Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PM129A alapműszer
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kokosys72 hozzászólása Júl 14, 2021 /

Üdv van a tárgyban említett alapműszerem 200 mV os alapbeállítással hogyan tudnék belőle -50 +150 c fokot mérő műszert csinálni ? Google nem a barátom..
(#) kistee válasza kokosys72 hozzászólására (») Júl 14, 2021 /

Itt találtam ezt a rajzot, neked csak a jobb alsó sarkában lévő részlet kell.
(#) kokosys72 hozzászólása Júl 14, 2021 /

ehez kell illeszteni

pm129a.pdf

(#) kistee válasza kokosys72 hozzászólására (») Júl 14, 2021 /

A bekeretezett részt kell megépíteni hozzá, a többi értelemszerűen. A rajzon az IC 30-31-es lába a te műszered bemenete. A -5V-ot kell még levenned az IC 26-os lábáról, a +5V-ot az egyesről.

Kb. ennyi.
(#) proli007 válasza kokosys72 hozzászólására (») Júl 16, 2021 / 1

Hello! Bár az ajánlott kapcsolás a 741-el szellemes, de félő hogy számodra nem lesz megfelelő.
Az oka pedig az, hogy a kapcsoláshoz mind a referencia két bemenetre, mint az IN+ és IN- bemenet két pontjára szükséged lesz. De a referencia a műszerben már ki van alakítva, valamint általában az IN- pont általában közösítve van az IC COMM pontjával. (Valamint a legtöbb esetben ez a tápfesz negatív pontja is egyben, ha ICL7107 van az áramkörben.)
Én megpróbáltam megrajzolni, hogyan lehet ezt pld. megoldani. De ide is +- tápfeszültségre van szükség, mert ha a műszer IN- bemenete a táp negatív pontja, akkor nem lehet ennél negatívabb pontot előállítani, csak negatív tápfesz alkalmazásával. (Ha az IN- bemenet független lenne a COMM ponttól, akkor egy 5V táppal is megoldható lenne, De várhatóan ez nem így van, mert a panelképen sem látom csak az IN+ bemenet feliratát.)
Természetesen ha 150 fokig mérsz, az 150mV feszültséget jelent, Az LM358 így nem a legjobb választás, mert offset hibafeszültsége 5mV körül van. Lehetne ennél jobb (és drágább) IC-t is választani, pld. TLC272 személyében.
A beállítást nulla fokon kell elsőként végezni, majd a 100 fok (vagy 150 fok) értéken.
A +- tápfeszt így is ki kell keresni és kivezetni a műszerből. De értéke 3..5V között lehet bármi.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2021
(#) orcika70 válasza proli007 hozzászólására (») 19:23 /

Tisztelt Proli007. Pár éve készült egy szuper kiegészítő hőfokmérő áramkör amely illeszthető 7107 ic hez. Azt szeretném kérdezni, ehhez olyan kiegészítést kérhetnék amivel termosztátként lehetne használni, potméterrel állítható lehessen a hőfokmérő teljes hőmérséklet tarományban, kb 2-5°C hiszterézissel. Nyákterv nem kell, mivel egyénileg kell elkészítem a beépítésre kerülő nyákrelé méretei matt. Biztos sokak kérdezhetik, minek itt ezzel szórakozni, mikor lehet készen venni rengeteg választékból külföről, de a hobbi erről szól, a mégépítés öröme. Köszönöm ha olvasod, és időt pazarolsz rám.
Bővebben: Link
(#) proli007 válasza orcika70 hozzászólására (») 19:42 /

Hello! Én szívesen rajzolok hozzá, egy komparátort, de azért ez az áramkör nem lesz egy csoda. Mert igaz hogy egy dióda nagyon olcsó hőérzékelő, de azért nem a legjobb. Mert a hőmérséklet változása -2mV/°C körül van, az egyszerű OPA offset feszültsége pedig 3..5mV körüli. Mivel itt a kimeneti jel a Digit-hez van igazítva, a kimeneti jel amit a 7107 mér, az 1mV/°C.
Tehát itt már eleve 3..5°C hibalehetőség van. Ezt tudni kell.
A teljes hőmérséklet tartomány alatt, a -50..+150°C-t érted?
(#) orcika70 válasza proli007 hozzászólására (») 20:10 /

Köszönöm hogy foglalkozol eme bagatelnek tűnő kéréssel. Nem preciziós ezköz létrehozása a cél, mert arra vannak megfelelő ipari eszközök. Mvel ez tényleg csak hobbi kategória nem várnék tőle nagyfokú precizitást, nem erre lett annó tervezve a diódás hőmérés. Mivel a -50 egy kissé túlzásnak tűnik, hiszen ilyen alacsony hőfokot nem lehet létrehozni otthoni körülmények között, természetessen ettől eltérhetünk magassab tartományba.
(#) proli007 válasza orcika70 hozzászólására (») 20:23 /

Nekem mindegy, megcsinálom -50 foktól is, csak tudni szerettem volna, mely tartományba használnád, mert akkor oda számolom ki.
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») 20:43 /

Ja, és elfelejtettem kérdezni, hogy mit szeretnél a komparátorral meghajtani? Mert az opa kimenete, kb. -5/+3,6V feszültséget fog adni a GND-hez képest +-5V táp esetén. Most olvasom, hogy egy nyák relé, de hány Voltos?
A hozzászólás módosítva: 20:50
(#) orcika70 válasza proli007 hozzászólására (») 21:25 /

A relé több fajta is volna 5V feszültséggel amelyközül olyan is található az adatai szerint a legalacssonyab minimum tekercs bementi feszültsége 3.3V, tekercs tartása kevesebb mint 0.8V
(#) proli007 válasza orcika70 hozzászólására (») 21:36 /

Közben én megrajzoltam. Ha 5V-os a relé, akkor két lehetőség van.
- Ha a -5V-ot akarod terhelni vele, akkor a relét/diódát nem a +5V-ra kötöd, hanem a GND-re.
- Ha a +5V-ot terhelnéd, akkor a tranyó emitterét teszed a GND-re. (GND alias COM)
(#) orcika70 válasza proli007 hozzászólására (») 21:54 /

Még túrtam a netet, ez idő alatt kész az elképzelt áramkör. A legnagyobb köszönet érte. Megérdemelné a munkásságod hogy bekerüljön a legek könyvébe.
(#) proli007 válasza orcika70 hozzászólására (») 21:57 /

Nem vagyok én "leg", csak öreg..
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem