Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   210 / 581
(#) Molnár Gergely válasza Puklee hozzászólására (») Feb 25, 2012 /

Hát csinálhatsz elötte, utánna fényképeket és a felújítás menetét is leírhatod benne.Én is gondolkodásba estem azon hogy egyszer én is csinálok egy lapot.Nekem jelenleg 16 db rádióm van a köteg vef,szokol,rádiókat nem számolom bele meg az egyébb tranzisztoros táskátádiókat és zsebrádiókat.+2 tv.kékes és junoszom is van.
(#) frecsko válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Szia Hatvanasjocó!
A pillanatragasztó elég erős ahhoz, hogy meg lehessen ragasztani egy kettétört bakelit dobozt? Én kétkomponensű ragasztóra gondoltam.
(#) Janó bácsi hozzászólása Feb 26, 2012 /

Üdv mindenkinek. Szétdobtam a Philipset, pár rozsdás csavar kibányászása után az egész doboz darabokra hullott. A fényképen már a szétesett részek össze vannak ragasztva, a bakelit is jó lett pillanatragasztóval, és kapott egy fél doboz Chemotoxot is, most zárt szemeteszsákba várja a továbbiakat.. A panel szintén nagyon rozsdás volt, azt lekentem rozsdaoldóval, és ettől az egész kifehéredett. Lesz vele meló, mire majd elfogadható állapotba kerül. Eddig ennyi.
(#) Puklee hozzászólása Feb 26, 2012 /

Üdv! Kösz nektek a tippeket! Itt is és levélben is!. Két készüléket tettem fel, röviden le is írtam a felújítás menetét. A részletekbe azért nem láttam célszerűnek belemenni, mert sajnos nem készült elegendő kép a felújításról. A Szimfóniánál igen, de ott meg a hálózati trafó leégése miatt befuccsolt az egész. Még van 3 kész rádió, meg a napokban újítok fel még egyet. Talán teszek fel tippeket is pl. Hangszóróselyem ügyben stb + a tapasztalatok, amiket szereztem, ezenfelül gondoltam rá van pár régi Rádiótechnikám, van bennük 1-2 készülékről korabeli leírás. Ezeket lehet érdemes feltennem + kapcsolásokat. Esetleg valami egyéb menüpont alatt lehet taglalni lemezjátszókat csöves erősítőket, cső adatlapokat stb, ez még a jövő kösz mindenkinek!
(#) küzmös Gergely hozzászólása Feb 26, 2012 /

Sziasztok! A pacsirta kondenzátor hangszóróját ki lehet váltani valamiféle magas sugárzóval? Csak kíváncsiságból kérdem,mert tök süket.. próbáltam már celofán+alufólia kombinációját,meg sok mindent.. de semmi,hallgat mint a sír.
(#) CIROKL válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

A legegyszerűbb ha pótlod sokan szétszedik nem restaurálják a régi készülékeket , anno hozzám is került 2 darab pacsirta rádió és olyan állapotban voltak hogy szétbombázás lett az eredmény .
(#) Gafly válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Miért nem cseréled ki egy működő darabra?
(#) küzmös Gergely válasza Gafly hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Igaz.. talán az a legegyszerübb.. Amúgy szegény ez is nagyon romos.. Egy padláson volt,és szétrágta az egér a tekercseket.. Erősítőként tudom használni,úgy hogy rátettem a PU bemenetre egy Grundig Walkmant.. és nagyon jól szól.. Annak ellenére is hogy csak a nagy ovál szól. A mellette lévő kicsi is süket.. ott van rajta egy 10µF 30V,amit cseréltem,de nem jött be. Továbbá lehet rá tenni 5ohm-os hangszórót is.. ezt is megpróbáltam.. igaz egy 4ohm-os széles sávú Orion TV-hangszóróból készült kis láda.. szól vele.. de annyival nem jobb..
(#) Gafly válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Mármint a kérdéses Pacsirta hangszórót, nem az egész rádiót...
(#) gkari válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Az(-ok) a kondihangszóró(k) az R46-on keresztül kaptak előfeszítést(DVM-el mérve cca.150V)? A legelső szériában a káva oldalain 2 db. mágneses, az előlapon 1 db. kondihangszóró volt. Lehet szakadt a C81 is.
(#) Molnár Gergely hozzászólása Feb 26, 2012 /

A rádiók mellett sokszor kapok tévéket is.Ezek nem régiek:70-80-as évekből valók.én szétszedem ezeket kiveszem ami használható belőle nekem.Álltalában a képcsövek jók és nem tudok mit csinálni velük.Akit érekel irjon privátba.
(#) küzmös Gergely válasza gkari hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Szia! Ez egy 1966-os már VT pacsirta.. jócskán a sokadik széria.. Ebben van egy nagy ovál hangszóró.. mellette egy valamilyen kicsi,és a két oldalon pedig 1-1 kondenzátor hangszóró.. Mindjárt megnézem,megmérem amiket írtál..
(#) frecsko hozzászólása Feb 26, 2012 /

Orion AR 305-ös rádióhoz van valakinek felesleges skálaüvege?
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Folytatom a felújítást. A sassziról leszedtem, amit lehetett, a többit kitakartam, kimaszkoltam, és az egészet lefújtam A képeken látszik, mit tesz egy pár deka festék. Most már "csak" össze kell megint rakni, az egészet.
(#) küzmös Gergely válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Ejha! Gratulálok!!! Nagyon szép lett.. gondolom hogy sok időt szántál rá..
(#) küzmös Gergely válasza gkari hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Szia! Megnézegettem.. a C81 1n nem szakadt.. ki is emeltem,és mérve 1,03n-t mutat. Az R46 10k is 10k,de a hálózatot mérem rajta 240V-ot.. amúgy az a kis hangszóró a nagy ovál mellett,az szerintem egy mágneses hangszóró lenne. Most már nagyon rám sötétedett nem folytatom.. inkább tévézgetek.

P1080820.JPG

(#) Janó bácsi válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Kb 5-6 óra ment rá eddig. Tegnap reggel még a készülék, egy padláson volt. Üdv.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

A hangszóró mivel van festve?
(#) remington válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Még ennyire lerobbant állapotában is annyira szépek ezek a rádiók! Tuti szépen fel lesz újítva!
(#) remington hozzászólása Feb 26, 2012 /

Tényleg, a legjobbat nem is írtam fel, múltkor kerestem ugye a budapest rádióhoz mindenféle alkatrészt. Ma átmentem a cimborámhoz aki épp egy SZINTÉN budapest rádiót akart kidobni, természetesen jobb állapotban van mint az enyém és TRAFÓJA is van, igaz hangszóró hiányzik s pár elektroncső is törött.... de kettőből már tán csak lesz egy!
(#) Janó bácsi válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Ezt a képen látható 3 szint használtam, fekete, ezüst, és bronz. A hangszórót két lépésben kellett fújni, először a lukakon keresztül és elölről a papírt feketére, majd száradás után higítóval letöröltem a fém részről a rá került felesleget. Ezután a lukakat kitakartam papírral, hogy belülre ne kerüljön festék, és utána lett fújva bronzzal a fém rész. Nem sokban tér el az eredeti színétől, az talán kicsit világosabb sárgásabb volt.
Egyébként azóta durván össze is állítottam, a panelt, most így néz ki. Üdv.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Ez is a tőled megszokott szép munka lesz. :yes:
(#) kisgeri válasza remington hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Na gratula a lelethez! Ebből tényleg össze lehet már hozni egy jót! Ha nem túl nagy kérés, ki tudnál menteni nekem legalább 2 ép nyomógombot belőlük? Már persze ha marad annyi felesleges és adnál is. A részleteket majd privátban megbeszéljük. Üdv!
(#) maci80 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Volt már olyan "roncs" amit nem tudtál megjavítani?
Mert csak ámulok és bámulok mindig!
(#) Janó bácsi válasza maci80 hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Van még roncs a pincébe, amihez nem fűlik a fogam, inkább alkatrész-bányának használom őket.
Készen vagyok az elektronikával, ráment majd az egész nap (reggel 6-tól ezt csináltam) vissza kellett kötni minden leszedett cuccot, persze sikerült 1-2- elkötést is elkövetnem, ki kellett cserélni 5-6 kondit, fel kellett teljesen újítani a pot. métert, pótolni a csöveket, aztán teljes hangolás, skálahúrozás, stb. De most már szépen szól, nincs már mit csinálni vele.
A doboz felújítást, csak pár nap múlva tudom folytatni, mert mindennek száradni kell. Üdv.
(#) Molnár Gergely hozzászólása Feb 27, 2012 /

Most raktam össze a terta t 425 -ös rádiót.Egy elkót cseréltem ki rajta egy kb 50 évesre mert csak ilyet találta ,de az értéke ugyanaz.A doboza teljes felújítást igényelt de merész voltam és kipróbálás nélkül teljesen összeraktam az egészet.Szerencsére teljesen hibátlanul működik,olyanyira hogy nem túlzás azt mondani szebben szól mit némelyik új rádió.A varázsszem elég jó és szépen pislog.
(#) ticseboy hozzászólása Feb 27, 2012 /

Tudom, hogy ez nem a hirdetés rovat, de itt nagyobb esélyem, hogy valaki segit: EZ3-as egyencsövet keresek. Valakinek nincsen elfekvőbe? Múzeális rádió restauráláshoz lenne.
Janó bácsi ismét verhetetlent alakitott, én is beálnék a gratulálók sorába!!!
Szép munka!
(#) Janó bácsi válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Vagy EZ 4 mert közel azonos. Tudni kellene, hogy milyen kapcsolásban van, kell-e a külön katód, mert ha nem kell, akkor pótolni lehet egy AZ 1-el, vagy egy AZ 4-el csak kell a fűtés elé egy ellenállás, vagy meg kell csapolni 4,V-nál a trafót. Szóba jöhet még az orosz 5c4sz, az alakra is hasonlít, ott maradhat a fűtőfesz. is, csak ott meg foglalatot kell cserélni. Ez egyébként olcsón kapható.
(#) ticseboy válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Standard hármasszuper 3033-as .

01.JPG

(#) leberbali hozzászólása Feb 27, 2012 /

Sziasztok!

Elsőre talán meredeknek tűnik, próbált már valaki kristályos pick-up -ben kristályt cserélni?
Kristályos gramofon hangszedőm van több is készülékével együtt, persze mindegyikben elrohadt a kristály, így nem sok hangja van.
Tekintve hogy ezek még elég nagy méretűek a zafír tűsökhöz képest, meg lehetne próbálni kicserélni.
Ez amikor felmerült rögtön beleütköztem az első problémába Honnan szerzek én belevaló kristályt?
Azért mégse jó bele a gázgyújtó piezolapkája.
Valaki foglalkozott már ilyesmivel?
Van tekercses hangszedőm is hozzá, de az olyan nehéz, hogy másik kar kellene hozzá, na meg ugye a plusz előerősítő.

Üdv
Következő: »»   210 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem