Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zselés akkumulátor töltése napelemmel
Lapozás: OK   4 / 12
(#) Cini88 válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Értelek mint mondasz!
Tegnap végeztem egy tezstet 3 ilyen kis lámpával!
Egy kislámpa fényénél! Le lettek merítve teljesen a lámpák és egy 20W-os 12V-os kislámpa fényénél megmértem hogyha 10 mp-ig éri fény őket akkor utána meddig bírják, illetve 5 mp-es és 3mp-es idővel!
10 mp-es időnél a legelső 1:50 mp-nél kapcsolt ki, a második 2:20 mp-nél, a harmadik 3:10 mp-nél! És 10 másodpercig kaptak fényt! Szerintem ez jó arány!
a 3 mp-es tesztnél az első 17 mp-nél, a második 25 mp-nél és a harmadik 45 mp-nél kapcsolt ki! Ez is jó még szerintem! Tehát biztos elég energiát szolgáltat, bár egy lednek nem kell sok! Mivel nem üzemszerű használatra kellenek a napelemek hanem kikapcsolt állapotban a töltésre szerintem pár darab elég lenne hogy kicsit töltsön rajta nem kell fullosra meg ilyesmi!
Az aksi töltőm a ceruza aksikhoz is 800mAh-ás! A 4800 mAh ceruzaakukat feltölti kb 3 óra alatt! Kipróbálom majd, összekötöm a napelemeket hogy aksi töltés közben mennyire esik vissza a termelésük! De úgy is megmértem már hogy benne volt a 600 mAh aksi a lámpában és úgy amikor töltötte az aksit, 2.8 V-t a napelemről mérve és 2,7-2,8 az elemnél mérve! Mondjatok még valamit milyen mérést végezzek el meg hogyan miket lehet még erről megtudni stb...!!
A 360 db az már sok lenne!
Kipróbálom aztán meglátjuk mi lesz! Egyáltalán hogyha elkezd villogni a laptopon a töltési LED akkor jó úton járok! Ha nem akk bukta! De ahoz még vennem kell 5 db ilyen lámpát, mert jeleneg csak 3 db áll rendelkezésemre!
(#) Sir-Nyeteg válasza Cini88 hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Amit még mérni kéne/lehetne:
Folyamatosan, azaz analóg módon tölt, vagy kis impulzusokkal rálövi a töltést az akksira, és emiatt mérsz ekkora értéket?
Mert egy 1.2V-os elemnél sok a 2.8V!
A gond, hogy itt lesz egy kompromisszum, és úgy fogsz járni, mint a (nem is létező) 4800mAh-s akkuddal, hogy azt látod, hogy tölt, közben meg csak károsít.
2800mAh-s Babyblue akku valójában csak 350mAh-s.
(#) Cini88 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Folyamatosan mértem ezt az értéket a napelem kivezetésein (2,8 V), de lemértem az elemnél is ott 2,6-2,8V) Egy 60W lámpa fényéhez odatartva elérte a 3,14 V-ot is! A 4800mAh-s akut meg elírtam, csak 2400mAh és 2000 mAh-s akum van! A héten még veszek 5 db ilyen napelem lámpát és összekötöm majd!
(#) philips100 hozzászólása Máj 3, 2011 /

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni,hogy egy 13W-os napelem töltésvezérlővel(ami 12V-os) mekkora kapacitásu akkut tudna napkozben feltölteni?Az akku led világítást táplálna meg.
A válaszokat köszönöm.
(#) Atis57 válasza philips100 hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Szia!
ha ez gyári( napelem+töltészsabályzó) akkor 6 óra napsütéssel max. 3,6Ah-s akkut ...ha forgatnád akkor ellehetne érni a 10 max 12 óra üzemidőt .Ezzel már akár az 5Ah- s akku is feltölthető...
(#) Atis57 válasza Cini88 hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Szia!
de azért 1 sor kell legalább ennek az üresjárási feszültsége legyen 18---23V --de ekkor az akku 12V-s !
ha esetleg raksz be feszültség átalakitót akkor már fel/lefelé is lehet variálni.. Pl;MW830 stb...
(#) philips100 válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Szia!

Köszönöm a választ.Egyébként erről lenne szó:
Bővebben: Link
(#) Atis57 válasza philips100 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Szia4
ezzel is az 5-7 Ah -s akkukat lehet használni . szerintem nem érdemes 10Ah fölé menni.....
(#) Gabee456 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Okt 6, 2011 /

szia

a kapcsolási rajzon és a beültetési rajzon más más ellenállást és kondenzátort látni melyik a jó?
(#) DRAWS hozzászólása Márc 31, 2012 /

Sziasztok! Lehet badarságot fogok kérdezni,de kérdezek. Van 1 napelem táblám, 22 volt a maximum kb 800 mA. Na most ha rákötöm egyaz egybe egy 44 amperórás ólomsavas akkumulátorra, lesz baja az akksinak, vagy ha igen mennyi idő alatt kb? Köszönöm.
(#) végyé válasza DRAWS hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Üdv
Nem lesz baja. Ökölszabály szerint a 44 Ah akkut 4.4 A rel töltjük. Ennek a 800mA csak ötöde azaz szinte csak csepptöltésnek felel meg. Ha még azt is hozzávesszük, hogy éjszakák és felhős napok is vannak, nem szabadna hogy baja essen. Nagyobb annak a veszélye hogy ha használod az akkut nem tudja feltölteni.
(#) DRAWS válasza végyé hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Én is erre gondoltam. Köszi.
(#) DRAWS válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Persze dióda van beiktatva, mit javasolnál a 14,4 volt beállítására? , mert egy 7815-ös stabil ic-re gondoltam,de nagyon erőteljesen melegszik. Gondolom elfűti a különbözetet.
(#) DRAWS válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Ó! Köszönöm.
(#) végyé válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Üdv
Hát igen többet ad, de mennyivel, miliamperekkel?
Szerintem csak az optimális esetben van az a 800 mA, ami szinte soha nincs.
Ettől függetlenül valóban nem árthat megfogni a végfesz, mert az az akku csak uj állapotában anyi Ah mint ami rá van irva.
Ha már csak fele a kapacitása akkor felborul az egész teória.

Ez a soros védődióda meg szerintem tök felesleges.
13V akkufesz egy 20V névleges feszültségű cellatelepen szinte semmi reális veszteséget okozó viszáramot nem tud áthajtani, viszont a soros vesztesége igen csak valós.
(#) DRAWS hozzászólása Ápr 2, 2012 /

Üdv! Ti milyen akkumulátort javasoltok,napelemmel való töltésre?
(#) Sir-Nyeteg válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Melyik ez a schottky típus?
(#) végyé válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Üdv
Nem az aksinál játszik szerepet, hanem a rosz napelem hatásfoknál. Ezért illik minimalizálni minden a napelem áramkörében lévő soros ellenálást. Soros dióda, csatlakozó vezetékek ellenálása stb.
Első látásra semminek tünik a rajtuk eső veszteség, de évek alatt jelentős lehet ami nem mindegy a magas napelmárak miatt.
Mondjuk egy 100 W napelemnél ilyenken elveszhet a telj. 10% is.
(#) DRAWS válasza DRAWS hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Zselés autó akkumulátor megfelelne erre a célra?
(#) Sir-Nyeteg válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Nem sok 0.5V alatti nyitófeszü shottkyt láttam még, nem hogy 0.15V-osat. Régen nekem is azt tanították, hogy ez milyen jó dolog, de ennek is 0,6V a nyitófesz.-e.
Jó, még nem álltam rá a keresgélésre, de ami szembe jött, az nem volt ideális...
(#) DRAWS válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Köszi,a választ.
(#) nedudgi válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Pontosítsuk egy picit a dolgot. Az 1N5819 1A dióda, nyitófeszültsége az adatlapon található görbe szerint 120-250 mV. A rajta eső feszültség a névleges áram majdnem háromszorosánál 600 mV. Az 1A esetén 350-420mV esik rajta.
(#) végyé hozzászólása Ápr 4, 2012 /

Üdv

Zoli megjegyzézére csak anyit hogy nem a számológépemet szoktam elővenni hanem a műszert és mérek, az sokkal célravezetőbb mint bármiféla diagram az adatlapokból.
Azok az elvi dolgokat mutatják, a műszer meg a valósat.

Lehet másnak más napelemcellái vannak, nálam nem merült le dióda nélkül sem. Sötétben csak minimális viszáram folyik a cellákon az akkuból ami olyan kicsi hogy össze sem hasonlitható az akku önkisülésvel.
(#) spgabor hozzászólása Ápr 12, 2012 /

Sziasztok!

Végigolvastam a kommenteket, és nézegettem napelemeket vaterán. Egy hétvégi pecóra szeretnék napelemes energiaellátású rendszert. Az egész abból álna, hogy egy 44 vagy 55 Ah-s akksit tervezek. Erről két helyiségbe helyiségenként néhány led segítségével megvilágítás, valamint esetleg egy kiszuperált autórádió üzemeltetése rádióhallgatás céljára. Esetleg később még egy helyiség ledjeivel bővíteném a rendszert. helyiségenként kb 20-30 db ledre gondoltam, csak minimális fényigényt szeretnék elérni, hogy a sötétben ne essek hasra.
Ami a lényeg, hogy felleltem vaterán két napelemet:
egyik:
Max power: 30 watt
max volt: 17.89volt
max arrameroseg: 1.68 A
nyitott rendszer volt: 21.48 volt
maximum rendszer volt: 1000 vdc
másik:
Max power: 50 watt 3%
max volt: 18volt
max arrameroseg: 2.78 Amper
nyitott rendszer volt: 21.6 volt
maximum rendszer volt: 600 vdc
A kérdésem az lenne, hogy az akksi feltöltése egyik illetve a másik napelemmel mennyi ideig tartana, hogy pl este tudjak 1-2 órát világítani. Melyiket ajánlanátok a kettő közül, akár egyikből több darabot (bár jobban örülnék, ha egy 30-as is elég lenne nekem, de nem akarom alultervezni magam ). Valamint szerintetek ennek mennyi a reális piaci értéke?

Köszönöm a segítséget előre is!

Üdv:
spgabor
(#) zolika60 válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Azt nehéz kitalálni, hogy mennyit süt a nap. Ezek az adatok a maximum elérhető értékek. Egy félig lemerült 44AH-s aksit 2,2A-rel 10 óra feltölteni. Annyit szerintem egyik sem tud egy nap alatt produkálni. Szerintem a nagyobbikból kettő alkalmas lehet erre. Persze függ ez attól is, hogy mennyire meríted le a használattal. Ezt csak tapasztalat alapján fogod tudni megállapítani. Szerintem vegyél egy nagyobb napelemet, egy akkut és próbáld ki a gyakorlatban mire élég. Aztán ha kevés bővítsd a rendszert.
(#) spgabor hozzászólása Ápr 13, 2012 /

Elsőre mindenképp a tapasztalásé lesz a hangsúly. Igazából hétvégén lenne csak terhelve, de akkor valószínűleg, mivel sokat vagyok a kertbe, a rádió leszívná teljesen. Ez csak akkor okozna gondot, ha pl szombat/vasárnap is kint vagyok, mert akkor nincs idő visszatölteni. Hétköznap meg úgyis csak a töltődésen lenne a hangsúly.
Akkor spórolok és majd veszek egy 50-est.
(#) pucuka válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Inkább két 50 W -ost vegyél, már indulásnak is. Kb. 100 - 110 W amivel már lehet értelmes dolgot kezdeni.
(#) spgabor válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Szerintetek mennyit ér manapság egy 100 illetve két 50-es panel?
(#) végyé hozzászólása Ápr 13, 2012 /

Üdv
Egy kis tanács az akkuk használatához, ha valaki még nem tudná.
Az úgy nem nagyon megy, hogy van egy 44Ah akkum ami elbirja a rendszeremet energiával, feltöltöm majd jól lemeritem.
Az ilyen használata gyorsan tönkrevágja még a speciálisan erre tervezett akkukat is.
Ha hosszú életet akarunk nemigen szabad a kapacitásának a 10-15% ánál jobban lemeritani azaz DoD 10-15. 44Ah akkunál mondjuk 4-6 Ah val számoljatok és minnél hamarabb feltölteni.
És ami még fontos, ha hagyományos akku nincs mozgatva a sav rétegződni fog ezért mondjuk negyedévente párperces intenziv túltöltéssel meg kell pezsegtetni hogy összekeveredjen a sav.
(#) napiplus hozzászólása Ápr 15, 2012 /

Sziasztok,

Van egy napelemem (lsd:link).
Fixen beköthetem a 80Ah-ás autó akksimra fesz szabályzó nélkül?

Jelenleg rajta van fixen fesz szabályzó nélkül éjjel-nappal!
Illetve éjjel nem húzza az akksit?
Következő: »»   4 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem