Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1583 / 2208
(#) bakos13gab válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 12, 2013
Szia!

Biztos, hogy nem. Az 560 ohm hogyan jött ki?
(#) szikorapéter válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 12, 2013
Mérőműszerrel mértem,ez egy középmegcsapolásos transzformátor,elvileg ez is rádióból van bontva. Gondolom én mint kezdő a témában a trafótekercselésre ne is merjek gondolni,vagy igen? A transzformátor két szélén mértem ezt az értéket,a közepe és a széle közt pedig 347ohm ellenálást mutatott a műszer.
Sejtettem, hogy a méréssel lesz gond. Nem ohmos mérés kell. Feszültséget kell mérni. ECL82 SE esetében mondjuk legyen 3,5W a cél. 8 ohmon ez kb. 5,3V. Az ECL82 illesztése SE-kén 200V-os anódfeszültség mellett 5600 ohm és a kimenő teljesítménye 3,5W (k=10%). Tehát az áttétel 5600/8=700 és ennek a gyöke kell, ami 26,45. Tehát ha a szekunderre 5,3V körüli váltófeszültséget adunk, akkor a primerén 140V körül kell mérnünk. Ha ezt teljesíti a trafó és légréses, akkor jó lehet (nem kell pontosan, csak kb.). Remélem jól vezettem le a számítást.
A transzformátor szekunderére kapcsoltam 6V váltóáramot,primer oldalon így jött le a feszültség: 174V-o-181V kijövő váltakozóáram. Így már másabb az eredmény?
(#) FordPrefect hozzászólása Dec 12, 2013
Ember! Elvileg elektronika lesz a szakmád. Két éve a fórumon vagy. A transzformátor egyenáramú ellenállásainak arányainak semmi köze a trafó áttételéhez. "Képezd magad olvass többet" (Bikini)
Nem teljesen egyértelmű, hogy ez eredetileg is kimenőként funkcionált-e, mert nem írtad le, hogy miből van és légréses-e. A kimenőket szokás osztogatni (elképzelhető, hogy kettő primer között van egy szekunder), de amit mértél túl sok és ennyiből nem lehet megállapítani a dolgot. Ráadásul a teljes primeren kell nézni a feszültséget., Ami nálad 174+181=355V. Ez bizony hálózati transzformátor lesz egy nem túl jól sikerült szimmetriával és szerencsére a fűtőtekercsre adtad a 6V-ot, ami kb. stimmel is. Szóval én azt mondom, hogy ez nem lesz jó a célra, de tápot tudsz majd adni vele az erősítőnek. Kép is segítene. továbbra sem tudom, miről van szó. Mert nem írtad le a lemezelést és esetlegesen ,hogy honnan termelted ki, hány kivezetése van stb.
Mielőtt tovább mész, javaslom, hogy olvass utána a dolgoknak egy kicsit. -> Ez nem vicc, mert az életeddel is játszol. Ha nincs körülötted hús-vér segítség, akkor jobban készülj rá a dologra!
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2013
(#) kristikoma válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 12, 2013
Meg trafóknál eléggé sok az az 560 és 8 Ohm, főleg, hogy DC mérés volt. Az a jó kérdés, hogy miből van az a trafó. Elektrotechnika órán mindig szó esik a trafókról. Komplett méretezés nem szokott lenni, de áttétel számítás, primer és szekunder feszültség, áram számítása már van.
(#) FordPrefect válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 12, 2013
A mérések alapján trafó kb. 1000 áttétellel rendelkezik. Tehát 4 Kohm/4 ohm, vagy 8 Kohm/8ohm
(#) bakos13gab válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 12, 2013
Igen, de impedancián ennek a négyzete számít (ha bele gondolsz, akkor nem lineáris az összefüggés, hanem négyzetes).
Ez a transzformátor egy régi rádióból van (szintugy elektroncsöves) annak volt a hangszóróján és a végcsövein. Biztos vagyok benne hogy ez a transzformátor a végfokcsőé volt,mivel a hálózatit még most sem sikerült azonosítani.
Hirtelen a Budapest rádió ugrott be, mert a mérés alapján, ha ez tényleg kimenő, akkor EL84 PP lehetett. De sok kivezetés van rajta és a rádióban amennyire én tudom, nem volt szokás kivezetni a primer összekötéseket.
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 12, 2013
Jó lenne tudni a rádió típusát. A budapestnek az oldalára van a tekercselrendezés nyomtatva.
(#) kristikoma válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 12, 2013
Ez egy 60-as évekből származó Videoton rádió/TV kimenője. Ha a cső ECL, akkor rádió, ha PCL, akkor TV. Illene egy szigetelésmérőt ráakasztani.
(#) bakos13gab válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 12, 2013
Ez alapján akár még jó is lehetne. Végül is nincs nagy illesztési különbség a két cső között. Szólni fog valahogy...
(#) mofesa válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 12, 2013
Ha minden igaz, egy gerjedésgátló tekercs is van a szekundernél, azért van ennyi kivezetése. Nem baj, ha ilyen kicsi, gitárerősítőbe jó lehet.
(#) szili83 hozzászólása Dec 12, 2013
Találtam egy jó oldalt, ahol sok elektroncső adatlapja fent van.
Ha valaki ismeri, akkor elnézést: Bővebben: Link
(#) Zenner hozzászólása Dec 12, 2013
Üdv! Szeretném megkérdezni, hogy a Budapest rádió kimenő trafóját mekkora teljesítményig lehet használni? Nekem gitárhoz kellene, szóval gondolom ott nem nagy gond a kis keresztmetszet. És még ennyit kérdeznék, hogy hogyan deríthetem ki, mennyire megbízható a szigetelése?
(#) szikorapéter válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 13, 2013
A pontos rádió típust sajnos nem ismerem,de biztos hogy rádióból származó trafó és a hangszóró és a végerősítő cső között volt. Annak a rádiónak vár még azonosításra a tápegysége,mert azzal szeretném a csövet működtetni,mivel az már fel van tekercselve minden feszültséggel. Holnap még írok hogy mi a típusa a rádiónak és a transzformátornak. Elnézést hogy szó nélkül eltűnten UPC-s net szétkapcsolt,ezért nem tudtam eddig írni.
(#) szikorapéter válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 13, 2013
A cső nem ezé a rádióé volt ezt már később úgy kaptam A rádióalkatrészeket is kaptam,ezért nem tudom hogy milyen típusból valók. Ezt még holnapra kiderítem és akkor kapcsolás szerint már az is megmondható majd hogy a táptrafó kimenetei hol helyezkednek el.
(#) kristikoma válasza Zenner hozzászólására (») Dec 13, 2013
Szia! Írták nemrég, hogy 7.5W-ot tud 10% THD mellett. A szigetelést pedig szigetelésvizsgálóval kell ellenőrizni. Ha van villanyszerelő ismerősöd, kell, hogy legyen nála ilyesmi. Egyébként illik 1000V-on mérni, az egyik kivezetést valamelyik primer, a másikat a szekunder egyik kivezetésére kell kötni. Majd ugyanezt a vasmag-primer, vasmag-szekunder között el kell végezni. Az érték több legyen 2 Megaohmnál, akkor megfelelő.
(#) szili83 válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 13, 2013
Mi a régi cégemnél 22kV-al néztük a szivárgó áramot. Az előírás maximum 5uA volt, 10s-os időlimittel. Persze hogy a régi trafók mennyit bírnak, arra kíváncsi lennék.
(#) kristikoma válasza szili83 hozzászólására (») Dec 13, 2013
400/230-as eszközöket vizsgáltatok ekkora fesszel? Ha a régi trafókat jól csinálták, akkor 1000V-ot ki kell bírjon.
(#) Orbán József válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 13, 2013
[off]Villamos motorokat max. 2250V-al vizsgálják...
Trafókra 2xkapocsfeszültség + 1000V
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
(#) szili83 válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 13, 2013
A vevő előírása volt. Bocs 2.2KV (kimaradt a pont)
Nem trafót igaz, hanem kapcsolóüzemű tápegységeket.
A sasszéra az egyik pólus, az N-re, majd az L-re a másikat. És még volt pár extra vizsgálat, ami a földelés jóságára volt kihegyezve.
(#) szikorapéter válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 13, 2013
Ezt a kapcsolást néztem ki a fórumon,mert ebben már benne van a bemenetnél leírt kondenzátor is,és benne van a cső pontos lábkiosztása is. Ez a kapcsolás működőképes az én transzformátoraimmal? A 250V-os csőtápfeszültséghez lehet berakni 250V-os 820µF-os kondenzátort vagy abszolut nem szükséges?
(#) kristikoma válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 13, 2013
Szerintem neked nincs ECL 82-d. Azonkívül, ha így építed meg, életveszélyes! Az anódfeszültséget egy autótrafó állítja elő. Fémesen érintkezik a hálózattal. Neked ECL 86/PCL 86-os kapcsolás kell. Fogsz találni.
Az ECL86 kapcsolása jó az ECL82-csőhöz? Nekem ECL82-esem van itthon. Azért is néztem ezt a kapcsolást. És mi lenne ha annyit változtatnék mint itt a képen is látszik?
(#) kristikoma válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 13, 2013
Ez így már jobb, egyenirányításnak Graetz-híd, pufferkondit növelheted akár 470µF-ig is. Többet nem biztos, hogy bír a dióda. Próbálkozásnak jó az a kimenő, bár átszámolnám az illesztést. Az anód felől 4.5 kOhm van odaírva. A kimenőd meg 5.6kOhm/4 Ohm, ilyeneket gyártott a VT. Ha beválik, érdemes tekertetni hozzá kimenőt. Az elejéről kivenném a hangszínt, csak a hangerőt hagynám. A katódból kivenném a kondit, bár, ha jobban tetszik, benne maradhat. Ezt már neked kell eldönteni. Egyébként a 82 nem egyezik meg a 86-al. A 86-os többet tud.
Így módosítottam a kapcsolást. Ez a kapcsolás így már életképes? Azért raktam bele az egyenirányítócsövet,mert úgy kicsit még nosztalgikusabb a dolog,sajnos a varázsszemcsövemhez hangolásmérő áramkört viszont nem tudok készíteni,így azt kihagyom a projectből. Egyébiránt karácsonyi ajándéknak készül ez az erősítő papámnak aki már ezeket az utakat végigjárta,és szeretném neki megmutatni hogy ez a technológia sem halt ki még,csak ujra lett értelmezve egy kicsit. Remélem tetszeni fog neki,ő tanított engem is az alapokra szeretnék neki valamit visszaadni aból amit kaptam tőle.
(#) szikorapéter válasza granpa hozzászólására (») Dec 13, 2013
És ha csak egyszerűen egy EZ-80 csővel végezném el az egyenirányítást?
Következő: »»   1583 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem