Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   264 / 980
(#) proli007 válasza zoli_varga hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Dehogynem! Az asszonyra gondolt..
(#) zoli_varga válasza proli007 hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Nna igen...
(#) johny999 hozzászólása Feb 11, 2013 /

Üdv,

szerintetek hogyan kell ezt a távkioldót (Moeller EATON Z-ASA 230) bekötni? Feltettük a kismegszakító oldalára (Moeller EATON PL6 B16-3), viszont nem old ki ha megkapja a 230V-t (1-es fázis, 2-es nulla..)

Link
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
(#) VIM válasza johny999 hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Szia! A "nullát" az "N" pontra kellene kötni, nem a számozott bekötési pontokra. Ha csak egy fázist használsz, az is lehet, hogy a bejövő 1-3-5 és kimenő 2-4-6 pontokat oldalanként át kell hidalni a megfelelő működés érdekében.
(#) johny999 válasza VIM hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Hello,

a távkioldó így néz ki. 2 bekötési pontja van, a fenti rajzon a kismegszakító is rajta van.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
(#) balzsi válasza johny999 hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Próbáltad magában a távkioldót üzemelni? Úgy sem kapcsol le?
(#) johny999 válasza balzsi hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Nem csinál semmit. Elvileg ez egy tekercs de nincs semmi ellenállása ha megmérem a 2 kapocs között. Lehet defektes?
(#) ötfelezős válasza johny999 hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

A nincs semmi, az mit jelent most? Végtelen, vagy nulla? Ha végtelen, akkor kapcsolj vele egyet kézzel. Lehet, hogy van benne leégés ellen egy kontaktus, és "nem húzott fel".

(Említettem a munkaáramú lehetőségeket... Ez az. De csak munkaáramúnál a szakadás veszélye mindig fennáll, azért kell a kettőt kombinálni. Szerintem.)
(#) johny999 válasza ötfelezős hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

Bocs végtelen az ellenállása, hiába kapcsolgatom nem változik.
(#) proba válasza johny999 hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

Lehet hülyeséget írok ,de a munkaáramú nem azt jelenti ,hogy folyamatosan áram alatt van ,mikor ez megszűnik akkor old? Ez alapján rá kellene kötni a 230-at , lekapcsolni a füllentyűjét majd fel ,ezután ha a 230 megszűnik le kellene oldania.
(#) bensepeter hozzászólása Feb 12, 2013 /

Sziasztok! Schneider elektric tl 16ax 250v~ relé helyes bekötésére vagyok kíváncsi. Van négy érintkezője neki. Az 1, A1, 2, A2. Műhely világítást szeretném róla kapcsolni két pontról.
Előre is köszönöm.
(#) johny999 válasza proba hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

Munkaáramú (sönt) kioldó
Az impulzusszerűen rákapcsolt működtető feszültség hatására leoldja a csatlakoztatott kismegszakítót, így távleoldási célokra alkalmas.
(#) Barni87 válasza bensepeter hozzászólására (») Feb 12, 2013 / 1

Szia! Pofon egyszerű a bekötése, A1-re egy nyomógombon keresztül rákötöd a megfelelően biztosított fázist. A2 mehet a nullára direktben. 1-es kapocs mehet szintén a kismegszakítón keresztül a fázisra. A2 pedig már mehet a fogyasztóra, esetedben a világítótestre. (a Nulla és PE vezetők kíséretében) A nyomógombot tetszőleges számban párhuzamosíthatod.
(#) bensepeter válasza Barni87 hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

Szia! Így gondoltam én is, csak valamiért bizonytalan voltam benne ezért kérdeztem előtte.
Köszönöm a gyors válaszod.
(#) zoliaaa válasza ötfelezős hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

Hali
Utp Kabelre gondoltal mar?
(#) johny999 hozzászólása Feb 14, 2013 /

Kicserélték a cuccost most már rendesen leoldja a kismegszakítót.
(#) habazutty válasza erobi82 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Hello!

A menetesszárhoz pont stimmel a fentebb ajánlott fém "dűbel". Metrikus menet és a szárnyai négy iránybn nagyot fognak. A másik lehetőség a szegecsanya. Ma már könnyen hozzáférhető, egyoldalról nagyon stabil menetet lehet képezni vele vékony anyagba is. Zártszelvényre kemenceajtót is láttam már rögzíteni M10 szegecsanyával és bírta. Egy fogó hozzá egy karos M6-ig kb 8-10 ezer forint.

Csak ötlet.
Minden jót!
(#) tomikapc hozzászólása Feb 15, 2013 /

Üdv! Kiégett egy energiatakarékos izzó a testvérem szobájában (feltűnően hamar). Gondoltam nem gond, kicserélem, van még itthon. Azonban amikor beleraktam az új izzót, akkor az elkezdett villogni (szintén energiatakarékos) lekapcsolt állapotban is. Nagyon gyanítom, hogy a világítós (éjszakai fényes) kapcsolón keresztül kap akkora feszültséget az izzó, hogy villogjon. Van erre valami megoldás? Mindenképpen ragaszkodnánk az éjszakai fényhez, viszont az energiatakarékos izzóhoz is. Elég régi kapcsoló, nem is tudom megmondani, hogy milyen típus. Lehet esetleg kapni olyan kapcsolót, amiben megoldott ez a probléma? Még talán az se lenne nagy gond, ha be kellene húznom egy nullát csak az éjszakai fény miatt a kapcsoló dobozába. Illetve felmerült az is, hogy legyen egy alternatív kapcsoló is kapcsrajz, akkor már egyből ezt is bevenném a létesítésbe. Köszi előre is a tippeket!
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
(#) mugab válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

A legegyszerűbb megoldás a foglalatnál egy 100-200k ohm os ellenállás behelyezése.
(#) proba válasza mugab hozzászólására (») Feb 16, 2013 / 1

Inkább 220-330nF kondenzátor ,az legalább nem fűt.
(#) hobbytka válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Üdv mindenkinek! Ezzel nekem is volt problémám és a következőképpen oldottam meg.
A nullaz élettartamát az égőnek(mint egy fénycsőgyujtó). Ha a foglalatban vagy a kapcsolóban van éavezetőt lehúztam a kapcsolóhoz és a kis lámpa érintkezőjét kikötöttem.(azt a felét amelyik az elmenő...)ide kötöttem a nullát. Ami nekem van kapcsoló az is egy régi kontavill-es élvilágítós csoda ami kibír mindent. Ezen csak egy rugót kell kipiszkálni és a lámpa lábára ráforrasztani a nullavezetőt. Egy 220k-s ellenállással van sorba kötve. Sajnos csak telefonnal tudtam képet csinálni de talán látszik,hogy hol húztam el a vékony hajlékony vezetéket... Ha sorba van kötve az enegiatakarékos égővel akkor folyamatosan indítgat és ez megrövidíti rintkezési hiba az is ezt műveli. Remélem nem fogalmaztam sötéten! Most értem haza melóból...

Kapcs.jpg

(#) tomikapc válasza hobbytka hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Nagyon szépen köszi, pont ilyen kapcsoló ez is Beszereztem egy kondit, kipróbálom, ha nem megy akkor jön ez a megoldás
(#) mraulajos válasza proba hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Sziasztok!
Nekem is van ilyen gondom. A 220-330nF kondit kössem sorba a kapcsolóban lévő glimmlámpával?
(#) tomikapc válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Én most ezt tervezem. Szereztem egy 330nF kondit, ami 400 voltig bírja. Próba cseresznye, nem sokára írok!
(#) proba válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Nem a glimmel sorba ,hanem az energiatakarékos égővel párhuzamosan.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2013
(#) tomikapc válasza proba hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Nagyon szépen köszi a segítséget! Megírom az eredményt mindenképpen.
(#) tomikapc válasza proba hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Na be lett kötve és tökéletesen működik. Pont elég fényes a glimm (mintha sima izzószálas lenne benne), viszont az energiatakarékos izzó nem villog. Köszi.
(#) mraulajos válasza proba hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Oké, köszi!
(#) ötfelezős válasza zoliaaa hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Esténként?
Bocs, de nem tudom, miért kérdezed.
(#) Directors hozzászólása Feb 17, 2013 /

Sziasztok!
Kérhetek egy ki segítséget? Bővebben: Link.
Következő: »»   264 / 980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem