Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kandósok
Frekvencia ? Az alkatrészek értékét hogyan kell érteni ( nekem a 3 pl. krumplit jelent ! ) ?
Jogos!
Ohm-ban értelmezendő. És természetesen Impedanciában kell gondolkodni. (a j-s tagban)
Én IL-re (32/5-j24/5)A-t számoltam, amiből UL=(96/5+j128/5)V, ennek a nagyságát méri a műszer, azaz 32 V-ot!
Ze=(192/25-j69/25) ohm, amiből Pmeddő=69 VAR, ha jól számoltam és a -j miatt kapacitív ( kb. 25 éve tanultam Schnöller tanárúrnál )! A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2013
Segítséget kérnék óbuda, ENERGETIKA 1 tárgy vizsgára készüléssel kapcsolatban:
napi 2-3 tételnél többet lehetetlen megtanulni, mert több oldalas, és pár nap múlva elfelejted. 75 tétel van összesen. Gyakorlatilag lehetetlen felkészülni. És ha mindent tudsz, még akkor is megbuksz a vizsgán, mint szinte mindenki más. Mit tanácsoltok, milyen módszerrel lelhet felkészülni? Hogy lehet ezt a vagon teljesen ismeretlen fogalmat, ábrát, képletek ezreit megtanulni erre az egy vizsgára? A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
Novothny?
Ha teljesen ismeretlen minden fogalom, akkor gondolom sokat voltál bent előadáson. Részben igazad van, bemagolni nem lehet, mert nem közgáz vagy jog, érteni kell az anyagot, akkor nem felejted el. Ez egy ilyen tárgy amire nem elég 5 nap hogy felkészülj. Én 2 hetet készültem a vizsgára, és elsőre átmentem mindegyiken. Egyáltalán nem egy teljesíthetetlen tárgy, ha nem sikerül, akkor az csak annyit jelent, hogy nem készültél fel rendesen. Szóval foglalkozz többet vele, és sikerülni fog.
Novothny doktor úr PHD...
Sehogy sem tudsz felkészülni. Vagy sikerül vagy nem. Értékeli a tudást, de ha nagyon a könyv szövegét mondod neki, akkor belekérdez úgy, hogy lehet belekavarodsz annak ellenére, hogy megtanultad. Az alapokkal légy 100%-ban tisztában, mert simán visszamegy az elektrotechnika 1+1-éig, lsd pl. fázisábrák, induktivitás fogalma, reaktancia, komplex számok, stb. Mák kell, hogy sikeresen vizsgázz, vagy pedig 100%-os tudás. Ha nincs szerencséd, akkor akár 5 órán át is vizsgázhatsz az 1-esért. Mert "azt ki kell érdemelni! Azt a legnehezebb megszerezni"... Nem elkeseríteni akartalak, csak a tapasztalataimat osztom meg. Simán lehet, hogy elsőre sikerül, mint pl nekem 2-esre, de volt akinek elsőre simán megvolt az 5-ös. Az sem mindegy, milyen szakon akarsz majd továbbmenni. Ha energetikán, akkor az pech... Ami alap: Öltöny, ing, nyakkendő, csilli-villi cipő na meg magabiztosság. Üdv.: Laci A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
Én jól megúsztam a dolgot. Kb. 60 perc felkészüléssel együtt (és az első körben mentem, de 4-ként vizsgáztam). Kihúztam az 1. tételt , írtam róla vagy 3 oldalt, azon úgy átszaladt a szeme kb. 5 mp alatt, majd tovább lépett a többi tételre és ott szadizott egy kicsit. A végén megkérdezte, hogy energetika vagy automatika. Automatikára mentem, így kaptam egy 2-est. De mint mondtam nagyon-nagy szerencsém volt.
Amúgy szerintem jó tanár, kicsit nagy az arca, de valljuk be: az Ő szaktudásával, elismertségével és vállalt szerepével a mindennapi energetikai életben (mert ugye Ő az országban elég sok és fontos helyen ott van, mint vezető vagy szakértő) megteheti. Aki nála szerez diplomát az már tud is valamit!
Helyesbítek: már napi 5 tétel megtanulásánál járok, ráálltam agyilag teljesen, végülis munkanélkül vagyok, szinte egész életemben munkanélkül voltam, így van időm tanulni...
Amúgy érdekel a téma, de nagyon is, csak én nem vagyok erős tanuló képességű, sajnos. Viszont minden előadáson bent voltam, fájt is a fejem a showműsortól + a sok matematikai háttértől A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2013
Automatikán akarok, sőt már rajta is vagyok. REmélem ezt ős is tudja, így rendes lesz. Amúgy maximálisan tisztelem, nagyon jó ember.
Sziasztok! Jelentkeztem Fehérvárra levelezőre.
Azért ugye vannak más lányok is a szakon? Próbálok előre nézelődni a tananyagból, és amit lehet tárgyakat elfogadtatni (pl. matek, fizika, közgáz...) el szokták fogadni, ha máshol már diplomázott az ember? Van erről tapasztalat?
Hello.
- Igen, vannak lányok, átlag 1-2 évfolyamonként. Vannak köztük akik 4-es, 5-ös tanulók! - Nekem is elfogadtak közgazdasági tárgyakat az előző fősikolámból, de vannak tárgyak, amiket érdemes újratanulni a magasabb szint miatt, ilyen a matek és a fizika is. De ez csak az én "tanulni szerető" véleményem.
Fú, az nagyon jó lenne, ha közgázt, vállgazd-ot, szociológiát nem kellene újra végig bűnhődni. Lázad ellene a lelkem, hogy ezekkel töltsem az időt a csemetéim helyett.
Matek, háát mi ezeket tanultuk: líneáris algebra (1 félév), valszám és stat (1 félév), valamint analízis (3 félév; határértékek, függvényvizsgálat, deriválás, integrálás, diffegyenletek és rendszerek nagyvonalakban), plusz analízisből szigorlat is volt. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy emlékszem is rá. Úgy gondoltam, hogy elfogadtatom, és bejárok órákra és ismétlem itthon, mert rám fér . Fizika pedig kis eltérésekkel ugyanaz (hőtan, áramlástan, nekünk nem volt benne, de ezeket külön tárgyakként tanultuk, mint a gépészet modul tárgyai ami a végén laborgyakorlattal, és szigorlattal zárult). Persze mindez több mint 10 éve volt, szóval újra kell tanulnom mindent, csak azért nem mind1, hány vizsgám van egy félévben...Csak ezért gondolom, hogy amit lehet elfogadtatok, meg persze az anyagiak...mert ugye ahány kredittel kevesebb, annál kevesebb a tandíj... Remélem felvesznek, és kipróbálhatom magam...bár 2 gyerekkel, és háztartás vezetéssel nem lesz egyszerű . Ami motivál, hogy nagyon piacképes végzettség errefelé (Veszprém megye), és még érdekes is. Talán a meglévő diplomámmal (vegyészmérnök) párosítva értékesebb leszek gyes után a munkaerőpiacon, mintha csak pelenkáztam volna .
Sziasztok!
Ezt keresem digitális formába! Öveges József Elektrotechnika valakinek nincs meg véletlen?
Felvettek Székesfehérvárra levelezőre....
Hány fővel indul az évfolyam? Van valaki aki szintén ide jön?
...Ismét segtséget kérnék:
Szeptembertől a 9-edik szemeszterben vagyok, és államilag finanszírozottról átkerültem költségtéritésesbe. Nem volt meg a kötelező kreditszám 1 híjján... (tavaly hiába vettem fel PIR modult, a tanulmányi osztály elfelejtette csatolni a neptunban! Így jópár tantárggyal kevesebbet tudtam felvenni. Azt hittem, h nem volt meg hozzá a megfelelő tantárgy, de tavasszal derült ki hogy az óbudai levelező tanulmányi osztály tévedett...) A problémámat súlyosbítja, hogy munkanélkül vagyok, és abszolút nem kellek sehova! (technikusnak túlképzett vagyok, mérnöknek viszont még kevés!) Csak az elutasításokat kapom az összes cégtől. Nem tudom miből fizetni a lakást ahol élek, nem fogom tudni kifizetni az elvileg utolsó előtti szemeszteremet. Például a P&G-nél azért voltam alkalmatlan technikusnak, mert állítólag közel hibátlan felvételi tesztet irtam erősáramból és PLC programozásból (azaz túlképzett vagyok a technikusi pozícióhoz), viszont még nincs meg a diplomám, ezért a villamosmérnöki pozícióra is alkalmatlan voltam... A kérdésem az, hogy hol lehet megnézni befizetendő összeget? "Valaki" küldött nekem egy excel táblázatot, de az használhatatlan: Számítás (Jó lenne ha tudni hogy szeptemberben hány százezer Ft-ot kell felvennem (és még utoljára februárban is)... Amit talán évek múlva sikerül visszafizetnem, ha végre lesz munkám) A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2013
Nem kell pánikba esni, ha ennyire nem megy, kiveszel egy passzív félévet, elmész diákmelóra fél évig, és megvan a pénzed.
Szia.
Ha ez kicsi vigasz: nem kell azonnal befizetni szeptemberben. Ráér a vizsgaidőszak megkezdése előtt, december elején.
Igen, csak az a gond, hogy a passzív félévvel újabb 1 évet csúsznék a plc programozás terén. Ez az a szakma, amivel jól lehet keresni, és amivel behozhatom az eddigi lemaradásom (8 év munkanélküliség, ebből 6 észak-kelet-Magyarországon..., amikor annyi pénzem sem volt, hogy közelebb költözzek a fővároshoz munkakeresés ügyben!). A hirhedt 8-adik kerületi méréstechnika miatt már van 1 év csúszásom, és hála az óbudai tanulmányi osztály tavalyi tévedésének, újabb egy év csúszás a modul tantárgyakkal - így a plc programozással is... Szóval halasztás kizárva.
De valamennyit be kell fizetni az elején is... De miből? Mukalehetőség semmi sincs A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2013
Idézet: „A hirhedt 8-adik kerületi méréstechnika miatt már van 1 év csúszásom” Hírhedt? Mindkét méréstechnikám ott volt meg, a legkönyebb tárgyak, ha ilyen anyagi gondjaid vannak, és pont a méréstechnikát nem tanulod meg, akkor szerintem ne a tárgyakat hibáztasd ezért. Idézet: „Mukalehetőség semmi sincs” Leendő Mérnök Úr! Feladat adott, keressen magának munkát! Az nem talál aki nem keres.
Millió+1 cég van, aki mérnököt keres. Többek között mi is.
De amíg a felvételin egy végzett mérnök nem tud spontán rajzolni egy 5-szörös erősítőt, vagy nem tud tranzisztor bázis ellenállást méretezni, de mégis 160E nettó bérigénye van, addig nem is fog munkát kapni. A cégeknek is kész kínszenvedés mérnököt találni. A programozás részéről meg már ne is beszéljünk.
Tudom ez nem konkrétan ide tartozik, de kíváncsiságból kérdem, hogy van olyan cég, mely MCU assemblyben jártas szoftverfejlesztőket keres?
De hogy a témához is szóljak: felvettek engem is a Kandóra. Szóval szeptembertől tanulás lesz 500%-al! A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2013
Érthető okokból nem tudok általánosságban nyilatkozni erről a kérdésről, de nagyon kevés olyan alkalmazás van, ahol megfizetik azt hogy valaki sokszorosa időt pazarolja el assembly programozásra.
C-ben kell programozni mikrovezérlőt, mert akár pic, avr, arm a fejlesztésben elvárt, egyiket sem assembly-ben várják ál. Szép és jó az asm, kell is ismerni ahhoz hogy valaki jól programozzon mikrovezérlőre, de nincs aki megfizesse a tízszeres időt, amennyibe kerül az asm.
Értem, és köszi a választ.
Sejtettem, hogy így van.
Ha nekem pénz kellett, elmentem diákmunkába, mindig volt vagy 5 féle, bármikor mentem, dolgoztam legalább 20 helyen. Mentem mosogatni, szilicium karbidot szitálni, csomagolni, szórólapozni, sütni. Ha valaki csak erősítőt tud tervezni, és úgy akar elhelyezkedni azon nyomban, akkor ott gondok lesznek. Lehet válogatni is, hogy márpedig szakmai munka kell, de akkor itt jönnek az általad említett problémák is. Rá fog ő jönni, mi a teendő, ha tényleg nem lesz pénze.
Idézet: „Rá fog ő jönni, mi a teendő, ha tényleg nem lesz pénze.” Igen, elvben ez igaz lenne, de jöttek már úgy hozzánk ilyen fizetési igénnyel és másfél-két éves munkanélküli státusszal. Ezrek vannak akik nincsenek azzal tisztában, hogy a tudásuk nem arányos a fizetési igényükkel. És hiába mondod az illetőnek, hogy egy 5*-ös műverősítő rajzolása még szakiskolában is bukás feltétele, nemhogy egyetemen, úgyis csak megsértődik. Mert joga mindenkinek rengeteg van, csak mellé kötelesség nem társul. Bocsánat, ha ilyen borúlátóan nyilatkozok erről a témáról, de mindig felbosszant ez a "nincs munkám pedig mérnök diplomám van" téma, mert sajnos nagyon kevés az, aki önhibáján kívül nem talál munkahelyet. És nagyon kevés az is, aki felismeri, hogy jó, akkor foglalkozom mással, de akkor is dolgozom. A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
Idézet: Annak idején, az első alkalommal 97 emberből 91 megbukott, 6-nak sikerült. Én rá egy évre csináltam meg, és a legjobb zh-t irtam, majd vizsgát! Már így 4 év elteltével azt mondom, hogy a kedvenc tantárgyaim egyike volt. (jelenleg amatőr műszerek tervezésével foglalkozom, elég nagy sikerrel) (Nincs villamosmérnöki diplomám!)„a legkönyebb tárgyak” Idézet: olyan országban élünk, ahol kihasználják, becsapják az embereket. Engem 2008-ban a debreceni NI-nál csaptak be. Mind a három fordulót megírtam, sikeresen, hibárlanul, és aztmondta a hr-es csaj, hogy "október 1-ével kezdek" Eljött az október, és semmi... FElhívtam őket, és mondták, hogy teszt technikusnak már régen felvettek valaki mást. Egyik ismerősömmel utánanyomoztam, és mint kiderült, szaktudás nélkül, protekcióval vettek fel embert én helyettem. a másik egy 7-edik kerületi cég (Mediussystem vagy Mediussys kft, már nem emlékszem pontosan), ahol 120 nettóval vettek fel napi 8 órás munkavégzésre: RFID technológia, pic mikrokontrollerek, kórházi ruha azonosítás. Kemény felvételi, 20 emberből engem vettek fel. (az előttem levő kolléga csak pár napig bírta...) A főnök az első nap egyoldalúan módosította a szerződést: a fizetést levitte havi nettó 35000 Ft-ra (!!!!!!!) és napi 4 órára a munkaidőt, emellett zsarolással kötelezett napi 12 órás munkavégzésre hétfőtől vasárnapig!!! Mivel egyedül élek és senkim sincs akire számíthatok, el kellett vállalnom. Ezt a főnök ki is használta: 67 órát dolgoztam le egy hét alatt, abből 20-at bejelentett, 47-et nem! Mivel el kellet menni suliba, kivettem egy nap szabit. Erre ő zsarolással kötelezett, h iskola után be kell mennem, és még 8 órát dolgoznom kell (melyből 4-et fizet ki). Már éppen indultam suli után dolgozni, amikor jött a telefon: "ki vagy rúgva, mert szabit mertél kivenni!". Azóta a 7-edik kerület, Jósika utcát messzire elkerülöm... (de dolgoztam más kis magyar cégeknél, mint programozó, és örültem, ha a minimálbér 80%át megkapom úgy, hogy be is jelentenek!)„Az nem talál aki nem keres” Van munkalehetőség. A kis hazai cégek kihasználnak, ahogy csak tudnak. A multikban reménykedek... És keresek 1000-rel! Nem vagyok még mérnök, így technikusit keresek... Én nem havi nettó 160-ért, mint ahogy valaki írta... A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |