Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Akkumulátor töltő
Tekintve, hogy nem ismerem a szabályzódat, meg előbb 17V-ot írtál, ezt nem tudhatom. De pufferkondit nem szerettél volna alkalmazni? Mert itt ugyan egyenáram lesz, csak éppen lüktető. a Szabályzó mit szól hozzá?
Szia,
Találomra beépítettem már 2 db 0.15Ohm-os ellenállást. Így most a töltő működik, de a LED kijelző még mindig nem. Szerintem ott más baj is lesz. Azt mondja meg még nekem valaki, hogy ezen ellenállások nagysága befolyásolja-e a max. töltőáramot? Üdv!
Feldobom mégegyszer a képet,lehet,hogy nem vettétek észre az irásokat!
Méregettem mégegyszer és egyenirányitó után DC 7V , AC 8V egyenirányitó előtt AC 17V jön ki belőle,lehet,hogy nem jók ezek az egyenirányitók?Ezek helyett milyet lehetne betenni? Szabályzóval nem próbáltam! Meg egy kis panelon van egy ellenálás az egyenirányitó után a + - között! A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
Szia!
Terhelést (izzólámpa) is köss a kimenetekre, ne csak a műszert.
Próbáltam egy 12v/21w -os égővel és 1-2 voltot esett a feszültség,dc állásban volt a multiméter!
Hello! Érdekes kérdéseket teszel fel..
"beépítettem már 2 db 0.15Ohm-os ellenállást. Így most a töltő működik" "Azt mondja meg még nekem valaki, hogy ezen ellenállások nagysága befolyásolja-e a max. töltőáramot?" Most akkor ez nem a kérdésedre a válasz? Vagy másra gondolsz? A maximális töltőáramot a körben lévő eszközök belsőellenállása határozza meg, valamint a töltő és az aksi közötti feszültség különbség. (Ugyan is ez hatja át az áramot.) Ez az ellenállás, meg a belsőellenállásokat "egészíti ki. De válaszoltak a kijelzőre is, csak figyelmen kívül hagytad. Sőt rajzod is van már hozzá. Ott kell alkatrészeket cserélni, vagy méregetni. üdv!
Szia,
a kérdéseim tükrözik a hozzáértésemet, de szerencsére itt sok segítőkész ember van, akik megértik, ha nem egy profi tesz fel kérdéseket
Tiszteletem!
Segítséget kérnék ennél az akkumulátor töltőnél mennyire lehet eltérni a transzformátorral, jelen pillanatban 18V 30 Va-es transzformátort nem találtam. Ha 30 VA nagyobb transzformátor menne bele akkor mely alkatrészeken kellene változtatni. Válaszokat előre is köszönöm! Tisztelettel: Darfol
Ha csak telejesítményben nagyobb, akkor nem kell változtatni semmit.
Szia,
rámértem én is, egyik állásban 7,6V-7,7V-t mértem, a másiban pedig csak 13,3V-t. Gondolom ez is kevés...
Sajnos, helyetted nem tudjuk kimérni a diódákat.
![]() Forrassz szét minden kötést és egyesével ellenőrizd a diódákat. A jelek szerint legalább egy szakadt közöttük.
Hello! Köszönöm a segítséget. Működik végre.
Sziasztok. Érdeklődnék, hogy látott e már valaki olyan akkumulátor töltőt, ami 12-24 voltos akku töltésére van kitalálva, de a feszültség értéke 12,2-24,4 volt üresjáratban? Azaz az aksit valójában nem tölti fel, csak a névleges értékre. Szerintem ez egy kamu töltő! A trafócsere segítene rajta, mert van hozzá trafóm?
Szia!
Próbáld meg úgy mérni a töltődet, hogy az akku helyett pufferkondit kötsz rá (az akku pufferként viselkedik), igy mérj. üdv:hp
Sziasztok!
Az 1997-es RT Évkönyvben találtam egy automata savas akkumulátor töltő rajzát. Meg is építettem de egy valami nem úgy működik ahogyan kellene. A csatolt fájlban van az évkönyvből fotózott leírás és a rajz részlete. Az akkutöltő 12,5V-os akku feszültség alatt kezdi meg a töltést és 14,4V-ig tölt, majd egy relével leválasztja a töltőt az akkumulátorról. Ez az amit én nem tudok beállítani. A műveleti erősítőm Tl071 lett. A 14,4V-ot be tudom állítani, ott meg is húz a relé, de elejteni csak kb 10V nál ejt el (ha elejt, akkor záródik az áramkör). Valaki tudna segíteni, hogy hogyan tudnám megoldani a problémát? ITT a teljes kapcsolási rajz. Az áramkör a rajz szerint 6A-t tud leadni, de írja a cikk hogy növelhető a kivehető áram is ha bírják a FET-ek. Kérdésem: hogyan lehet növelni a kimenő áramot? Előre is köszönöm szépen a válaszokat!
Szia!
Annak idején megépítettem ezt a kapcsolást, Nekem nem volt ilyen problémám, bár nem emlékszem már, hogy milyen műveleti erösítővel csináltam. (az áramkör azóta is működik egyik havernál) A feszültség figyelő részt akku nélkül állítsd be egy szabályozható táppal, amit az akku helyére köss(polaritáshelyesen)! Addig a hálózati tápfesz nem kell! A P3 legnagyobb ellenállású helyzetében csinálja ezt? Azzal állítod a hiszterézist. Ha igen, akkor próbáld cserélni a potit 33 vagy 47K-ra vagy a vele soros 47k-t növeld. A tápot állítva tesztelheted a működést, a tápfeszt finoman változtatva. (lassan állítsd, hogy a 100µF-os kondi tudja követni a változást!) Az áramot én nem növeltem, elég volt ekkora, de a FET-et nagyon melegednek, erre számíts, főleg közepes árambeállításnál. (a FET-ek fűtik el a fölös teljesítményt.) Kicsi és max állíban kisebb a melegedés. Én mindkét FET-et külön hűtőbordára tettem(kb 10x10cm), a kettőt szembefordítva egy PC-ventilátor fújja köztük a levegőt. Így működik. Egyszer mentek tönkre a FET-ek, ekkor tettem be két ellenállást (1 Ohm alattit, néhány wattosakat )mindkét FET-el sorba, de már nem emlékszem, hogy a source vagy a drain lábhoz. Azóta hibátlan. Nagyobb áramhoz nagyobb trafó, graetz híd, kisebb Ohm értékű söntellenállás(alul a FET-ek alatti 4W-os) és több vagy nagyobb teljesítményű FET kell. Na meg nagyobb hűtőborda!!!
Szia!
Köszönöm a válaszodat! Labortápról adtam neki feszültséget az akku pontjain. Már nem tudom hogy milyen trimmer állásban volt ez. de játszottam vele egy 20 percet és sehogyan sem volt jó. Próbáltam már 80K-s trimmerrel is de úgy sem jó. Ha megnézed a webalbumomat, láthatod hogy egy P4-es CPU hűtőbordám van egy kicsit lefűrészelve, mögötte egy 8X8-as ventilátor Bővebben: Link
Elvileg a P3 legnagyobb ellenállású állásában a legkisebb a ki- ill. bekapcsolási fesz közti különbség, a legkisebb értékű állásban pedig a legnagyobb a különbség. Hát nem tudom, zenereken jó a feszültség?
A zénereken valamivel nagyobb a feszültség, a 9V-oson talán 9,3V van a 6,2-esen pedig 6,48V. A műv erősítő 2-es lábán is 6,48V van.
Megmértem, a 9,1V-os zéneren vagy 9,28V a 6,2-esen pedig 6,48V van.
Próbáltam a trimmerrel soros 47K-ellenállást felö és lefelé is változtatni, de az alsó értéket (12,5V) nem tudom beállítani, igazából 10V fölé nem is tudok menni az értékkel.
Sziasztok
A pro user töltő jó lett. A LED sor igaz nem működik, de beépítésre került egy 3 szegmentes árammérő. Most éppen egy 72 Ah akksit tölt. Nem tudom hogyan, de jó lett ![]() Ennek keretében mertem venni egy orosz, de rossz töltőt. Hálózatba való csatlakozás után nagyon halk búgás látszik, de nem ad le semmi feszültséget. A biztosítékokat már ellenőriztem, azok jók. A panelen látható izzó világít. Nem látni semmi égés, vagy elfüstölés nyomát. Van valakinek valamilyen ötlete, kapcsolási rajza, vagy tanácsa? Köszönöm előre is!
Hello! Kicsit körbenéztél volna a topikban, találtál volna kapcsolási rajzot sőt szerintem szövegeket is róla.. üdv!
Ha jól emlékszek, ez a tirisztoros töltő akkor ad le töltőáramot, amikor használható akkut akasztanak megfelelő polaritással a kimenetére.
igazatok van, van itt róla leírás, kép, stb., és valóban nem működik, csak ha akksira van kötve, vagy ha hátul átvan ,,jumperelve"
köszönöm
Szia! Szóval azt mondod, hogy a trafó nincsen egyenirányítás után simítva, és az akku végzi ezt a feladatot? Hát ilyet még nem láttam, de rámérek pufferelve is. Üresjáratban mértem a feszültségét a kimenetén, de nem néztem meg, hogy van e pufferelve. Kipróbálom
![]()
Lenne egy másik kérdésem. Ezt Kapcsolás építettem meg, és a kérdésem az, hogy hogyan oldjam meg, 2xváltó relé nélkül, a kikapcsolást, mikor lehúzom róla az akkumulátort. Most csak 1x váltó relé van benne. A kondenzátor miatt mindíg vissza fogja kapcsolni a töltőt, és berregni fog nekem.
![]() ![]()
Hello! Az tök mindegy, hány váltóérintkezőt használsz. Logikával ellenkező amit elvársz tőle. Ha leveszed az aksit, felmegy a feszültség ez lekapcsol, mire leesik a feszültség. A várt működésed aksival meg pont ez. üdv!
Tiszteletem!
Szeretnék kérdezni ez a nyákrajz a harmadik az valós méretű (csak kinyomtatom és használható)? Ha nem akkor tudna nekem segíteni valaki abban, hogy egy kész nyáktervet készítene nekem. Próbálgattam nyáktervezővel megcsinálni de belekeveredtem a méretekbe. Választ és a segítséget előre is köszönöm! Tisztelettel: Darfol |
Bejelentkezés
Hirdetés |