Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   343 / 1210
(#) Balagemann2031 hozzászólása Dec 20, 2012 /

Szép estét! Egyik projektemet, valamiért nem sikerül lefordítanom, csatoltam a hibaüzenetet, kérem valaki segítsen! :O (esetleg adatmemóriát kellene lapozni?)

Névtelen.jpg

(#) nagzso válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Tehát akkor inkább LM335-öt használjak.
Ez a kapcsolás gondolom akkor megteszi: LM335 bekötés
R1-et mennyinek válasszam? Láttam 5V-ra valahol 2kOhm-ot, valahol meg 68Ohm-ot is. LM334-re mennyire lenne szükség hozzá, ha 5V a táp.fesz.-em? Ha nagyon akkor egy kis segítséget tudnál adni a bekötésére(de ahogy néztem nem sok helyen használják 5V-nál)?
(#) Hp41C válasza nagzso hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Szia!
Teljesen jó az 5 dióda is. Az áramgenerátor kiküszöböli a nyitófeszültség csökkenéséből fakadó áramnövekedés miatt jelentkező hibafeszültséget (a nyitófeszütség áramfüggő). Nem kell feltétlenül az LM335 -öt használni, de valamilyen áramgenerátorról kellene táplálni az érzékelőt.
Ennek a kapcsolásnak a jobb felső sarkában levő megoldást használom több példányban. Figyelem az LM3354 és LM335 nem szereti a hosszű idejű, magasabb hőmérséklető forrasztást.
(#) nedudgi válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Az assembler azt hiszi, hogy adatterületen van, valószínűleg egy code direktíva nem tetszik neki. Mi az az RST ?
(#) nagzso válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Köszi szépen. Tökéletes minden.
(#) Balagemann2031 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Hello! Nemsokkal a kérdésem megírása után, rájöttem mi volt a hiba... (rámentem a hozzászólásom törlésére, de ezek szerint nem törölte) egy goto $-1 nem tetszett neki...
Az RST elvileg reset vektor, innen kezd futni a progi.
(#) bbalazs_ válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Nekem sem tetszik. Miert kell hasznalni? adj neki egy cimket, nevet. CSAK forditasi idoben, a PC-ben hasznal fel memoriat a cimkenek. Nem futja a 2GB-bol???? )
(#) nagzso hozzászólása Dec 21, 2012 /

Itt is lenne az első kérdésem analóg perifériákkal kapcsolatban. Az ADCON2 regiszter beállításoknál akadtam el. PIC18F2550-et használok, 48Mhz-en működik(elvileg) 20MHz-es kvarccal. PICCOLO projektet olvasgatva jutottam el idáig, és ez az ADCON2-es rész nem tiszta. Eltudnátok magyarázni légy szíves, hogy ha van egy 4MHz-en ketyegő PIC-em, hogy kéne beállítani és miért?
Másik gondom... azt hittem már ezen túl vagyok, de mint kiderült, lehet, hogy mégse. Ugye 48MHz-en megy a PIC(elvileg, azaz így állítottam be), mégis amikor megnyomok egy gombot, aminek növelnie kéne eggyel az LCD-n lévő értéket, többel növeli. Nos, ha már 48MHz-en megy, akkor a "Delay1KTCYx(120)" (10ms) elégnek kellene lenni a pergésmentesítéshez(kipróbáltam 240-el is, talán még gyorsabban pörgött felfele a szám).
A beállításaim:
  1. #pragma config WDT = OFF
  2. #pragma config MCLRE = ON
  3. #pragma config DEBUG = OFF
  4. #pragma config LVP = OFF
  5. #pragma config PLLDIV = 5
  6. #pragma config CPUDIV = OSC1_PLL2
  7. #pragma config USBDIV = 2
  8. #pragma config FOSC = HSPLL_HS
  9. #pragma config FCMEN = OFF
  10. #pragma config IESO = OFF
  11. #pragma config PWRT = ON

Útólag most beleraktam a main-be ezt is: OSCCON = 0b01001000;
Ebbe szeretnék segítséget kérni, hogy miért nem akarja az igazságot(nagy rá az esély, hogy miattam, mert benéztem valamit, de nagyon).
(#) glaci hozzászólása Dec 21, 2012 /

Van egy kristályom, tud valaki a részleteket róla? D204D1
(#) icserny válasza nagzso hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Idézet:
„amikor megnyomok egy gombot, aminek növelnie kéne eggyel az LCD-n lévő értéket, többel növeli.”
Jó lenne látni ezt a kódot!

TAD legalább 0.7 usec legyen (adatlap Table 28-29.). 4 MHz-en ehhez Fosc/4, 48 MHz-en pedig Fosc/64 beállítás ajánlott. Nem érdemes fölöslegesen nyújtani, mert a mintavételező kondenzátor önkisülése miatt pontatlanabb lesz a konverzió.

A Tacq mintavételezési idő nagysága a mérendő jelforrás belső ellenállásáról és a mintavételező kondenzátor kapacitásától függ. Ha nem sürgős a mérés, akkor inkább több legyen ez az idő, mint kevesebb (TAD egységekben állítható be).
(#) Balagemann2031 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Szia Elég sok cimkét használok ebben a projektben, és a szimulátorra szánt verzióban futott rendesen a goto $-1 de a Bootloaderes verzióban nem akart emiatt lefordulni (3 Giga) Üdv!
(#) Hp41C válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Teljesen igaza van, hogy nem fordítja le: A 18F a memóriát byte -osan címzi, az utasításai pedig szavasak. A goto $-1 páratlan címre irányítaná a vezérlést. Ha előtte egyszavas utasítás van, akkor a goto $-2, ha kétszavas (goto, call, movff..) akkor goto $-4 kellene. Mint látható, az utasítások hossza nem egyforma, ezért javasoljuk a címke használatát. Egyébként a goto helyett a bra, a call helyett a rcall használata (ahol lehet) rövidítené a kódot.
(#) Balagemann2031 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Köszi, egyébként amíg kezdetleges a projekt, addig goto-t és call-t használok, mert valamiért jobban "kézre esik" , de az optimalizációnál átirogatom mindig. Köszi a többi infót, mindig tanul az ember
(#) compaqamplifier hozzászólása Dec 22, 2012 /

Üdv, ha nekem nem sd kártyás okosítás kellene egy pic mellé hanem Floppy 144-es akkor az is megoldható?
(#) nagzso válasza icserny hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Köszönöm szépen megint Az a Table 28-29. "jól el van rejtve", odáig nem jutottam még el az olvasmányban, nem is gondoltam, hogy számomra izgalmas részek lehetnek ott. A nyomógombos cuccal meg rájöttem, már utána miután elküldtem, hogy hülyeséget írtam. ADC meg működik, már "élesbe tesztelem", egyelőre még csak a "raw" adatot tudtam kiíratni az LCD-re, a többi holnapra marad.
(#) djadji hozzászólása Dec 22, 2012 /

Hello!

Valaki meg tudná mondani hogy melyik tokozást hogy hívjuk?
EZT és ez közötti különbség kellene nekem.
Az egyik szélesebb, a másik keskenyebb, de nem találom, hogy mi a hivatalos elnevezésük.
Röviden: vettem egy próba IC tokot (az a nagy zöld, ami kallantyúval szorítható meg), de ez csak a "széles"-hez jó, a keskenyebbik IC nem megy bele, mert középen van egy SZÉLES gát.. Nekem keskeny PIC van. Szóval reklamálnék, de mégse írhatom azt le, hogy "ez ilyen széles izé..."
MI a neve a keskeny és a széles IC formának?
(#) nedudgi válasza djadji hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Innen le lehet tölteni a specifikációkat.
(#) kaqkk válasza djadji hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Jobban jársz ha veszel olyan foglalatot amiben keskeny a "gát" abba mindenféle tokozás belemegyBővebben: Link
Evvel a széles foglalattal az a probléma hogy csak egy féle tokot tud fogadni
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) djadji válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Nos igen ezt akartam én is venni, keskeny közepűt, és arról is volt szó. De a csomagban széles volt. Most reklamálnék, hogy nocsak, nocsak, de nem tudom leírni, mert nem tudom hogyan hívják a széles IC-t és a keskeny IC-t. Találtam olyant hogy PDIP és DIP a hestore-on nézegetve az ICket, de a DIP-et írják hol keskenyre, hol szélesre.
(#) kaqkk válasza djadji hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

A Pdip megjelölés csak a tok anyagára (plastic) utal , a tokok szélessége 3-4-6 inch lehet tehát ha reklamálsz akkor olyat kérjél amibe a 4 inch es tokozás belefér
(#) djadji válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Köszönöm!
(#) icserny válasza djadji hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Idézet:
„a DIP-et írják hol keskenyre, hol szélesre.”
8-20 lábig a "keskeny nyomtávú" (3 raszter) a szokásos DIP tokozás, 24 lábtól pedig a széles tokozás (6 raszter) számít normálisnak. A soklábszámú IC-k karcsúsított tokozását SDIP-nek (Skinny DIP) nevezik. A 28 lábú PIC mikrovezérlők például ilyen SDIP tokozásúak, az árlistában -I/SP vagy -E/SP jelzésűek.
(#) Hp41C válasza djadji hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Szia!

Bevált jelölés (főleg foglalatoknál):
3 raszteres (300 mil): DIP4-300, DIP6-300, DIP8-300, DIP14-300, DIP16-300, DIP20-300, DIP24-300, DIP28-300
6 raszteres (600 mil): DIP24-600, DIP28-600, DIP32-600, DIP40-600, DIP44-600
9 raszteres (900 mil): DIP64-900

A DIP tok jelölésénél a P vagy C a plasztik ill. kerámia anyagot jelenti.
(#) Forgó Attila hozzászólása Dec 22, 2012 /

Sziasztok!

Egy PIC 16F1938 –as kontroller okoz némi fejtörést, ha van valakinek ötlete vagy tapasztalata……
EEPROM memória olvasása mindig 0-át ad vissza a kód 16F886-nál működött, írni pedig tudom a memóriát.

Előre is köszönöm!
  1. EEOLV:
  2.  
  3.         BCF     INTCON,GIE
  4.         MOVFW   CIM
  5.         BANKSEL EEADR               ;
  6.         MOVWF   EEADR                 ;Data Memory
  7.         BANKSEL EECON1                     ;
  8.         BCF     EECON1,CFGS     ;Deselect Config space
  9.         BCF     EECON1,EEPGD    ;Point to DATA memory
  10.         BSF     EECON1,RD               ;EE Read
  11.         NOP
  12.         NOP
  13.         MOVF    EEDAT,W                       ;W = EEDATL
  14.         MOVLW   d'0'
  15.         MOVWF   BSR              ; select Register BanK
  16.         MOVWF   ADAT
  17.         BSF     INTCON,GIE
  18.         RETURN
(#) potyo válasza Forgó Attila hozzászólására (») Dec 22, 2012 / 1

A 14-es sorban felülírod nullával a 13-as sorban az EEDAT-ból kiolvasott értéket. Gondolom a 16-os sort a 13-14 sorok közé szántad eredetileg.
(#) Forgó Attila hozzászólása Dec 22, 2012 /

ŐŐŐŐŐ igen ez elkerülte a figyelmem köszi a gyors megoldást.

Kellemes ünnepeket mindenkinek!
(#) smoky válasza smoky hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Végre meg van rájöttem!
Mi a hiba.
Úgy volt ahogy mondtátok , én meg a programmal kínlódok már 2 napja.
hát persze hogy a legegyszerűbb volt mégpedig a rezgő kör hibás.
Mer hát ugye az ember szemmel ránéz a 3 elemből áll, jó helyen vannak ? Akkor jó.
Hát nem jó a 2db kis pikós kondi nem pikós volt hanem nanos!
Pedig a hesore-től rendeltem és pikos felirattal van.
pedig már egy párszor megjártam az alkat részekkel és mindig megmérem csak most nem....

Minden esetre köszönöm a segítséget nektek, és boldog karácsonyt!
(#) Hp41C válasza Forgó Attila hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

1. MOVLW   d'0'
  2.         MOVWF   BSR                 ; select Register BanK

helyett
  1. MOVLB   d'0'        ; select Register BanK

(#) vizor válasza smoky hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Mi megmondtuk...

Örülök, hogy sikerült. Neked is Kellemes Ünnepeket!
(#) supra hozzászólása Dec 23, 2012 /

Sziasztok!

Előre is bocs, ha ez már volt kérdés, és nem találtam meg... Hasonló kérdés volt már, de erről nem találtam semmit.

A problémám a dsPIC-ek tényleges sebességének kiszámítása FRC (fast RC osc.) meghajtásával. Ehhez ugye a CPUfbd szorzót és a CPUtun RC sebesség módosítót használja a pic: de amíg az előbbi működése egyértelmű, addig a másodiké nem az. A leírásban három helyen háromféle dolog van: egy helyen azt írja, hogy signed 6 bites számként kell értelmezni, és annyiszor 30Khz-el módosítja az FC rezonátor sebességét.

Csakhogy, a leírásban máshol azt írja, hogy a 7.37 Mhz alapfrekvencia felett a 7.4 Mhz van (ami tényleg +30Khz), alatta viszont a 7.345 Mhz, ami NAGYON nem 30 Khz.
Nagyobb baj, hogy nem 0 tun értékkel totálisan elmászik az UART sebesség, tehát valószínűleg az igazság a kettő közzül a harmadik. A számítás amúgy rendben van, mert 0 TUN értékkel minden klappol. Viszont a 39.61Mhz még messze van a pontostól.

Van ebben valakinek tapasztalata? A konkrét IC egy dsPIC33FJ128GP710... előre is köszi az 5leteket.
Következő: »»   343 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem