Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   330 / 563
(#) berobbantam válasza mpisti hozzászólására (») Nov 29, 2012 /
 
Itt olvastam pár napja a fórumon.Gondoltam baj nem lehet belőleDe már nincs a gépben.Ha kellene oda és tényleg megvédené a kapcsolótranyókat akkor tuti lenne a rajzon is.Kipróbálom még a kapcsolóval az ac áram mérést.Ha minden oké heggesztek egyet.Vagyis megpróbálom.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Helló
Méricskéltem kicsit.Gyakorlatilag a gép össze van rakva.A multit betettem a graetz elé árammárásre.Csak az igbt panelre menő áramot méri ezen a helyen.Létezhet,hogy 0.07mA az áramfelvétel üresjáratban?A venti és a segédtáp áramát nem méri bele ezen a helyen de én nagyon keveslem.
(#) Ge Lee válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Ha valóban annyi akkor az jó. Jórészt attól függ, hogy mennyire gerjeszted a vasat (ha több a primer menetszám akkor kevesebb lesz az áramfelvétel, ha kevesebb akkor meg több).
(#) berobbantam válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Ennyit számít,hogy toroid formában van megtekerve a trafóm?4 pár u57-es mag kb 0.1 mili légréssel.A menetszám 19/6.Ha a hétvégén lesz felénk egy kis esőszünet kipróbálom élesben.Ezt már tényleg nem tudom megoldani a nappaliban
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
A 0.07mA áramot a bemenő (230V AC) oldalon még nyugalmi helyzetben is lehetetlennek tartom,valami nem kerek,még akkor is,ha csak az IGBT panel megy a rákötött főtrafóval.Vagy a főtrafó nincs is bekötve?Mert akkor elképzelhető,de akkor meg minek mérni,hisz nyitott az áramkör,max. annyit jelent,hogy jók a kondik,kicsi a szivárgásuk.Vagy alkottál valami olyat,ami ennyire jó.Gondolj bele a 0.07mA mekkora áram,egy átlag,kis áramra beállított led is kajál legalább 1-5mA áramot.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Ennyire jót én nem alkothattam.Szerintem a mérésnél nem kerek valami.A gép teljesen össze van rakva.Én még a dc oldalon mért áramot is keveseltem.Az igazsághoz tartozik,hogy a multimat sem nagyon ismertem még ki.De szerintem nem kell hozzá egyetem.A 10 amperes és a 400 miliamperes állásban is ugyanezt mértem.És ac állásban volt a műszer.
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
A DC oldalon mért áram korrektnek tűnik,a gép alpjáraton nagyon keveset fogyaszt,kevesebbet mint egy 100W égő,kb. mint egy negyven wattos,a kis heg. szünetek miatt nem is érdemes kikapcsolni.A mért értékedet továbbra sem értem.
(#) Ge Lee válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Bocs, elnéztem 0,07A-nek. Így tényleg kevés.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Hát én sem.Gondolnék arra hogy a multiban a túlcsordulás védelem letilt valamit.De 10 amperes állásban is ezt mértem.Annyit pedig tuti nem vesz fel még induláskor sem.Akkor leverné a 16os megszakítóm.A fél ház azon a fázison van ilyenkor este.
(#) berobbantam válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Igen az.A dc oldalon mért áramot reálisabbnak tartom.Még az is elég szép adat szerintem.Még akkor is ha a dc oldali mérésbe beleszámolom a segédtápot meg a ventit amit a többi kolléga valószínűleg belemér.
(#) berobbantam hozzászólása Dec 1, 2012 / 1
 
Helló Mindenkinek
JUPPIÁJÉJJ.Ma megvolt az éles teszt és ez az eredménye.Az áramszabályzó poti 30-130-ig van beskálázva.Ez a varrat kb fél állásnál készült ami az osztás szerint 80 amper.A laposvas 3 mili vastag és 2.5-es elektródát használtam.Beruházok még alkalom adtán egy normális elektróda fogóra meg egy testcsipeszre.És feltenném az utolsó kérdésemA gépben 4 darab irg4pc50u igbt van.A főtrafó 4 pár u-57-es mag toroid formában tekerve,menetszám 19/6.Mi az a max áram amit ez a konfig biztonsággal elbír és hogy tudom ezt beállítani?Az áramszabályzó potinál a 820 ohm helyett most 1 kilós ellenálás van.A gép teljesítménye számomra már fél állásnál is elégséges evvel a felállással.Kb mennyi lehet így a max áram.A heggesztésről még annyit,hogy az ivnek olyan sivító hangja van.Ha jobban belenyomom a pálcát a varratba akkor csendesül.Az áramszabályzó poti is jól szuperál.Kb 10 ampert arréb tekertem és észrevehető a változás.
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 1, 2012 / 1
 
Mária-isten,na végre,hogy a teremtő áldjon meg! Az a visítás a főtrafó magja miatt van,az enyém is visít kicsit,ha jól tetted be az áramváltót,nem lesz gond.Egy picit kell az áramot feljebb vinned és máris szebben fog hegeszteni.Lakatfogó (DC) híján nem tudsz mit kezdeni a beállítással.Tapogasd ki,hogy hol hegeszt számodra jól és jegyezd meg a beállítását a potinak.Nagyon könnyen rá fogsz jönni,mikor jó.A gép kb. (tapasztalat alapján) 100%-on 80A áramot tud,de nincs akadálya kevesebb hegesztésnek nagyobb áramon,a 130A biztosan kijön belőle.Már csak egyet kívánok,használd sokáig egészséggel,kedvedre!

Ui:Szerintem a meghajtótrafó volt a ludas,de spongyát rá.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
Köszönök mindent Neked és a többieknek is.Remélem hosszú életű lesz80 amper körül jó nekem.A potimon ez az osztás van félúton és kb a leadott áram is a körül van tapasztalataim szerint.A 3-as lemezt szépen átmelegíti de még nem fújja át 2.5-es elektródával.Teszek pár képet a kész műröl meg az összeset becsomagolva amik készültek építés közben.Nem az enyém lett a legkisebb gép.Nem is a legszebb,és nem is ez készült el a leggyorsabbanDe én csináltam.
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 1, 2012 / 1
 
képek 2
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 1, 2012 / 1
 
Képek 3
(#) vottokar hozzászólása Dec 1, 2012 /
 
Látom azért végre sikerült a dolog. Gratulálok.
És a lustaságom miatt meg is előztél a macis előlappal működő gépen..
(#) berobbantam válasza vottokar hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
Az előlap képe már vagy 3 hónapja megvan.Csak a hátulját sikeredett kicsit lassan összeraknom
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
Szép lett az a gép s kit érdekel a mérete és egyéb,ami fontos,hogy Te készítetted és lehet vele hegeszteni! Számomra egy újabb öröm e gép elkészülte.Nincs okod panaszra,addig készült amíg kellett és olyan amilyenre készítetted,szerintem tetszetős.A projektes felirat megtisztelő a fórum és számomra,köszönjük! Nem volt veled macerás "dolgozni",mert Te legalább kérdeztél és lelkes voltál még a kudarc után is.Biztosan megmarad minden a fejedben a géppel kapcsolatban.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
Hát nem unatkoztam az elmúlt fél évben az biztos.A környezetemben sokan nem értették mért építek gépet mértnem veszek.Az egyik nyomós érv az alkotás öröme voltRégebben már említettem,hogy szűcs a szakmám és egy villanyszerelő cégnél dolgozok az építőipari részlegen.Hát elég furcsán néztek rám a szakik mikor mondtam mit csinálgatok.Itt senki nem hitt benne,hogy működni fog a gép.Engem és Titeket kivéve.Mégegyszer szeretném megköszönni a türelmeteket és a segítségeteket.Nélkületek tényleg nem sikerült volna.Legalábbis nekem nem.De most nagyon örülök magamnak és a gépemnek
(#) Ge Lee válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
A potit én egy 3-4mm vastag 0,01 ohmos huzalellenállás darabbal kalibráltam be. De tehetsz az áramváltó mellé egy másikat (elég rá kevesebb menet is), és azzal is tudod mérni az áramot. Ha szereted bonyolítani a dolgokat, akkor még ki is jelezheted egy műszerrel az előlapon.
(#) berobbantam válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
Túlzásokba azért nem esnék.Nekem már az is nagy szó,hogy működik végre.Csak arra gondoltam nehogy elszáljon valami ha maxra tekerem a potit.Ezért is van a poti meletti 820ohm helyett 1 kilós ellenállás jelenleg.Tubi kolléga tanácsára tettem be,de azt hiszem így is hagyom.Fél állásnál leadja azt ami nekem kell álltalában.
(#) Ge Lee válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
Így van. Nekem nem volt még 90A fölé tekerve amióta használom, mert nem kellett.
(#) lastsamuraj22 válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Kitűnő, szép munka! Gratulálok, használd egészséggel! Jómagam még csak most rendelgetem az alkatrészeket a Macihoz ... remélem jövőre sikeresen elkészítem
(#) berobbantam válasza lastsamuraj22 hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Köszönöm a dicsérő szavakat.Kívánok Neked problémamentesebb építést mint az enyém
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Én is gratulálok neked sok szeretettel! Használd egészséggel és vigyázz rá!
Azt a sipoló hangot meg figyeld meg, hogy az ív fogás, hegesztésnél jelentkezik vagy a fő trafód felől jön! Nagyon nem mindegy, mert ,ha a trafód sípol az haggyán, de ha hegesztésnél hallod az ív hangja ilyen az baj és nem is tanácsolom ebben az esetben, hogy feljebb tekerd a potidat, ekkor meg kell fordítani az áramváltó tekercs vezetékeit és még kisebb áramerősséggel kipróbálni, hogy megszűnt-e az a fránya sípolás! Csak pár másodpercig próbáld
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Helló
Köszönöm a Te segítségedet is.A sípolás az ív felől jön.De 3 elektródát elnyomtam a próba során.Ha feljebb tekertem a potit kicsit akkor csendesebb volt és erősebb is a gép.Gondolom akkor az áramváltó jól van bekötve.Minden esetre a potival észrevehetően tudtam szabályozni és jól.Ha jobban belenyomtam a varratba az elektródát akkor csendesül a sípolás is.Egyébként a varrat szép és nem fröcsög az ív heggesztés közben.Az áramváltó bekötését töbször is megnéztem és szerintem jó.Gábor szerint az ív sipolása az u-57-es magok miatt van.Ha az áramváltó fordítva van bekötve akkor nem működik az áramszabályzás és fröcsög az ív.Jól tudom?
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Fülembe tetted a bogarat.Úgyhogy megnéztem mégegyszer.Ez alapján készült az áramváltóm és e szerint jól is van bekötve.
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Ha a trafód sípol akkor azt ott is kell hallani nem az elektródánál! Áramszabályozás is működik ha fordítva van bekötve az áramváltó csak ha nagyobb áramerősségre állítod a géped, akkor egy idő után gallyra mehet ezért kell kicsi áramerősséggel próbálni az első ív fogásnál hallani a különbséget. ahol szép a hangja ott hagyni! Én minden gépemnél kipróbáltam!
De ha jól kötötted be akkor hagyd ott! Az ív pedig minden esetben legyen rövid, mert ha emelgeted az elektródát az nem jó sem a csepp leválásnak sem a varratnak, de akkor sem sípolhat.
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Biztos ami biztos alapon ki fogom próbálni ugy hogy megfordítom a bekötését.De ebből már csak a jövő hétvégén lesz valami.Gábor szerint az u-57-es magok miatt visít az ív.Kicsit nagyobb amperre állítva elhalkul.És ez tényleg így volt nálam is.Először 70 amper körül próbáltam.Ott sípolt.Aztán tekertem 80-ra és csend lett.Ha meszebb húztam az elektródát elkezdte,ha beljebb toltam a varratba elhallgatott.Amúgy tudok heggeszteni,csak kíváncsi voltam mit csinál az ívstabilizátor.De teszi a dolgát
(#) dara válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
KHHHÖMM.Bocsánat,mi is az az ív stabilizátor?
Következő: »»   330 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem