Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Összefoglalva:
Minden eddig kihozott flash memóriás PIC család programozása lehetséges firmware frissítés nélkül a PICKit2 -vel egyet kivéve: A DS70619 programozási adatlapban szereplő dsPIC33EPxxxyy8zz - PIC24EPxxxyy8zz típusok. Csak egy apró megjegyzés miatt ld. kép. A PICKit2 a jelenlegi firmware -vel csak 1MHz alatti órajellel tud kiléptetni adatot. - 16C83, 16C84, 16F83, 16F84 - mégiscsak kezelhető, mint a baseline típusok (Figyelni a bekötésre: Ha Vpp -t akkor kapja meg, amikor még nincs meg a Vdd, azonnal tönkremennek.), - 18FxxK80 - HVP is működik, - 16F145x - 14 bites device id és revison id is kezelhető, - 18F67K22 .. 18F87K90 - mégiscsak törölhető a 10 blokk is két scripttel, - 24FJxxx, 33FJxxx - A típushoz való programming executive -val az összes típus kezelhető, - 32MX1xxx, 32MX2xxx - A típushoz való programming executive -val az összes típus kezelhető, - 33EP, 24EP a fenti korlátozással. Rengeteg módosítás, hibajavítás (ebből még lesz - az általam beletetteké), funkció bővítés is történt: - Logikai analozátor png a képet bmp kiterjeszéssel mentette, - BootLoader -es konfigurációkhoz hex összefűzési lehetőség, - Szöveges editálási lehetőség, az EEProm ablakban csak szöveges megjelenítés, - UserID szerkeszthető, - Uart Baud rate ablakban több előre megadott érték (pl. 31250 a Midi -hez), - A Vdd kiírása az Uart és a Logikai eszközök ablakán, - PIC32MX revision id pozíció javítása...
Gratulálok és egy kicsit segíthetnél a tudatlanoknak is: honnan szedted az infókat az átalakításhoz ( le van írva valahol vagy autodidakta módszer ?) ?
Steve
Szia!
Minden jól le van dokumentálva: - Programozási leírások letölthetők a Microchip oldalairól, - A programming executive -ok a RealIce telepítési könyvtárában megtalálhatók, - Pickit2 firmware 2.32.00 és a PC -s applikáció forrása (2.61.02) is letölthető, - A PICKit3 Scripting host és a Pk2CMD forrása is, - A ChipCad -nál szerencsére minden eddig nem kezelt családból tudtam venni egy dip tokos példányt - (PC24FJxxxDA pl. nincs tesztelve, mert SMD tokban van csak, de a programozási leírása közös több már kezelt típuséval), - M$ C# Express ingyenesen használható - csak nem tud installáló batyút csinálni... Csak merengtem el, amikor nem az történt, amit a leírásokban olvastam... Pl. 3 napig nem tudtam kiolvasni a 33EP64GP502 id -jét egy a breadboard -on történt félrehuzalozás miatt. Mindenkit óva intek a kontroller típusának automatikus felismerésének használatától - ha valami rosszul van bekötve vagy a DeviceId kiolvasó módszer még nem működik, a keresés tovább folytatódik a magasabb feszültséggel programozható családokkal... Eddig 937 típus kezelhető, a Pk2DeviceFile_1.62.14.dat -tal csak 638... Csak egyvalamit nem értek: Ha egy kívülállónak kb. 1 hónap szabadideje alatt el lehetett érni ezt, mennyi idő kellett volna a gyakorlattal rendelkező, a projecttel foglalkozó hivatásos fejlesztőnek munkaidőben? 1-2 napba... A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2013
Gondoltam, hogy nagy munka volt, de ez alapján a "kivonat" alapján minden tiszteletem a Tiéd !
Idézet: „Ha egy kívülállónak kb. 1 hónap szabadideje alatt el lehetett érni ezt, mennyi idő kellett volna a gyakorlattal rendelkező, a projecttel foglalkozó hivatásos fejlesztőnek munkaidőben? 1-2 napba...” Sajnos ez a napjainkban jellemző "csúnya" üzletpolitika + fogyasztói társadalom + haszon háromszög Steve A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
Grat!
A két problémás PIC-nél kevesebb NOP utasítás alacsonyabb frekvencián működhet, vagy szigorúan meg kell lennie mind az 5-nek? (csak hogy egy triviális megoldási lehetőséget én is mondjak)
Szia!
Köszönöm az értékelést... A tesztek még tartanak... Nem elég az újakat vizsgálni, arról is meg kell győződjek, hogy a többit nem rontottam el... Idézet: „A két problémás PIC-nél kevesebb NOP utasítás alacsonyabb frekvencián működhet, vagy szigorúan meg kell lennie mind az 5-nek?” Ha jól megnézed a belinkelt képet, máris találsz egy ellentmondást: 5 nop van megjelölve, de a note 1 kezdetén 3 -at említ "These three nop instructions". Ahogy kivettem a dokumentációkból, ezek a nop utasítások biztosítják az órajelet az előzőleg átadtott utasítás végrehajtásához. Valószínűleg kell a 3 * 24 db órajel impulzus és az összes időre vonatkozhat a korlát. A memória írás engedélyezésére lehet egy időablak. A PICKit2 képes lenne a kiadására, de a mostani firmware nem: Nem tiltja a megszakítást a kiléptetés alatt és minimum 12 utasítással valósít meg egy órajel impulzust. A módosítás sem egyszerű a script interpreter miatt. A NVMKEY regiszter beírását és az 5 (vagy 3 pontosan nem tudni) nop kiadását egy funkcióba kellene vinni. Sajnos nem is tudom tesztelni, mert csak soklábú SMD tokban forgalmazzák. Esetleg, aki képes a soklábú SMD tokokat kezelni, letesztelhetné... A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
Szia!
Sokszor már az is segít, hogy a kérdés megfogalmazásához máskép kell végiggondolni a problémát. Egyszer egy sok soros vonallal rendelkező gépen sehogy sem akart menni a vonalakon levő MODBUS -os berendezések idejének szinkronizállása. Többször végignéztem a konfigurálást. Amikor egy kollegámnak magyaráztam el a progbémát, jöttem rá, hogy összekevertem a soros vonalakat.
Szia! Igen, velem is elő szokott ez fordulni. Pedig olyannak is szoktam magyarázni, aki egy szót sem ért belőle(feleségem), még is beugrik a megoldás. Remélem még egy darabig nem unod meg, sokan hálásak lesznek az új típusokért! A végén érdemes lenne egy cikkben összefoglalni, vagy egy weboldalt nyitni, ahol követni lehetne a változásokat. Köszönet!
Detto. Ez tök érdekes! Szegény drágám meg néz, hogy milyen tábláról meg lebegőpontos ábrázolásról beszélek... Talán amiatt van, hogy hangosan kimondom és az agyam rögtön elkezd reagálni a kérdésre és megoldást keres. Vagy valami.
Azt hallottam, hogy Einstein abban volt a legjobb, ahogy magának fel tudta tenni a kérdéseket! Ebben kell nekünk is fejlődni ezek szerint!
Azaz agyvihar (BrainStorm) nem is olyan nagy marhaság...
Csak nehogy ez legyen a vége... Bővebben: Link
Ha már itt tartunk: Van valakinek még ötlete olyan funkcióra, ami nagyon hiányzik a programból? A debuggolást és az MpLab alóli programozást nem ebben a programban kell megvalósítani - azoknak a forrása sajnos nem publikus.
Olyasmire gondolsz, hogy például a memória módosítása ne csak hexadecimálisan történjen, hanem egy pont után decimálisan értelmezze a bevitt adatot?
- Non volatile, Microchip SPI / I2C felületű digitális potencióméterek kezelése?
- SST (most már Microchip) SPI flash memóriák? Ps.: Ami nagyon jó lenne: Más soros módon programoztahó kontrollerek kezelése. Sajnos a fenntartott jogok miatt nem valósítható meg, bár az I2C, SPI felület kezelése már benne van a programban...
Nem nagyon hiányoltan, de ez is megvalósítható... Sőt kész is - csak nem látod, amikor begépeled, mert a pont és a decimális szám hosszabb volta miatt hosszabb a szöveg, mint a hexa helye.
SST Serial Flash kezelése beépítve az SST25VF032B -ig. Tovább nem bírom RAM -mal, ehhez is kb. 1GB foglalás jár...
A programot nem teszed köz szemlére? Most kénemajd egy projecthez SST flasht használni és nem lenne jó móka a PICen keresztül programozni mindig. A RAM meg nem gond mindenkinek legalább 4 GB van a gépében
Mekkora SST flash -t szeretné alkalmazni?
Én szegény, elmaradott... Az enyémben csak 2GB van...
Szia!
Idézet: „A programot nem teszed köz szemlére?” Ezen a kérdésen egy kicsit elgondolkoztam... A közzététel előtt egy hosszabb, kiadós teszt mindenképen kell. Akkor lehetne kitenni "közszemlére", ha legalább olyan minőségre eljutok bizonyítottan, mint a kiindulási verzió. Ha nyilvános oldalról letölhetővé teszem, rengetegen jönnek majd az esetlegesen benne maradt hibákkal... Előbb a gyári fórumon kellene puhatolódzni... Addig marad a próbaüzem. Beletettem az SSP25FV064C -t is, de nem tudom tesztelni. Még szerencse, hogy az SST -k rendelkeznek Chip Erase paranccsal, így a program nem menti el az esetlegesen kiovasott adatokat tartalmazó buffert a törlés előtt...
SST25VF064C lesz a Nyákon. Weblapot fogok benne tárolni. Én szívesen tesztelném neked.
Vannak PIC32 eseim és SST is lesz most.
Szerintem sokan még fizetnének is érte. A PK2 tulajdonosoknak adott esetben megspórolja a PK3 árát.
Szia!
Ezt végkép nem tehetem meg: Ha a gyártó lemondott a jogáról azzal, hogy a forrást publikussá tette, akkor a módosító nem kérhet anyagi ellenszolgáltatást a programért... De nem is ez a célom - csak annyi, hogy bebizonyítsam, hogy a jó öreg PICKit2 nem is olyan rossz... A debuggolási lehetőség miatt továbbra is előnyösebb egy PICKit3 beszerzése. Persze sokaknak elég a szimulátor, a programozási lehetőség és a mérési eredmény kiértékelése, egy utánépítőnek pedig elég a programozási lehetőség. Jómagam is sok projectet fejeztem be hardveres nyomkövetés nélkül...
Azt sikerült bebizonyítani. Szerintem egy donate gomb belefér a történetbe, ha már itt költöd a pénzt a különböző PIC-ekre.
Szia!
Ezen még gondolkodom. Egy nagyobb fagylalt áráét utánad dobnak egy 32 bites kontrollert...
Szervusztok.
Megkésve (2012.máj.6) de törve nem, megcsináltam végre a Pickit 2 klónomat. Hp41C: Megfogadtam amit írtál.Q1-et kicseréltem és az L1-et is,mert én valahogy nem bíztam ebben az ellenállás kinézetére hajazó tekercsben.A Q3 is cserére került,mert bc5xx(nem néztem meg pontosan,hogy milyen típus) volt benne,a kapcsolásban szereplő IRF9Z34 került bele. A végén minden Fet kapott egy SMD G-S 100K-s ellenállást és lás csodát minden klappol. VDD=5.1V VPP=12.38V A programozó lábakon is renden van a 30Khz, bár csak multiméterrel tudtam megmérni. Íme az eredmény.
Szia!
Gratulálok! Az 5.1V -tal volt már gondja valakinek. Neked működik rendesen? A D2 -n min. 0.2 - 0.3V -nak kellene esnie. Volt valamekkora áramterhelés rajta, amikor mérted a Vdd -t?
Módosítás kellene még a nagykapacitású I2C EEProm -okhoz is. A 24LC1025 64k -s blokkjait a slaveaddress 3. bitje választja, a 24LC1026 -nál pedig a 1. bitje. Az ST Micronics -nek már van 2Mbites cshipje is, ott a 2. és a 1. bitek választanak blokkot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |