Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   181 / 372
(#) granpa válasza Bonanza02 hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Egy-két dolognak utána kék nézni
(#) pucuka válasza granpa hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Bizony, bizony
A transzformátor méretezése egy optimalizációs folyamat, több paraméter és lehetőség összhangba hozása.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
(#) at22 hozzászólása Dec 2, 2012 /
 
Hali! Mindenkinek! Kiszedtem egy vermona regent 1000H-ból a trafót. A mélytelepen találtam, kiszárítottam a trafót nem nagyon mertem be dugni az áramba de mondom mi történhet legfeljebb le vágja az áramot, de nem vágta le üzemel. 2x68volt jön ki rajta meg van még egy kivezetése de ott akárhogy mértem semmi. Mi lehet a baj szerintetek? itt egy kép róla. Nem hiszem, hogy leéget volna mert biztosíték védte. Mit lehetne kezdeni vele szerintetek?

A válaszotokat előre is köszönöm.
(#) Jax hozzászólása Dec 2, 2012 /
 
Sziasztok!
Annyiban szeretnék segítséget kérni, hogy hogy tudom szétszedni a valószínűleg M vasmagos transzformátoromat?
Úgy néz ki, hogy körbe van neki vas, nem lehet szétválasztani. Amit tudtam, vandál módon széttörtem a kévetestben, de nem bírom szétszedni. Meglazítottam a lemezeket, tehát nincsenek össze tapadva, a kéve test fogja össze csak.
Légyszives! Fontos lenne!
Köszönöm előre is!
Üdv.: Jax
(#) vipera1997 válasza Jax hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
1 képet tudnál felrakni?Miről lenne szó Így nem nagyon értem de valószínűleg gyanta lehet benne azért nem jön ki.
(#) vipera1997 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Értem nekem is ilyen volt de én kalapáccsal és csavarhúzóval szét tudtam szedni kalapáccsal neked is ilyen módszert ajánlok.
(#) vipera1997 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
nem neked hanem jax-nak igazad van sajnálom elnéztem.
(#) granpa válasza Jax hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Szia! Ha tényleg laza a lemeztest, akkor megemeled a CSÉVE széle fölé a záró-végét, és mozgatva megpróbálod kihúzni-tolni. Satuba fogva a lemeztest alsó részét, egy másik lemezzel ütögetheted a bent lévő végét.Mindig utáltam az 'M' lemezelést, a szűk ablak miatt is. A KÉVE az, amit búzából, árpából, nádból kötöttünk aratáskor. Lsd. Zoli3rajza.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
(#) ujfalusi válasza Jax hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
De, össze vannak ragadva a középső lemez magok. Azt kell szétválasztanod úgy hogy vékony acéllemezt dugsz közé. Nem könnyű csak kitartás kell hozzá.
(#) Bonanza02 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Hát,...elég sok trafót méreteztem már, és tekertem. (kb. olyan 200 db-ot), és csodák csodájára mind azt tudta, amit vártam tőle. Sőt, inverter trafókat is tekertem már (nem 50Hz!) és az is tuti jó lett, stabilan nyomja mind azóta is a 230V AC-t gond nélkül. Kedvencem az orosz hiperszil trafók. Van vasam még 4 db, amiből 2 db 1 kW-os teljesítményt ki tudok hozni. Ott valóban kellett némi kísérlet, mert ismeretlen paraméterei voltak. De EI-nél nem lehet gond.
(#) Jax hozzászólása Dec 3, 2012 /
 
Sziasztok!
Köszönöm a gyors válaszokat!
Igen, az a nagy bajom vele, hogy középen össze van ragadva és a KÉVE, amit CSÉVÉNEK akartam írni , is nagyon erősen tartja. Tehát akkor kalapács, vékony lemezzel. A szike már nem fér be, az már túl vastag sajnos, majd megpróbálok túrni valahonnan lemezt hozzá.
Kezemet már sikerült levernem vele de ez az ára az ilyennek.. Vért követel az átokfajzat!
(#) ujfalusi válasza Jax hozzászólására (») Dec 3, 2012 /
 
Először a széléből kell egy két lemezt kigyilkolnod még ha szét kell barmolni akkor is. Utána már könnyebb.
(#) Jax válasza ujfalusi hozzászólására (») Dec 3, 2012 /
 
Rendben! Köszi!
Cséve testet meg majd építhetek plexiből? Mert az van kéznél. És mekkora vastagság a maximum, ami lehet?
(#) ujfalusi válasza Jax hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Minek a vastagsága?
(#) erbe válasza Jax hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Plexi nem jó csévetestnek, mert könnyen törik és általában túl vastag. A polikarbonát jobb, azt lehet is vékonyabb lemezekben kapni. Legjobb az üvegszálas poliészter, a nyomtatott áramkörös panelek alapja. Vékony is, erős is. Használt panel is jó. Le kell maratni róla minden rezet, ha vannak lyukak a hasznos felületen, kétkomponensű ragasztóval el lehet tömni.
(#) Jax válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Köszönöm! Bár egy darab lemezt fel kellett áldozni érte, de sikerült szétszednem!
Fogtam egy lemezcsíkot (Univerzális központi zárhoz szokták adni, kb 1,1,5cm széles, 1mm vastag és hosszában, középen ovális lyukak vannak, hogy könnyebben lehessen vele alkatrészt felfogatni), levágtam 3-4 centi hosszúra, egyik oldalon köszörűvel kiéleztem hogy könnyen becsússzon a cséve alá. Aztán egy csavarhúzóval felvertem a lemez szélét, alávertem a lemezcsíkot, így feltudtam tépni a ragasztást, aztán csavarhúzóval beljebb ütögettem, másik oldalt fogókkal addig cibáltam, míg szét nem jött. A többi ment magától.

A cséve testemnek a középső részét kimentettem, le csiszoltam belőle kb annyit, amennyi lehetett annak a lemeznek a vastagsága és össze ragasztottam. Már csak a szélét kell megcsinálni, hogy ne csússzon le róla a drót. De annak akkor szerintem a nyáklemez alapja lesz. Sajnálom róla a sok rezet, de..

Köszönök mindent!
Üdv.: Jax
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
(#) granpa válasza Jax hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Annyira szétverted, hogy tönkrement a huzal rajt (3-5 k/kg!)?
(#) Jax válasza granpa hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Nem, annyira nem voltam brutális, csak a cséve test felét zúztam le, idegembe, mert sehogy se akart kijönni az az egy lemez.
(#) granpa válasza Jax hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Cséve javításhoz: nyáklemez (réztelenítve), epokitt(-rapid, stb; hőre nem lágyuló). Én selyemszalagot szoktam berakni a tekercselés alá, és összehúzom(kötöm) a tekercse(ke)t, így tehermentesítem a csévét. Amúgy is két erős lap közé szorítva tekercselem, betétfával a csévében, így nem dől szét, és nem csúszik le a huzal az előző sorba (erre is jó a sorszigetelés, nemcsak átütés ellen). A huzalt mentsd meg, darabban is jó lehet máskor.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
(#) Jax válasza granpa hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
A huzalokat megmentettem, feltekertem egy-egy menetes szárra.
Nekem szerencsém volt ezzel a cséve testtel, mert az oldalaknak van egy-egy pici nyelve, illetve az ellendarabokban egy pici harapás, így pillanatragasztóval ideiglenesen össze ragasztottam az oldallapokat. Csak a két szélére kell majd tartó lemezt ragasztani és ahogy írtad, magát a cséve testet, ahol a rézdrót fut, betekerni selyemszalaggal (előtte is azzal volt összetekerve, így óvták meg attól, hogy szétcsússzon tekercselés közben).
(#) granpa válasza Jax hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Keresztbe, alá, az utolsó sor előtt összehajtani, és az utolsó sor leszorítja. Pányemájes? A támasztólemez nincs ráragasztva, mert nem sokat bír el (méretileg), nem fér bele az "M" lemezbe. Ha belülről teszed, akkor meg még kevesebb teljesítményt tudsz beletekerni; amúgy is szűk az ablaka.Sokat kínlódtam anno a Koncert magnók "M"-vasas trafójával, mert szerettek leégni, és a világért sem fért bele az ablakba a kellő drót mennyiség.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
(#) Jax válasza granpa hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
őőőőő..
(#) pucuka válasza granpa hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Ő már nem járt olyan iskolába mint mi
(#) Jax válasza pucuka hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Hát nem, ezt eltrafáltad!
Bár elektrotechnikát tanultam, semmit sem tanítottak, csak nagyon az alapokat, mivel szakközépiskoláról volt szó. Most autóelektronikai műszerésznek tanulok, de az más téma.
Amit tanultam, mindent tőletek tudok. Olvasgatom a fórumokat, a cikkeket. Már eljutottam oda, hogy egy itteni kísérleti erősítőt átalakítottam kútfőből. Bár még letesztelni nem tudtam, mert nincs hűtése, de elméletileg működnie kell és hidalva akár 1-200W-ot is tudni fog. De ez most nem ide tartozik. Szóval csak innen tanulgatok, minden amit tudok, innen van
(#) granpa válasza pucuka hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Pedig jó lenne, ha preferálnák a 'russzij jazík'-ot, mert nyugatra nem terjed(het) a piacunk! A fiam volt iskolájában (Egressy) már újrakezdték.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
(#) granpa válasza Jax hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Ennek örülünk, és segítünk 1000-el; ritka madár, aki tényleg figyel, és tanul (nem: mingyá', de izibe nekem ilyen kő'aszt' csak a feje KŐ
(#) Jax válasza granpa hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Ez jó volt!
Köszönöm!
Szeretnék is tanulni, mert nagyon szeretem az elektronikát. ha készen lesz ez a villanypásztor transzformátorom, végre a távirányítós fűnyíró projektemnek is neki ugorhatok. Az megint megy majd a Hobbim az elektrotechnika pályázatra. Ezt évenként hirdetik meg, tavaly a ládikámat, a buli bőröndöt, JAXTECH 2.6-ot vittem ki oda, nagy büszkeségemre, a bizottság egyik kedvence lett.
(#) pucuka válasza Jax hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Akkor egy kis segítség.
(#) erbe válasza pucuka hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Borzasztó! Ebben a kis pdf-ben annyit gyökölnek, amennyit egykor a Hajógyárban a gyökfaragók sem.
(#) granpa válasza erbe hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Azé' elég volt a két kezem a gyökvonások számához, csak nem túl ijesztő?
Következő: »»   181 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem