Fórum témák
» Több friss téma |
Bekapcsolás előtt állítsd az RB6..RB4 jumper a táp felé. Ekkor is kiadja a 20..30kHz -et?
Tudom, hogy fájdalmas: Állítsd a RB7 jumpert táp felé bakapcsolás előtt és számold a váltásokat. Hány frekvenciát ad ki? A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2013
Nem a teljesítménnyel van gond, kis szintekkel is megy és strapabírónak tűnik.
A megfelelő membrán viszont nem egyszerű.
Sokat méricskéltem, számolgattam a koppanás kérdését.
A piezo hangszórónak nagyon nagy a kapacitása, 150nF -ot is olvastam. Sajnos a Kemo L10 -nél nincs megadva adat. Ahhoz, hogy a 60kHz -es négyszögjel többé-kevésbé alakhűen kerüljön a piezora, az RC kör időállandójának sokkal kisebbnek (5 -ször, 10-szer) kellene lennie a jel periódusidejének. Legyen R3 1k. Ekkor az időállandó R3 * Cp = 1000 * 150 * 10^(-9) = 150us. Kb 100 .. 200 Hz alakhű átvitelére nyílik lehetőség. A korlátozást a piezo kapacitásának R3 -on való kisütése adja. 60kHz -hez R3 -nak 1.7 ohm -nak (10 -szeres) vagy 3.4 ohm -nak (5 -szörös) kellene. Ekkora ellenállással nem jönne szóba elemes táplálás, a BS170 nem terhelhető a hozzá tartozó árammal. Ha nem gond a teljesítményfelvétel, akkor H-híddal és jókora tápegységgel megoldható. Amennyiben az eredeti kapcsolásnál maradunk, az R3 minimális értéke 10, de inkább 50 .. 100 ohm. Ha telepes táplálás a cél, akkor R3 még nagyobbra kell választani a fogyasztás csökkentésére. A kialakuló R - C kör időállandója összemérhető vagy jóval nagyobb lesz, mint a periódusidő. (25kHz ~ 40us, 60kHz ~ 16.6us) R3 = 1K esetén 150us, 100 ohm esetén 15us. A körön tehát egy egyenfeszültégű komponens alakul ki, aminek az értéke a gerjeszési frekvenciától függ. Ha a gerjesztés frekvenciája változik, az egyenszint is változik, ha a frekvenciaváltozás ugrás jellegű, a beállás exponenciális lefutású. Ekkor kattan a hangszóró. A koppanás a frekvenciaváltozás nagyságának csökkentésével halkul. A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2013
Én váltakozó négyszögjellel hajtom, és így is kattan nagy frekvenciaváltásoknál, ezért kapcsolom inkább egyesével vissza.
Márpedig itt ilyen jellegű egyen komponens nem alakul ki, középértéke pedig 0.
Milyen meghajtóval hajtod és mit értesz váltakozó négyszögjel alatt?
Polaritást vált, de nagyon nem végleges az állapota ennek még.
"H-híd"
Köszönet Hp41C mesternek a kimerítő magyarázatért! Sajnos csak becsülni tudtam a piezzo kapacitását (úgy tűnik jócskán, nagyságrenddel alábecsültem), de ezek szerint megvan a koppanás oka is, és már azt is értem hogy miért szűnt meg a program átírása után. Nem csak a programhoz van köze, hanem inkább az idő közben kialakított híd meghajtáshoz..... bevallom mióta összeraktam az eredetivel nem is próbáltam, de így már világos.
Mivel a program forráskódja nem ismert (csak hexeket látok), lehet, hogy nem szimmetrikus négyszögjellel van meghajtva a piezó. Ha így van, kattogni fog a PWM miatt is. A frekvenciamoduláció spektruma is elég széles, komolyabb szűrő nélkül aligha lehet a kattogást megszüntetni.
Közel múltban vettünk a 4 betűs áruházban(nem írom ki melyik, nehogy reklámnak vegyék a modik) egy elemes szúnyog riasztót, ami egy, azaz 1 db AAA elemmel működik. Ma kíváncsiságból szétszedtem, hát majdnem megfulladtam a röhögéstől... Van rajta 3 smd ellenállás, két smd tranzisztor, meg egy kb 1,5cm átmérőjű piezo van benne. Képek mellékelve. A hatásossága holnap derül ki igazából, mikor hosszabb ideig kint leszek Margit szigeten. Egyébként valamelyest a hallható tartományba esik a működése a készüléknek, én legalábbis hallom. Napközben többször is kapcsoltam be, de nem különösebben tűnt fel még 10 hónapos unoka húgomnak sem a dolog. De majd kíváncsi leszek hogy a szúnyogok hogy reagálnak rá.
Én jelenleg a Conrados piezoval próbálkozom.
Piezo nélkül nem sikerült szúnyogokkal találkozni, de egy szerencsétlen éjjeli lepke betévedt. Alig sikerült kikergetnem... Viszont a lepke egyértelműen hallotta a piezot és igyekezett hangárnyékba menekülni. Ha lekapcsoltam és leszállt valahova, bekapcsolást követően hanyatt-homlok menekült (kopogott a plafonon :S ). Azt vártam volna, hogy kirepül, de úgy tűnik, a kifelé vezető útról nem volt tudomása - nekem kellett megmutatni. Talán már nem szándékozik visszajönni... ~31.7 kHz-ről indul a jelem, ezt a lepke már nem szerette... Remélem, a szúnyogokra is hatni fog, ha egyszer megjelennek... kivételesen jól irtottak mostanság...
Építettem egy szúnyog riasztót, 19-60 Khz között változik a frekvenciája fokozat nélkül. Elektromosan úgy működik ahogy kell, de sajnos még a piezóm nem érkezett meg és élesben nem tudtam kipróbálni, (igaz szúnyog sem igen található) ha valakit érdekel, szívesen elküldöm a rajzát. Nem bonyolult és PIC sincs bent, csak 1 IC és 3 tranzisztor.
Egyenlőre a kapcsolási rajza, de valószínű holnap estére elkészül a többi is és akkor ha érdekel, küldöm azt is.
Ehhez hasonló (alkatrész temetővel) áramkörrel itt a topicban, jóval korábban már foglalkoztak. Engem a vízkőmentesítő áramkörére emlékeztet kísértetiesen.
A Tisza-tónál hogy vizsgázott a szúnyog-űződ????
Várjuk a beszámolódat az élményekről!
Szia! Végig csináltam amit kértél. A csatolt fájlban az eredmény
Néha van hogy csájnízék belehibáznak és valamiből jót is csinálnak véletlenül. De majd kiderül
2. nap - Szerettem volna telóval lekamerázni a hanyatt-homlok menekülő dögöket de sajna nem látszik belőlük semmi, ill. ami látszik az meg olyan mint ha a telefonom elől menekülne. Az eredmény vérforralóan hat rám. Most próbálok majd módosítani a progin mert a 30 khz alatti sajna nagyon bántja a picim fülét. Nem akarom hogy idő előtt olyan süket legyen mint a bolond diszkós apja
Ez érdekes most mplab-bal írtam be azt a hexet amit csomagoltál és most működik minden jumper és a led is villog. Előtte ez nem így volt és random szerűen adta ki a ferkiket. Valamit nagyon elbénűztam. Remélem hogy így is hajtja majd a dögöket.
Üdvözlet mindenkinek! Ígértem már egy hex-et.
whalaky cikkében lévő kapcsoláshoz készül. Infók a hexről: - frekvencia 60 kHz-ről indul és lefut a beállított értékig majd vissza. - frekvenciákat 2 másodpercenként váltja, minden váltáskor felvillan a led. - 7-es lábal tesztelheted hogy működik e (16 el vissza osztja a frekvenciát) - láb 4, 3, 2 (vel szabályozod az alsó frekvencia határt) leosztás ugyan az mint whalaky cikkében. Alsó határ frekvenciák: 000 - 20000; 001 - 21505; 010 - 23256; 011 - 25316; 100 - 27778; 101 - 30769; 110 - 34483; 111 - 39216; - értékeket csak induláskor olvassa be. - Frekvencia váltások előtt megvárja hogy TMR2 végig fusson, így nem kattog és szép a frekvencia váltás is. Hex mellé felteszem a forrást is, ha valaki át akarná írni. címkéztem mindent hogy egyértelmű legyen a működés. Ha bármi kérdés van, kérdezzetek. Igény szerint én is átírom a programot.
Ok, ide is beírom mert lehet hogy másokat is érdekel:
Poroszlón voltam a kempingben, ahol ipari mennyiségben voltak szúnyogok. Egy lakókocsiban szálltunk meg. A lakókocsi elé kitettem a készüléket és gyakorlatilag, olyan kb 10 méteres körben SZINTE nem volt egy sem! Nem akarom állítani hogy egy sem, de jelentősen visszaesett a számuk. Kb 10 után kikapcsoltam egy negyedórára, de utána már elviselhetetlen volt a sok csípés. Visszakapcsoltam és kb 10 percen belül szinte eltüntek. 1-2 volt, azokra nem hatott. Nekem bevált a készülék Whalaky eredeti leírása alapján ( a kattogós szoftver ) Conrad-os piezó, söntellenállás nélkül. Műanyag dobozban és 9V-os elemről.
Köszi szépen!! Ez 1 igen jó hír.
Elképzelhető hogy a német piezóval még javul az eredmény. Már én is szeretném tesztelni,de még nem jött meg a piezó. Üdv.
Sok jó dolgot is csinálnak Kínában, nincs bajom velük. Persze ha valami nagyon olcsó, az olyan is. De erre is van igény.
Melyik hardvert, szoftvert használod, hogy ilyen pozitívok a tapasztalatok? Ezt? Bővebben: Link Nézegettem, de csak 12F675-öm van itthon és nem sikerül átírni.
Mindenképpen javaslok egy 12f683-at. Több ok miatt is. a 675-nek nincs PWM modulja, így csak szoftveres PWM-et tudnál hozzá csinálni. Ahhoz hogy ne legyen nagy a frekvencia ugrás és ne kattogjon a belső 4MHz max sebesség kevés, külső oszcillátor kéne. Így már viszont jó pár lábat nem tudsz használni arra amire kéne, ergo nem éri meg.
Ha whalaky kapcsolását nézzük akkor az R3-at hagyta ki, de nem éri meg kispórolni sem ár sem más miatt.
Most már igen azt! Előtte mint kiderült nem jó hexet választottam ki a beíráshoz és egy előbbi tesztelt cucc került a picbe. Összecseréltem. De ez is nagyon jól végzi a dolgát.
Most akkor melyik hex-et használod?
Az R3 tényleg nem csinál semmit, csak a helyet foglalja.
12F675, PIC18xx, PIC24xx van, de két hét múlva szeretném a Balcsi északi erdeiben kipróbálni. Addig nincs sok idő a fejlesztésre, épphogy csak össze tudom dobni. 1 db alkatrész rendelése nem éri meg. A HP41C által közreadott prg. szerintem nem használ PWM-et.
Amit belinkeltél 16F628A változatban, és hogy a működését igazoljam, most sem kellet chemotoxot fújnom. Az ajtónk előtt van egy 60W-os izzó. Este ha világít akkor hemzsegnek előtte a szúnyogok és a bogarak. Most nyitva az ajtó, ég a villany és az ajtó mellett van bedugva a ketyere, Semmilyen élőlén sincs a lámpa körül. MŰŰŰKÖDIIIIKKK
Mit linkeltem én be? Vagy arra gondolsz amit feltöltöttem utoljára forrással?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |