Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   164 / 291
(#) erdgab válasza nik6868 hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Sokszor lehurrogtak,de továbbra is azt mondom,nem jó oda az a TO3 tokozású tranzisztor az inverterbe.Cseréld olyanra vagy hasonlóra,mint a megadott,aztán mérj és ,ha kell,beszélhetünk.Néhány oldalt visszalapozol,ajánlottam valakinek egy csomó "helyettesítőt" és azok fellelhetőségét.
(#) nik6868 hozzászólása Nov 2, 2013 /
 
Köszönöm,Erdgab .BUT12AF,BU326,BU208D tettem bele és semmi változás!
(#) erdgab válasza nik6868 hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Körülbelül milyen időközönként adja a szikrát? Mennyi a készülék áramfelvétele és mekkora feszültségről üzemel?
(#) nik6868 hozzászólása Nov 2, 2013 /
 
Freqventa 1-3 Hz/Consum cca.110mA
(#) erdgab válasza nik6868 hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Valami nagyon nem jó.Az áramfelvételnek 12V táp esetén legalább a duplájának kellene lenni,ha a kisütések (szikrák) 1 másodpercenként követik egymást.
(#) nik6868 hozzászólása Nov 2, 2013 /
 
Vajon jó ha megváltoztatom a frekit cca 2Khz az oszcilátorban?(555).
Megépitettem egy kapcsolást az ugyanazzal az inverter résszel,és ugyanaz a dolog történik a kondik cseréinél.Műkődik a 3µF kondival,de nem ahogy kell a 30u val.Küldöm a képet.
(#) nik6868 hozzászólása Nov 2, 2013 /
 
(#) erdgab válasza nik6868 hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
A 7812 kimenetén mérj feszültséget amikor tölt az inverter.Meg van e a 12V? A 30µF kondit kicsit sokallom,de nem lehetetlen,az biztos,hogy 16-20µF kondival megy a dolog.
(#) nik6868 hozzászólása Nov 2, 2013 /
 
A feszültség nem csökken nagyon 11,5V.Kiprobáltam mind a két kapcsoláson a 20u (bal oldalt) a 30u (jobb oldalt).Nem akar menni ugy mint a 3uF.Cseréljem aoszcilátor frekijét,vagy kiprobáljam a 10-16u.A fesz üresen,kondi nélkül cca 380V.
(#) elektroton válasza nik6868 hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Ha nem engeded müködni a tirisztort, mekkora fesz alakul ki a 20-30 mikrós kondikon? A nagyobb kapacitású kondiknak több időre van szüksége hogy feltöltödjön. Ritkább kisütési(munka) ütemet kellene használni.
Ez olyan mint amikor időzítőben használjuk a kondit, ott is ha nagyobb késleltetést akarunk nagyobb kondit használunk, hogy késöbb érje el az adott feszültséget.
(#) erdgab válasza nik6868 hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Nem csökken nagyon (?),dehogynem (!) a stabilizátor kiesik a stabil működésből és mérsz rajt valamit,ami nem egészen tükrözi a valóságot.Vagy kicsi a trafód feszültsége,vagy a terhelhetősége vagy mindkettő.Akkuról nem próbáltad? A nevezett kapcsolás biztosan fel tud tölteni 16-20µF kondenzátort 400-410V feszültségre és tartja is a kb. 1mp periódus időt,nem mondanám,ha nem lenne biztos a saját tapasztalataim alapján.
(#) Mengyán hozzászólása Nov 3, 2013 /
 
Sziasztok! Egyik ismerősöm azzal a problémával keresett meg, hogy nem tudja a birkáit kordában tartani, és állandóan tönkreteszik a szomszédjai kerítését, már perrel fenyegetik. Kint vannak a kertben. Sima falusi 20x65m-es telek, a két oldalsó meg a hátsó szomszédnál, össz. kb 60-80 méteren kellene 1m-re távol tartani a kerítéstől őket. Az inverteresre gondoltam, mert azt olvastam, hogy a birkának jóval nagyobb ütés kell a gyapja miatt. Egyáltalán birkánál használható hatásosan a villanypásztor? A gyújtótrafó jó megoldás, vagy inkább külön erre a célra készült trafó kellene neki?
(#) nik6868 hozzászólása Nov 3, 2013 /
 
Köszönöm szépen a véleményeiteket( erdgab és elektroton)
(#) vargalaszlo0405 hozzászólása Nov 3, 2013 /
 
Üdv!
Szeretnék segítséget kérni. Megépítettem a Puli 2009 pásztort amit itt találtam. 220/9 Vos nyáktrafót használtam és mivel nem volt tranzisztorom az inverterben irf 640 et használtam. 1N4148 dióda nélkül a fesz nem ment fel 120 V fölé amikor még nem volt meg a nagyfesz rész. Avval együtt meglett 280. De amikor beültettem a másik felét nem ment 25 fölé és úgy sütötte ki. Majd kivettem és most 104 V körül sül ki. Működik de gyenge. Lehet, h az irf640 nem való oda, vagy más a gond?
(#) erdgab válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Nov 4, 2013 /
 
Nem tudom melyik az a rajz,de megkérdezem,hogy a fet G lábára akasztottál lehúzó ellenállást?
(#) frob válasza Mengyán hozzászólására (») Nov 4, 2013 /
 
Ilyen kicsi kerítés védelmére kiváló lesz az autó gyújtó trafó is ( pl szamara gyújtót.) , hogy hatásosabb legyen, a barik gyapja miatt kicsit nagyobb fesszel kell megküldeni a trafót, hogy a 2cm vagy nagyobb szikre kiugorjon belőle , viszont emiatt a kereskedelemben kapható szigetelők nem lesznek jók. De ne aggódj sima műanyag csőből csinálhatsz, olyat ami már bírni fogja.
Lényeg elkészülés után és persze miután felszerelted, egy darab dróttal a földhöz képest ellenőrizd végig a kerítést, mindenhol legyen meg a kb ugyan olyan szikra!
(#) saba válasza frob hozzászólására (») Nov 4, 2013 /
 
Csináltál már olyat "autó gyújtó trafóval" amely össz. kb 60-80 méteren, hogy a 2cm vagy nagyobb szikre kiugorjon belőle? Ha igen, nagyon érdekel engem is. És mennyit fogyaszt?
(#) Mengyán válasza frob hozzászólására (») Nov 5, 2013 /
 
Nem veszélyes az a 2cm szikraköz? mindenhol azt olvasom, hogy 1cm-es szikraközt kell a dobozba építeni, hogy ha túl nagy lenne a fesz, akkor az üssön át, ne a gyújtótrafó. Vagy a Samaráéban nincs beépítve szikraköz? Amúgy úgy gondoltam, ha rövid nagyon a hossz, akkor úgy húzom ki a karámvezetékeket, hogy a lehető leghosszabb legyen. Tehát nem párhuzamosítom le, hanem pont hogy oda-vissza-oda(-vissza) sorban húzom ki. A szigetelőket pet palack nyakából és kupakjából gondoltam kialakítani, akác vagy fenyő (ez a kettő van háznál) karókra. A bariknak jó a normál karámvezeték, vagy valami erősebb kell? Azt olvastam, hogy nagyobb szakító szilárdságú kell, mert előbb nekimennek, aztán ha nem sikerült elsőre elszakítani, akkor esetleg van esély rá, hogy megcsapdossa.
(#) sector99 hozzászólása Nov 5, 2013 /
 
Sziasztok !
Bá nem "érdemi" hozzászólás lesz, hanem csak olyan érdekesség, de azért remélem nem off.
Szóval a kezembe került egy gyári készülék. Már a kinézete is tiszteletet parancsol, de amikor elkedtem róla infót keresni akkor volt ám csodákozás. Pár évvel ezelőtt közel 250 ezret (!) kértek érte !...
Tud is minden luxust a távirányítótól kezdve a "nemtudommi"-ig. 60 km(!) kerítés és nem is sorolom. Bár a panelt nem mertem kivennia helyéről, de fotók miatt csak levettem a hátlapját. Érdekesség még, hogy a kondik nincsenek beforrasztva, hanem csak bedugva - olyan csúszókábelvég szerű csatlakozóval.
Tudom, hogy az már azámunkra elérhetetlen kategória, de az "élményt" szerettem volna Veletek is megosztani...
(#) kitartás válasza Mengyán hozzászólására (») Nov 6, 2013 1 /
 
Szerintem teljesen jó a sima vezeték. Nálunk is ez van. Ha "megtámadják" a vezetéket akkor úgyis a karók fognak dőlni. Szigetelőt pedig jobbnak tartom gyárit venni. Próbáltam én is kpe csőből és egyebekből fabrikálni, de csak nem lett az igazi. Esős időben végig csattogott az egész rendszer. A kiépítés, átépítés, javítás is sokkal egyszerűbb a gyári szigetelőkkel.
(#) hkarcsi válasza sector99 hozzászólására (») Nov 7, 2013 /
 
Szia!
Ekkora kondikat milyen tirisztorral sut ra a trafora? A ket kondi parhuzamosan van kotve?
(#) sector99 válasza hkarcsi hozzászólására (») Nov 7, 2013 /
 
Azt sajna nem tudom. Olyan stabilan van a panel beépítve, hogy csak megcsodáltam, de nem mertem kivenni. Azért negyed milla a tét.....
(#) hkarcsi válasza sector99 hozzászólására (») Nov 7, 2013 /
 
Ok, kosz!
(#) Antennaman válasza hkarcsi hozzászólására (») Nov 12, 2013 /
 
Hiába a sok extra csicsa, az alapja mindnek ugyan az, csak így rengeteg pénzt tudnak kicsikarni a "*". Ráadásul ez egy Újzélandi cég terméke, nem volt közelebb?
A nagyobbik kondenzátor a puffer nincs párhuzamosan a kisebbikkel. Nem kell ebbe sem óriás Tirisztor vagy Triac, általában kb. 1000V 10--30A. De fentebb sok-sok hozzászólás emlegeti ezeket.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2013
(#) Antennaman válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 16, 2013 /
 
Elnézéseteket kérem a fenti szóhasználatért, jó értelemben gondoltam a kifejezést. Itt helyesbítek, "laikus vásárló" -t kellett volna írnom.
A mellékelt képen egy másik gyártó hasonlóan tele spékelte kondenzátorokkal sőt Mikrokontrollerrel is a készülékét, ami egyébként közvetlen 230V-ról üzemel.
A készüléken látható több mérő műszer mellett nagy segítség még a gazdáknak egy kézi villanypásztor teszter amellyel körbejárva a karám huzalt könnyen meg található a szakadás . Persze nem lehet eleget hangsúlyozni a jó földelés fontosságát!!
(#) Cavalier válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 16, 2013 /
 
Nem tudom nektek mi a tapasztalatotok, de ezeket a funkciókat teljesen feleslegesnek tartom. A felhasználók 95%-a egyszerűen nem is tudja, hogy mire valók, de még ennél egyszerűbb összefüggések megértése sem szokott menni. Viszont ahhoz nagyon értenek, hogy egy ennél jóval egyszerűbb készüléket is tönkretegyenek. Pl. belerakta a jeladót egy vödörbe, letakarta fóliával. A fóliát elvitte a szél, viszont egész sok eső esett.. Ami a nyákon volt, az menthetetlen lett, de még a kondi lábai is lerohadtak. A trafó egyedül megúszta. (szó szerint )
Szóval azt mondom, hogy bőven elég ilyen helyekre az önrezgő, vagy az 555+tranyós inverter, meg a diac+triac-os kisütő elektronika.
Méréshez meg pár ezerért lehet kapni kész glimmlámpás cuccot, de össze is lehet rakni, ha az ember olyannal találkozik, aki tudja használni.
(#) vargalaszlo0405 hozzászólása Nov 19, 2013 /
 
Üdv! Tisztelt Kaqkk, (és tisztelt mindenki)! Pár oldallal korábban feltettél egy képet a tl 494 es inverteredről. Megpróbáltam reprodukálni valami hasonlót ez alapján. Szeretnélek megkérni és mindenki mást is aki ráér, hogy nézd/nézzétek át jó-e? Remélem nem teljesen elveszett az ügy...
Az értékeket a programban nem tüntettem fel még, illetve lesz két átkötés a két fethez.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) kaqkk válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Ebből a tervből a legnagyobb jóakarattal sem lehet eldönteni hogy jó e , ezt te látod a kapcsolásirajz és a nyákterv összevetésével . Amit feltettem régebben csak elméleti kérdés-terv volt máig nem valósult meg , ha tudtam ötletet adni örülök , de ha nem működik ne engem szidj
(#) kaqkk válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Visszakerestem a feltett tervet , ha akkor nem hibáztam valószínűleg működni fog az inverter (a nyákterved szinte tökéletes másolatnak látszik (ez nem baj!) Ha elkészíted még csak a fele lesz kész a pásztornak (a kisütőkör még hiányzik róla) ezt adoptálhatod az itt többször is megtalálható "inverteres"kapcsolásból .Szorítok neked és várjuk a fejleményeket
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2013
(#) vargalaszlo0405 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Ok! Köszönöm!
Az ötlet mindenképpen nagyon érdekes lenne számomra mert egy stabil és jó hatásfokú invertert valósít meg. Ha jól értem a két fet ellen ütemben dolgozik kihasználva a két kilencvoltos kivezetés előnyét. Így jóval nagyobb a hatásfok és stabilabb az inverter. Láttam hasonlót igen profi pásztorban bár más volt a meghajtó ic...
Eszerint marad a kísérleti verzió (és ha nem megy amúgy sem hibáztatnék mást magamon kívül hisz én rakom össze)
Következő: »»   164 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem