Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba

Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   176 / 594
(#) toro válasza cstimcsike hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

A "kazánod" sajnos egy bitermikus hőcserélővel rendelkező KIVÁLÓSÁG!
Az egész HMV rendszert érdemes tisztességesen kitisztítani (savazni).
Mellékesen, ha a fűtőköri hőcserélő vasiszap lerakódásos, az a probléma előidézője is lehet.
(#) toro válasza Gombszem hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

A háromjáratú szelep nem a vízkőtől, hanem a vasiszaptól szorul meg.
(#) toro válasza cstimcsike hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Ez a meghibásodás, a biztonsági termosztát kikapcsolása miatt van.
(#) Gombszem válasza toro hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Igazad van, ha megszorul.
Nálam a levált vízkődarabok nem tudtak "bekanyarodni" és átmenni a szelepen, és így felakadva eltömték. A szelep meg nem tudott átváltani. Kár, hogy nem fényképeztem le csak néztem, mikor levettem a bejövő csövet.
Azóta jó. Még egyszer köszönöm az akkori segítséget.
(#) fater2000 hozzászólása Aug 20, 2013 /

Sziasztok!
Segítségeteket kérem: 2005-ben, az új építésű kis házunkban üzembe helyeztettem egy Demrad HK-B124 turboparapettes gázkazánt, a tetőtéri fürdőszobában. ez az idei év tavaszáig rendben üzemelt.
A fűtés: a földszinten padlófűtés, + keringető szivattyút indít a Siemens termosztát, a tetőtérben szobánként szabályozott Dunaferr radiátorokkal.
Kora tavasszal kezdődött a gond a kazánnal: a 3 utas szelep (motoros) elkezdett csepegni, ezáltal elengedve a nyomást (1 bar alá, így letiltva a kazánt, piros LED hibajel a 60'-nál) , mint kiderült, elrepedt a motor alatti bakelit csavar a menetek közt és csepegett, szintén anyagfáradási repedten a mellette lévő fagydugó (?)-nál is, valamint valahogy kisebb elöntést is okozott talán a biztonsági szelep. (Feltöltésnél nem megfelelő zárás miatt nyitott talán ki vagy nem tudom..? nem voltam itthon). Ezeket gyárival pótoltattam volna, de Bpesten személyesen adták volna kb. 10-14 ezer+utazás mellett. Ez nagy érvágás lett volna, munkanélküliként.... Szerelők csak ámítottak.... Találtam egy kedves esztergályost, aki segített, EMBERséges, reális áron elkészítve a két csavart, így újra van meleg víz!!!! De van egy kis hiba, ezért kérem szíves segítségeteket: a tavasszal aki belepiszkált "gázszerelő iparos" valamit elállított vagy egyéb baj (talán vízkő, vagy más szennyeződés?) szóval, vízvételkor szépen bekapcsol a kazán, de 7-8 újragyújtás után hibajel nélkül! abbamarad a begyújtás.... (de csak csökkentett vízfolyással ad kb 40-50 fokos vizet). ezután a turboventillátor még kb egy percig megy, majd leáll. A kazántest melegebb a szokottnál, de nem forró. Lehetséges, hogy az égéstermék összetétel miatt tilt le, vagy mechanikus szennyeződések vannak a kazánban illetve a parapett kimenetében?? (madárfészek, falevél...stb)
Kérem a segítségeteket! Lassan jön a fűtésidény és a fürdővíz kieresztés is körülményes, lassú...
Mit tegyek, hol keressem a hibát?? Kérem sürgős válaszotokat!!
Üdv.! Sanyi
(#) toro válasza fater2000 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Hívd ezt a számot: (+36)308937008.
Kimondottan a Solaris Demradra szakosodtak.
(#) toro válasza fater2000 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Az írásod második részére a válaszom, hogy szennyezett a rendszered! A VASISZAP!
S ez a 3 járatú szelep tömszelence csepegésre is vissza vezethető!!!
Hőcserélőket kiszerelni-, kitisztítani és boldogan használni 2 évig, majd megismételni ismét.
A kazánköri hőcserélőt kivülről is pucold meg! A ventillátor levegőnyomása egy nyomáskapcsolót is átvált, ami a vezérlőpanelnek ad vissza "jelet".
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2013
(#) toro válasza Gombszem hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Azok nem vizkődarabok, hanem a fűtési rendszerben lévő szennyeződések égtek rá a csövekre.
(#) spike606 hozzászólása Aug 22, 2013 /

Sziasztok!
Az én történetem ott kezdődik, hogy 5 éve a kedves gázszerelőnk / kivitelezőnk a 130-as füstcsonkkal rendelkező Radiant Elite RBC24 kazánt egy 110-es kéménybe kötötte be. Folyamatosan hibára futott a kazán, dobálta a hibákódokat, leállt. Hiába hívtuk a garánciális szervizest (aki egyébként beüzemelte a kazánt), ő mindig csinált rajta valamit, akkor ideig óráig jó volt aztán megint leállt. A teljes sztorihoz hozzátartozik, hogy csak a melegvizzel voltak gondok a fűtéssel nem (kivéve ha a kettőt egyszerre akartuk használni). Mára már tudjuk, hogy a hiba a 110/130-as bekötéssel van. A kémény max átmérője 110 ezért le kell cserélni a kazánt, és itt jönnének a kérdéseim. 3 kivitelezőtől kértem ajánlatot, és az alábbi infókat sikerült összeszednem tőlük, a kérdésem az, hogy jók-e az infók és nem-e maradt még ki valami: kizárólag zárt égésterű kazánt rakathatok fel a fürdőszobába, ami nem lehet a kád fölött, csak mellette legalább 60 cm-re, a kéményt újra kell béleltetnem, mert más méretű cső kell hozzá, illetve ki kell béleltetnem egy másik kéményt is mert a turbós kazán 2in1 csöveinek minimum 120-as kémény kellene (nekem az meg nincs, így kettő kéményben kell megoldani. Plusz mindezt a gázművekkel is engedélyeztetnem kell, akik nem csak ezt nézik, hanem a lakás teljes gáztervét, azaz a gáztűzhelyünkhöz kell két nyílást vágni a falba a szellőzés érdekében. Kihagytam valamit?
Illetve érdeklődnék ki melyik kazánt ajánlja, milyet nézzek?
Hálás köszönet előre is.
Eszter
(#) toro válasza spike606 hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Az én történetem ott kezdődik, hogy 5 éve a kedves gázszerelőnk / kivitelezőnk a 130-as füstcsonkkal rendelkező Radiant Elite RBC24 kazánt egy 110-es kéménybe kötötte be. Folyamatosan hibára futott a kazán, dobálta a hibákódokat, leállt. Hiába hívtuk a garánciális szervizest (aki egyébként beüzemelte a kazánt), ő mindig csinált rajta valamit, akkor ideig óráig jó volt aztán megint leállt.
Eredetileg sem lehetett volna üzembe helyezni! Kéményt szükíteni TILOS!
A teljes sztorihoz hozzátartozik, hogy csak a melegvizzel voltak gondok a fűtéssel nem (kivéve ha a kettőt egyszerre akartuk használni). Azért "csak" a melegvizzel volt gondod, mert ekkor teljes terhelésen üzemel a kazá!
Mára már tudjuk, hogy a hiba a 110/130-as bekötéssel van. A kémény max átmérője 110 ezért le kell cserélni a kazánt, és itt jönnének a kérdéseim. 3 kivitelezőtől kértem ajánlatot, és az alábbi infókat sikerült összeszednem tőlük, a kérdésem az, hogy jók-e az infók és nem-e maradt még ki valami: kizárólag zárt égésterű kazánt rakathatok fel a fürdőszobába, ami nem lehet a kád fölött, csak mellette legalább 60 cm-re, a kéményt újra kell béleltetnem, mert más méretű cső kell hozzá, illetve ki kell béleltetnem egy másik kéményt is mert a turbós kazán 2in1 csöveinek minimum 120-as kémény kellene (nekem az meg nincs, így kettő kéményben kell megoldani. Plusz mindezt a gázművekkel is engedélyeztetnem kell, akik nem csak ezt nézik, hanem a lakás teljes gáztervét, azaz a gáztűzhelyünkhöz kell két nyílást vágni a falba a szellőzés érdekében. Kihagytam valamit?
Illetve érdeklődnék ki melyik kazánt ajánlja, milyet nézzek?
Sajnos, most olyanoktól kértél infót, akik a jó választ adták!

Szerencsére - mivel sokan haltak meg és egészségileg károsodtak - szigorodtak az előírások és ezeket lassan-lassan KÖTELEZŐ lesz betartani-betartatni!
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2013
(#) toro válasza spike606 hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Ha rövid a függőleges kéményed, ami 110 cm átmérőjű, megoldható 100/60 -as koncentrikus kivezetéssel a "C" tipusú kazánnal. Ez a magasság 5-7 méter lehet, kazánja válogatja. A gépkönyvekben ez minden esetben fel van tüntetve, ill. kivezetés variációk is.
(#) o3zone hozzászólása Aug 26, 2013 /

Szép napot kívánok mindenkinek!
Nagyon megörültem, amikor rátaláltam erre az oldalra, mert tegnap (nagy valószínűséggel) megadta magát a kazánunk.
Gondoltam megpróbálok segítséget kérni, hátha "könnyebben" orvosolható a probléma.
A kazán egy Saunier Duval Isotwin F 24 E-A típusú kombi kazán, tároló tartályos.
Jelenleg használati melegvíz funkcióval működik (ez 46 fokra van állítva). A jelenség az volt, hogy hiába nyitottuk meg a csapokat, nem jött a melegvíz. Lementem a kazánhoz, hogy megnézzem.
A múlt héten töltöttem fel 1,5 bárra a nyomást a fűtés rendszerben, mert kicsit kevésnek találtam (1,1 bár).
Amiket észre vettem:
1. nyomás: 1,8 bár. Nem egészen értettem, hogy mitől változik a fűtés rendszerében a nyomás, amikor csak a HMV üzemmód van bekapcsolva. minden esetre leengedtem 1,3 bárig (a leengedett víz meleg volt).
2. ki-bekapcsolás után nem lobbant be
3. a kazán ajából kijövő két vízcső egyike hideg volt, a másik forró
4. gáz fogyasztás volt az óra szerint közel 1 m3 kb 5 óra alatt (csak a kazán, ami a gázfogyasztó)
5. a keringető szivattyú (időzítő kapcsolón van) forró volt

Esetleg van valami ötlet, hogy mit érdemes megnézni, kicserélni, kitakarítani rajta?

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) bbalazs_ válasza o3zone hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Bocsi, erteni nem ertek hozza, de azert annyi pontositasra szorulna a dolog, hogy csapnyitas utan:
1. Nem jott semmilyen viz egyaltalan
2. jott meleg viz, csak hideg volt
(#) o3zone válasza bbalazs_ hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Jogos! Szóval jött a víz, csak a "meleg víz" hőfokával van problémám, mert nehezen teszek különbséget a hideg és a meleg csap megnyitása között.
Szóval nincs meleg víz, csak hideg.
Illetve azt is szeretném még pontosítani, hogy a ház 2006 környékén épült. Tehát nem felújított rendszerről van szó.
(#) 1984white válasza o3zone hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Szia!
Először nézd meg a "nyomás kapcsolót". Amikor megnyitod a vizet akkor ennek rövidzárként kell viselkedni. Multival tudod megmérni és két drót megy rá. A bejövő hidegvíz (ivóvíz) csövén keresd.
Amúgy halkan kattan egyet, ha jó, a csap kinyitásakor.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2013
(#) o3zone válasza 1984white hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Szia 1984white!
Így, hogy ezt említed, könnyen lehet, hogy azzal lesz a probléma. Kb. 1 éve lecseréltük a zuhanyrózsát, takarékos, alacsony vízfogyasztásúra, és azt vettem észre rajta, hogy néha azon nem jön meleg víz, csak hideg. Ugyan akkor persze az összes többi csapból jött rendesen, csak a zuhanyból nem. Eddig a csaptelepre gyanakodtam, de akkor könnyen lehet, hogy egyszerűen ezzel a nyomás dologgal lesz a probléma.
(#) tibibalogh520 válasza o3zone hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Na de korábban azt írtad, tárolós a kazánod.
A tárolós kazánok esetében viszont nem a vízcsap megnyitása váltja ki közvetlenül a meleg víz előállítást, hanem a tartályban elhelyezett érzékelő...
Ha érzi a kazán, hogy a tartályban a beállítottnál alacsonyabb a hőfok, akkor rá fűt.
Tehát nem lehet köze, a zuhanyrózsához sem...
(#) o3zone válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Ráadásul ma, hogy hazaértem, azt tapasztaltam, hogy az egyik radiátor langyos. Annak ellenére,hogy a kazán kizárólag használati melegvíz üzemmódra van állítva.
Egyébként jogos a nyomásérzékelővel kapcsolatos észrevétel.
Komolyabb lesz itt a probléma, attól félek. :S
(#) 1984white válasza o3zone hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Bocs, tényleg ha tárolós akkor hülyeséget írtam. Elnézéseteket!
(#) o3zone hozzászólása Aug 26, 2013 /

Valamivel okosabb lettem. F 14 üzenetet ír, amikor a HMV hőfokot a legmagasabb (65 fokra) értékre állítottam. És természetesen azonnal le is állt.
Ez az F 14 üzenet pedig a következőt jelenti: "Fűtési hőmérséklet 95°C fölött."
Esetleg valaki találkozott már ezzel a jelenséggel?
Köszönöm előre is a segítséget!
(#) toro válasza o3zone hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Végig olvasva a délutáni történéseket, egyszerűen koszos a kazánod fűtőköri rendszere!
Nem vált át a 3 járatú szelep-, melegszik a radiátor-, nincs melegvíz!
Javaslom a tisztítását.

Hát igen, előző üzenethez kapcsolódik az F14.
Kioldott a hőmérséklet korlátozó, a közepén van egy gomb - azt kell megnyomni!
(#) o3zone válasza toro hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!!
Amennyire tudtam (természetesen nagyon óvatosan), kiporszívóztam, amit elértem. Nem tudom, mit takar még a tisztítás, minden esetre amit szemmel látni lehet, az MÁR nem koszos, poros, pókhálós, bogaras stb... (bár a bogarak is leginkább csak az égéstér mellett voltak)

Vagy ez a tisztítás inkább azt jelenti, hogy fűtőkör leenged, tisztító szerrel átmosni, és utána szépen újra feltölteni?
(#) toro válasza o3zone hozzászólására (») Aug 26, 2013 / 1

A külső tisztítás is ráfér egy kazánra, de a legfontosabb a fűtőkör tisztasága!
A SD Isotvin, úgy Citroenes bonyolultul van kitalálva.
A rendszered szép lassan oxidálódik és a szivattyú vissza hozza a rozsdát és egyéb szennyeződéseket a kazánba. Mivel ez a legvékonyabb a rendszerben először ez tömítődik el.
Keress egy olyan szakit, akinek van savazó szivattyúja és a komplett fűtőkört mossátok át.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2013

Van erre megoldás!
A Fernox F3 cleaner-t erre találták ki.
Olvasd el a neten: fernox.hu.

Még egyszer nagyon szépen köszönöm a segítséget!
MINDENKINEK!
toro: Amint átmostuk a rendszert, visszajelzek a sikerrel kapcsolatban!
Jó éjt mindenkinek!

Ok, írtam privátilag is. Jó éjt.
(#) fater2000 hozzászólása Aug 27, 2013 /

Tisztelt toro!
Köszönöm a válaszodat! Biztosan szennyeződött lehet a kazán belseje. Kijött rajta a ledsoron a "Check CH sensor" az első piros led világít, a 30 'C-nál. Ez a sensor hol található a kazánban?? az első vastag cső lefelé melegedhet-e ha csak melegvizet engedek, vagy ez rossz szelepállást jelez a 3 járatu szelepnél?
Megpróbálom kitakarítani a hőcserélőket, így most kicsit megy a kazán, majd letilt ( turboventillátor még egy-két percet megy) ha megállt, ujra kell indítani,, de egy-két begyújtás után letilt, kazántest melegebb a szokásnál...
Várom válaszod! Üdv.
(#) kicsirigo hozzászólása Aug 28, 2013 /

Sziasztok

Baxi Luna 240FI -vel kapcsolatban lenne kérdésem. Nagyvalószínűséggel elromlott a gyujtótrafó vagy a gázszelep, mert csak egyszer szikrázik, és gázt nem nyitja meg.
Gyujtótrafó SIT 504 NAC 050414-02 , találtam egy elvileg ugyanilyet aminek a száma SIT 504 NAC 0504013-06. Első ránézésre teljesen egyforma, de mégsem. A második 5 vezetékes míg az első ami most is a kazánban van 4. Találtam bekötést a másodikhoz, bekötöttem úgy, és most már nemcsak egyszer szikrázik, hanem folyamatosan próbálkozik, viszont gáz még mindig nincs.

Lehetséges, hogy a második gyújtótrafó nem kompatibilis a Baxi luna 240FI-vel?
Tudja valaki mi a különbség, helyes bekötés?
Honnan lehetne a "régi" típusú gyújtótrafót beszerezni?
Hogy lehetne a gázszelepet leellenőrizni működik-e?

Válaszokat előre is köszönöm
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
Következő: »»   176 / 594
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem