Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   273 / 979
(#) Marko Ramiusz válasza botesz hozzászólására (») Máj 4, 2013 3 /

Szia, botesz! Mekkora elektromos hozzáértésed van? Szerintem semekkora. A villanyszerelést hagyd a szakemberekre, így életveszélyes, sőt tűzveszélyes is lehet. Egyébként a helyesíráshoz mennyit értesz? Szintén semmit. Ezt szintén bízd szakemberre. Üdv.: Yoe
(#) (Felhasználó 46585) válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Máj 4, 2013 / 1

A segítőkészséged példaértékű...
(#) mugab válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Máj 4, 2013 / 1

Biztos sok barátod van ilyen stilussal...
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2013
(#) Szirty válasza botesz hozzászólására (») Máj 4, 2013 / 1

Helló botesz!

A képen látható fénycsöves lámpatest működéséhez semmilyen kondenzátorra nincs szükség, azok nélkül is működik.
A kondenzátorok a működtetés káros következményeit igyekeznek minimalizálni. A nagyobb (ahogy írták már) az induktív előtét által okozott meddőt kompenzálják, a kis feketék pedig a gyújtók által okozott RF zavarokat söntölik.

Vagyis: hagyd benne a kondikat!
(#) Ge Lee válasza tungsram hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Ha már észrevétel én is írok egyet. 70-es évek elején épült társasház, nullázás (akkoriban minden épület így készült). Lakásfelújítás-átalakítás, szakember hívás. Szakember kiépít az órától egy külön védőföldet, mindent beleköt (fürdőkád, csövek, stb.) mondván hogy az kell. Másnap a tulaj szól hogy menjek át mert fürdés közben csíp a víz (átfolyós gázbojler van), illetve a bekapcsolt 40W-os asztali lámpa fénye néha remeg, és fura szag jön a folyosón létesített kapcsolódobozból. Miután belenéztem a dobozba, mondtam hogy hívják vissza a palit mert én ehhez nem nyúlok.
Tetszik hogy a villanyszerelés is csak rosszabb lesz ha bonyolítják, fateréknál (meg még nagyon sok helyen) egyedül a fürdőben vannak földelt aljzatok (nullázva), máshol mindenhol földeletlenek, és sehol semmi gond, évtizedek óta...
(#) Szirty válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Üdv Ge Lee!

Minden védelemnek mindig van valamilyen negatív hatása, következménye.
Itt azonban nagyon úgy fest, hogy a kivitelezésben komoly hibát követtek el.
(#) botesz válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Szia!
Idézet:
„Mekkora elektromos hozzáértésed van? Szerintem semekkora.”

A magánvéleményedet légyszíves tarsd meg magadnak nem vagyok rá kíváncsi!A helyesírásommal meg nem tudom mi bajod.
Kezdjük ott hogy villanyszerelő szakmát tanulok.Az hogy egy dologban elbizonytalanodtam(mert 1.éves vagyok vagyis kezdő) az nem jelenti azt hogy nem értek hozzá.Gyakorlaton nem találkoztam fénycsöveknél ezzel az alkatrésszel ezért zavart meg.
(#) botesz válasza Tomi111 hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Szia!
Köszi a választ!
Engem az zavart hogy ilyet még nem láttam bennük pedig aztán már 1 pár db ot kötöttem be.
Közben úgy döntöttünk hogy mégsem ez a lámpatest lesz felrakva mert oda túl nagy.De a másikban is van ilyen szóval azért mégse értelmetlen volt a kérdés.Persze 2 kisebb lesz felrakva azok közül az egyik modernebb abba pl már nincs is ilyen.
Köszönöm mindenkinek aki segített!
(#) Kari55 hozzászólása Máj 5, 2013 /

Sziasztok. Kellene egy kis segítség a mellékelt 380 v-os csatlakozó bekötéséhez.

4 eres kábel, egy zöld-sárga föld, egy barna, és két fekete vezetékkel. Jól gondolom, hogy a két feketét a két szélső érintkezőhöz, a barnát a középsőre, a föld pedig egyértelmű.?

Előre is köszönöm.

IMG_3216.JPG

(#) _vl_ válasza Kari55 hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Először le kéne ellenőrizni, hogy a barna + a feketék valóban a három fázist adják. Ha igen, akkor tök mindegy, hogy a három tüskére milyen sorrendben vannak kötve. A föld nem tudom, hogy egyértelmű-e, mivel én nem látom a negyedik érintkezőt, élőben meg kb. 25 éve láttam utoljára ilyen elavult, régi szabvány szerinti csatlakozót, úgyhogy már nem emlékszem rá... Valami különösebb oka van a régi csatlakozó újrahasznosításának? Nem tűnik rossz állapotúnak, de azért az idő vasfoga láthatóan megkezdte a rágcsálást...
(#) Kari55 válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Köszi, Részletesebben: egy betonkeverőhöz kel egy - gömbölyűről/laposra - átalakító, mert csak ilyen fali aljzatom van. A keverőn a csatlakozó pedig úgy van bekötve, hogy a vastagon a föld, fölötte a barna, és a barna mellett két oldalt a két fekete.
Nem tudom érhető vagyok-e.

Érthető, de minden szempontból "jövőállóbb" megoldás lenne inkább az aljzatot modernre cserélni...
Ha a csatlakozóról motor megy, akkor a fázisok sorrendje a motor irányát befolyásolja (bár tippem szerint egy betonkeverőnek tök mindegy, merre forog ), de praktikusan összerakás után lehet tesztelni, és ha rossz irányba forog, akkor bármelyik kettőt a háromból fel kell cserélni, és megfordul a motor iránya.

Tehát akkor bármilyen sorrendben köthetem a két feketét és a harmadik színt?
Ezek szerint a három érintkező a három fázis, a negyedik pedig a föld?

A három érintkező a három fázis, a negyedik a föld. Hogy melyik fázis melyik, az teljesen mindegy, csak a motor forgási irányát fogja befolyásolni az egymáshoz képesti sorrendjük.

Rendeben, köszönöm a segítségedet, további szép napot.
(#) Gabó válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Lehet a betonkeverőnél mindegy merre forog a dob, csak a motornak nem. Múltkor kötöttünk 3 fázisú motorokat, és ha nem a forgásiránynak megfelelő volt, akkor majd le ugrott a tartóról, plusz majd szét esett olyan hangja volt. Rendesen kötve meg nem is hallottad a gangját Úgyhogy érdemes az irányra is figyelni
(#) szamóca válasza Gabó hozzászólására (») Máj 5, 2013 / 1

A betonkeverőnek is van helyes forgási iránya, amit a dobban lévő ferde keverőlapátok iránya határoz meg, attól függően, hogy jobbos vagy balos. Ha rossz irányban forog, és kifelé dobja az anyagot a dobból, akkor van az a jelenség hogy ugrál a keverő. Nagy keverőknél van forgásirányváltás is amiatt, hogy ürítésnél kifelé hordja az anyagot magából a dob.
(#) balzsi válasza Gabó hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Ez nekem kicsit új. Még sohasem hallottam arról, hogy egy villanymotornak lenne fix forgásiránya. Kíváncsi vagyok mások véleményére is.
(#) (Felhasználó 46585) válasza balzsi hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Pedig van! Amelyiknek meg nincs, az úgy működik, mint az ablaktörlőmotor... Egyébként, egy fajta bekötésre egyik irányba forognak, ha megfordítod a bekötést akkor meg a másikba... de ezek fixek, saját maguktól nem változtatják meg a forgásirányt... ( bocs... )
(#) pucuka válasza balzsi hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Pedig van ilyen motor. Egyfázisú árnyékolt pólusú asszinkron motor. Úgy van megszerkesztve, hogy a pólustörzsének egy részébe egy rövidrezárt menetet préselnek, ez a mágnesteret eltorzítja, így az egyfázisú asszinkron motornak lesz indító nyomatéka. Igaz, általában kisteljesítményű motoroknál használják, pl. ventilátor, lemezjátszó, magnetofon meghajtó motorja. Ennek forgásirányát csak átszereléssel (már ha lehet) lehet megfordítani.
(#) Szirty válasza balzsi hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Helló balzsi!

Idézet:
„Még sohasem hallottam arról, hogy egy villanymotornak lenne fix forgásiránya.”

Általában ez így is van, de akad kivétel azért.

Én is szolgálhatok ilyennel: Vannak olyan szinkron motorok, amikben mechanika akadályozza meg hogy fordított irányba forogjon. Ez egyfajta "visszagurulás gátló"
Ezek kicsi motorok, műszerekben, időrelékben vannak/voltak ilyenek.
Ha eltávolítom belőle ezt a mechanikát (vagy kopás miatt tönkre megy) akkor a motor nem forog, csak egy helyben rezeg.

Meg ott van a hagyományos villanyóra, ami lényegében szintén egy motor. Ott is meg van oldva hogy visszafele ne forogjon. Legalábbis nem a legrégebbi típusoknál.
(#) balzsi hozzászólása Máj 6, 2013 /

Pucuka, Szirty!
Köszönöm a válaszokat, valójában az aszinkron villanymotorra gondoltam a (betonkeverős példánál). Tudomásom szerint, ezeknél fáziscserével fordítható a forgásirány.
(#) Szpidi hozzászólása Máj 6, 2013 /

Sziasztok,

Komplett villanyhálózat csere után, szereltem be ÉV relét is. (Eddig nem volt)
1 db konnektor van csak szerelve, többi helyen még a dobozból lóg ki van a vezeték. Ha nagyobb teljesítményű fogyasztót kötök be (fúró, vízforraló), akkor az ÉV leold. (düwi, 25A, 30mA) Kis teljesítménynél, lámpa (70W), rádió teljesen normálisan működik.

Lakótelep, 1 fázis, a védőföld és nulla között fütyül a műszer, tehát folyhatna a védőföldön is vissza az áram, de kettős szigetelésű fúrógép esetén talán mégsem kéne.
Másik körben is próbáltam (hátha elkötöttem itt a védőföldet, de ugyanaz a helyzet)

Sorrend: Villanyóra - ÉV relé - kismegszakító - konnektor

Mi lehet a hiba az ÉV hibáján kívül?
Hogy tesztelhetem az ÉV-t, lehetőleg kiszerelés nélkül? Teszt gombja van, de rajtam ugye most ez nem segít..

Előre is köszi a segítő válaszokat!
(#) proli007 válasza proba hozzászólására (») Máj 6, 2013 / 1

Hello! Nem szeretek itt szólni, mert nemis tisztem. De bocs, nem tudtam megállni..
Proba: Ez elég nehezen védhető és ha igen valami huncuttság volt. Egyenáramú motor a konnektorban? És még nemis forog ha fordítva van? Mokkás!
Stirty: Felétek már 100Hz van? Amikor dolgoztam,még csak 50Hz volt a divat..

Balzsi: Egy aszinkron motornak valóban minegy merre forog. Az előfordulhat, hogy a mögöttelévő mechanikának, áttételnek, technológiának nem minegy. Valamint ha az áttétel egy megszokott irányba forogm megkopik, és visszafelé más (esetleg sokkal rosszabb) hangja van. Fáziscserével a forgásirány változtatható. Feltéve, hogy rendes háromfázisú motorról van szó..
De amúgy jól elbeszéltek egymás mellett! Mindenféle motor és típus kitárgyalva, csak éppen ez nem viszi előre az amatőr kérdezőt, hanem partalan szkanderezésre ad okot, amire szerintem semmi szükség. De javítsatok ki, ha nem így van. üdv!
(#) erobi82 válasza Szpidi hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Ez olyankor szokott előfordulni ha a PE-N összekötést(szétválasztást, kinek hogy tetszik jobban) a FI relé után csinálod meg, vagy valahol fel van cserélve a PE, és a N vezető
(#) Szirty válasza proli007 hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Helló proli007!

Idézet:
„Stirty: Felétek már 100Hz van? Amikor dolgoztam,még csak 50Hz volt a divat..”

Nem csak felénk van 50 Hz. Reméltem hogy nem lesz aki ezen akad fent, de hiába.
A polaritás váltás AC esetén ugye nullátmenetnél van (minden nulla átmenetnél a feszültség polarítása ellentétesre vált).
Hány null átmenet van 50Hz-es színuszos periodikus váltakózó áramnál?
100?
Igen!
Periódus: ismétlődés, azaz teljes hullám. Teljes hullám 2 null átmenet, azaz két polaritás váltás.
Te hogyan gondolod ezt?
(#) elektroton válasza Szpidi hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Mivel még nincs befejezve a szerelés, tehát mint írod is, még lógnak vezetékek. Lehet, hogy a szigeletlen PE és N valahol még összeér. Ha terhelést raksz a hálózatra, a nulla árama megoszlik a PE és N vezeték között. Így a FI relé nulláján kevesebb jön vissza mint amennyi elmegy a fázison.
(#) Szpidi válasza erobi82 hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Szia erobi,

Köszönöm a gyors választ!

Szándékom szerint nem kötöttem össze, kint úgyis összekötötték.
Szerintem PE és N felcserélése nem tudna gondot okozni (nincs bekötve semmi, ha felcseréltem, az csak később lesz izgalmas), csak a zárlata
(#) Szirty válasza proli007 hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Helló proli007!

Idézet:
„De amúgy jól elbeszéltek egymás mellett! Mindenféle motor és típus kitárgyalva, csak éppen ez nem viszi előre az amatőr kérdezőt”

Én azt gondolom, hogy egy válasz általában annyira lehet pontos, amennyire pontos volt a kérés.
(#) Szpidi válasza elektroton hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Köszönöm a Te hozzászólásodat is!

Igen egy esetleges "zárlat" lehetne bűnös, de nem hiszem, hogy sikerült ilyet.
Mindenesetre a betáp védőföldet (vagy nullát) holnap kikötöm, és mérek zárlatot lekapcsolt ÉV-vel. Belül elvileg nem lehet zárlat.
Ha mégse lenne zárlat, akkor hol máshol kellene keresnem a hibát?
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2013
Következő: »»   273 / 979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem