Fórum témák
» Több friss téma |
Értelek mint mondasz!
Tegnap végeztem egy tezstet 3 ilyen kis lámpával! Egy kislámpa fényénél! Le lettek merítve teljesen a lámpák és egy 20W-os 12V-os kislámpa fényénél megmértem hogyha 10 mp-ig éri fény őket akkor utána meddig bírják, illetve 5 mp-es és 3mp-es idővel! 10 mp-es időnél a legelső 1:50 mp-nél kapcsolt ki, a második 2:20 mp-nél, a harmadik 3:10 mp-nél! És 10 másodpercig kaptak fényt! Szerintem ez jó arány! a 3 mp-es tesztnél az első 17 mp-nél, a második 25 mp-nél és a harmadik 45 mp-nél kapcsolt ki! Ez is jó még szerintem! Tehát biztos elég energiát szolgáltat, bár egy lednek nem kell sok! Mivel nem üzemszerű használatra kellenek a napelemek hanem kikapcsolt állapotban a töltésre szerintem pár darab elég lenne hogy kicsit töltsön rajta nem kell fullosra meg ilyesmi! Az aksi töltőm a ceruza aksikhoz is 800mAh-ás! A 4800 mAh ceruzaakukat feltölti kb 3 óra alatt! Kipróbálom majd, összekötöm a napelemeket hogy aksi töltés közben mennyire esik vissza a termelésük! De úgy is megmértem már hogy benne volt a 600 mAh aksi a lámpában és úgy amikor töltötte az aksit, 2.8 V-t a napelemről mérve és 2,7-2,8 az elemnél mérve! Mondjatok még valamit milyen mérést végezzek el meg hogyan miket lehet még erről megtudni stb...!! A 360 db az már sok lenne! Kipróbálom aztán meglátjuk mi lesz! Egyáltalán hogyha elkezd villogni a laptopon a töltési LED akkor jó úton járok! Ha nem akk bukta! De ahoz még vennem kell 5 db ilyen lámpát, mert jeleneg csak 3 db áll rendelkezésemre!
Amit még mérni kéne/lehetne:
Folyamatosan, azaz analóg módon tölt, vagy kis impulzusokkal rálövi a töltést az akksira, és emiatt mérsz ekkora értéket? Mert egy 1.2V-os elemnél sok a 2.8V! A gond, hogy itt lesz egy kompromisszum, és úgy fogsz járni, mint a (nem is létező) 4800mAh-s akkuddal, hogy azt látod, hogy tölt, közben meg csak károsít. 2800mAh-s Babyblue akku valójában csak 350mAh-s.
Folyamatosan mértem ezt az értéket a napelem kivezetésein (2,8 V), de lemértem az elemnél is ott 2,6-2,8V) Egy 60W lámpa fényéhez odatartva elérte a 3,14 V-ot is! A 4800mAh-s akut meg elírtam, csak 2400mAh és 2000 mAh-s akum van! A héten még veszek 5 db ilyen napelem lámpát és összekötöm majd!
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni,hogy egy 13W-os napelem töltésvezérlővel(ami 12V-os) mekkora kapacitásu akkut tudna napkozben feltölteni?Az akku led világítást táplálna meg. A válaszokat köszönöm.
Szia!
ha ez gyári( napelem+töltészsabályzó) akkor 6 óra napsütéssel max. 3,6Ah-s akkut ...ha forgatnád akkor ellehetne érni a 10 max 12 óra üzemidőt .Ezzel már akár az 5Ah- s akku is feltölthető...
Szia!
de azért 1 sor kell legalább ennek az üresjárási feszültsége legyen 18---23V --de ekkor az akku 12V-s ! ha esetleg raksz be feszültség átalakitót akkor már fel/lefelé is lehet variálni.. Pl;MW830 stb...
Szia4
ezzel is az 5-7 Ah -s akkukat lehet használni . szerintem nem érdemes 10Ah fölé menni.....
szia
a kapcsolási rajzon és a beültetési rajzon más más ellenállást és kondenzátort látni melyik a jó?
Sziasztok! Lehet badarságot fogok kérdezni,de kérdezek. Van 1 napelem táblám, 22 volt a maximum kb 800 mA. Na most ha rákötöm egyaz egybe egy 44 amperórás ólomsavas akkumulátorra, lesz baja az akksinak, vagy ha igen mennyi idő alatt kb? Köszönöm.
Üdv
Nem lesz baja. Ökölszabály szerint a 44 Ah akkut 4.4 A rel töltjük. Ennek a 800mA csak ötöde azaz szinte csak csepptöltésnek felel meg. Ha még azt is hozzávesszük, hogy éjszakák és felhős napok is vannak, nem szabadna hogy baja essen. Nagyobb annak a veszélye hogy ha használod az akkut nem tudja feltölteni.
Persze dióda van beiktatva, mit javasolnál a 14,4 volt beállítására? , mert egy 7815-ös stabil ic-re gondoltam,de nagyon erőteljesen melegszik. Gondolom elfűti a különbözetet.
Üdv
Hát igen többet ad, de mennyivel, miliamperekkel? Szerintem csak az optimális esetben van az a 800 mA, ami szinte soha nincs. Ettől függetlenül valóban nem árthat megfogni a végfesz, mert az az akku csak uj állapotában anyi Ah mint ami rá van irva. Ha már csak fele a kapacitása akkor felborul az egész teória. Ez a soros védődióda meg szerintem tök felesleges. 13V akkufesz egy 20V névleges feszültségű cellatelepen szinte semmi reális veszteséget okozó viszáramot nem tud áthajtani, viszont a soros vesztesége igen csak valós.
Üdv! Ti milyen akkumulátort javasoltok,napelemmel való töltésre?
Melyik ez a schottky típus?
Üdv
Nem az aksinál játszik szerepet, hanem a rosz napelem hatásfoknál. Ezért illik minimalizálni minden a napelem áramkörében lévő soros ellenálást. Soros dióda, csatlakozó vezetékek ellenálása stb. Első látásra semminek tünik a rajtuk eső veszteség, de évek alatt jelentős lehet ami nem mindegy a magas napelmárak miatt. Mondjuk egy 100 W napelemnél ilyenken elveszhet a telj. 10% is.
Zselés autó akkumulátor megfelelne erre a célra?
Nem sok 0.5V alatti nyitófeszü shottkyt láttam még, nem hogy 0.15V-osat. Régen nekem is azt tanították, hogy ez milyen jó dolog, de ennek is 0,6V a nyitófesz.-e.
Jó, még nem álltam rá a keresgélésre, de ami szembe jött, az nem volt ideális...
Pontosítsuk egy picit a dolgot. Az 1N5819 1A dióda, nyitófeszültsége az adatlapon található görbe szerint 120-250 mV. A rajta eső feszültség a névleges áram majdnem háromszorosánál 600 mV. Az 1A esetén 350-420mV esik rajta.
Üdv
Zoli megjegyzézére csak anyit hogy nem a számológépemet szoktam elővenni hanem a műszert és mérek, az sokkal célravezetőbb mint bármiféla diagram az adatlapokból. Azok az elvi dolgokat mutatják, a műszer meg a valósat. Lehet másnak más napelemcellái vannak, nálam nem merült le dióda nélkül sem. Sötétben csak minimális viszáram folyik a cellákon az akkuból ami olyan kicsi hogy össze sem hasonlitható az akku önkisülésvel.
Sziasztok!
Végigolvastam a kommenteket, és nézegettem napelemeket vaterán. Egy hétvégi pecóra szeretnék napelemes energiaellátású rendszert. Az egész abból álna, hogy egy 44 vagy 55 Ah-s akksit tervezek. Erről két helyiségbe helyiségenként néhány led segítségével megvilágítás, valamint esetleg egy kiszuperált autórádió üzemeltetése rádióhallgatás céljára. Esetleg később még egy helyiség ledjeivel bővíteném a rendszert. helyiségenként kb 20-30 db ledre gondoltam, csak minimális fényigényt szeretnék elérni, hogy a sötétben ne essek hasra. Ami a lényeg, hogy felleltem vaterán két napelemet: egyik: Max power: 30 watt max volt: 17.89volt max arrameroseg: 1.68 A nyitott rendszer volt: 21.48 volt maximum rendszer volt: 1000 vdc másik: Max power: 50 watt 3% max volt: 18volt max arrameroseg: 2.78 Amper nyitott rendszer volt: 21.6 volt maximum rendszer volt: 600 vdc A kérdésem az lenne, hogy az akksi feltöltése egyik illetve a másik napelemmel mennyi ideig tartana, hogy pl este tudjak 1-2 órát világítani. Melyiket ajánlanátok a kettő közül, akár egyikből több darabot (bár jobban örülnék, ha egy 30-as is elég lenne nekem, de nem akarom alultervezni magam ). Valamint szerintetek ennek mennyi a reális piaci értéke? Köszönöm a segítséget előre is! Üdv: spgabor
Azt nehéz kitalálni, hogy mennyit süt a nap. Ezek az adatok a maximum elérhető értékek. Egy félig lemerült 44AH-s aksit 2,2A-rel 10 óra feltölteni. Annyit szerintem egyik sem tud egy nap alatt produkálni. Szerintem a nagyobbikból kettő alkalmas lehet erre. Persze függ ez attól is, hogy mennyire meríted le a használattal. Ezt csak tapasztalat alapján fogod tudni megállapítani. Szerintem vegyél egy nagyobb napelemet, egy akkut és próbáld ki a gyakorlatban mire élég. Aztán ha kevés bővítsd a rendszert.
Elsőre mindenképp a tapasztalásé lesz a hangsúly. Igazából hétvégén lenne csak terhelve, de akkor valószínűleg, mivel sokat vagyok a kertbe, a rádió leszívná teljesen. Ez csak akkor okozna gondot, ha pl szombat/vasárnap is kint vagyok, mert akkor nincs idő visszatölteni. Hétköznap meg úgyis csak a töltődésen lenne a hangsúly.
Akkor spórolok és majd veszek egy 50-est.
Inkább két 50 W -ost vegyél, már indulásnak is. Kb. 100 - 110 W amivel már lehet értelmes dolgot kezdeni.
Szerintetek mennyit ér manapság egy 100 illetve két 50-es panel?
Üdv
Egy kis tanács az akkuk használatához, ha valaki még nem tudná. Az úgy nem nagyon megy, hogy van egy 44Ah akkum ami elbirja a rendszeremet energiával, feltöltöm majd jól lemeritem. Az ilyen használata gyorsan tönkrevágja még a speciálisan erre tervezett akkukat is. Ha hosszú életet akarunk nemigen szabad a kapacitásának a 10-15% ánál jobban lemeritani azaz DoD 10-15. 44Ah akkunál mondjuk 4-6 Ah val számoljatok és minnél hamarabb feltölteni. És ami még fontos, ha hagyományos akku nincs mozgatva a sav rétegződni fog ezért mondjuk negyedévente párperces intenziv túltöltéssel meg kell pezsegtetni hogy összekeveredjen a sav.
Sziasztok,
Van egy napelemem (lsd:link). Fixen beköthetem a 80Ah-ás autó akksimra fesz szabályzó nélkül? Jelenleg rajta van fixen fesz szabályzó nélkül éjjel-nappal! Illetve éjjel nem húzza az akksit? |
Bejelentkezés
Hirdetés |