradt kompenzáló RC tagokat, nem tudom megjavul-e. A hangja nagyon kellemes, de valami nem kóser vele egyelőre. Földhurok nincs, ha a bemenetet rövidre zárom síri csend lesz.

JLH_TOP.pdf

(#) Mayan válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Nagyon jó hangú kicsatolónak a filléres jamicon és capxon. De főleg a jamicon. A Heed audio is ezt hansználja...
(#) ABU válasza ABU hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Kész, feladom... T1 C-ra ráraktam a 100R 1n kerámiát, T1 T2 E-C közé az 1n kerámiát, P1-el kötöttem sorba smd 47k-t, azzal belőttem 12V-ra a kimenetet, a negatív ágba T3 E után átvágtam a fóliát, raktam bele 10R-t, a bemeneten a C1 után megint átvágtam a fóliát, sorba raktam vele 1k-t azután 220p-t a test felé. Borzasztó zajos és érzékeny, ha közelítem a kezem a bemenet felé már zúg, rádiót is fog. A tápágakba, ahol becsatlakozik a vezeték kötöttem párhuzamosan 100n-t. Nincs ötletem, szkóp se, el is bontottam, a beültetés megmaradt.Bővebben: Link
(#) frecsko válasza ABU hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Szia.
Ne add fel, nézd át tüzetesen a rajzot és a nyáktervet.
Tanulmányozd át a csatolásokat.
(#) ABU válasza frecsko hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Szia.

A bemeneti rész lamalas cikke alapján készítettem, hogy 100k az osztó felső tagja, az alsó pedig 100k trimmer és a közös pontról 100k-n kapcsolódik a T1 bázisára.Bővebben: Link
Vagy alakítsam át úgy mint a 69-es? Nem hagyott nyugodni, most is nyúztam, a BC107 helyére beraktam egy MPSA42-t, a T1-T2 E-C-t összekötöttem 1n kerámiával, így megszűnt ez a zajosság teljesen, most már csak kisebb földhurok van, ha rákötöm a forrást, ami szgép. T1-et is kicseréltem BC556-ra.
(#) frecsko válasza ABU hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Próbáld ki a linkelt rajz alapján. Én ezt építettem meg, 24V 1,2A és beállítással és semmi búgás.
A bemenetet zárd rövidre, várj pár percet míg bemelegszik, állandósulnak az értékek és úgy próbáld beállítani a feszközepet a kimeneten.
(#) ABU válasza frecsko hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Rendben, holnap nekilátok újra, remélem összejön végre. A hangja miatt kár lenne veszni hagyni, az hittem a VF2 VF3 után nincs tovább, de ez túltesz rajta.
(#) walter válasza ABU hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

"a kimeneti egyent csak 6V-ig"
A 100k ohmos értékét csökkentsd,amíg a fél tápfeszültség nincs meg a kimeneten a bemenetet zárd rövidre. Ha a bemenetet nem hagyod "üresen" ,akkor is zajos? A bemenetnél az árnyékolások rendben vannak?
(#) ABU válasza walter hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Átalakítom majd a 69-es kapcsolás szerint a bemeneti részt, annyi különbséggel, hogy az osztó alsó tagjának meghagyom a trimmert. Ha a bemenet üresen van, akkor egy nagyon pici halk földhurokszerű brumm van, ha rövidre zárom, akkor csend, ha rákötöm a gépet, akkor zajoskodik, meg ilyen gerjedés hangja van. Ja azt még nem mondtam, hogy kapcsolóüzemű tápról járatom, de a táp nem ugyan abban a dugaljban van, mint a gép. Holnap frissen nekilátok megint.
(#) frecsko válasza ABU hozzászólására (») Dec 10, 2011 / 1

Kapcsolóüzemű táp...akkor ne csodálkozz ha zajos.
(#) walter válasza ABU hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Ha a rövidre zárt bemenetnél csendes,akkor ott keresgélj,
árnyékolásokat nézd át, esetleg a testpont(ok) máshová helyezésével,csillagpontos elrendezéssel.
(#) ABU válasza frecsko hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

No, a bemeneti osztó részt átalakítottam úgy, ahogyan az eredetiben van, csak az alsó 100k helyén maradt a trimmer, így belőttem a kimenetet féltápra rendesen. A T1-T2 E-C közé raktam egy 4,7p kerámiát, különben megzavarodik. Az 1µF becsatoló kondi után sorosan kapott egy 1k-t azután a T1 bázis-test közé egy 47p kerámiát. Beüzemelve mindenféle zaj, instabilitás megszűnt, úgy néz ki csak összejött végre. Köszönöm a segítséged és Walter-nek is!
(#) meszi válasza ABU hozzászólására (») Dec 12, 2011 / 1

Ha jó hangot akarsz a kapcsolóüzemű tápot lecseréled a klasszikus C R C tápra.
(#) ABU válasza meszi hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

Úgy, mint ez? Bővebben: Link Próbálta már valaki fettel? Az Ágoston könyvben írja, hogy lehet vele kísérletezni.
(#) lamalas válasza ABU hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

Idézet:
„No, a bemeneti osztó részt átalakítottam úgy, ahogyan az eredetiben van...”

Az erosito bemenetenek az a valtozata amit a cikkben is ajanlottam (JLH 2000) akkor okoz hallhato javulast ha hagyomanyos (ertsd nem kapcsolouzemu) tapegysegrol uzemel a vegfok. Egyebkent a tapegyseg felol erkezo zavarokra sokkal jobb zavarelnyomast ad az ujabb bemenet mint az eredeti (a tapegyseg fajtajatol fuggetlenul). Szerintem nem kellett volna lecserelned a bemenetet, a meglevo kapcsolast kellett volna picit kipofozni, az is tokeletesen tud mukodni. Persze nagyon nem mindegy az sem, hogy milyen a fizikai kivitelezese az erositonek, milyen felvezetoket hasznal az ember, stb.
(#) ABU válasza lamalas hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

Próbáltam rendesen behuzalozni, csillagpontos kialakítás, de mégsem úgy nézett ki, mintha dobozban lenne igényesen bekötve, biztos, hogy ez is közrejátszott. A tranzisztorok se azok, amiket ajánlanak T3-T4 2SC5669
T1 BC212B azután BC556B, T2 elsőnek BC107B volt majd KSP42. Szereznem kell egy toroidot és akkor megcsinálom rendesen a tápját az ajánlások szerint, kicserélem a tranzisztorokat is.
Következő: »»   87 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem