Fórum témák
» Több friss téma |
Azt, hogy valamennyire különbözik az A nélküli változattól, de nem akkora mértékben, hogy egy teljesen másik típusjelzést adjanak neki.
Keresek valami led villogtató leírás aztán jelzek mire jutottam.
Hali!
Alapvető hiányosságom pótlásához kérek segítséget: Hogyan kell C-ben decimális számot, hexadecimálisra átalakítani? A PCF8353 óra hex-ban tárolja a másodperc, perc adatokat. Nyomógombról (bemenetként kezelve) decimálisan tudom megadni az értékeket ezt kell átalakítanom hex-ba és beírnom a megfelelő regiszterbe. Üdv.
Szia!
Idézet: „A PCF8353 óra hex-ban tárolja a másodperc, perc adatokat.” Inkább pakolt BCD formában. Idézet: „Nyomógombról (bemenetként kezelve) decimálisan tudom megadni az értékeket” Ha a bevitel során nem 10 -zel szorzol, hanem 16 -tal, megkapod a keresett számot pakolt BCD formában. Az alábbiak csak 2 jegyű számokra lesz igaz. A digitek legyenek D1 és D0. Decimális szám = D1 * 10 + D0. Ugyan az a szám pakolt BCD formában: = D1 * 16 + D0. Ha már készen van a szám bináris formában, add hozzá a tizedének egész részét 6 -szor. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
Hali!
Köszönöm az infót, az óra adatlapját nézve láttam a BCD tárolást: sec,min óra-nap-hónap egyes értékekre. Az utóbbiak ki olvasását és módosítását megtudtam oldani, viszont a másodperc és a perc esetében nem. Közben meg azt tapasztaltam ha hex-ban adom meg az új értékeket azok megfelelőek. Ezért gondoltam a dec-hex átalakításra. Utána nézek ennek a pakolt BCD-nek, már egyszer próbálkoztam. Üdv.
Köszönöm, most jó
Sziasztok!
Szereztem PICkit2-t (amúgy PICkit3-at használok, a 2-es nem is tudja programozni a PIC-em, asszem) és adott egy 18f25k80-as PIC, amit C18-ban programozok. Azt szeretném csinálni, hogy számítógépről küldök adatot majd a PIC csinál valamit és visszaküldi az eredményt (amit én látok a PC-n). Ehhez fogtam a PICkit2-t és a Vdd-Vdd, Vss-Vss összekötéseken túl az Rx -ét összekötöttem a PIC Tx-jével és fordítva, valamint csináltam egy külső tápot. Mi a teendő a PIC oldalon? Van esetleg valamilyen előre megírt függvény ami fogadja és küldi az adatokat (C18-ról van szó)?
Sziasztok!
A JDM programozóhoz milyen bekötést kell alkalmazni a hoszabító kábelnél?
Hali!
Van rá több megoldás is, de a PC oldalon mindenféleképpen program szükséges hozzá. Szíves figyelmedbe ajánlom itt az oldalon az USB HID demo @Watt leírást és az Icserny PICCOLO projektjét. Ezek kellő infót adnak a megvalósításhoz. Üdv.
Én watt instrukciói alapján használom a HID megoldást 18F2550-nel. Eszméletlenül jó dolog.
Módosítom a programot. Pikk -Pakk le is van töltve. Egy reset és már ketyeg a PIC. A tápot is az USB-ről kapja. Arra nagyon kell figyelni, hogy a PC kikapcsolása előtt az USB-t le kell választani. A minap jártam úgy, hogy teljesen újra kellett programozni a PIC-et. A bootloadert is. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
Hali!
Én is a Watt leírása alapján indultam el a témában, elsősorban a PC oldali VB6 program miatt. Az USB CDC módú kezelését részletesen leírja a PICCOLO projekt. Az USB HID kapcsolat megismerésére (itteni ajánlások alapján) a Microchip Solutions\USB Device - Generic HID-jét használtam.Egyébként jómagam 18F4550-nel építettem összetettebb kapcsolást, portbővítőkkel, i2C-s hőmérőkkel, órával, ami USB HID kapcsolattal és VB6 PC oldali programmal egész jól működik. Üdv.
No nekem ez még kicsit kínai. A VB6 az Visual Basic lenne?
Igen, Visual Basic 6. (Watt is ebben írta az ominózus leírás szerinti PC oldali programot)
Ma már ez kissé elavult, de amire nekem szükségem van meg tudom vele valósítani. Nehezen fogok hozzá az újabb (2005) verzió megismeréséhez.
Azt még nem láttam. Megkeresem.
0-ról kezdem úgy, hogy...
Ezt találtam: VTC.Microsoft.Visual.Basic.2008-AG
Idézet: Az UART portot kell kezelni. A PICula projektemben csináltam hasonlót (USB-UART fejezet). Azon a kártyán egy CP2102 végezte az USB-UART protokoll konverziót, amire te most a PICkit2-őt akarod használni . Arra kell ügyelni, hogy a PICkit2-nél az UART sebessége 38400 bit/s-nál nem lehet nagyobb! Természetesen a PIC és a PICkit2 is ugyanarra a sebességre legyen beállítva!„az Rx -ét összekötöttem a PIC Tx-jével és fordítva, valamint csináltam egy külső tápot. Mi a teendő a PIC oldalon?”
Köszönöm, megnézem.
Sziasztok,
Kicsit régen jártam már erre, és kijöttem a gyakorlatból pár dolgot illetően. Kísérleti tapasztalatok érdekelnének arról, ki milyen frekvenciát eresztett eddig rá furatos technológiával épített több modulos panelre gond nélkül. Jellemzően 2 oldalas nyák furatozva, és beledugiszálva olyasmi lukacs felülettel, mint pld egy breadboard, de alatta nem szélesen lennének a nyák szigetek, hanem vékony vonallal vezetném. Az IC tokok is mind pdip-esek foglalatban. Az "alaplap"-ra csak egy szinten kerülne fel modul, azokat már nem pakolnám szendvicsbe. Az alaplap mérete olyan 35 centi X 35 centi (durván 2 arasz). 20 MHz körüli frekit eresztenék rá, és jó nagy munka lenne az egészet összerakni ahhoz, hogy utána essek pofára vele. A modulok ki / bemeneteire természetesen elférhetnek vonali meghajtók. 3.3V-os lenne az egész cucc. Elférhet 20 MHz furatos cuccnak, vagy SMD-znem kellene inkább (jóval több pepecselés) ? Minden tippet előre is köszönök. Ja igen, anno breadboardon a 12 MHz külön vonali meghajtók nélkül is gond nélkül pörgött. Egy 16 bites pic 0.1 mA-ig terhelve még elbírta. Breaden vastag nyákszigetekkel, alkalmasint 10 centis vezetékekkel egymással párhuzamosan vezetve sem voltak áthallási gondok.
Sziasztok!
Hőmérőt szeretnék építeni, amit PIC18F2550-nel dolgoznék fel. Tanulás szempontjából lenne az egész(comparator, ac/dc converter). Összeforrasztottam 5db 1n4148-ast hőszenzor gyanánt. Valami kapcsolási rajz, vagy útmutatót szeretnék az áramkör felépítéséhez, mármint, hogy mi kell a diódás hőszenzoros PIC működéséhez. Ahogy eddig olvasgattam, arra jutottam, hogy nem árt egy áramgenerátor, és gondolom a szenzort sem igazán köthetem be a PIC lábára, csak úgy ellenállás nélkül. Előre is köszönöm a segítséget.
Mondjuk egy jo muveleti erosito? Mert a diodak nyitofeszenek hofokfuggese nem tulsagosan eros... nem inkabb egy NTC-t kellene hasznalnod?
Viszont igy remekul tudsz akar szazadfokos pontossaggal merni egy szuk tartomanyban.
Sziasztok!
Rövid kérdés: jól értem, hogy EZZEL az IC-vel meg tudom oldani a soros kommunikációt egy 3.3V-os panel és PIC esetén, igaz? Magyarul, MAX3232 3.3V-ot kap, a PIC RX és TX lábára bekötöm a megfelelő PINeket, ráteszem azt a néhány külső kondit, a megfelelő lábakat meg kivezetem egy DSUB-ra és ennyi. Vagy kell valami extrát tenni annak érdekében, hogy a jó öreg +/-12V-ra le tudja "fordítani" az adatot? Csatolok képet. Ez így helyes és működni fog elvileg, igaz? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
Egyelőre még csak tanulni szeretném, szóval nem baj, ha akár 10 fok eltérés is van. Megépíteni is csak így a levegőbe akarom. Jelenleg egy LCD-t vezéreltetek a PIC-kel, és ezt szeretném kibővíteni diódás hőszenzorral (mivel 1N4148-as van itthon egy rakás, és olcsó ). Aztán ha sikerült megtanulnom, hogy hogyan tudok analóg bementet PIC-kel kezelni, szedem is szét rögtön, esetleg bővítem valami mással, aminek szintén megtanulhatom a használatát.
Az egy céláramkör, jellemzően pont erre a feladatra, és bár a kép egy kicsit zizikes, jellegében jónak tűnik.
Ha a feszültség korlátok miatt parázol, amiatt ne aggódj. Egy darab 3.3V elég neki. Van benne integrálva valamilyen kapcsolóüzemű generátor, ami előállítja a többit, ami a soros portnak elegendő craftot kiadja.
De nem az a baj, hanem hogy semit sem fogsz latni. Beall kb 0.6V-ra, aztan tizedvolton belul marad, mikor mar gyufaval egeted, akkor esetleg elmaszik picit. Ez a felbontasban alig latszik majd. mondjuk 308 es 311 kozott ugral majd az erteked.
Igen, ez egy újabb verzió. Hajrá, sok sikert
Király, kösz!
Mondjuk felfedeztem egy ellentmondást közben (nem én rajzoltam, hanem találtam), mert a V+ láb a képen egy 100nF-oson keresztül tápra van kötve, az adatlap szerint meg földre kell... jó kérdés, melyik, bár szerintem földre.. meg végül is mindegy, mert hidegítés, gondolom. A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
Idézet: „... mert a V+ láb a képen egy 100nF-oson keresztül tápra van kötve, az adatlap szerint meg földre kell ...” Az RS232 szabvány megengedi az így kialakuló szinteket is, a V+ lesz alacsonyabb, ha a kondenzátora a földre megy. Ennek a verziónak az elterjedése okozza a legtöbb esetben a JDM féle programozók hibás működését.
Gyanítom, hogy belsőleg valamelyik kapocstáp energiabuffere az a kondi. Lehet, hogy úgy is működik, ahogy most a te rajzodon van, de a gyártói adatlap valóban azt javasolja, hogy azt a kondit a GND felé kösd. Még ha működik így is, én akkor is inkább maradnék a gyártó javaslatánál.
Végigmazsoláztam neked a lábakat, azt az egy bibit találtam én is. Ha az rs-232-t így kötöd be, ügyelj majd rá, hogy handshake jelek nem lesznek számítógép oldalon. Ugyan azokat a beállításokat kell kézileg megadnod, mint a pic oldalán, hogy működjön. |
Bejelentkezés
Hirdetés |