Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátor töltő
 
Témaindító: josephx, idő: Jan 18, 2006
Lapozás: OK   146 / 299
(#) proli007 válasza Norbi1 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Tekintve, hogy nem ismerem a szabályzódat, meg előbb 17V-ot írtál, ezt nem tudhatom. De pufferkondit nem szerettél volna alkalmazni? Mert itt ugyan egyenáram lesz, csak éppen lüktető. a Szabályzó mit szól hozzá?
(#) zoo84 válasza metabo123 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Szia,

Találomra beépítettem már 2 db 0.15Ohm-os ellenállást. Így most a töltő működik, de a LED kijelző még mindig nem. Szerintem ott más baj is lesz. Azt mondja meg még nekem valaki, hogy ezen ellenállások nagysága befolyásolja-e a max. töltőáramot?

Üdv!
(#) Norbi1 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Feldobom mégegyszer a képet,lehet,hogy nem vettétek észre az irásokat!
Méregettem mégegyszer és egyenirányitó után DC 7V , AC 8V egyenirányitó előtt AC 17V jön ki belőle,lehet,hogy nem jók ezek az egyenirányitók?Ezek helyett milyet lehetne betenni?
Szabályzóval nem próbáltam!
Meg egy kis panelon van egy ellenálás az egyenirányitó után a + - között!
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014

DSC00370.JPG
    
(#) kadarist válasza Norbi1 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Szia!
Terhelést (izzólámpa) is köss a kimenetekre, ne csak a műszert.
(#) Norbi1 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Próbáltam egy 12v/21w -os égővel és 1-2 voltot esett a feszültség,dc állásban volt a multiméter!
(#) proli007 válasza zoo84 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Hello! Érdekes kérdéseket teszel fel..
"beépítettem már 2 db 0.15Ohm-os ellenállást. Így most a töltő működik"
"Azt mondja meg még nekem valaki, hogy ezen ellenállások nagysága befolyásolja-e a max. töltőáramot?"
Most akkor ez nem a kérdésedre a válasz? Vagy másra gondolsz? A maximális töltőáramot a körben lévő eszközök belsőellenállása határozza meg, valamint a töltő és az aksi közötti feszültség különbség. (Ugyan is ez hatja át az áramot.) Ez az ellenállás, meg a belsőellenállásokat "egészíti ki.
De válaszoltak a kijelzőre is, csak figyelmen kívül hagytad. Sőt rajzod is van már hozzá. Ott kell alkatrészeket cserélni, vagy méregetni. üdv!
(#) zoo84 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Szia,
a kérdéseim tükrözik a hozzáértésemet, de szerencsére itt sok segítőkész ember van, akik megértik, ha nem egy profi tesz fel kérdéseket
(#) Darfol hozzászólása Jan 13, 2014 /
 
Tiszteletem!

Segítséget kérnék ennél az akkumulátor töltőnél mennyire lehet eltérni a transzformátorral, jelen pillanatban 18V 30 Va-es transzformátort nem találtam. Ha 30 VA nagyobb transzformátor menne bele akkor mely alkatrészeken kellene változtatni.

Válaszokat előre is köszönöm!

Tisztelettel: Darfol
(#) Bakman válasza Darfol hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Ha csak telejesítményben nagyobb, akkor nem kell változtatni semmit.
(#) zoo84 válasza metabo123 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Szia,
rámértem én is, egyik állásban 7,6V-7,7V-t mértem, a másiban pedig csak 13,3V-t. Gondolom ez is kevés...
(#) Norbi1 hozzászólása Jan 13, 2014 /
 
Nem világositana fel senki?
(#) erbe válasza Norbi1 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Sajnos, helyetted nem tudjuk kimérni a diódákat.
Forrassz szét minden kötést és egyesével ellenőrizd a diódákat. A jelek szerint legalább egy szakadt közöttük.
(#) Norbi1 válasza erbe hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Ilyesmi választ vártam!
Köszönöm!
(#) elyelibator válasza proli007 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Hello! Köszönöm a segítséget. Működik végre.
(#) elyelibator hozzászólása Jan 14, 2014 /
 
Sziasztok. Érdeklődnék, hogy látott e már valaki olyan akkumulátor töltőt, ami 12-24 voltos akku töltésére van kitalálva, de a feszültség értéke 12,2-24,4 volt üresjáratban? Azaz az aksit valójában nem tölti fel, csak a névleges értékre. Szerintem ez egy kamu töltő! A trafócsere segítene rajta, mert van hozzá trafóm?
(#) hibbantpasi válasza elyelibator hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Szia!
Próbáld meg úgy mérni a töltődet, hogy az akku helyett pufferkondit kötsz rá (az akku pufferként viselkedik), igy mérj.
üdv:hp
(#) zoly15 hozzászólása Jan 14, 2014 /
 
Sziasztok!
Az 1997-es RT Évkönyvben találtam egy automata savas akkumulátor töltő rajzát.
Meg is építettem de egy valami nem úgy működik ahogyan kellene.
A csatolt fájlban van az évkönyvből fotózott leírás és a rajz részlete.
Az akkutöltő 12,5V-os akku feszültség alatt kezdi meg a töltést és 14,4V-ig tölt, majd egy relével leválasztja a töltőt az akkumulátorról. Ez az amit én nem tudok beállítani. A műveleti erősítőm Tl071 lett. A 14,4V-ot be tudom állítani, ott meg is húz a relé, de elejteni csak kb 10V nál ejt el (ha elejt, akkor záródik az áramkör). Valaki tudna segíteni, hogy hogyan tudnám megoldani a problémát?
ITT a teljes kapcsolási rajz. Az áramkör a rajz szerint 6A-t tud leadni, de írja a cikk hogy növelhető a kivehető áram is ha bírják a FET-ek. Kérdésem: hogyan lehet növelni a kimenő áramot?
Előre is köszönöm szépen a válaszokat!
(#) Tomi111 válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Szia!
Annak idején megépítettem ezt a kapcsolást, Nekem nem volt ilyen problémám, bár nem emlékszem már, hogy milyen műveleti erösítővel csináltam. (az áramkör azóta is működik egyik havernál) A feszültség figyelő részt akku nélkül állítsd be egy szabályozható táppal, amit az akku helyére köss(polaritáshelyesen)! Addig a hálózati tápfesz nem kell! A P3 legnagyobb ellenállású helyzetében csinálja ezt? Azzal állítod a hiszterézist. Ha igen, akkor próbáld cserélni a potit 33 vagy 47K-ra vagy a vele soros 47k-t növeld. A tápot állítva tesztelheted a működést, a tápfeszt finoman változtatva. (lassan állítsd, hogy a 100µF-os kondi tudja követni a változást!)
Az áramot én nem növeltem, elég volt ekkora, de a FET-et nagyon melegednek, erre számíts, főleg közepes árambeállításnál. (a FET-ek fűtik el a fölös teljesítményt.) Kicsi és max állíban kisebb a melegedés.
Én mindkét FET-et külön hűtőbordára tettem(kb 10x10cm), a kettőt szembefordítva egy PC-ventilátor fújja köztük a levegőt. Így működik.
Egyszer mentek tönkre a FET-ek, ekkor tettem be két ellenállást (1 Ohm alattit, néhány wattosakat )mindkét FET-el sorba, de már nem emlékszem, hogy a source vagy a drain lábhoz. Azóta hibátlan.
Nagyobb áramhoz nagyobb trafó, graetz híd, kisebb Ohm értékű söntellenállás(alul a FET-ek alatti 4W-os) és több vagy nagyobb teljesítményű FET kell. Na meg nagyobb hűtőborda!!!
(#) zoly15 válasza Tomi111 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Szia!
Köszönöm a válaszodat! Labortápról adtam neki feszültséget az akku pontjain. Már nem tudom hogy milyen trimmer állásban volt ez. de játszottam vele egy 20 percet és sehogyan sem volt jó. Próbáltam már 80K-s trimmerrel is de úgy sem jó. Ha megnézed a webalbumomat, láthatod hogy egy P4-es CPU hűtőbordám van egy kicsit lefűrészelve, mögötte egy 8X8-as ventilátor Bővebben: Link
(#) Tomi111 válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Elvileg a P3 legnagyobb ellenállású állásában a legkisebb a ki- ill. bekapcsolási fesz közti különbség, a legkisebb értékű állásban pedig a legnagyobb a különbség. Hát nem tudom, zenereken jó a feszültség?
(#) zoly15 válasza Tomi111 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
A zénereken valamivel nagyobb a feszültség, a 9V-oson talán 9,3V van a 6,2-esen pedig 6,48V. A műv erősítő 2-es lábán is 6,48V van.
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Megmértem, a 9,1V-os zéneren vagy 9,28V a 6,2-esen pedig 6,48V van.
Próbáltam a trimmerrel soros 47K-ellenállást felö és lefelé is változtatni, de az alsó értéket (12,5V) nem tudom beállítani, igazából 10V fölé nem is tudok menni az értékkel.
(#) zoo84 hozzászólása Jan 15, 2014 /
 
Sziasztok

A pro user töltő jó lett. A LED sor igaz nem működik, de beépítésre került egy 3 szegmentes árammérő. Most éppen egy 72 Ah akksit tölt. Nem tudom hogyan, de jó lett
Ennek keretében mertem venni egy orosz, de rossz töltőt. Hálózatba való csatlakozás után nagyon halk búgás látszik, de nem ad le semmi feszültséget. A biztosítékokat már ellenőriztem, azok jók. A panelen látható izzó világít. Nem látni semmi égés, vagy elfüstölés nyomát. Van valakinek valamilyen ötlete, kapcsolási rajza, vagy tanácsa?
Köszönöm előre is!
(#) proli007 válasza zoo84 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Hello! Kicsit körbenéztél volna a topikban, találtál volna kapcsolási rajzot sőt szerintem szövegeket is róla.. üdv!
(#) erbe válasza zoo84 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Ha jól emlékszek, ez a tirisztoros töltő akkor ad le töltőáramot, amikor használható akkut akasztanak megfelelő polaritással a kimenetére.
(#) zoo84 hozzászólása Jan 15, 2014 /
 
igazatok van, van itt róla leírás, kép, stb., és valóban nem működik, csak ha akksira van kötve, vagy ha hátul átvan ,,jumperelve"
köszönöm
(#) elyelibator válasza hibbantpasi hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Szia! Szóval azt mondod, hogy a trafó nincsen egyenirányítás után simítva, és az akku végzi ezt a feladatot? Hát ilyet még nem láttam, de rámérek pufferelve is. Üresjáratban mértem a feszültségét a kimenetén, de nem néztem meg, hogy van e pufferelve. Kipróbálom
(#) elyelibator válasza elyelibator hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Lenne egy másik kérdésem. Ezt Kapcsolás építettem meg, és a kérdésem az, hogy hogyan oldjam meg, 2xváltó relé nélkül, a kikapcsolást, mikor lehúzom róla az akkumulátort. Most csak 1x váltó relé van benne. A kondenzátor miatt mindíg vissza fogja kapcsolni a töltőt, és berregni fog nekem. Szerintem sehogyan sem, de azért megkérdezem, hátha tudtok valami okosat. Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) proli007 válasza elyelibator hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Hello! Az tök mindegy, hány váltóérintkezőt használsz. Logikával ellenkező amit elvársz tőle. Ha leveszed az aksit, felmegy a feszültség ez lekapcsol, mire leesik a feszültség. A várt működésed aksival meg pont ez. üdv!
(#) Darfol hozzászólása Jan 18, 2014 /
 
Tiszteletem!

Szeretnék kérdezni ez a nyákrajz a harmadik az valós méretű (csak kinyomtatom és használható)? Ha nem akkor tudna nekem segíteni valaki abban, hogy egy kész nyáktervet készítene nekem. Próbálgattam nyáktervezővel megcsinálni de belekeveredtem a méretekbe.

Választ és a segítséget előre is köszönöm!

Tisztelettel: Darfol
Következő: »»   146 / 299
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem